-
Witam,
Mam problem z karmieniem mojego noworodka i proszę o jakieś wskazówki. Mały ma w tej chwili 2,5 tygodnia. Na początku dużo stracił na wadze, więc był dokarmiany mieszkanką, potem dokarmiany moim odciągniętym pokarmem, od prawie tygodnia jesteśmy na samej piersi. Wydawało mi się, że już jest wszystko ok, wyszliśmy z tego problemu, mały ładnie przybierał. Ze ssaniem nie było nigdy problemu zarówno położne w szpitalu jak i doradca laktacyjny później oceniali, że mały dobrze ssie. Z ist...
-
Dzień dobry,
Potrzebuję Waszej porady. Córeczka ma 11 miesięcy, urodzona w terminie, waga ur. 3220, 54 cm, karmiona piersią.
Byłyśmy dzisiaj na ważeniu - przybrała 200g w 4 tygodnie - teraz waży 8820, wzrost 71cm (4tyg temu 70). Ważymy się ostatnio częściej (ostatni przyrost 130g w 2 tygodnie), bo był taki miesiąc, że Mała nic nie przybrała, w innym spadła 100g (ale wtedy jednocześnie przerabiałyśmy trzydniówkę, ząbkowanie i masakryczny wysyp aft w buzi) i pediatra zaleciła, żeby się temu ...
-
Moj synek ma prawie 2 mce. Karmie go piersia i do tej pory wszytsko bylo ok, maly ladnie przybierał. Jak mial 7 tyg wazyl 6kg. W ciagu dnia je roznie co godzine,dwie lub trzy. W nocy karmie go raz lub dwa wiec przerwy wieksze. Do tej pory po nocy mialam uczucie pelnych piersi lecz od kilku dni nie mam tego odczucia. Co gorsze jak musze gdzies wyjsc i odciagam mleko to ledwo moge sciagnac 60 ml z obu piersi! Wczesniej tego nie mialam, sciagalam 120 z jednej bez problemu. Piersi mam flakowate. ...
-
Mojego syneczka karmię już 9 miesięcy, ale mam problem, bardzo często zdarza
się że pękają mi brodawki, sprawia mi to ból przed każdym następnym
karmieniem. Stosuję kupioną w aptece maść ale jej działanie jest znikome.
Czasem mam ochotę zakończyć karmienie synka, chociaż bardzo bym jeszcze nie
chciała tego robić. Dlatego zwracam się z prosbą do wszystkich kobiet
odwiedzających to forum, o poradę jak uporać się z tym problemem, nie
odstawiając dziecka od piersi. Może ktoś ma lub mi...
-
Witam, pilnie proszę o pomoc odnośnie sposobu przewiezienia zamrożonego mleka.
Sprawa jest taka: Jedziemy z synkiem do rodziny (ok 5 godzin) i w podróży
muszę przewieźć 10 porcji mleka na dwa następne dni, gdyż mam dwudniowe
szkolenie i nie bedzie mnie z dzieckiem od 6:00 do 21:00... W JAKI SPOSÓB
PRZETRANSPORTOWAĆ MLEKO, żeby przez 48 godzin po przewiezieniu nadawało się do
podania?? Miałam plan przewieźć porcje w lodówce turystycznej z wkładami
chłodzącymi (podróż aż 5 godzin...), na ...
-
bardzo proszę o poradę w sprawie nocnych karmień. moja dwumiesięczna córka od
początku odróżniała dzień od nocy i robiła sobie w nocy dłuższe przerwy w
karmieniu. przez jakiś czas schemat był podobny- karmienie o 22-3-7 a w ciągu
dnia co ok 3 godziny. teraz już kolejna noc karmię ją o 22 ale ona już się nie
budzi na to karmienie z 3, dzisiaj już miałyśmy przerwę ponad 6 godzin i to ja
musiałam ją budzić.
mam pytanie czy pozwolić dziecku spać ile chce? trzeba ja budzić? jaka jest
najdłu...
