porady

(31 wyników)
  • Witam potrzebuję porady prawnej, na temat podpisania umowy najmu przez osobę nieletnią przy której był obecny opiekun prawny? Mam pełna dokumentację
  • W Warszawie? Chodzi mi o napisanie wniosku o przymusowe leczenie córki. Nie wiem,czy można,ale podam swój nr.telefonu 517289316
  • Muszę pomóc przyjaciólce, która dwa dni temu straciła męża. Jest w kompletnej rozsypce i czuję, ze muszę jej pomóc, przynajmniej dostarczając pewnych informacji. Chodzi mi o renty rodzinne itp (nawet nie wiem, jak to sie nazywa). Otóż. Mąż pracował, placil skladki itp. Mąż pracował od 1990 roku z przerwą kilkumiesięczną. Mial za sobą studia wyzsze. Ona - w maju zeszlego roku straciła pracę. Jest zarejestrowana w UP, obecnie bez prawa do zasiłku (ostatni w grudniu).Z jej pracą, troche tru...
  • dziewczyny potrzebuję dla jednej z forumek z nowotworów porady-jej mama jest w ciężkim stanie w szpitalu,dają jej pół roku mama w zasadzie nigdzie nie pracowała,chyba miała jakieś bezrobocie,nie wiem dokładnie ta jej córka jest pełnoletnia,sama ma teraz na głowie swoją nieletnią siostrę i chorą mamę co może załatwic w mopsie?nie ma żadnych świadectw pracy,żadnych zaświadczeń może gdzieś pójsc? dla siostry moze myślec o zostaniu rodziną zastępczą,już jej napisałam,na razie to odkłądamy ...
  • Mam problem ,dzisaj okazało się ,że mam pilnie zabrać wnuczkę ,wnuczka mieszka obecnie z matką w UK ,mam ją zabrać bo moja córka stwierdziła że mała jej nienawidzi nie chce z nią być itp,dziecko do maja ubiegłego roku mieszkało ze mną i rozumiem że tęskni .Ale świat mi się wali co mam załatwić żeby być prawnym opiekunem dziecka nie mogę jak paczki przywieżć i co do szkoły muszę zapisać ,muszę mieć jakiś papier nie wiem jestem w szoku i nie myślę podpowiedzcie co robić ? mam bilet na 6 lutego...
  • Prowadzę bloga, dostałam pismo przedprocesowe za naruszenie dóbr, praw autorskich i take tam, gdyby ktoś zechciał mi pomóc wyślę cały list. Jest to dla mnie ważne.
  • Cześć! Potrzebuję małej pomocy/porady. Firma prosi o 2 pisma: 1) że urodziłam swoje pierwsze dziecko 2) czy chcę skorzystać z dwóch dodatkowych tygodni urlopu macierzyńskiego. Nie mam pojęcia co mają takie pisma zawierać, czy to pierwsze pismo ma być w formie oświadczenia? No i dlaczego mogą mi przysługiwać 2 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego? Zaplątałam się w tym wszystkim. Ratunku:)
  • mój były mąż chce mi zapłacić zaległe alimenty, problem polega na tym, że on chce mi zapłacić 4.000 zł a ja mam pismo od komornika, które brzmi tak, pomijając początek: "Stan zaległości w sprawie na dzień 07-04-2006 wynosi: Od kwietnia 2006 roku alimenty bierzące miesięcznie po 400 zł płatne z góry do 10-go każdego miesiąca alimenty zaległe na rzecz wierzyciela - 7 168,83zł odsetki do 07-04-2006 - 1 271,89zł i dalsze odsetki od dnia 08-04-2006 w wysokości 11,50% rocznie zaległ...
  • Mój mąż stracił pracę w listopadzie 2009, ja studiuję na drugim roku. j. angielskiego. Odkąd jestem mamą (od 7 miesięcy) ciężko mi jest podzielić czas miedzy szkołę a synka. Mąż szuka pracy gdzie tylko może. Uczulamy wszystkich znajomych by mówili o wszelkich formach zarobienia pieniędzy jakie tylko pojawia się w ich otoczeniu, ale do tej pory trafiały się tylko takie dorywcze pieniądze. Mieszkamy u moich rodziców bo nie stać nas było na wynajem. Dodatkowo przez cały luty walczyliśmy z wysypk...
  • Tylko mąż pracuje, mamy dwoje dzieci(córki). Starsza chodzi do zerówki, z młodszą siedzę w domu. Męża pensja waha się od 1200 do max 1529(jak dostanie nadgodziny od szefa). Czy to dużo wg Was drogie forumowiczki czy mało? Mieszkamy na wsi. Mąż do pracy dojeżdża 14km. Jeśli to wg Was to dużo to dlaczego po opłaceniu rachunków(za przedszkole, wodę, prąd, gaz) zostaje mi ok. 200zł na jedzenie, i starcza mi te 200zł na pół miesiąca, resztę miesiąca moja mama mi przynosi jedzenie wg swoich moż...
