porady

(43 wyniki)
  • j.w jak ktos wie proszę napisac
  • Witam, bardzo Was proszę o pomoc. Niedługo mam pierwszą rozprawę i kompletnie nie wiem jak się do niej przygotować. Złożyłam pozew bez orzekania o winie. Od roku nie mieszkamy razem. Każde ma nowego partnera. Rozstaliśmy się, gdyż ja z dziećmi odeszłam. Totalny brak porozumienia, praktycznie przez całe 7 letnie małżeństwo. Każde zawsze szło inną drogą. Kilka razy odchodziłam, ale wracałam. Miarka się przebrała i podjęłam tę ostateczną decyzję. Wyznaczyliśmy sobie wysokość miesięcznych ...
  • Sporo osób tutaj zaglądających ma większy bądź mniejszy problem prawny do rozwiązania. Porada prawna niestety kosztuje i to często wcale nie tak mało. W dniu 9 maja 2009r. (tj. najbliższa sobota) w całej Polsce mają być udzielane bezpłatne porady prawne. Zatem może warto skorzystać z okazji ? Nie wiem na jakich ma się to dobywać zasadach, czy przyjmowani będa wszyscy, czy sa jakieś zapisy itd. Treść informacji na stronie NRA jest dośc lakoniczna. Pojawiają się w mediach również jakieś ...
  • w mieszkaniu na zasadach TBS, mieszkanie dostaliśmy w trakcie trwania małżeństwa mój były jest głównym najemcą po rozwodzie mieszkamy razem wraz z 9 letnim synem po rozprawie - miejsce zamieszkania dziecka ma być przy mnie, przy matce mój były ostatnio nie chce dokładać się do usterek w mieszkniu, które trzebabyłoby naprawić twierdzi, że niedługo się wyprowadzi nie chce podać mi daty dziś dowiedziałam się, że jeżeli się wyprowadzi nie wymelduje się z mieszkania bo za rok m...
  • Cześć, Chciałam zaznaczyć, że to forum jest potrzebne, niesamowite ile każdy z Nas ma "coś" wspólnego.Bardzo chciałam prosić o pomoc w znalezieniu prawnika (przystępnego cenowo)w Warszawie, w sprawie podziału majątku jeszcze przed rozwodem. Muszę wiedzieć na czym stoję zanim złożę pozew. Nie stać mnie na porady w kancelariach za kilkaset złotych, internetowych nie biorę pod uwagę. Czy może znacie kogoś konkretnego i zaufanego? Bez tego nie mogę złożyć pozwu bez orzekania o wini...
  • Mam parę pare pytań apropo pracy.
  • nie chce sie wymądrzac ale czytajac niektore wypowiedzi - porady ogarnia mnie rozpacz z powodu nieznajomości prawa. dlatego jezeli ktosc czegos nie jest pewien lub nie wie niech nie pisze.
  • poszlam do pani psycholog. chcialam aby ex poszedl ze mna. nie chcial.poszlam sama. zapytalam specjalisty jak pomoc dziecku podczas rozstania rodzicow. podziele sie z wami, moze komus sie przyda. * mowic ze rodzice sie rozstali, nie umieli ze soba spokojnie rozmawiac, czesto sie klocili, nie sa ze soba szczesliwi * trudno nam razem przebywac w jednym mieszkaniu, dlatego tata sie wyprowadza * mamie przeszkadza jak tata pije piwo, mama sie na to nie godzi (akurat w moim przypadku, p...
  • Dzień dobry. Jestem tu nowy. Chciałbym prosić o poradę. Jeśli napiszę w pozwie rozwodowym: "Wnoszę o: [...] Powierzenie wykonywania władzy rodzicielskiej nad małoletnim synem stron [...], obojgu rodzicom z ustaleniem miejsca jego zamieszkania - do pełnoletniości, przy matce" to mogę pominąć punkt: "Wnoszę o: Zasądzenia ode mnie na rzecz małoletniego [...] alimentów w kwocie [...] zł miesięcznie"?
  • Witam, poważny problem z uzyskaniem rozwodu, odeszłam od męża, związałam się z innym mężczyzną, chcę się rozwieść, zgadzam się na orzecenie mojej winy, ale mąż wyraźnie nie chce złożyć pozwu, odciąga w czasie, wymyśla jakieś kłamstwa i tak minęlo już 8 miesięcy. Postanowiłam złożyć sama pozew i tu moje pytanie, czy mogę złożyć pozew JA z orzeczeniem mojej winy (chcę to jak najszybciej załatwić bez prania brudów i szarpania się, chcę się uwolnić od tego człowieka). Jeśli tak - to jak to sformu...
  • Będę Wam ogromnie wdzięczna za rady/sugestie jak rozwiązać sytuację, którą poniżej opiszę. Po rozwodzie otrzymuję alimenty. Dziecko ma 7 lat. Ojciec niczego mu nie kupuje, jedynie prezenty "z okazji" - urodzin, Mikołajek, Świąt Bożego Narodzenia. Jeżeli chodzi o całą resztę - szkoła, lekarz, dentysta, ubrania, wyżywienie, itp. zapewniam ja. NIGDY nie kupuje mu ubrań sam z siebie, itd. Ostatnio miała miejsce sytuacja, że wziął dziecko i jak przyjechali, to już w nowych butach. Ucieszyłam się...
