porady

(30 wyników)
  • zamierzam w najbliższym czasie wziąć kotkę 3-letnią ze schroniska. kotka będzie wtsterylizowana. nigdy wcześniej nie miałam kota, proszę więc o kilka porad. jakie karmy są najlepsze? jakich nie kupować? jakie szczepienia trzeba zrobić? proszę też o inne porady dla początkującego właściciela kota, i o polecenie dobrego gabinetu weterynaryjnego w krakowie-podgórzu. pozdrawiam. El.
  • Witam, mam problem ze sznaucerem miniaturką, ma 1,5 roku. Problem zaczął się na początku czerwca. Tosia wygięła się w "wielbłąda", a podczas podnoszenia piszczała z bólu. Oczywiście od razu popędziłam z nią do weterynarza. Dostała serie zastrzyków, które były podawane jeszcze przez kilka dni, dostałam jeszcze tabletki, które podawałam jej w domu. Po tym się uspokoiło. Weterynarz zasugerował problem z kręgosłupem, bo wydawało mu się że utyka na tylną łapkę(chociaż ja sugerowałam mu problemy...
  • Mam 2 laby. Bajka 7 miesiecy, Bazyl 4. I z nim właśnie mam kłopot. Otóż od ok.3 tygodni załatwia się kilka razy dziennie i co któraś kupa jest pełna śluzu i krwi. Na początku krew była ciemna. Teraz jasna. A na sam koniec wydalania kału leci mu sam śluz z krwią. Rośnie prawidłowo, waży 17 kg, apetyt mu dopisuje, humor też, jest aktywny, radosny. Wg veta piees jest w bardzo dobrej kondycji. Robiliśmy badanie kału. Czyste. Dostał pierwszą 3-dniową dawkę leku przeciw lambiom. Dwa dni ...
  • Witam, mam pilne pytanie do pani doktor. Otóż moja suczka (mieszaniec owczarka niemieckiego i husky) od małego szczeniaka miała problemy o podłożu alergicznym - wypadała jej sierść, drapała się nadmiernie, czasem do krwi. Od początku była pod opieką weterynarza, który co pół roku aplikował jej zastrzyki odczulające, które na zazwyczaj krótką metę, ale jednak pomogały. Po jakimś czasie trafiłam na panią doktor, która poradziła, aby nie aplikować psu lekarstw, które mogą osłabiać ...
  • Za kilka dni przywitam w domu kota ze schroniska. Rudzielec ma 12 lat, wiec jest juz starszym kotem. Wiem o nim tyle ze do tej pory mieszkal w domu i nie wychodzil na zewnatrz. Zastanawiam sie co przygotowac na przybycie Rudego do domu. Kuwete, miseczki to oczywistosci. Zastanawiam sie jakie jedzenie najlepiej kupic (bo nie wiem co jadl do tej pory) i jaki zwirek (wiem ze niektore koty na przyklad nie lubia zapachowych). W domu rodzinnym mialam koty, ale poniewaz na wsi mialy swobod...
  • Mam problem z moim spanielem.Pies ma ponad rok,w marcu mial dosc powazny wypadek. Ostatnio zauwaylismy ze robi sie czasem agresywny,wczoraj rzucil sie na mnie bez zupelnego powodu...Gryzl aby ugryzc:[ Przed atakiem jest pobudzony,ma podwyzszona temeprature,dyszy,bardzo czerwony jezyk,jest niespokojny:[ Po ataku wypil bardzo duzo wody ale nadal byl "nie swoj" Pare mies wczesniej ra rzucil sie na mame,kiedys tez pokazal zeby ale jakos nikt na to nie zwracal uwagi:[ Nie wiem czy moze mie...
  • bo problem mam z psem. nasza pani doktor uważa, że tak czasem się dzieje, i że wszystko jest ok, ale mi to dziwnie wygląda. ponieważ to mój pierwszy psiak, więc i doświadczenia w tej kwestii nie mam. mam owczarka niemieckiego, sunie 3 letnią, wysterylizowaną. jest systematycznie szczepiona i odrobaczona, robiliśmy również badania krwi jakieś 1,5 roku temu, bo wyrabialiśmy jej paszport. wszystko wyszło ok. w każdym razie pies co jakiś czas wymiotuje żółcią(?) takie intensywnie żółte, ciągnące...
  • Kochani mama przygarneła sunie około 4-5 miesięcy ma piesek. Sredniej wielkośći kundelek. Gdzie można zasięgnąć porady psiego psychologa. Sunia była dziś pierwszy raz w mieszkaniu, mama ją wykąpała ,zapchlona była masakrycznie, zostawiła na minutę a piesek nasikał na środek pościeli,zresztą zachowuje sie jak dzicz,zżarła coś z ławy pościągała itd. boję się że mama w obliczu strat się wycofa. Wcześniej była bardzo wystraszona prawie nie biegała tylko się czołgała lub wywracała n...
  • Forum na którym odpowiedzi udzielają Panowie doktorzy weterynarii, czytam i nie znalazłam żadnej ich wypowiedzi, więc nie rozumiem, po co taka reklama jak Panowie tu nie zaglądają?
