porady

(29 wyników)
  • Na prosbe murasaki - nowy watek o wszystkim dotyczacym ogrodkow warzywnych/owocowyc/kwiatowych i jakich tylko sie da. Poprosilam Wyspowamatke o przyszpilenie, zeby latwo bylo znalezc wszystko w jednym miejscu.
  • Drogie mamy, Potrzebujemy wszelkich praktycznych porad, ktore mozecie udzielic mlodym mamom oraz tym dopiero spodziewajacym sie dziecka na Wyspach. Wszystko na temat ciazy, porodu, szpitali, pierwszych miesiecy dziecka czy tez formalnosci. Nasz tygodnik Panorama rusza 10 wrzesnia z 12 odcinkowym poradnikiem dla polskich mam mieszkajacych w Wieliej Brytanii, w ktorym rowniez chcielibysmy zamiescic rady uzielane przez inne mamy. Wiecej o tym projekcie tutaj: www.panorama24.co.uk/...
  • porady(13)

Dziewczyny! Jak reagujecie na porady wszystkich dookola? Ja juz nie moge ich sluchac, wiem ze i rodzenstwo i rodzice maja racje i chca mi pomoc, ale ja reaguje bardzo nerwowo na te wszystkie porady, wiem ze powinnam tak zrobic jak mi radza ale ja poprostu nie mam sily na nic. Moj maly ma juz ponad 2 lata i nie przespal jeszcze jednej calej nocy, problem jest pewnie w smoczku bo go nadal potrzebuje,wszyscy chcac mi pomoc mowia zrob tak czy tak a ja nie mam sily na te wszystkie ...
  • Chciałabym kupić dom w jednym z programów dla first-buyers ale aktualnie nie ma w ofercie domów w dzielnicy, która mnie interesuje jedynie są mieszkania (mieszkania w cenie domu 2-bedrooms). Czas mnie nagli bo po pierwsze składamy papiery do secondary, po drugie mąż ma bardzo daleko do pracy-chcemy się przeprowadzić bliżej pracy, po trzecie nie chcę juz dłużej spłacać komuś kredytu wynajmując dom. W tej sytuacji biorę pod uwagę dwie opcje (a może są jakieś inne?) i zastanawiam się na której ...
  • mamy w domu CZARNE wykładziny (wrrrr...) i dwójkę małych dzieci. Który odkurzacz bardziej się nada: ten: www.ebay.co.uk/itm/380509333962?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 czy ten: www.ebay.co.uk/itm/360503026262?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 pierwszy jara mnie bardziej bo jestem wysoka a mam kłopoty z krzyżem. Oba jarają mnie siłą ssania. Jak również ceną....
  • Witajcie moje drogie, moja mam pracowała w UK kilka lat na umowę, ale 3 miesiące temu odeszła, złozyla wymówienie i z moim tatą pojechali do PL dopilnować domu w zimie. Tato jest tutaj w UK self empl. no i dzwonią mi dzisiaj że mama już tutaj nie wróci do pracy i chciałaby załatwić wszystko bo może sie jej należy jakieś bezrobocie? nie przyszło jej jeszcze p45, ma wszystkie payslipy, nie zgłaszała w UK nigdzie ze skończyla pracę ,nadal ma tu konta bankowe itd. chciałam się dowiedzieć co mus...
  • Jak ladnie ubrac w slowa 'uwazam, ze twoja corka jest glupia, samolubna cipa i w odwloku mam jej dolegliwosci i problemy ciazowe' Ps. nie zebym zlosliwa byla, tylko pracuje ze mna matka i corka, corka jest w 17 tygodniu ciazy, z mojego pokoju jest widok na palarnie i codziennie ja tam widze, a jej matka mi nadaje jaka to Emma biedna, ciagle rzyga, przytyc nie moze i bla bla bla... Na sugestie o rzuceniu palenia uslyszalam ze ona tez w ciazy palila i nawet pila i nic Emmie nie jest...
  • Chcemy kupic na urdziny synka duzy zestaw klockow duplo. Chyba kupimy z wyprzedzeniem, bo chcemy skorzystac z wyprzedazy. Jak myslicie drogie mamy starszych dzieci, czy lepiej kupic duze pudlo klockow: www.toysrus.co.uk/Toys-R-Us/Toys/Construction/Lego-Duplo- Value-Pack-66283(0044500) czy tzw zestaw 'tematyczny' www.toysrus.co.uk/Toys-R-Us/Toys/Construction/Lego-Duplo- Thomas-Starter-Set-5544(0020619) z gory dziekuje za porady
  • Idziemy na swieta tzn. w Niedziele na roast dinner swiateczny ale w porze lunchu- 12- 1.00 po poludniu. Bedzie strater w postaci seafood i tradycyjny roast. Przynosimy prezenty itp. Wszyscy pracujemy dzien wczesniej wiec wigilli nie bedzie niestety wiec myslalam,zeby ugoowac moze bigis, rybe po grecu i krokiety z grzybami i kapusta aby wziac ze soba i zaserwowac na kolacje. Co myslicie o tych daniach? Nie wiem czy bedzie im smakowac i czy nie zaduzo tej kapusty bedzie? bo i w bigosie ikrok...
  • Witam przyszle i obecne MAMY :) Prosze o porade. Jestem w 30 tyg ciazy, od poniedzialku zaczynam maciezynski i bede dostawac SMP, moje pytanie: 1. o jaki/e benefit/y moge sie teraz ubiegac a o jakie, jak urodze dzidzie; 2. ktore benefity mi przysluguja a ktore nie, jak pobieram SMP 3. jaka jest roznica miedzy SMP a OMP 4. czy jak urodze to pracodawca powinien mi placic przez 26 tyg czy 39 tyg? Prosze o porade bo czasami czytam sprzeczne informacje i jestem w rozterce ;( Z gory ...
