porady

(28 wyników)
  • Macie jakąś ulubioną, sprawdzoną poradę perfekcyjnej pani domu? Większość tego co radzi znałam już dawno bo oglądałam kiedyś Anthea'e Turner, ale w którymś odcinku ppd poradziła żeby nie wyrzucać używanej folii aluminiowej tylko użyć ja do mycia garnków lub patelni. Pomysł mi się spodobał i działa, ale ostatnio myłam moją troszkę zapuszczoną kuchenkę z płyty ceramicznej (zwykle przecieram ją na bieżąco, ale czasem to nie wystarczy i taki zaschnięty tłuszcz zostaje przy "palnikach") i postanow...
  • Niestety muszę chyba się sądzić z bankiem (dłuższa historia). Sprawa jest dość skomplikowana i nie wiem czy w ogóle jest warto zaczynać, czy mam szansę. Chciałabym porozmawiać z jakimś prawnikiem po to, żeby dowiedzieć się czy mam w ogóle szanse. Nie chcę wydawać kilkuset PLN żeby usłyszeć "tak" lub "nie"". Czy ktoś wie gdzie w Warszawie mogę uzyskać sprawdzone porady prawne? Google'a przeczesałam, ale brak konkretów lub dane nieaktualne. Dzięki! PS. Wiem o arbitrażu przy Związku Banków Pols...
  • Jest już kilka odcinków, ja oglądam na wyrywki i tylko niektóre, więc coś może mi umknęło. Znalazłyście jakieś porady PPD, które są godne uwagi?
  • Może to i temat nie stricte WDPDowy ale prosze nie kasujcie:( Dziewczyny, jakie instytucje albo organizacje mogą mi pomóc albo doradzić. W mojej branży (szkolnictwo) z roku na rok gorzej. Już teraz mam umowę tylko na zastępstwo i np okres wypowiedzenia to 3 dni. Chcę się przekwalifikować. Umówiłam się z doradca zawodowym w Powiatowym Urzędzie Pracy i trafiłam na superchamską babę, która powiedziała mi, że jestem za chuda (!!!) i szukam wymówek a nie pracy (???). Dodam, że skonczylam angl...
  • Uczę się angielskiego na stare lata i potrzebuję słuchać różnych tekstów. Ogarniając od rana mieszkanie mam poczucie winy ,że nie słucham . A mogłabym to robić jednocześnie. Na czym najlepiej można by odtwarzać różne nagrania w domu i poza nim? Co jest przez Was sprawdzone rodzaj/marka/dobre słuchawki ? I żeby Mikołaj nie zbankrutował!
  • Mam problem, zamówiłam te klapki betula (pisałam w innym wątku) wybrałam przesyłkę za pobraniem - 21zł. I dzisiaj dzwonił do mnie kurier o godz 13.27 i powiedział, ze zaraz dostarczy przesyłkę, niestety jak większość ludzi jestem w pracy o tej porze, i zawsze załatwiałam to tak, że jak kurier dzwonił to umawialiśmy sie, że podjedzie wieczorem, lub na inny dzień, i tak samo dzisiaj zaproponowałam żeby przyjechał ok 17ej, ale pan z siódemki stwierdził, że albo odbieram przesyłke teraz albo zost...
  • Ponieważ już w niedzielę wyjeżdżamy na wakacje zupełnie nie wiem jak się spakować na 12 dni. 12 dni bez pralki i pełnego dostępu do kuchni. Do przygotowanie jedynie śniadania i kolacje. Co można na obiad przygotować posiadając jedynie kuchenkę mikrofalową i grilla w ogrodzie. Co zabrać, czego nie zabierać jak to wszystko ( plus wózek i nosidło górskie, ) zapakować do kombika. Dodam, że muszę zabrać i rzeczy na plażę i w góry - cel podróży : Zalew Czorstyński i Pieniny plus dwa dni w Krakowie...
  • Po raz pierwszy w zyciu dziś spróbowałam porady Anthei, obłożylam zaśniedziałe i podrdzewiałe części łazienki (łącznie z wanną akrylową) z braku, pod ręką, innych środków czyszczących - watkami z octem. Po godzinie po prostu oniemiałam!! To działa!! i to jak!! Wszystko po prostu odpadło, wystarczyło spłukać! Próbowałyście czegoś innego, tak prostego, z jej pomysłów?
  • Dużo pracuję, po pracy cały czas poświęcam swoim małym dzieciom... Robię ciągle tylko pobieżne porządki. Ale postanowione. Dzieci i mąż na weekend robią OUT. A ja muszę zrobić generalne porządki (przymus wewnętrzyny ::) Dwie łazienki, graderoba, pokoje dzieci, kuchnia. Muszę pozbyć się wszędobylskiego kurzu, który wyłazi po pobieżnym sprzątaniu już po dwóch godzinach, pozbyć się ciuchów i innych przydasiów, wyszorować to, do czego nigdy nie docieram przy pobieżnych porządkach. Da radę zrobić ...
  • Potrzebuję porad, co z czym i w jakiej temperaturze... Prosze o pomoc.