  • Witam, Bardzo proszę o interpretację wyników badań krwi 3 letniej suczki spaniela. Diagnoza weterynarza - ostre zapalenie lub niewydolność trzustki. Nie chcę sprawdzać weterynarza tylko stan pieska niestety pogarsza się. Choroba trwa od 3 dni, pies jest na diecie + kroplówka Baxter (drugi dzień). Po przyjęciu wody niestety w dalszym ciągu wymiotuje w kolorze żółto-pomarańczowym. Wyniki były robione następnego dnia po podaniu antybiotyku. Oto wyniki: ANALIZA BIOCHEMICZNA KRWI 1.ALP 3...
  • Opiszę po krótce: Przygarnęliśmy szczeniaka.Został zaszepiony przeciwko parwo.Był młody (ok 8-9 tyg).Po tygodniu(od 1 dawki) zaczął wymiotować.Poszliśmy do weta.Stwierdził,że to lekkie zatrucie pokarmowe.Zalecił Viyo Weterinary do jedzenia i podał antybiotyk.Na drugi dzień pies czuł sie gorzej-doszła ostra biegunka i maksymalna osowiałośc.Nie przyjmował nawet wody.Znów wet-uspokoił nas,że nic poważnego i znów dał zastrzyk z antybiotykiem.Następnego dnia(3-go) pies "leciał przez ...
  • Jaką karmę - na podstawie własnych doświadczeń - radzicie dawać (w tej chwili dwumiesięcznemu) szczeniakowi rasy dużej.
  • Zawieźliśmy naszą 11 miesięczną kotkę do weterynarza w sobotę 15 marca. Tydzień wczesniej 7 marca rozpoczeła się jej trzecia ruja. Weterynarz stwierdził, że teraz juz to w niczym nie przeszkadza, i nic nie stoi na przeszkodzie aby ją wysterylizować. Tak też uczynił. Już w sobotę wieczorem kotka zaczeła spacerować i nawet coś zjadła. W niedziele i poniedziałek jej stan był podobny, może jeszcze nie biegała ale jadła, piła mleko i się bawiła. W poniedziałek rano i wieczorem dostał...
  • Znalazlam dziś wrobelka, małego ale już upierzonego. Okazało sie że ma złamane skrzydełko-potwierdził to wet, zrobił mu opatrunek i wróbelek trafił do moich rodziców do woliery po gołębiach. Wet powiedział, że za dwa tygodnie mam z nim przyjśc do kontroli i powinno być już dobrze (znaczy że wróbelek będzie latał). Ale mój Tato który hodował gołębie więc trochę na ptakach się chyba zna...powiedział że złamane skrzydło u ptaka to tak jak noga u konia i że on nigdy już nie będzie lat...
  • Dzień dobry :) Bardzo proszę o poradę. Od pewnego czasu memu 9-letniemu kocurkowi po każdym oddaniu moczu pozostaje na sierści żółtawa, mętna wydzielina. Bardzo się niepokoję. Może ktoś z Państwa mógłby udzielić mi porady? Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź.
  • Witam Dowiedzialam sie ze poszukiwany jest ekspert na forum weterynarii, jestem lekarzem weterynarii... jak mozna rozpoczac prace?
  • Lenka ma miec jutro sterylke - o 9.00. Wlasnie dostala rujke - "dostawala" ja, ze wszystkimi objawami, przez ostatnie 2-3dni, ale ludzilam sie... glupia. Pies odwieziony do rodzicow (250 km), ja wzielam urlop (!), lekarz i zabieg umowieni. CO ROBIC? Slyszalam,ze nie powinno sie sterylizowac w czasie rui, ale nie wiem, jaka jest tego przyczyna, czy to grozi? Ktos wie?Potrafi poradzic?Nie ukrywam, ze opinia Pan doktor ma w tym momencie dla mnie ogromne zanczenie. pozdrawiam i d...
  • porada?(9)

Witam, nie lubię zamieszczać jednego postu w kilku miejscach, ale na forum o kotach nikt "nie zauważył" mojego pytania-prośby: Idzie wiosna, mam kota i balkon na 4-tym piętrze, ponieważ kota dostałam zimą, a całe życie hodowałam psy , nie wiem co mam zrobić z balkonem, jak go zabezpieczyć, żeby zabezpieczyć kota przed wypadkiem. Balkon to loggia /gwoli ścisłości/
  • Witajcie! [jestem z Wroclawia] Wczoraj zupelnie "na wariackich papierach" przejechalam sie z moja koteczka (schroniskowa) Hienka (5miesiecy) do schroniskowego lekarza dr Raka (bardzo znany i ceniony lekarz we Wroclawiu). Nomrlanie chodze do innego, ale tym razem kotka zwymiotowala mi 4 razy pod rzad malo kiszek sobie nie wypluwajac po 11 tabletce Ronaxanu a znajomy wlasnie jechal ze swoimi wiec niewiele myslac zapakowalam sie z moja kocica. Dr Rak przedstawil bardzo zaskakuj...
  • Serdecznie proszę o ustosunkowanie się do zamieszczonych poniżej cytatów, proszę o potwierdzenie ich prawdziwości lub obalenie ich. Zdaję sobie sprawę, że to niecodzienne zapytanie, ale osoba, której poglądy zamieszczam poniżej udziela porad właścicielom zwierząt - twierdząc, że jest weterynarzem - więc zależy mi żeby o ich "fachowości" wypowiedział się fachowiec. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytaty: 1)"...Ciąża urojona występuje tylko i wyłąćznie u saren...Które latem rodzą koź...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się