Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      porady

porady

(27 wyników)
    • www.endokrynologia.net/tarczyca/zależności-pomiędzy-tsh-ft4-ft3
    • Bardzo proszę forumowiczki o poradę. Hashimoto "leczę" dopiero od paru tygodni. Na początku miałam brać Euthyrox 25 - 2x dziennie. Czułam się jeszcze gorzej niż przed leczeniem, objawy jeszcze bardziej nasilone niż wcześniej - ogromna senność i wyczerpanie, chodziłam półprzytomna i nie nadawałam się do niczego. Chciało mi się ciągle płakać i miałam ciężkie, depresyjne myśli. Nie mogłam wyjść z wanny i musiałam się mobilizować mocno by wstać z krzesła czy łóżka. Po jakimś tygodniu nie wytr...
    • Witam serdecznie wszystkich uczestników forum:) Szczerze mówiąc to sama nie wiem od czego zacząć... Więc może od tego że mam 25 lat i problemy z tarczycą... w 2009 roku zachorowałam na gravesa-basedowa z nadczynnością tarczycy oczywiście, leczenie przynosiło odpowiedni efekt. W między czasie zaszłam w ciążę i urodziłam córeczkę (już nie byłam na lekach). Wszystko było ok, robiłam co jakiś czas badanie tsh i wychodziło w normie. Ale od mniej więcej roku jestem bardzo osłabiona, brałam kilka a...
    • Od roku mam zdjagnozowane hassi. Dzis odebrałam wyniki badań: TSH - 0,734 (norma 0,27-4,2) FT3 - 2,12 (norma 1,71-3,71) FT4 - 0,9 (norma 0,7-1,48) anty TPO - 84,5 (norma <5,6) anty TG - 2505 (norma <115) Nie bardzo umiem przeliczyc wyniki na % - wychodza mi jakies bzdury. Od pól roku przyjmuje selen i staram sie bezskutecznie zajść w ciążę. Czy wysokie przeciwciala moga mieć wplyw na moje problemy z zajściem? Czy powinnam przyjmować hormon? Co może mi pomóc przy obniżeniu ...
    • Mam prośbę o doradzenie mi, jaką dawkę brać? Brałam dawkę 112 eutxyrox przez ok.1,5 miesiąca i wyniki mi wyszły tak: ft3 4,05 (norma 4,1-8,3) ft4 20,51 (norma 10,6-19,4) tsh 0,15 (norma 0,40-4,00) No więc pani endokrynolog zmniejszyła mi dawkę na 100 codziennie. Czasem zdarzało mi się nie wziąć rano tabletki , bo zapomniałam ale dosłownie przez kilka dni w odstępie 2 miesięcy. Oto kolejne wyniki po 2 m-cach na dawce 100 : ft3 3,76 (norma 4,1-8,3) ft4 15,83 (norma 10,6-19,4) ts...
    • Witajcie mam 27 lat dwójkę dzieci 2009 roku i 2011. moje problemy zaczeły sie w podstawówce ; hormony miałam w normie wiec nie maialam podawanych lekow od zawsze za to miałam : nadwage, nerwowosc, bole miesni , wiecznie czułam sie zmeczona .... problemy z jajnikami brak miesiaczek nawet 6 miesiecy , brak owulacji zdiagnozowano zespol policystycznych jajnikow . w 2005 roku zaczełam starania o dzieci tzn nei zabezp[ieczałam sie nigdy , w 2006 roku miałam robione tk nadnerczy bo wy...
    • Witam serdecznie forumowiczow, Odnalazlam to forum pare tygodni temu i widze ze sluzycie rzetelnymi informacjami i duza pomoca:)Mieszkam na wyspach i niestety nie ma dostepu do Endokrynologa tak 'od reki', nawet badan na tarczyce prywatnie zrobic nie mozna:( Mam zdiagnozowane Hashimoto i niedoczynnosc juz chyba od 13 lat, oststnio na dawce Ltyroksyny 100. Wiec do rzeczy: jestem w 6,5 tyg ciazy. Przed ciaza, Wynik z marca, TSH 0,72(0,5-5) Dowiedzialam sie o ciazy w 4 tc,Wyniki przy 100:...