  • czesc! jak rozwiazac logistycznie lot z niemowlakiem ( 7 miesiecy). lece za tydzien z heathrow, to nasz pierwszy lot. co ze soba wziac na poklad, jak z przewijaniem dziecka? wozek mamy lekki i rozumiem ze oddam tuz przed wejsciem na poklad? arto go zawinac w jakas folie? ile moge wziac sliczkow? moga byc 3 ? jak myslicie. Jesli macie doswiadczenia prosze o kilka porad:) dzieki!
  • Zwracam się do was z gorącą prośbą dotyczącą podjęcia decyzji o tym , czy rejestrować się jako self employed czy nie. Moja sytuacja przedstawia się następująco: jestem mamą, jeszcze przez 1,5 roku mój syn będzie chodził do nursery class na 2,5 godzinki dziennie, pózniej już na full time - więc mam nadzieję, ze wówczas już pójdę do pracy podczas gdy on będzie w szkole. Obecnie opiekuję się nim w domu, nie pracuję. Mój mąż pracuje :) Od przeszło roku zajmuję się dystrybucją kosme...
  • Zapraszamy do nowej sekcji portalu www.dzieciak.co.uk pt. PORADY. Dzieki zespolowi naszych specjalistow mozesz zadawać pytania dotyczące wychowania dziecka oraz stanu zdrowia Twojej rodziny. Postaramy się odpowiedzieć w możliwie najkrótszym czasie. Na Wasze pytania odpowiedza lekarze z Green-Surgery. Do dyspozycji: * Dr Krystyna Tajchman Ginekolog, poloznik specjalista II stopnia w ginekologii i poloznictwie Cytolog, Videokolposkop 25 lat czynnej pracy w zawodzie Dyzur telefoniczn...
  • Chcemy wybrac sie ze znajomymi i dzieciakami do Paryza, do Disneylandu i w zwiazku z tym mam do Was kilka pytan. Chcielibysmy wyskoczyc na 3-4 dni. Sprawdzalam tak wstepnie ceny i mimo obecnie reklamowanej znizki 25 % taki wypad na kilka dni wyniesie nas okolo 700-800 funtow. Chcialam Was zapytac jaki hotel najlepiej wybrac, bo chyba cena duzo zalezy od niego, czym sie kierowac, zeby wyszlo tanio? W jakim miesiacu jechac? Lepiej pociagiem czy samochodem? Nasze dzieciaki maja prawie 2 latka...
  • Mój prawie 3 tygodniowy synek zaczął mieć kolki. Macie jakieś dobre rady, jak mogę mu pomóć??? Czytałam, że picie herbatki z kopru włoskiego jest dobre. Gdzie mogę je w UK znaleźć? I jak przetłumaczyć "herbata z kopru włoskiego" na angielski? będę wdzięczna za każdą radę
  • Są w UK kilka lat. Ona w domu z dziećmi, on pracuje na part time. Na nią są benefity na dom i dzieci, i z tego żyją. On dorabia na czarno i ma z tego około 500-800 miesięcznie. Nic jej z tego nie daje, trzyma to w gotówce i złotych monetach w skrytce w banku. W sumie około 20 tysięcy. Myśli, że ona tym nie wie. Nie układa im się. Ona ma inną, i chce z tą inną uciec do Polski. Ona woli zostać tutaj z dziećmi. Jak powinna się zabezpieczyć przed okradzeniem z jego strony? Jeśli będzie od niej...
  • Jade na wesele siostrzenicy i podoba mi sie taka sukienka: search.next.co.uk/shop/gattcolour-black-gattgender-women-cat-dresses-0?x=1&nxti=0&nxtv=0 to ta Black Maxi z rozami za £55. No i pytania: 1. Czy mozna/wypada w takiej na wesele (no bo czarna) 2. Czy nie za stara gropa jestem do niej (pozna 30stka) 3. Jesli wypada i nie za stara to jaka narzutke/bolerko byscie do niej wlozyly?
  • Dziewczyny, bardzo mi zalezy na paru informacjach (moj maz zauwazyl wlasnie ze mu polski paszport stracil waznosc, a potrzebuje na wyjazd zagraniczny:) - konsulat w Londynie jest otwarty od 9 rano, o ktorej najlepiej pojechac aby nie stac iles godzin? -czy da sie zalatwic za dodatkowa oplata przyspieszone odnowienie paszportu? -ile normalnie trwa zalatwienie paszportu? Dziekuje z gory!
  • no to kości zostały rzucone, TŻ wyjeżdża do Lądka, trzeba mu zorganizować pobyt. ma kilka pytań, a wiem że wy wiecie:) - mieszkanie: pracę będzie miał na wschód od regents park-okolice drogi A5200, pytanie czy mieszkania szukać w tamtej okolicy czy wyjść poza pierwszą strefę i dopłacać do metra, czy dorzucić do mieszkania (szukamy one bedroom, bardziej skłaniamy się do 2 opcji) - jakie serwisy polecacie do szukania mieszkania-obecnie okupuję gumtree - czy w anglii jest bakn porównywalny do...
  • kupilam sukienke na slub siostry i teraz mam problem z butami. To akurat nie nowosc, bo ja zawsze mam problemy z butami. Jestem wysoka, wiec wysokie obcasy odpadaja, pomijajac fakt, ze absolutnie nie umiem sie w nich poruszac:-) No i teraz tak zamierzam kupic buty na niskim dosyc obcasie (ale nie plaskie) lub koturnie sandalki lub pelne polbuty. Jesli chodzi o sandalki to do nich nie zaklada sie rajstop (tak?), ale ja w sukience od wielkiego swieta chodze, wiec troche nie wyobrazam sobie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się