porady

(28 wyników)
  • czyli gratis. Bardzo jestem ciekawa jaki, będzie rozwój wypadków w naszej sprawie (chodzi o przemoc psychiczną, ale nie w skrajnej postaci). I tak: - psycholog z ośrodka dla kobiet wysyła na terapię par (choć teoretycznie w takim przypadku nie powinien) - pani z owego ośrodka ciężko zdziwiona w końcu umawia mnie i męża na terapię indywidualną - prawniczka mówi, coś w stylu: "no tak, jak macie państwo kredyt to podział majątku, gdy do niego doszło, byłby skomplikowany" (dziękuję, tyle...
  • Witam serdecznie i bardzo proszę o poradę: otóż mam do dyspozycji 2 pokoje i trójkę dzieci i nie bardzo wiem jakiego podziału dokonać. Do tej pory dzieci miały swoje pokoje, ale tak się w życiu pozmieniało, że musimy zaopiekować się osobą starszą w naszym domu i odstąpić jeden z pokoi. Najstarsza jest 16-letnia córka, syn ma 11lat i najmłodsza córka ma 4 lata. Najchętniej zabrałabym najmłodszą córkę do naszej sypialni, ale czuję, że to na dłuższą metę będzie bardzo kłopotliwe. Bardzo proszę o...
  • Doświadczyłam w dzieciństwie molestowania seksualnego. Molestował mnie ojczym. Ojczym wraz z mamą nadużywalli i dalej nadużywają alkoholu. Ojca mojego nie znam, nawet nie wiem, czy mam szansę go znaleźć. A chciałabym go znaleźć -może on jest w porządku człowiekiem. Przeżyłam koszmar w dzieciństwie, nie daje dziś rady, jestem do niczego. Boje się facetów, mam różne lęki, okropne sny, często kryzysy, czasem myśli samobójcze. Tak naprawdę to mieszkam dalej z matką, ale nie jest dobrze, bo oni c...
  • To mój pierwszy post, chciałbym się poradzić kogoś, kto z dystansem oceni moją sytuację i podpowie co robić bo sam już nie wiem... Byłem przez 14 miesięcy w związku z dziewczyną rok starszą - 32 lata (po rozwodzie, z dzieckiem w wieku 5 lat). Mieszkaliśmy w innych miastach, ale przyjeżdżałem do co weekend, czasami przyjeżdżałem tez do niej w tygodniu. Wszystko było ok, spędzaliśmy wspaniale czas, wspólne weekendowe wyjazdy, wyjścia, imprezy, rowery, góry. Zaangażowałem się niesamowicie w zwi...
  • Witam serdecznie! Bardzo prosze pania doktor o poradę. Moj brat od kilku dni jest bardzo smutny i ma problemy z uśnięciem. Niestety wymyślił sobie, że jak wypije piwko to lepiej mu się śpi - no ale takie wyjśie z sytuacji prowadzi do nikąd. Podejrzewam jakąś nerwicę u niego. A że mieszkamy za granicą nie jest łatwo dostać się do dobrego lekarza (bariera językowa). Kolega dał mi lek który nazywa się temazepan 20 mg i wyczytałam, ze jest stosowany w bezsenności. Zdecydowałam, że ...
  • Kocham mojego męża. Mówię mu to. Mówię też, o tym co mi się w nim podoba. I o tym za co go kocham. Cenię go za wiele wyjątkowych cech. Większość rzeczy, które robię jest dedykowanych jemu. Zależy mi na jego szczęściu, potrzebuję jego obecności w moim życiu. Chociaż... nigdy nie usłyszałam z jego ust żadnego komplementu. Właściwie nigdy nie usłyszałam od niego nic miłego na swój temat. Krytyka przychodzi mu niestety, z wielką łatwością. Mówię: "[i]wybudujmy ten kominek, będziemy mogli s...