    • Witam :-) Być może potraficie mi pomóc... Jestem młodą mamą z niedoczynnością tarczycy i myślę, że powinnam skonsultować mojego synka u endokrynologa dziecięcego. Boję się, że pediatra zbagatelizuje moje obawy, bo wyniki są w normie, mnie jednak martwi, że fT3 i fT4 są przy dolnej granicy normy... (normy wg forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100719713,100719713,Normy_TSH_FT3_i_FT4_dla_noworodkow_i_dzieci_.html). Co sądzicie?? [b]TSH 3,1 uIu/ml[/b] (dla 4-30dni........0,43-16,1) [b]fT3...
    • Będę wdzięczna za każde podpowiedzi. pół roku temu urodziłam córkę, przed ciążą miałam badania hormonalne ,tsh i ft4 były w normie tsh coś ok.2, ft4 nie pamiętam..Po porodzie jakiś miesiąc temu zrobiłam wyniki morfologi i tarczycy ( czułam się senna, robiło mi się gorąco od czasu do czasu).. morfologia wyszła ok oto one z 08.04 tsh 0,097 ( norma 0,300-4,5) ft4 20.38 ( norma 7,20-17,20) ft3 6,19 ( norma 2,00-4,40) umówiłam się 20.04 do endo, który przepisał mi tiamazol 3razy dziennie...
    • Pewnego razu dokłanie 2 i pół miesiąca temu postanowiłam zrobić badania kontrolne, ponieważ byłam wiecznie zmęczona i stało się- diagnoza Hashimoto oraz niedoczynność, przeciwciała ATPO oraz ATG powyżej 600, TSH 6,05 przy normie do 4,5 a ft3 równe 20% znacznie mniejsze od ft4 65%. Zaczełam leczenie i tu się dopiero zaczął mój problem. Na początek 25 euthyrox po 2 tygodniach 50, samopoczucie ? z dnia na dzień coraz gorsze- stany depresyjne do tego stopnia, że byłam skłonna odłożyć te hormony, ...
    • Witam! Już tutaj kiedyś pisałam w związku z moimi wynikami z tarczycy. Teraz jednak problem jest z trochę innej strony. Zdiagnozowano u mnie hashi. Brałam najpierw euthyrox 50, a potem endo zaryzykowala i kazała brać przez 5 dni 50 a przez weekend 75. Ale niestety popadłam z niedoczynności w nadczynność :/ Więc wróciłam do dawki 50 przez 7 dni w tyg. Z tego co zaobserwowałam u siebie oj jakiś 4 miesięcy mam problem z miesiączkami - nie dość że trwają zaledwie 3 dni to do tego ma komplet...
    • FT4 8.30% [wynik 12.43, norma (11.5 - 22.7)] wyniki z 16.09.2009 FT3 32% [wynik 4.46, norma (3.5 - 6.5)] tsh-1.099 atpo-2831 (norma<60) Wyniki z 7.08.09 FT4 32.90% [wynik 15.29, norma (12 - 22)] FT3 134.86% [wynik 8.09, norma (3.1 - 6.8)] tsh 1,57 Usg tarczycy z 25.08.09 Prawy płat:63x21x21 obj.12,8 Lewy:67x22x23 obj.15,6 cieśń:3x6x18 obj 1,7ml tarczyca o niejednorodnej,drobno-ziarnistej echogeniczności-pieprz z solą.Cechy niewielkiego przekrwienia miąższu w badaniu dopp...
    • Witam serdecznie Przeczytałam całe forum od deski do deski i mam wrażenie, że prawie 8 lat mojego leczenia poszło na marne, tragedia :/ Tak strasznie żałuję, że nie trafiłam do Was wcześniej :( Moje poszukiwania, kiedy dowiedziałam się o chorobie, spełzły na niczym, a później... cóż, mój błąd, ale jak się idzie do specjalisty, powierza mu zdrowie i sporo pieniędzy, to zwykle ma się przeświadczenie, że jest się w dobrych rękach; jeśli lekarz nie widzi problemu i niespecjalnie się prze...
    • Cześć wszystkim!! mam do Was pytanie... ale zacznę od początku. Mianowicie o tym, że jestem chora na Hashimoto dowiedziałam się w styczniu po długim chodzeniu po lekarzach bo miałam straszne objawy. Miesiąc temu musiałam zwiększyć dawkę do 100 euthyrox bo znów zaczęłam odczuwać wiele objawów i czułam się baaardzo źle, teraz jest trochę lepiej jednak bardzo zastanawia mnie fakt powiększonych węzłów. Już prawie rok temu wyczułam na szyi po jednej i drugiej stronie, pod uszami tak w połowie szyi...
    • Witam wszystkich, chciałabym, abyście powiedzieli mi co myślicie o moich wynikach, bo Wy tu doświadczeni jesteście. Zanim napiszę wyniki nakreślę szybko moją sytuację. Przez kilka lat brałam lit (teraz już nie biorę od miesiąca). Jak wiadomo, lit b. szkodzi na tarczycę. Od roku kiepsko się czuję fizycznie, jakoś tak słabo. Pół roku temu zrobiłam zbadałam sobie z własnej inicjatywy prywatnie badanie poziomu hormonów, wyniki były takie: TSH 3-cia generacja: 3.11 ulU/mL (norma: 0.25-4.0...
    • Posłuchałam rady Hashi-tess i zrobiłam jeszcze raz badania hormonów tarczycy. Zrobiłam je za kasę na własną rękę, więc muszę czekać z interpretacją tych wyników przez lekarza aż do 24. kwietnia, kiedy to mam umówioną wizytę u endokrynologa. Nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczycą, a więc jestem przed jakąkolwiek diagnozą - nie wiem, co mi może dolegać. Czuję się fatalnie: ciągle chce mi się pić, mam jakiś świąd całego ciała, suchą skórę, nie mogę jeść, bo mnie od jedzenia odrzu...
    • Witam serdecznie! Czy powinnam zwiększyć dawkę letroxu i wprowadzić suplementację żelaza? Jak unormować elektrolity? Proszę o poradę. Lekarz rodzinny nie widzi potrzeby suplementacji żelaza. Moje obecne wyniki przy dawce letroxu 87,5mg: 12-10-2010 TSH - 2,49 (0,4 - 4,0) FT3 - 3,52(71,67%) (1,8 - 4,2) FT4 - 1,15 (31,82% )(0,8 - 1,9) hemoglobina 12,7 g/dl (12 - 16) żelazo 71mg/dl (60 - 180) ferrytyna 10,10 ng/ml(5 - 148) kortyzol 13,10 (5-25) potas 3,79 mmol/l( 3,50 - 5,10) ...
    • witajcie, dawno mnie tu nie było, a chciałabym prosić kompetentne osoby z forum o opinię... leczę się z powodu hashimoto od pół roku. tutaj jest mój poprzedni wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,91322077,91322077,moja_historia_i_kilka_pytan_hashimoto_.html a oto wyniki z całego dotychczasowego leczenia (wynik, norma, procent): [b]10.01.09[/b] tsh [b]35,8[/b] (0,25 -4) 948% ft3 [b]3,84[/b] (2,76 -8) 21% ft4 [b]8,97[/b] (10,3 -24,4) -9% ...
    • Witam serdecznie Mam 23 lata (50 kg) i w listopadzie robiłam sobie kontrolnie badanie TSH - wynik w normie. Ostatnio, w lipcu powtorzylam badanie i oto efekt: TSH 0,015 ulU/mL FT3 4,20 pg/ml FT4 1,57 ng/dl Udałam się z tymi wynikami do endokrynologa, który po przedstawieniu stanu mego samopoczucia (kołatanie serca, przyspieszony puls, duszności, drżenie rąk, uczucie gorąca i senność) przepisała mi PROPRANOLOL 40 w dawce 0,5tabl/dziennie. I faktycznie puls spadł, ale jednocześ...
    • Dziewczyny, szukam przez wyszukiwarkę, ale nie potrafię dotrzeć do tych wątków... Pamiętam, że była już mowa o osobach, którym prawie zupełnie zanikła tarczyca... Niedawno rozmawiałam ze znajomą, choruje od lat na "tarczycę", nie słyszała nawet nazwy Hashimoto, ale się leczy. Tyle, że mam wrażenie, że niezbyt dobrze. Ma objawy niedoczynności, lekarz po obejrzeniu USG stwierdził, że ona "już nie ma tarczycy". Kazał odstawić Letrox, bo "TSH już w normie". Chcę ją zachęcić do ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się