  • Kobiety, ratujcie :). Kupiłam wczoraj 50 nakrętek na małe słoiki. Dzisiaj próbowałam zakręcać je - wszystkie się przekręcały. Pojechałam więc do sklepu - miły pan wymienił mi je na inne - z innego kartonu. Tamte były kolorowe, te wymienione złote. Ale te złote też się przekręcają :(. Głupio mi znów jechać i wymieniać, zresztą innych już nie ma - tylko te dwa rodzaje. A może da się je jakoś naprawić? Buraki w słoikach czekają, meszki mają radochę, a ja bez nakrętek...A może mogą być takie prze...
  • Robimy szafę w łazience- słupek od sufitu do podłogi z drzwiczkami żaluzjowymi. I teraz zastanawiam się na jaki kolor pomalować tę szafę. Łazienka jest w kolorze pastelowym żółtym. Taki "budyniowy" kolor. Mi najbardziej do tego podchodzi kolor zielony, żywy. Tyle, że już w przedpokoju mam podobną tonację kolorystyczną. Też żółto- zielono. Tylko tam ściany są żółte- intensywne. A szafa w kolorze pistacjowym- mocno rozjaśnionym. Czy to nie będzie przesada mieć dwa pomieszczenia w podobnych kolo...
  • Dziewczyny, mam pomysł, żeby na ścianie umieścić napis: www.kartonia.pl/napis-42.html Ścianę chcę pomalować na biało, napis czarny lub zielony (meble są czarne). Dookoła napisu chciałam umieścić zdjęcia z dzieciństwa i rodzinne moje i M. w czarnych ramkach (np. Ikea). Zastanawiam się jednak czy ramki ze zdjęciami nie przytłoczą napisu (ramki będą zdecydowanie cięższe i grubsze aniżeli płaski napis). Jak Wam się widzi takie połączenie na ścianie? Pozdrawiam
  • Mamy lodówkę - - o, taką: [img]https://cokupic.pl/i/c_big7819.jpg[/img] I generalnie lodóweczka jest fajna jeśli chodzi o funkcjonalności, tylko... dość stara (nie pamiętam daty zakupu, ale kurde, z 7 lat to ona już ma), więc się troszkę szroni. I chyba okropnie spadła jej energooszczędność :-/ bo rachunki za prąd mamy skandaliczne. Więc przymierzamy się powoli do zakupu nowej. Polećcie coś, drogie WDPD. Cena ma być rozsądna, bo spłacamy kredy (ech). Ma być wysoka i duża, bo jem duu...
  • Drogie WDPD! Jak sobie czytam to forum, widzę że wiele z nas nie cierpi prasować. Ja akurat nie mam specjalnego wstrętu do prasowania i ponieważ grosza zawsze brakuje, wpadło mi właśnie do głowy, że mogłabym "wynajmować się" do wykonywania tej uciążliwej dla niektórych pań czynności. I tu chciałabym poprosić Was o rady i opinie. Jak wg Was powinna wyglądać taka idealna usługa prasowania? Czy prasować u siebie, czy u klienta? Prasowanie we własnym domu byłoby dla mnie na pewno bardziej...
  • Niedługo wybieram się na ślub do b dobrej koleżanki. zostałam też zaproszona na obiad po uroczystości. nie bywam na takich uroczystościach dlatego mam kilka wątpliwości i pytań. 1. młodzi zamiast kwiatów chcieliby dostać książkę - może macie jakieś pomysły, jaki typ czy bardziej albumowe/leksykony/kucharskie ? czy wypada zapytać czy może mają jakieś preferencje? 2. czy dać kopertę? jeśli tak to ile wypada do niej włożyć? czy tą kopertę włożyć do książki i zapakować razem czy wręcza się ją ...
  • jak pospuszczac oczka zeby byl ladny polokragly podkroj przy szyi?
  • jestem technicznym laikiem. Zepsuł nam się stary 14'' telewizor kuchenny i myślimy nad jakiś "płaskim" :) w rozm 19 lub 22. Bedzie sobie wisiał na ścianie i nie będzie podłączany do żadnych PC, surround, dvd itd... Co kupić????? jakiej marki??? byle nie był drogi :)
  • Kochane Moje Panie domu! Tak mi pięknie poradziłyście odnośnie nowej kuchni! Był człek na pomiarach i wycenie... no i jak dostałam wycenę to teraz tylko cud spowoduje, ze mąż sie zgodzi na nową kuchnię. Firma mi wskazała co może spowodować obniżenie kwoty. Poradźcie mi z czego byście zrezygnowały w nowej kuchni: - cena jest niższa za fronty z płyty laminowanej niż fronty lakierowane - szuflady są z hamulcami, pełnym wysuwem , cichym domykiem - oni proponują żeby zrobić niejakie metaboxy ...
  • Witam, mam ogromny problem, głownie dotyczący racjonalnej organizacji prac domowych (porządki, gotowanie itp)Staram się segregować, kupować zapasy-pościel, przybory kuchenne,mrożonki,systemy pudełek, koszy, itp-ale zaczynam się gubić.Dziś "opadły mi ręce" i mam wrażenie,że sobie nie poradzę. Problem nie byłby duży, gdyby nie po, że po 4 letniej przerwie powracam do dość odpowiedzialnej pracy zawodowej. Na pomoc domowników nie bardzo mogę liczyć (praca i nauka). Proszę, podzielcie się rad...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się