Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      porady

porady

(38 wyników)
    • zapraszam do zgłaszania problemów prawnych dotyczących funkcjonowania wspólnot mieszkaniowych oraz prawa nieruchomości, oferujemy darmowe profesjonalne porady prawne, porada_wspolnota@o2.pl
    • Bezpłatne porady dla wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych Konsultacje osobiste: czwartek 14.00-16.00, Warszawa, Koszykowa 10 (róg Al. Przyjaciół, Biuro PiS): Irena Czmut, Ryszard Niedźwiecki, Witold Kalinowski Konsultacje telefoniczne: czwartek 13.00-15.00, 022 621 37 18: Genowefa Baziuk-Płaska Stały kontakt telefoniczny: 022 864 34 78, Genowefa Baziuk Płaska, red. nacz. "Mieszkanie i Wspólnota" 0501 514 786, Witold Kalinowski
    • Witam.Zamiast oczekiwać na na rozwiązanie jakiegokolwiek problemu na tym forum proponuję wziąc do ręki : - USTAWĘ O WŁASNOŚCI LOKALI - KODEKS CYWILNY(był jako dodatek w Gazecie Prawnej) Przeczytać !!( w K.C odpowiednie działy) Założe się że będziecie państwo o 100% mądrzejsi O resztę ( tzn jak powinna wyglądać umowa,i inne rzeczy)najlepiej zapytać inną wspólnotę ,znajomych w pracy bo................. TAK NAPRAWDĘ W KAŻDEJ WSPÓLNOCIE SĄ TE SAME PROBLEMY ( zakłócanie ciszy nocne...
    • Na tej stronie, dowiecie sie wielu ciekawych rzeczy o których z reguły, nie mieliście żadnego pojęcia. Są tam porady dla budujących domy jak i je remontujący. Polecam. www.e-dach.pl/
    • porada(8)

