Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
      porady

porady

(27 wyników)
    • Witam! I bardzo proszę o poradę odnośnie kupna roweru. Czy któryś z tych zalinkowanych jest wart zainteresowania? Rower na drogi - do pracy, trasy rowerowe i latem czasem na drogi (nie ścieżki), leśne. Nie znam się na rowerach (mąż też nie), wszelkie naprawy w serwisie, więc powinno być ich jak najmniej ;) Cena raczej jak najniższa, więcej nie jestem w stanie zapłacić. Rower nie będzie narażony na warunki atmosferyczne, w pracy mam możliwość "garażowania" :) Czy rozmiar ramy 18 w moim wy...
    • Planuje kupić rower - rozważam ten model: www.kross.pl/rower/65-Mansfield_Park_Pro.html Ale mam problem techniczny - czy mając 160 cm wzrostu powinnam dobierać rozmiar kół do swojego wzrostu? Jeśli tak, to jakie powinny być? Z góry bardzo dziękuję za każdą poradę.
    • Witam, Jestem zainteresowany kupnem Meridy AM 400-D.Przed zakupem proszę o wszelkie porady lub opinie użytkowników na jego temat.We wszystkich recenzjach w MR i BB testujący wyrażają się o nim pochlebnie,pomijajac amortyzator,wiec może warto?A może moglibyście polecić innego fulla do 3 tys.,w fajnych aktualnych promocjach?W Ski Teamie np. jest Kona Kikapu za 2699 model 2006 lub 2999 za rok 2007- co o nim mysliscie?Pozdrawiam i dzięki za wszystkie własne przemyślenia.
    • Witam Chcę kupić rower w cenie do 1000zł który był by przeznaczony do jazdy na płaskim terenie - po drogach polnych i leśnych wertepach. Mówię od razu że jestem laikiem w tych sprawach. Nastawiłem się że chce kupić rower podwójnie amortyzowany (np Arkus 505). Jednak spotkałem się z opinią że rowery marki Arkus starczają na około 3 sezony. Wcześniej miałem Krossa który wytrzymał mi około 12 lat. Niestety obecnie produkowane Krossy z tego co słyszałem to też nie są zbytnio zachwalane. Więc zna...
    • łańcuch mi przeskakuje co uniemożliwia jazdę, proszę o poradę co sprawdzić, do tej pory sprawdziłem następujące rzeczy: 1. wymieniłem mocno wyciągnięty zużyty łańcuch na nowy, 2. przed 500km wymieniłem kasetę tak więc kaseta jest OK, zresztą jest rzeczywiście OK, bo zęby nie zużyte, 3. wymieniłem zużyte kółka w przerzutce tylnej, 4. przeskakiwanie jest przy włożeniu nieco mocniejszej siły w pedałowanie, i co ciekawe tylko przy jeździe, kiedy stoję w miejscu i trzymam hamulce by nie ...
    • Kupiłem niedawno nowego trekkinga (Kross trans alp) z wygodnym żelowym siodełkiem. Jeździ się świetnie, prawie codziennie od dwóch tygodni robię kilkadziesiąt kilometrów. Z tym tylko, że po wczorajszej eskapadzie obtarłem sobie nieźle oba półdupki. No i dzisiaj trzeba było już wziąść na wstrzymanie, a szkoda bo pogoda dopisuje. Siodełko jest wygodne, amortyzowane pantografem, no ale nie wiem co robić, żeby uniknąć takich obtarć. Ciekaw jestem jak sobie radzicie w takiej sytuacji...
    • Chcę kupić rower dla siebie i drugi dla męża. Głównie będzie używany do weekendowych wycieczek z dziećmi po lesie. Drogi polne, piaszczyste, leśne, sporadycznie asfalt. Max wycieczka na 20km. Przeprowadziliśmy się na wieś, więc dodatkowo będę nim jeździła do sklepu. Jedno dziecko ma już 6 lat i jeździ na swoim, ale drugie ma 2,5 roku i muszę je wozić w foteliku. Proszę o radę jakie rowery wybrać. Może ktoś poradzi w sprawie fotelika. Na fotelik chcę wydać jak najmniej, bo niedługo córka będzi...
    • Witajcie Rowerzyści :) Jestem kompletnie zielona, jesli chodzi o sprawy rowerowe. Wiec napiszę po laicku o co mi chodzi ;) Ok, na poczatek moje "rozmiary": 171 cm i ok. 60 kg. Wiek 27 l. Poszukuję stosunkowo lekkiego roweru, który sprawdziłby się w jeździe po mieście, na wycieczki weekendowe, po ścieżkach leśnych, pogórkach, żwirach, kamieniach itp. :) Do jazdy średnio 5 dni w tyg. Kwota do 1500zł. Dobre przerzutki i hamulce :) Może byc rama, choc niekoniecznie. Za wszelkie...
    • Mam wielką prośbę do wszystkich którzy mają pojęcie na temat rowrów. Niebawem muszę kupić rower dla 8-letniej dziewczynki na komunię( tak sobie wymarzyła)a jestem chrzesną. Proszę poradźcie co będzie najlepsze i gdzie kupić taki rower w warszawie w miare rozsądnej cenie(planuje przeznaczyć koło 1000PLN)
    • Chcę kupić używany rower górski. Do intensywnego użytkowania turystycznego w trudnym leśnym terenie, ale bez skoków, szaleńczych zjazdów oraz innych ekstremalnych wygibasów. Czy przerzutka troche niżej klasy (Shimano Alivio, a może C-50) wytrzyma? Czy koniecznie trzeba jakąś Deore XT? Różnice w cenie rowerów są spore.. Byłbym wdzięczny za uwagi tych co już połamali taczkę przerzutek, i wiedzą co która jest warta.... dziękuję! KrisK
    • przed kolejną wyprawką/planowane ok. 800-1000km, dojrzałam do zmiany - w końcu jestem kobietą dojrzałą - więc zamierzam mojego wiernego, wysłużonego konika zamienic na młodszy, bardziej jurny egzemplarz ... :) ... takie mam pomysły: www.allegro.pl/item395609554_nowy_rower_author_basic_asl_shimano_odjazdowy_.html www.allegro.pl/item401078587_nowy_rower_author_quanta_shimano_rewelacja_.html www.allegro.pl/item400339167_kelly_s_salamander_2008_wyprzedaz_lodz.html www.allegro.pl/item398...
    • Witam. Jest może tutaj jakiś znawca rowerowy??:) Chcę zakupić rowerek MTB,a jestem laikiem w tej materii-chyba,że grzebanie w necie od tygodnia nazwiemy doświadczeniem:) ...szukam roweru do jazdy rekreacyjnej-wieczorkiem,w weekend...Leśne drogi...Czasem moze jakaś dłuższa wyprawa,ale bez większych szaleństw:) Mam jeden swój wstępny typ - Kross HEXAGON V3/V4. Cena przystępna,osprzęt lepszy niż marketowe "pojazdy":) Może ktoś mi coś powie na temat takiego sprzętu,lub doradzi cosik ...
    • Koleżanki / Koledzy Rowerzyści muszę w najbliższym czasie wymienić kasetę i łańcuch. Potrzebuję coś porządnego, trwałego, na obecnym sprzęcie przejeździłem ok.3500km (wymieniałem jednocześnie łańcuch i kasetę). Mam kasetę 7-kę. Moje pytanie, co polecacie kupić, i w jakim przedziale cenowym ? Jeżdżę cały rok, przeważnie jazda miejska, do pracy (ok.80%), poza tym trochę terenu, las, itp (20%). z góry dziękuję za pomoc :)
    • Jak żyć?
    • Witajcie, Prosze wsszystkich znawców tematu szcznególnie "Jantora" o delikatna pomoc przy wyborze odpowiednich częsci do solidnego trekkinga na długie trasy. O to kilka wstepnych pytanek: 1) Geometria ramy(Cr-Mo)- będe zamawiał ramę na zlecenie, znacie jakies metody wyliczenia wsyztskich parametrów, aby uzyskać najlepszy stosunek wygody do ergonomii jazdy?/ dziennie średnio 60km 2)Hamulce- czy do trekkingu, jezdżacego 50/50 asfalt/leśne/szutrowe drogi czasem ze wzniesieniami o...
    • Kupiłem w zeszłym roku,jakieś power beem,czy jak to się tam pisze, przód się rozleciał(zaczep) po delikatnej przewrotce,po deszczu ciężko było ją uruchomić,ale się udało. Tył,po deszczu nie nadaje się do niczego. Oba światełka,bardzo prądolubne,aż do pzegięcia:/ Poradźcie coś w rozsądnej cenie (100zł za komple starczy?). Wymagam od lapek,żeby były na pewno WODOSZCZELNE, dobrze widoczne(przód mógłby trochę oswietlać drogę...), żeby na bateriach/akumulatorkach trochę poświeciły... ...
    • czy lepszy i bardziej bezpieczny jest fotelik rowerowy dla dziecka mocowany do ramy czy do bagażnika? proszę o radę
    • Witam. Czy komplet przód/tył można "rozczłonkować" na dwa rowery? Wpadłem na taki pomysł,żeby w swoim i narzeczonej rowerze wymienić obecnie jedynie tylne hamulce na Avid SD7 (rowery Krossa V6). Zastanawiam się jeszcze nad całym kompletem SD5 (dla kobiety),czy jest między nimi znaczna różnica w skuteczności? Jeśli są dużo gorsze niż 7 to pewnie pozostane przy pierwszej opcji,a za jakiś czas pewnie wymienię i przednie...tylko czy szczęki przednie i tylnie są IDENTYCZNE?
    • Hej. Czy słyszał ktos z was może o wypełnieniu przebitej dętki pianką. Przydaje się w trakcie podróży. Nietrzeba by było paplac sie w smarach żeby załatac dętkę, lub wracac z buta 30km do domu z rowerem na plecach. Wiem że istnieje cos takiego w samochodach. Niestety niemogę nigdzie znalezc odpowiednika rowerowego. Może ktoś słyszał o tym? Jak tak to bardzo proszę o info, linki, itd. No właśnie jak sobie poradziliście w tekich sytuacjach? Pozdrawiam
    • cześć, już od dawna noszę się z zamiarem kupna roweru. Ostatnio znalazłam taki co chyba spełnia moje wymagania (musi być lekki, głównie do jazdy po mieście, ewentualnie lesie - żadnych ekscesów; mam do wydania ok. 1000 zl) Moje typy to author linea (za 1029) i author compact (za 869). Co sądzicie? Będę wdzięczna za wszelkie rady? Czy możecie coś polecić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się