-
Witam Was serdecznie :) Juz nie raz mi pomagalyscie, wiec zwracam sie do Was po raz kolejny... Myslalam ze skoro karmienie od poczatku nam sie swietnie udawalo i nie bylo z niczym problemow to juz tak zostanie... No i niestety rozczarowalam sie... Maly ma w tej chwili 5 miesiecy i jest tak zainteresowany swiatem, ze niestety piers w ciagu dnia jest "be"... Myslalam najpierw ze malemu moze cos dolega i skupilam sie na szukaniu przyczyny takiego stanu a nie na karmieniu... Teraz kiedy jestem ju...
-
Proszę o wszelkie rady dotyczące mojego problemu...wykarmiłam kilkanascie lat temu dwoje dzieci bez problemów...a teraz lipa na całej linii...szukam jakiegoś cudownego sposobu na pobudzenie laktacji...opiszę w skrócie o co mi chodzi:
23 czerwca urodziłam córeczkę...teraz ma niespełna 3 tyg., juz w szpitalu wiedziałam ze coś nie tak u mnie tym razem z mlekiem bo przez dwa dni wogóle nic prawie nie miałam...pusto w cyckach, a mała praktycznie cały czas wisiała i ssała ...no ale po dwóch dnia...
-
Po krótce opiszę moją sytuację.
Urodziłam przez cc, na początku u mnie brak pokarmu, mały w ogóle nie był zainteresowany ssaniem, w szpitalu, bez mojej wiedzy początkowo podawano mu butelkę, potem się przeciwstawiłam, ale lekarz pediatra zacząłsię na mnie wydzierać, że chcę dziecko zagłodzić, bo skoro ie mam pokarmu to trzeba podać mu butlę. Tym sposobem Mały nie chciał w ogóle ssać.
Po powrocie do domu totalnie wbrew wszystkiemu i wzystkim uparłam się na karmienie piersią i po wieu pła...
-
Jacek urodził się o czasie, ale ważył 1800g. Przystawiany ssał dobrze i połykał, szybko zasypiał. Tracił na wadze. Po tygodniu zaczęłam karmić go odciągniętym pokarmem z butelki i od tej chwili zaczął regularnie przybierać na wadze. W tej chwili ma miesiąc i waży 3kg. 2-3 razy dziennie przystawiam go bezpośrednio do piersi. Wtedy ssie ale nie słyszę połykania. Chcę przestać karmić z butelki. Jak mam nauczyć małego efektywnego ssania? Nie chcę żeby zaczął znów tracić na wadze, ale mam dość ści...
-
Za kilka tyg urodzę synka i chciałabym karmić piersią i kontynuować studia ale są one zaoczne i całe dwa dni nie będe mogła karmić tylko rano i wieczorem i chciałam zapytać o fajny laktator tylko [b]RĘCZNY[/b], żeby przy odciąganiu nie był głośny, no i tak do 150 zł nie droższy i żeby Szybko odciągał pokarm i nie bolało - tak się często przy tych tańszych zdąża :(
PROSZĘ O OPINIĘ:)
-
Jeżeli prawie 10 tygodniowy malec jest bardzo nerwowy,pobudzony ( od urodzenia ) , zawsze płacze długo po karmieniu ( karmienie wyłącznie piersią ) , płacze często przy karmieniu , kupki oddaje bardzo rzadko ( co 10 dni ) konsystencji śmietany w kolorze musztardy bez śluzu i krwi , krosteczki ma tylko pojedyncze na buzi ( czasami z ropnym łebkiem ) to można podejrzewać jakąś alergię ????? bo do tej pory winy szukałam w gazach ...
moja dieta :
ryż biały
kasza gryczana ( brązowa i biała ...
-
Witam!
Uprzejmie proszę o poradę. Mam 6,5 tyg. synka. W zasadzie od początku
karmienia były problemy z krztuszeniem i zachłystywaniem się u małego. Za
radą innych Mam z forum, zmieniliśmy pozycję do karmienia: teraz karmię na
leżąco, na poduszce w kształcie klina (równia pochyła), by dziecko miało
główkę znacznie wyżej niż resztę. Niby jest lepiej, ale zdarza się czasami
zachłyśniecie. Oprócz tego zauważyłam, że Antoś bardzo szybko ssie (najada
się w 8-10 min), i łyka przy tym du...