Mam pytanie,czy opłaty związane z utrzymaniem części wspólnej nieruchomosci,mogą być liczone z metra powierzchni mojego m i eszkania,np.utrzymanie czystości 0,06złrazy metraż mojego mieszkania.
    • Witam Zwracałem się pisemnie 4 krotnie do zarządu Wspólnoty o wydanie mi kserokopii lub udostępnienie do wglądu dokumentów dotyczących między innymi pozycji "koszty pozostałe" w kwocie 7480 zł ujętych w sprawozdaniu finansowym za 2004 rok. Zarząd nie odpowiedział na żadne z moich pism. Potem odmówił przyjęcia trzech przesyłek poleconych w tym temacie i przesyłki te wróciły do mnie z adnotacją że adresat odmówił ich przyjęcia. Poradźcie proszę czy w tej sytuacji powinienem zawiado...
    • Dzień dobry Proszę expertów o poradę Wspólnota gdzie mieszkam składa się z 4 budynków. Na jednym z nich zerwano starą papę i położono nową jakoś nowoczesną i drogą. Wiem że koszt wykonania był ponad 40 000 zł i zapłacili za to wszyscy mieszkańcy ci którzy mieszkają w tym budynku i ci co mieszkają w innych. Moje pytanie: dlaczego ja nie mieszkająca w tym budynku zapłaciłam za tą robotę z moich składek które opłacam na fundusz remontowy. Jakim prawem Wspólnota wydaje moje pieniądze ...
    • firma administrująca odmawia członkowi zarządu i jednocześnie (pełnomocnictwo stałe notarialne ) współwłaścicielowi nieruchomości prawa do informacji. Twierdzi że odpowie na ewentualne skargi na pracownika w/w firmy lub prośbę o informację dotyczącą zaniechania windykacji dłużnika lub wglądu do dokumentacji TYLKO WTEDY jeśli będzie to prośba trzech członków zarządu (jest 5-ciu). Co myślicie o tym ?????
    • Witam jako nowy na tym forum i pozdrawiam wszystkich :) Co prawda poruszany był nie tak dawno podobny temat "Pilot dla wybranych" ale w moim przypadku jest troszkę inna sytuacja - a mianowicie: Jest blok 35 mieszkań oraz spore, ogrodzone podwórko za blokiem. W bloku jest wspólnota mieszkaniowa w której jeden z właścicieli ma niewiele ponad 50 % udziałów i jak można się spodziewać przegłosowuje swoje chore pomysły według własnego kaprysu. Każdy z pozostałych współwłaścicieli i czło...
    • Proszę o merytoryczne porady dotyczące połączenia dwóch oddzielnych teraz mieszkań w jedno. mieszkania te leżą jedno nad drugim - są identyczne zarówno pod względem powierzchni jak i układu poszczególnych pomieszczeń. mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej, która liczy 10 lokali, trzy z nich należą do gminy, reszta jest własnością osób prywatnych. Te mieszkania, które chcę połączyć są własnością prywatną (moją i sąsiada, który chce mi je sprzedać). Przy okazji spytam także czy można zamo...
    • Dostalismy z mężem ofertę zamieszkania w TBS. Jednak w umowie jest powiedziane, że żadne z nas nie może mieć tytułu prawnego do innego mieszkania. Tymczasem mój mąż odziedziczyl połowę mieszkania po dziadku. Teraz jest ono wystawione na sprzedaż. Mąż jest jednym z czterech spadkobierców. Czy taka sytuacja też uniemożliwia nam otrzymanie TBS-u? Czy możemy podpisac umowę, nie wspominając o tym fakcie? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi - musimy w poniedziałek podjąć ostateczną decyzję. Z gó...
    • Witam ! Ostatnio pojawila sie dyskusja nt ubezpieczeń(vide posty 3803 i 3820) Zgodnie z sugestia dozorcy1 pisze więc kilka slów nt apektów praktycznych przy zawieraniu ubezpiueczenia wspólnoty ze wskazaniem zagrożeń w momencie szkody (bo ubezpieczamy sie żeby otrzymać odzkodowanie w miare latwo i w realnej wysokości) Taki maly dekalog , który oczywiście nie wyczerpuje tematu. 1.Wspólnota winna posiadać ubezpieczenie budynku oraz OC (przyjmijmy pewna analogię do ubezpieczeń samoc...
    • Chodzi mi o konkretne rozwiązanie problemu a nie gdybanie i własnej interpretacji prawa.
    • Mam taki problem. Na zebraniu wspólnoty odbyło sie głosowanie nad zarządem. W glosowaniu uczestniczyło 6 właścicieli lokali posiadających akty notarialne oraz deweloper który na dzień głosowania był właścicielem pozostałych lokali - 31. Jego udział procentowy w pu wynosił ok. 80%. Razem stanowiło to 100 % pu. Developer uczestniczył w głosowaniu ale wstrzymał sie od głosu. Czy taka uchwała o wyborze zarządu wspólnoty jest ważna? Jaka jest podstawa prawna ważności lub nieważności tak...
    • Nasza wspólnota stoi przed wyborem wykonawcy dla remontu elewacji. Czy możecie polecić jakąś solidną i rozsądną cenowo firmę? Będę wdzięczny za pomoc. Sebastian
    • Jak winny być rozliczane i w jakiej formie podane w rozliczeniu rocznym. Są takie przypadki w mej wspólnocie i chciałbym wiedzieć gdzie i jak tych wpłat szukać. Pozdrawiam.
    • Mieszkam w budynku własnosciowym spóldzielczym.Obok w odl.4m.za zgodą mojej Sp. powstaje wiezowiec,ktory ogranicza w znacznym stopniu dopływ swiatła do mojego jedynego okna. Zmuszona jestem więc juz we wczesnych godzinach wieczornych korzystać ze sztucznego oświetlenia. Wysokość r-kow za energię wzrosła dwukrotnie. Ponadto zamierzam sprzedać swoje mieszkanie i obawiam się,ze nikt nie zapłaci mi tyle ile sama za nie zapłaciłam. Dlatego uprzejmie proszę o udzielenie mi porady czy i ...
    • Pół roku temu kupiłam mieszkanie, które dopiero teraz odebrałam. Jest to lokal w wolnostojącej, przedwojennej kamienicy pięciomieszkaniowej (wszystkie własnościowe, jest wspólnota). Moje mieszkanie jest największe i jako jedyne ma instalację kominkową i "kozę". Przy odbiorze dowiedziałam się od poprzednich lokatorów, że sąsiadka mieszkająca piętro wyżej wybudowała sobie kominek, wcinając się w mój komin i są jakieś problemy z wentylacją. Tłumaczyła się, że kominiarz dał jej ust...
    • O D PiS - Ośrodek Doradztwa Publicznego i Szkoleń bezpłatne porady dla wspólnot mieszkaniowych i dla członków spółdzielni mieszkaniowych ul. Koszykowa 10 (róg Al. Przyjaciół), biuro PiS czwartek, 14.00–16.00 tel. 022 621 37 18
    • Ponieważ nikt rozsądny, kto ma wiedzę, która generuje mu przychód nie będzie się nią za darmo dzielił z ludźmi, którzy tej wiedzy, przekazanej w postaci rady nie uszanują. Tacy ludzie myślą prosto - zapłaciłem za poradę, więc opinia którą otrzymałem jest jak biblia, bo przecież porada za darmo nie może zawierać żadnych wartości. Z drugiej strony, chciałbym się dowiedzieć kto jest tutaj tym ekspertem z tego czasopisma. Po pobieżnej lekturze postów przychodzi mi na myśl skojarze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się