Dodaj do ulubionych

Przygotowania

31.01.07, 13:21
Cześć dziewczyny!
Ciesze się, że w końcu moge przyłączyć się do Waszego forumsmile Niedawno
podjęliśmy z narzeczonym decyzję, że już czas na dzidziusia i za parę miesięcy
zaczynamy starania. Chcielibyśmy żeby dzidziuś pojawił się na wiosnę ale
zobaczymy co z tych planów wyjdzie. Oczywiście chciałabym się przygotować jak
najlepiej i w związku z tym mam pytanie do Was bo nie wiem od czego zacząć.
Jakie szczepienia i badania powinnam zrobić i w jakiej kolejności. Właściwie
poza świnką na nic nie chorowałam w dzieciństwie. Z informacji lekarza wynika,
że właściwie wszystkie potrzebne szczepienia można wziąć za jednym zamachem.
Chciałabym się zaszczepić za WZW A i B ale wtedy nie zdąrze wziąć wszystkich
dawek o czasie i nie wiem czy to ma sens. Poza tym oczywiście różyczka.
Napiszcie proszę jak to wyglądało u Was.
Obserwuj wątek
    • marushka Re: Przygotowania 31.01.07, 13:53
      No właśnie... Kiedys kobity odchodziły od pługa i zachodziły w ciążę, teraz
      chcemy być jak najlepiej przygotowane - też blatko jestem na tym etapie, w
      poniedziałek mam wizytę u mojego gin - mam nadzieje, że mi powie co i jak i da
      skierowanie na badania które zamierzam sobie zrobić ( luteina, prolaktyna,
      hormony tarczycy, cytomegalia, toksoplazmoza, candida albicans )oraz
      szczepienia ( żółtaczka, różyczka ). Dodam, że biore jeszcze tabletki ale
      rzuciłam palenie smile I tak naprawdę nie mogę się juz doczekac kiedy się zacznie
      NA POWAŻNIE - ale najpierw badania i szczepienia, potem zostawiam tabletki i 3
      miesiące przerwy + jakies witaminki...
      Czy przesadzam ? Co moge jeszcze zrobić ?
      • blatka26 Re: Przygotowania 31.01.07, 17:46
        Napewno nie przesadzasz, jestem zdania, że jak można to trzeba zrobić wszystko
        co się da żeby dzidzia urodziła się zdrowa. Ja właśnie choruję na ospę, pierwsze
        dni były koszmarne. A co by było gdybym się zaraziła będąc w ciąży aż strach
        pomyśleć. Mam nadzieję, że dasz znać co zalecił lekarz, ja dopiero znalazłam
        namiary na dwóch ginekologów: państwowo i prywatnie oraz na lekarza internistę-
        do tej pory leczyłam się w przychodni studenckiej i dlatego teraz muszę
        wszystkie przygotowania zaczynać od zera. Mam tylko nadzieję, że polecani
        lekarze okażą się wporządku i nie będę musiała zmieniać. Co do szczepień to
        chciałabym najpierw zbadać sobie przeciwciała żeby się niepotrzebnie nie
        szczepić ale nie wiem czy na kasę chorych zrobią mi takie badania.
        • megisa1 Re: Przygotowania 31.01.07, 19:00
          niestety dziewczyny przygotujcie się na to
          że niemal wszystkie potrzebne do przygotowań badania są odpłatne,
          i nawet jeśli lekarz wypisze wam skierowania to nie jest jednoznaczne z
          refundacją
          równie dobrze można iśc do labka i powiedziać co się chce

ja przed ciążą zrobiłam takie badania (o zębach nie piszę wink )
          - cytologia - bezpł.
          - usg
          - pełna morfologia z ob
          - wymaz z szyjki z posiewem na grzyby i bakterie + chlamydia tr. (badanie
          metoda PCR)
          - cytomegalia
          - różyczka
          - toxoplazmoza
          - listeria
          - badanie moczu z posiewem

...a po poronieniu ...
          teraz wiem że dodałabym do tego
          badania progesteronu
          badanie prolaktyny
          tsh
      • tweety_28 Re: Przygotowania 31.01.07, 18:05
        Proponuję wizytę u dentysty i zanim zaszczepisz sie na różyczkę zrób poziom
        przeciwciał. Mam koleżankę, która nigdy nie chorowała, ani nie była szczepiona,
        a ma bardzo wysoki poziom przeciwciał i nie musiała się szczepić przeciw
        różyczce.
        • megisa1 Re: Przygotowania 31.01.07, 18:49
          smile)) to może oznaczać tylko że chorowała ale bezobjawowo wink

bo przeciwciała z nikąd sie nie biorą wink
          • tweety_28 Re: Przygotowania 31.01.07, 20:18
            to może oznaczać tylko że chorowała ale bezobjawowo