  • Prośba nietypowa, ale cała sytuacja również, lecz może od początku... Ona - rozwódka (prawie - w separacji z męzem od ponad roku, rozwód w toku), On - żonaty, 1 dziecko. Ona młodsza od niego o 11 lat. Dzieli ich odległość ponad 400 km. Poznali się dość dawno temu. On bardzo jej pomógł w trudnym dla niej czasie. Pomógł jej odnaleźć siebie. Rozmawiali(ją) codziennie, przez telefon i Internet. Byli przyjaciółmi, takim z ksiązki czy filmu. (Tak, to zdarza się i w życiu :) ) Z czasem ich przyjaźń...
  • Witajcie, mam dylemat, mianowicie co moglabym kupic 14 latce na prezent? Nie uzywa kosmetykow kolorowych. Slyszalam, ze lubi modne ciuchy. Ten prezent bedzie wysylany, bo mieszkamy w innych miastach. Prosze Was o porady. Dzieki!
  • Pani Ekspert Czy to naturalne, że czasami zastanawiamy się nad "dziwnymi" sprawami? Niepokoi mnie, że ostatnio chodzą mi po głowie "dziwne rzeczy", np. zastanawiam się czy nie jestem chora psychicznie, czy nie zaczyna się u mnie jakaś choroba; zadaję sobie czasem pytanie czy to, co widzę istnieje naprawdę, czy to usłyszałam rzeczywiście miało miejsce. Doszukuję się u siebie objawów zaburzeń psychicznych i mam wrażenie, że sama się w tym nakręcam. Zauważyłam też nadmierny nie...
  • Dowiedziałam się dzisiaj, że mój młodszy brat, student 1 roku ma problem z narkotykami. Z jednej strony najchętniej w tym momencie zadzwoniłabym na policję, żeby przeszukali mieszkanie jego kumpla (z którym mieszka) żeby im przetrzepali wszystko, znaleźli nawet gram trawki, zamknęli na 24 h (o ile za takie coś zamykają???) i może to by ich nauczyło czegoś. Z drugiej, chyba go tłumaczę - uzależniony raczej nie jest, ale wiem, że pali czasem codziennie, w weekendy obowiązkowo, ale przecież to 1...
  • Hej! Chciałabym prosić Was o rady w sprawie zachowania mojej teściowej. Trochę nakreślę sytuację. Mój mąż jest jedynakiem i pochodzi z rodziny, w której ojciec nadużywał alkoholu. Później teściowa wzieła rozwód, miała paru facetów w odstępach czasu, ale syna wychowywała sama. Mąż bardzo szybko chciał się stamtąd wyprowadzić. Poznaliśmy się i postanowiliśmy wziąść ślub. Jego mama mnie o wszystko obwinia, że jej syn się zmienił po ślubie, że ja rozbiłam ich rodzinę, że zło do mnie wróci, teścio...
  • Mam problemy z córką, która jest strasznie charakterna. Bardzo pyskuje, mało się uczy, ostatnio przychodzi późno do domu, a wczoraj przyznała się, że wypiła piwo. Rozmowy, tłumaczenia nie pomagają. Robi się coraz gorsza. Jest nastolatką. W domu mieszkamy z osobą, która pije, awanturuje się i wyzywa i wczoraj wykrzyczała mi, że to przez nią, bo nie może już tego znieść. W tej kwestii ją rozumiem, ale nie ma szans na przeprowadzkę. Myślałam o psychologu lecz córka nie pójdzie, a zmusić si...
  • Mam ogromny problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.Urodziłam córeczkę rok i trzy mies.temu od tego czasu nie mam ochoty na seks.Kocham się z moim mężem tylko dlatego,że on ma takie potrzeby.Co robić?Chciałabym żeby było jak przed porodem.Ale coraz częściej myślę,że tak już nie będzie,bo seks nie sprawia mi przyjemności jest bardziej obowiązkiem.Po pierwsze jest dla mnie bolesny,po wizytach u kilku ginekologów wiem,że niby wszystko medycznie jest dobrze,jestem prawidłowo zsz...