-
Jakoś przestało być różowo..
Córeczka ma nieco ponad 7 mies, do pracy wróciłam miesiąc temu. Mała karmiona jest piersią na żądanie. Podczas mojej nieobecności w domu (9h dziennie) dostaje posiłki co 2 h: kaszkę, zupkę, moje odciągnięte mleko, owoce, do picia wodę. Poza tym rano, wieczorem i w nocy karmię ją piersią mniej więcej 5-6 razy na dobę.
I tu mam problem - pokarm odciągam w pracy raz dziennie. Nie jest to szczególnie mile widziane, więc robię to w nerwach i pośpiechu, w niestałej po...
-
Pani Moniko jak to jest
musiałam karmić corkę z obu piersi naraz bo mialam nawały obrzęki itp i tak już zostało, w nocy musze ja budzić po 5 godzinach bo piesri już bolą a corka ma juz prawie 4 m-ce. czy to sie kiedys unormuje? jak przerwac to bledne kolo? karmic z 1 piersi skora corka chce druga a pozatym w nocy i tak musze? co zrobic by t a laktacja wkoncu sie unormowala . karmie corke 7 razy na dobe a przybrala 1kg w miesiac
-
forum.gazeta.pl/forum/w,907,123020821,,Karmienie_piersia.html?v=2
Ja juz nawet nie mam sil komentowac..
-
Mój maluch ma 6mc 3tyg waży 11kg(ważony dzisiaj) długość 72cm w tym momencie wyskoczył powyżej 99 centyl :(((
Od początku był między 98 a 99...
Waga urodzeniowa 3760 dł.52cm....
Karmiony tylko piersią, jak miał 5,5mc zaczęłam wprowadzać jedzenie(ok.godz.13 warzywa + 17-owoce)..NIe podaje mu mleka modyfikowanego i kaszek..
Jednak nie jest za bardzo chętny do jedzenia 2,3 łyżeczki i kręci głową, zamyka buzię..Oprócz tego oczywiście pierś w dzień co 2,3h i w nocy podobnie...
Jak był młodsz...
-
Proszę o poradę. Karmię dziecko piersią 3 miesiące i zauważyłam, że prawa
pierś jest większa niz lewa. Podaje malej obie piersi, ale prawa częściej,bo
chyba jej jest tak wygodniej. Proszę o poradę czy z czasem wielkość piersi
sie wyrówna i jak powinnam postępować, aby te różnice zminimalizować.
Pozdrawiam
-
....piersią oczywiście. Córcia ma w tej chwili 10 m-cy, gdy bedzie miała 13 pójdzie do żłobka a ja do pracy. Córcia ładnie je różne potrawy i pije soki z butelki. Po malutku przekonuje się do kaszki na mleku w proszku. Nie smakuje jej mleko w proszku podane w butelce i nie toleruje smoczka uspokajacza...no może tylko w wózku na spacerze. Pierś podaję jej już tylko wieczorem (tak usypia) i w nocy. Problem w tym, że budzi się często w nocy i chyba nie tyle jest głodna co chce sobie possac cycus...
-
Mam kilka problemów i nie wiem jak je rozwiązać, proszę o pomoc. Mam synka
który skończył niedawno 3 tygodnie. Początkowo gdy go karmiłam pił spokojnie,
ale teraz od pewnego czasu przy karmieniu kreci się, wygina, łapie pierś a
potem puszcza. Tak potrafi nieraz 15 min. Nie zawsze tak jest, ale dosyć
często.Zastanawiam się co może być tego powodem, może źle go przystawiam do
karmienia. Nieraz słyszę jak odchodzą mu gazy, ale nieczęsto. Nie wiem
również jak małego często karmić. W n...