I tu się mylisz. Lekarz stwierdził, cyt. "że bez objawów to nie chorowanie".
            Podobno sam kontakt z wirusem, w niektórych przypadkach, wystarczy żeby
            organizm wytworzył przeciwciała. Coś na zasadzie szczepionki tylko z tą
            różnicą, że tu mamy do czynienia z żywym wirusem, a nie martwym jak w
            szczepionce.
            • megisa1 Re: Przygotowania 31.01.07, 21:56
              no to co lekarz to inne slogany

tak czy siak z chorobą miała kontakt
              a jeśli organizm wytworzył przeciwciała to była zaatakowany
              i zareagował na wirusa to się nazywa już zachorowaniem smile

...a jak ktoś ma hiv i nie ma objawów
              to czy ten lekarz tez uważa że ta osoba nie choruje?

to takie tam gadanie lekarzy, jak czuje, starej daty wink))
    • blatka26 Re: Przygotowania 01.02.07, 17:38
      Wygląda na to, że z refundacją to można sobie zrobić tylko krew i mocz i jeszcze
      łaskę robią. Zobaczymy jak to będzie, może wogóle nie będzie warto chodzić
      państwowo. Z dentystą mam duży problem, jakoś nie moge dojść na wizytę.
      Oczywiście teraz będę się musiała zmobilizować, brrrrrrr
      • paniwaz Re: Przygotowania 02.02.07, 15:05
        Drogie przyszłe mamy! Fajnie słyszeć, ze tak świadomie zaczynacie przygotowania
        do macierzyństwa. Z niewielkiego doświadczenia ciężarnej mamy - 6-ty miesiąc,
        proponuje zacząć od sprawdzenia, czy oby na 100 % macie owulację. Niestety
        ogromny odsetek kobiet nie mogąc dłuższy czas zajść w ciążę dopiero przystępuje
        do badań hormonalnych, a czas leci nieubłaganie. Wysoki poziom prolaktyny
        powoduje występowanie cykli bezowulacyjnych, co przy szalonym tempie
        dzisiejszego życia to niemalże standard. Dlatego dłuuuuuuuuuuugo przed decyzją o
        macierzyństwie wykonajcie badanie krwi na określenie poziomu tego hormonu, żeby
        z góry wyeliminować problem - terapia może trwać nawet kilka miesięcy.
        I jeszcze jedno - kwas foliowy! Już w momencie zajścia w ciążę powinien być
        odpowiednio wysoki poziom kwasu w organiźmie - na ogół nie jest, gdyż mało
        spożywamy go z jedzeniem. Zatem w aptece należy zakupić tabletki kwasu foliowego
        (ok 15 PLN/90 tabletek) i codziennie łykać jedną tabletkę (idealnie byłoby
        rozpocząć co najmniej 3 miesiacę przed poczęciem). Powodzenia!
        • marushka Re: Przygotowania 02.02.07, 15:28
          Słuchajcie dziewczyny czyste szaleństwo ! ( jak dobrze że zakład pracy
          refunduje mi pakiet medyczny w spółdzielni lekarskiej ) dzięki Waszym radom
          zaczęłam od usg czy jest jajko - no i jest smile teraz czas na żółtaczke ( no i co
          wtedy z antykoncepcją ? powrót do tabletek ? ) i zbadam przeciwciała na
          różyczkę ( nigdy nie chorowałam ,a moja gin zaproponowała szczepienie
          priorixem - zależy ile mnie oskubie badanie diagnostyczne- jeżeli drogo to od
          razu strzelam szczepionke tongue_out ) Zęby wyleczone - po szczepieniu na żółtaczke mam
          ósemke do wyrwania, ale to jeszcze troche. Czy moge wziąć obie szczepionki na
          raz ?
          Prolaktyna, luteina, toksoplazmoza, listeria, cytomegalia, hormony tarczycowe (
          gdy prolaktyna lub luteina bedą nie takie ) - oprócz klasyki ( morfologia , w-
          r, hiv ). No i witaminki.... lecz z powodu szczepień chyba będę musiała wrócić
          do yasmin... a potem znowu 3 miesiące przerwy na detox potabletkowy i oooooooo
          dolina.....
          Kurcze mam 27 lat, jak tak dalej pójdzie to kiedy ja moją wymarzoną trójeczke
          urodzę ?
          Marysia
    • meg262 Re: Przygotowania 02.02.07, 17:11
      wiecie co, dziewczyny, ja też tak idealnie chciałam się przygotować, ale jedyne
      co z tego wyszło to szczepienie przeciwko różyczce. Moja lekarka popatrzała na
      mnie jak na wariatke, ze chcę sobie zrobić te wszystkie badania o których piszą
      w gazecie. Niedawno robiłam sobie badania hormonalne, platne oczywiscie, wydałam
      na to ponad 200 zł. Niby nienajgorzej z wynikami, ale jakoś nie zachodzę i
      zaczynam się martwić. Kwas foliowy łykam już chyba od roku...już mi się znudziło...
      Niestety, jak się nie uprzecie to ciężko będzie się dokladnie przebadać, bo nasi
      lekarze nie są zbyt skorzy... sad
      Ale powodzenia, blatka26 smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka