Forum Turystyka Świat Egipt
ZMIEŃ
      porady

porady

(36 wyników)
    • Gdzie się podział wątek z poradami dla tych co pierwszy raz jadą do Egiptu? Ja wiem, że gdzieś on jest na tym forum, ale od kiedy został odwieszony, pojawiło się na tym forum masę pytań, na które ktoś już raczył szczegółowo w tamtym wątku odpowiedzieć. Choćby o tych gniazdkach czy napięciu w Egipcie. Wydawało mi się, że ten wątek podwieszony z poradami był najmocniejszą stroną tego forum i zapewne tysiące osób z niego skorzystało. A odpowiadanie w kółko na te same pytania nie...
    • www.egipt.republika.pl/turystyka.html za pc maniakiem !!!! Tu macie wszystko w jednym miejscu
    • Witam Na początku sierpnia wybieram się z żoną i 17letnim synem po raz pierwszy na wczasy za granicę. Do Egiptu, a dokładniej do Hurghady. Możecie mi dać jakieś rady przed wyjazdem? jaka obecnie panuje tam temperatura? co warto zabrać? kupić? jak wyglądają ceny w sklepach. czy jest tam duży wybór w sklepach? Jak wygląda system All Inclusive w Egipcie? kuchnia jest zazwyczaj z całego świata? czego unikać? Będę wdzięczny za każdą radę czy wskazówkę:)
    • Do znawców tematu , mamy lecieć na wymarzone nasze pierwsze wakacje . Obstawiliśmy termin wyjazdu na 15 czerwca do hotelu Titanic Palace . No i posypały się zewsząd uwagi, że z dziećmi 7 i 10 latkiem nie damy rady wytrzymać w tych upałach które w Egipcie panują w tym okresie ,że przy basenach nie da się wysiedzieć ,w Hurghadzie plaża marna i nie da się skorzystać z kąpieli w morzu . No i na koniec zamieszki ,broń boże nie wykupywać teraz wczasów bo do czerwca nie wiadomo co będzie ,no ...
    • Właśnie wybieram się do Egiptu a że jest to mój pierwszy wyjazd proszę o porady. Zawsze marzyłem o Egipcie i chciałbym, żeby ten wyjazd był naprawdę udany. Jak bardzo jest w Egipcie gorąco i czy trzeba brać ze sobą coś ciepłego? Trzeba brać jakieś filtry do opalania? Z tego co czytam to wielu na tym forum mówi, że jest za gorąco. Które zabytki zwiedzać i czy rzeczywiście warto? Czytałem tu o tym, że jest tam dużo śmieci i w ogóle jest brudno a Egipcjanini są nachalni i natarczywi i dl...
    • Witam ma prośbę dotyczącą wyboru oferty. Od razu powiem że chodzi o wyjazd na początku sierpnia, wybrałem Egipt, byłem tam już raz w Marsa El Alam w hotelu Solymar Abu Dabbab ( z całej siły polecam!). teraz chodziłoby o coś dla dwóch osób raczej w Sharm (tak żeby móc zwiedzić Kair), zdaje sobie sprawę że podobnej klasy hotelu już raczej nie trafię (no chyba że wydalibyśmy b. duże pieniądze), ale chciałbym jakiś ładny hotelik niedaleko morza z rafą przy plaży i w miarę możliwości żeby d...
    • Witam, po raz pierwszy wybieram się do Egiptu, wybieram się najprawdopodobniej w pażdzierniku, chciałabym zapytać o to jaki hotel polecacie w standardzie od 4*, z formułą All inclusive. Z tego co do tej pory czytałam to skłaniam się coraz bardziej ku Hurgadzie. Interesuje mnie bardzo nurkowanie, więc chciałabym hotel przy plaży, a najlepiej z dojściem do rafy z hotelu. Co polecacie?? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje.
    • Witam, dostałem propozycje pracy na kontrakcie, w sektorze przemysłowym, możecie udzielić mi porad nt. życie codzienne, ceny,etc. Nie byłem nigdy w Egipcie więc nie mam doświadczeń. dziekuję. tunna
    • Witam mam rezerwację na hotel titanic palace ale czytam opinie i jestem coraz bardziej skłonna na zmianę hotelu :( Proszę mi poradzić jaki jest naprawdę fajny hotel w dobrej lub podobnej cenie do titanica ( za 2 tyg all za 2+1 płacę 6600) udogodnienia dla dzieci no i żeby było czysto i dobre jedzenie
    • Mieszkam w Cieszynie no to wykupiłem wyjazd z czeskiego biura Cedok za dobrą cenę i nie raz z nimi lataliśmy nawet w Tajlandii z nimi bylismy i w Chinach i zawsze było zapięte na ostatni guzik. A tu dzisiaj dostalismy listem poleconym informacje że nasz hotel w czasie pobytu bedzie w remoncie i do wyboru pięć innych hoteli. Stąd bardzo prosze o porade co wybrać bo musimy się zdecydowac na zmianę w ciągu 14 dni. A do wyboru mamy: Radisson Blu Continental Plaza Beach Dreams Beach Resor...
    • Jadę w lutym do Hurgady hotel Club Aladdin. Czy ktoś z was był w tym hotelu , co należy zabrać ze sobą ,jakie temperatury panują tam w lutym ?. Serdecznie proszę o poradę pozdrawiam.
    • Już się streszczam w czym rzecz , chciałem przy najbliższym pobycie zabrać swoje dzieciaki do Kairu , ale nie chcę fakultetu organizowanego przez biuro , tylko chcę taki wyjazd zorganizować indywidualnie . Z dojazdem nie przewiduje problemu , wiem gdzie w Hrg jest dworzec autobusowy , zakupie bilety i po problemie . Natomiast tam na miejscu potrzebny będzie hotel , z rezerwacją sam dam radę , ale chciałbym wiedzeć gdzie ten hotel ma być położony , aby atrakcji wieczornych było ...
    • Wlasnie zakupilam 2tyg wycieczke w maju w hotelu Park Inn. Opini przeczytalam cala mase, mysle ze bede zadowolna. Mam jednak pytanie odnosnie wycieczek fakultatywnych, konretnie najbardziej mnie interesuje Gora Mojzesza. Szczerze mowiac chcialabym sie tam wybrac sama, zaden zorganizowany wyjazd. Czy daleko jest ta Gora od hotelu ? moze jest po prostu mozliwosc podjechania tam taxi :) Lubie wszystko zweidzac na wlasna reke :P Interesuje mnie rowniez czy jest cos w najblizszej okolicy gd...
    • Witajcie Planuję wypad do Egiptu na 14 dni kwiecień/maj opcja 7+7. Ważne dla mnie informacje to: z jakim biurem podróży, który region, jaka miejscowość (mile widziana możliwość prowadzenia nocnego życia :))jakich hoteli unikać a jakie są godne uwagi. Piszcie co wiecie :) dziękuję :))
    • Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, że sytuacje, których ani konsument, ani biuro podróży nie mogą przewidzieć – np. niespodziewane zdarzenia atmosferyczne, ataki terrorystyczne, zamieszki, konflikty – nie zwalniają organizatora wyjazdu z udzielenia pomocy przebywającym na urlopie turystom. Prawa wyjeżdżających oraz obowiązki organizatorów określa szczegółowo ustawa o usługach turystycznych. [u]Turysta przebywający na urlopie:[/u] W przypadku wystąpienia ...
    • Ponieważ nigdzie nie znalazłem nic na ten temat - dodam od siebie małą poradę dotyczącą używania kamer w Egipcie a w szczególności pewnego dodatku do tej kamery. Odradzam wszystkim zabieranie do Egiptu statywów fotograficznych (czy video - bez różnicy). Egipt to chory kraj - kręcić legalnie kamerą od niedawna można prawie bez problemu ale używanie statywu wymaga posiadania specjalnego zezwolenia (i oczywiście uiszczenia specjalnej opłaty). Wychodzą tam z założenia że statywy używ...
    • Witam! Wybieramy się w połowie grudnia z Triadą do Egiptu.W Afryce juz bylismy,ale latem.Jakieś może sugestie co do wyjazdu zimą...Jezeli ktos był to proszę o poradę,jakie ciuchy,jakie tam temperatury itp.Z góry dziekuję...
    • Mam serdeczną prośbę do wszystkich, którzy byli w maju w Egipcie. Ruszam w objazd po Nilu, potem na zasłużony wypoczynek w Hurghadzie i tak się zastanawiam czy wrzucić do walizki: - ciepły polar na chłodne wieczory i podróż w za bardzo schłodzonych autobusach (dotychczas starczał mi cieniutki sweterek) - wtyczkę antykomarową - wiem że hotele tępią insekty opryskiwaniem, ale najsilniejsze osobniki mogą przetrwać ;) Generalnie komarów nigdy w Egipcie nie widziałam, ale byłam albo lipie...
    • Witajcie! Wycieczka kupiona, lecimy w czerwcu. Z tego co zauważyłam- nie jest to hotel popularny wśród Polaków ale... Może ktoś z Was był tam ostatnio? Chętnie przyjmę jakieś rady i sugestie. Pozdrawiam i dziękuję
    • Witajcie, W Egipcie bylismy juz niejednokrotnie ale do tej pory tylko i wylacznie w hotelach. Planujemy juz kolejny nasz wypad do Hurghady. Tym razem przelom maja i czerwca przyszlego roku i pierwszy raz na 3 tygodnie. Do tej pory bylismy zawsze po 2 tyg. Znajomi Egipcjanie uwazaja ze powinnismy wynajac mieszkanie i ze w zwiazku z tym taniej nas to wyniesie. Moj facet podlapal temat a ja jestem sceptyczna troche.. Boje sie ze oni chca poprostu zrobic na nas biznes.. W zwiazku ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się