-
czy któras z Was sie orientuje jak to jest ...
chodze prywatnie do ginekologa, prywatnie, na swoj koszt wykonuje wszystkie potrzebne badania, na dniach mogę trafić do szpitala z cukrzycą ciążowa, czy szpital przyjmnie mnie na nfz czy bede musiala placic?
-
witam,
jestem wg OM w 40 a wg USG w 38 tc (ale mialam nieregularne okresy więc mnie to nie dziwi). Właśnie wróciłam od ginekologa, który dal mi skierowanie do szpitala aby sobie mnie obejrzeli ze względu na te niezgodności oraz na wymiany dziecka (maly brzuszekw stosunku do innych wymiarów) - podobno ten lekarz zawsze daje skierowanie jak przychodzi pierwszy termin porodu.
I teraz nie wiem co zrobić:
- szpital w moim mieście podobno od ręki robi badania i jak jest wszystko ok to nie kł...
-
Podpowiedzcie prosze jak przygotowac sie do wyjścia ze szpitala z noworodkiem i do dluższej podróży (ok.3,5h). Nie moge karmić piersią wiec jestesmy skazani na mleko modyfikowane.Co powinnam zabrac ze sobą żeby moc je nakarmic. Czy oprocz mleka daje się cos do picia.Pewnie, wszystko mi powiedzą ale moze tez byłyscie w takiej sytuacji i znacie to z własnego doświadczenia.Co ile robić przerwę.
-
witam, jestem w drugiej ciązy, termin mam na początek sierpnia.
Za pierwszym razem jechaliśmy do szpitala jak skurcze były co 8 min (od wielu godz i czas między nimi się nie skracał), pęcherz przebito w szpitalu, potem oxy i vacuum na końcu.
Podobno za drugim razem idzie szybciej-oby :-), więc kiedy jechać do szpitala
- w przypadku gdy skurcze częste, ale wody nie odejdą- co ile skurcze ?
- lub jesli wody odejdą to czekać jeszcze na częstsze skurcze, co ile wtedy?
Dzięki .
-
Witajcie, co teraz nosi się w szpitalu po porodzie ? Słyszałam coś o dresie ale czy to wygodnie ?
Zakupiłam sobie koszulę i szlafrok -tradycyjnie , ale jak mam się wygłupić to dres też zakupię :-) Jak wy się ubierałyście lub zamierzacie ubierać w szpitalnych murach ??
Dziękuję za sugestie bo o aktualnej szpitalnej modzie pojęcia nie mam.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼ Pozdrawiam ☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼&...
-
Dziewczyny, doradźcie. Mam do szpitala 60km dość nieciekawą drogą (dziurawo). Zastanawiam się poważnie, czy zdążę dojechać. Przy pierwszym dziecku nie było problemu, bo rodziłam ponad 12h, ale przy drugim podobno nie jest już tak różowo. Myślicie, że powinnam zatrzymać się w hotelu w ostatnim okresie ciąży? Czy iść na żywioł?
-
Jestem zdrowa i zawsze wszystkie wyniki miałam OK. Moje dziecko (23 t.c.) do tej pory też. I wszystko byłoby dobrze ale łożysko nie tak się przykleiło jak trzeba. Od wczoraj jestem w szpitalu z powodów krwawienia a dziś usłyszałam diagnozę: leżeć do końca ciąży! Muszę wytrzymać jeszcze min. 3 miesiące, w domu mam ruchliwą dwulatkę a w szpitalu jest koszmarnie. Jak dać radę? Nie minęła jeszcze doba a mnie już ciało boli od leżenia. Help!
-
Witam,
jestem obecnie w 28 tygodniu ciąży. Od samego początku prowadzi ją lekarz, do którego chodzę od lat i mam do niego zaufanie. Problem w tym, że pracuje on w szpitalu oddalonym o ok 50 km od mojego miasta, w którym nie chcę rodzić. Do porodu wybrałam szpital o dobrej renomie blisko mojego domu, jednak nie znam żadnego z pracujących tam lekarzy. Znajome doradzają mi, żebym wybrała się na kilka wizyt do jakiegoś lekarza z tego szpitala, żeby przy porodzie był ktoś, kto lepiej zna mój przy...
-
Witam.
Termin porodu mam na koniec lipca i szczerze mówiąc nie wiem jak ubrać dziecko wychodząc ze szpitala. Co prawda mam już jedno dziecko, ale urodził się w grudniu, wtedy nie miałam problemu. Teraz będzie środek lata i jestem zielona. Nie chce małego przegrzać, ale nie chce też , żeby był za lekko ubrany. Może jest ktoś kto podzieli się swoimi doświadczeniami. Z góry dziękuję.
-
Czy pod koniec miałyście może ciśnienie 150/100 no i oczywiście wyższe i czy to było dla was zaleceniem abyście szybko wylądowały w szpitalu( sama nie wiem czy już do porodu,czy obserwacji?)?