  • Moja mam 2 miesiące temu dowiedziała się, że ma raka jelita grubego. W tj chwil jest już po operacji i czekamy na wyniki badań i dalsze wskazówki. Jak mam jej pomóc jest załamana a przecież ma dla kogo żyć ma mnie barat i wspaniałe wnóczki. Wiem , że przy tej chorobie to 90% zalezy od naszego umusłu a w takim stanie to polegne w ciągu miesiąca. Dodam jeszcze , że listopadzie 2009 zmarł mój tata i wiem , że mama jeszce nie doszła po śmierci taty do siebie. prosze mi powiedziec co...
  • Mam 30 lat i jestem mamą prawie 2-letniego synka.Od jakiegoś (dłuższego) czasu w moim życiu nic się nie układa.Ostatnie miesiące ciąży były dla mnie udręką.Przytyłam ponad 30 kg,dużo płakałam,nie miałam wsparcia ze strony zapracowanego męża.Po urodzeniu się dziecka wszelkie obowiązki przytłoczyły mnie jeszcze bardziej.Stałam się nerwowa,przestałam się uśmiechać,przestałam wychodzić z domu i zaczęłam sie izolować.Mój mąż nie daje mi wsparcia psychicznego,często się kłócimy.On wychodzi z ...
  • W życie moich rodziców wkradła się zdrada. Tata miał poważne problemy zawodowe, po których przeżywał ciężkich kilka lat - miał stany depresyjne, frustracje, przez które wieczorami zaszywał się w odosobnionym miejscu w domu, oglądając ulubione problemy publicystyczne i sport. Oprócz tego jest bardzo ciepłą, pogodną i rodzinną osobą - prowadził dom, zajmował się sprawami rodzinnymi, no i pracował - z tym, że nie była to już ta wcześniejsza, wymarzona praca. Mama od kilku lat ...
  • Witam,jestem mamą dwuletniego chłopca i mam problem z agresywnym mężem i teściową. Na zmianę z moją mamą teściowa pilnowała mego synka. Od ponad roku narastały między nami konflikty, między moim mężem , mną a teściową. Wtrącała się w nasze życie, a ile zarbiam, a gdzie ulokowaliśmy środki finansowe, instruktaż odnośnie wychowania dziecka, sprzedaż moich nieruchomości. PMówiła mi równiez że doprowadzi do rozwodu bo wg niej wszytsko robię nie tak. Powiem, że z mężem jesteśmy osoba...
  • Witajcie! Mam problem z rodziną męża, konkretnie z teściem. Mieszkamy oddzielnie, dzieli nas ok 40 km. Wizyty u teściów są rzadkie ze względu na zachowanie teścia w stosunku do mnie. Za kazdym razem podczas rozmów z teściem wybuchają sprzeczki,teść poucza mnie, strofuje itp. Dodam,że oboje z mężem mamy 31 lat. Konflikt z teściem rozpoczął się prawie 3 lata temu, byliśmy jakieś dwa tygodnie po ślubie, kiedy teść stwierdził,że ja pownnnam wpłynąć na męża,żeby dokonczyl pracę magis...
  • Witam Wszystkich. Od dłuższego czasu podczytuję forum i szukam czegoś dla siebie. Postanowiłam więc podzielić się moimi odczuciami i poprosić o radę Was i P. Ekspert. Założyłam nawet konto gazetowe wyłącznie w tym celu. Jestem w szczęśliwym związku małżeńskim od kilku lat. Mamy dwójkę dzieci. Przeprowadziliśmy się na wieś, ze względu na pracę męża.Cały czas jeździłam do pracy prawie do samego końca drugiej ciąży, 40 km. Nie było lekko, praca stresująca, wyzuta z uczuć wyższych kierowniczka, ...
  • "Rozstałam" się z ojcem swojego dziecka jakieś 3 lata temu. Nigdy nie bylismy małżeństwem. Nigdy nie padły słowa deklaracji z Jegos strony, choć początkowo mnie zdobywał umiejętnie... i.. jakoś tak powoli wchodził w moje zycie. A ja się zaanagażowałam na poważnie.. mając 33 lata. Zamieszkaliśmy razem. Po urodzenia dziecka (którego nie chciał, a było wpadką) starał się niby... ale był ciągle jakby zdala, często wracał na noc do siebie, do swojego mieszkania. Nie potrafiłam mieszk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się