  • Hej Dziewczyny! Czy ktoras z naszym e-mam jest moze prawnikiem albo ma meza prawnika?? Potrzebuje dosc pilnie porady prawnej w sprawie znajomej. Ma nieciekawe sytuacje prawna i materialna oraz mnostwo z tym klopotow. Pozdrawiam serdecznie ~ foretka ~ mama Paulinki (13.09.2004r.), która ma juz ...
  • Jak długo jest ważna legitymacja ubezpieczeniowa podstęplowana 06.01.2009r. Mam wizytę z dzieckiem u specjalisty - laryngologa 2 lutego czyli jutro stąd moje pytanie, czy tylko miesiąc? czyli do 6 lutego czy inaczej to się liczy.
  • Bardzo Was proszę o pomoc bo aż mnie brzuch boli ze stresu i nie potrafię myśleć racjonalnie. W roku 2008 kupilismy z mężem działkę budowlaną. Dzisiaj dostałam wezwanie z Urzędu skarbowego aby się wytłumaczyć bo "poniesione wydatki nie znajdują pokrycia w uzyskanych dochodach oraz zgromadzonych oszczędnościach" i załamałam się bo nie wiem co mam im powiedzieć, pieniądze na zakup działki pochodziły głównie z oszczędności kilka lat wstecz, w 2003 mieliśmy wesele na którym uzbieraliśmy ok 16tys...
  • Mój synek ma astmę, utknęłam z remontem przedpokoju, robię go sama, bo mąż pracuje do 18 i wraca zmęczony, dziś zniszczyłam wiadro i szpachelki bo utknęły - zastygły w gispie, a czemu? Bo poszłam do synka ponad rocznego bo płakał i się dusił... ma podejrzenie astmy a w remoncie pełno pyłu... Nie wiem jakiej pomocy szukam, chyba kogoś, kto mółby mi przywieźć z Castoramy naprzykład gips, wiadro i szpachelki... pieniądze dam na te rzeczy, mam nadzieję, że nie są drogie. Ogólnie pokłóciłam...
  • Miałam umowę na czas określony, umowa miała zostać przedłużona ale w ostatniej chwili pracodawca zrezygnował. mam dwa kredyty do spłacania do których miałam jakieś ubezpieczenie od ryzyka utraty pracy. Czy jeżeli umowa wygasła a nie było to wypowiedzenie to coś mi się będzie z tych ubezpieczeń należało? druga sprawa: czy jeżeli teraz pójdę np na zwolnienie lekarskie (umowa wygasła 31.08) to należy mi się z Zusu jakiś zasiłek chorobowy? czy może lepiej się zarejestrować od razu jako bezr...
  • nie bede opisywac sytuacji na forum, jesli jest jakas mama, ktora ma jakies pojecie w dziedzinie prawa, bardzo prosze o kontakt na maila, albo pozostawienie odp w watku, wtedy napisze o co chodzi ;(
  • dziewczyny potrzebny jest wzór pozwu rozwodowego,z uwzględnieniem alimentów na dzieci i rozdzielnością majątkową, ania
  • Witajcie. Na wstępie chciałam Wam życzyć wszystkiego dobrego z okazji Świąt. Jestem nowa na tym forum i chciałabym poprosić Was o radę, może wskazówkę, bo ja nie widzę wyjścia z sytuacji w której obecnie jesteśmy. Zacznę od tego, że oboje z mężem pracujemy( tzn. ja jestem na zwolnieniu 32tc,) spodziewam się drugiego dziecka, mamy już 3,5 roczną córeczkę, więc odpukać nie brakuje nam teraz pieniędzy. Nasz problem polega na tym, że nie mamy gdzie mieszkać, tzn. wynajmujemy obecnie kawaler...
  • Mąż z powodu choroby zmienił w lutym pracę,ja szukam pracy.Nasz dochód na trzy osoby to około 1340zł.Czy przysługuje nam dodatek mieszkaniowy lub inne swiadczenia?Z dodatkiem mieszkaniowym ,jest jeszcze jeden problem,zameldowana jest u nas babcia ale z nami nie mieszka,czy jej emerytura też dolicz sie do naszego dochodu?
  • Witam, jestem mamą dziewczynki, 2 latai 7 miesięcy, ciezko nam , szukam jakiegoś zajęcia żeby dorobić parę złotych, mamy tyle potrzeb, wydatków, idzie zima, wiem że nikomu nie jest lekko, ale tracę jakoś nadzieję, niemogę znależć zadnej pracy dodatkowej. W watku "rodzinne wychowawczy" napisałam: "Witam, jestem 3 rok na u.wychowawczym, jest to rok bezpłatny, nalezy się mi tylko 68 zł, o które też muszę się wystarać. Proszę niech ktoś mi wytłumaczy na co to może wystarczyć, jak mamy żyć, part...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się