  • Dołączam do grona "po przejściach". Chętnie posłuchałabym od dzieciatych garści dobrych rad co do tego, jak pracować z dzuieckiem, by wyszło z sytuacji rozstania rodziców możliwie jak najbardziej bezboleśnie (czy raczej mniej-boleśnie, bo wiadomo, że ślad na psychice to siłą rzeczy zostawia). U mnie sytuacja dość "komfortowa": ślubu nie było, więc i traumy rozwodu niet, jesteśmy na razie nastawieni na pełną kooperację i najpewniej jakąś formę opieki naprzemiennej, ale wyjdzie to pewnie w p...
  • Nie bede rozwijać tematu ale po prostu chcialabym zapytać forumowiczów o Wasze zdanie. Mam 8 letni zwiazek malzenski. Wyszlam z milosci ale dzisiaj nie wiem. Roznilo nas wszystko- poglady,styl zycia,podejscie do swiata. No ale love is blind:) Ja wychowana zostalam przez matke alkoholiczke,ponizana w dziecinstwie prganelam bliskosci-dal mi ja maz. Potem urodzilo sie dziecko teraz 3 letnie. Jeszcze przezd dzieckiem zastanawialam sie czy odejsc. Ale zawsze paralizował mnie strach. Okropny. Nie ...
  • Jest mąż i żona, 3 dorosłych dzieci na swoim. Jako wspólny majątek mają mieszkanie ( zameldowane jest tam to małżeństwo i 2 ich dzieci). 2 lata temu żona zakupiła działkę z domkiem drewnianym do generalnego remontu ( z własnych zaoszczędzonych pieniędzy)- tak wiem majątek wspólny małżeństwa. On na emeryturze, ona pracuje. Znęca się nad nią psychicznie, kontroluje ma urojenia, pije. Jego decyzja- przestaje płacić za mieszkanie, prąd itp ( teraz płacą raz on raz ona). Wymyślił , że rozw...
  • Moja ex wyprowadza się za granicę i chce zabrać nasze dziecko (7 lat). Wyprowadza się do poznanego niedługo po rozwodzie (jak utrzymuje) faceta, który mieszka w innym kaju.Od rozwodu minął niecały rok. Zgodziłem się na rozwód bez orzekania o winie pomimo, ze rozpad związku nastapił przez jej postawę. Nie pracowała i nigdy nie chciała pracować. Praktycznie nie zajmowała się domem ani dzieckiem. Interesowały ją tylko pieniądze. Nie mieszkamy razem. Oboje mamy prawo do opieki nad ...
  • Witam, po dwóch latach małżeństwa, chcę rozwieść się z mężem. Nie stać mnie na adwokata i jestem w tych sprawach zielona, więc proszę szanownych frumowiczów o wszelkiego rodzaju porady jak się rozwieść krok po kroku, co powinnam najpierw zrobić, gdzie się udać, co napisać, jak coś uzyskać. Zarabiam 1500 zł, kredyt spłacam na 500 zł, zostaje 1000 zł. Nie stać mnie na opłacenie sprawy w sądzie, mieszkam w mieszkaniu męża, które zakupił przed ślubem. Pieniądze potrzebne mi są na ...
  • kobieta.interia.pl/ksiazki/czytadlo/news/zawsze-zbieraj-kwity-na-meza,1448985, Zawsze zbieraj kwity na męża Poniedziałek, 8 marca (14:03) Jeżeli odkryjesz zdradę, to powinnaś ją dokumentować tak, jakbyś się szykowała do rozwodu z wyłącznej winy męża. Nawet jeżeli zdecydujesz się na wybaczenie, to materiały na temat zdrady męża zawsze powinny mieć rygor dowodów procesowych. Zawsze zbieraj kwity na męża materiały prasowe Podczas rozwodu sąd bada przyczyny rozpadu pożycia. Z mej prakt...
  • Witam już od dawna się zbierałam do rozwodu, nie mam pojęcia jak zacząć potrzebuję porady prawnej w Łodzi tyle że bezpłatnej, mam 2 dzieci jeszcze małych dzięki z góry za pomoc
  • witam. moja sytuacja wyglada tak: na poczatku sierpnia narzeczony oswiadczyl ze mnie juz nie kocha i odchodzi do innej. Sek w tym ze mamy roczna córke, ktora jest z nim dosc mocno zwiazana. poczatkowo ja tez bardzo chcialam zeby zostal i ziemie z niebem bylam gotowa poruszyc, no ale przeszło mi jakos. teraz chce tylko zeby placil na małą i regularnie ja widywal. okazuje sie ze z jednym i drugim bedzie problem. byla mowa ze bedzie placil. najpierw mowil o 1000. teraz jest juz 800, pad...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się