Czy w 39tc nie miałyście żadnych skurczy,bo u mnie one zanikły około 38 tc i teraz na ktg oglądam równą piękna poziomą kreche;/
czy to może być zaleceniem do cc,no i oczywiście czy wysokie ciś też jest wskazaniem do tego? ogólnie jestem za sn ale coś zaczynam się zastanawiać nad tym szpitalem,a lekarz ...
-
Test glukozy na czczo wyszedł mi 75.
Test po obciążeniu glukozą wyszedł mi po 2 godz. 153 (norma 140).
Lekarz skierował mnie na 2-3 dni do szpitala na wykonanie krzywej cukrowej.
Jak wygląda takie badanie? Czy w dniu przyjęcia do szpitala muszę być na czczo?
Czy jest to również badanie moczu?
-
Tu link do artykułu z mojej lokalnej gazety: czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,12680252,Kobieta_w_ciazy_zmarla_w_szpitalu__Zawinil_lekarz_.html
To szpital w którym miałam rodzić za jakieś 6 tygodni bo pracuje tam mój obecny lekarz i wydawało mi się że będę się czuła bezpieczniej, ale teraz nic już nie wiem. Zmieniłybyście szpital na inny?
-
Pytanie pewnie głupie ale chciałabym poznać odpowiedź. Czy jak się zaczyna poród to można samemu dotrzec do szpitala czy ból jest na tyle duzy ze trzeba wezwac pogotowie? Jak rozpoznać , że to JUŻ ?
-
Dziewczyny, mam do Was pytanie, a właściwie kilka, ale po kolei.
W środę byłam u swojego lekarza, jestem w 39 tc, a termin porodu z om mam na 7.10.
Lekarz po badaniu powiedział mi, że jeśli do następnej środy (03.10) nie urodzę, to mam przyjść na wizytę, a on wypisze mi skierowanie do szpitala na obserwację. Zapytałam, czy to znaczy, że będą wywoływać mi poród, on na to, że nie, ale że będę częściej badana, monitorowana ktg itd.
I teraz moje pytania - czy któraś z Was też tak miała, że wyl...
-
pytanie jak w temacie - czy jeśli się ma ciśnienie i białkomocz to resztę ciąży spędza się w szpitalu?
dziewczyny, poza tym pytaniem to bardziej potrzebuję się wygadać chyba, bo obczytałam już cały internet i wiem, że czasem z gestozą można urodzić prawie w terminie, czasem wcześniej, ale też że nie zawsze kończy się różowo.
Jestem w 20 tc, to moja druga ciąża - w pierwszej też miałam gestozę, ale wyszła gdzieś po 30 tc (nie pamiętam dokładnie bo to 6 lat temu było), nie miałam białka w moc...
-
witam
ciąża wczesna, 9 tydzień, ale już teraz zastanawiam się nad tym gdzie rodzić, a to z tej przyczyny że mój lekarz jest fajny, ufam mu, ale za żadne skarby nie chcę rodzić w szpitalu w którym pracuje. Rodziłam tam już i wiem, że ordynator jest wręcz chorobliwie przekonany do porodów naturalnych, dlatego też baaardzo długo zwlekają z cesarkami (dzieci rodzą się sine, ostatnio nawet nie czekali aż kobiecie zacznie działać znieczulenie tylko zaczęli ciąć "na żywca" bo już nie było czasu). ...
-
Witam wszystkie przyszłe i obecne mamy.
Jestem w końcu 35 tyg i mam obniżoną hemoglobinę 10,5(mimo brania żelaza) i płytki 126.
Lekarz mnie zaskoczył na wizycie i wypisał skierowanie do szpitala.
To trzecia ciąża i średnio mam ochotę leżeć w szpitalu skoro wyniki nie są aż takie złe a dwójka dzieci w domu.
Może któraś miała podobnie i mogła by mi napisać ile dni trzymają w szpitalu w takich przypadkach.
Lekarz wspominał o 3 dniach jak uznają, że jednak jest ok, ale przecież w takim czasi...
-
Chodzi mi np. o ubranka i pieluchy - w sensie czy matka ma te rzeczy u siebie (w systemie rooming in) i tylko ona przebiera i przewija swoje dziecko? Czy też może np. pieluchy się gdzieś zdaje pielęgniarkom i są używane ogólnie na oddziale (bo mi np. zależy żeby jednak wypróbować czy konkretna, wybrana przez nas marka się sprawdzi u małej). Słyszałam też o przypadkach, że brudne ubranka po przebieraniu przez pielęgniarki gdzieś się potem rozpływały... To jak to w końcu jest??
-
Witam
Przestrzegam przed odbieraniem paczek w szpitalu! Są w niej tylko próbki i ulotki (no i smoczek który nam się przydał ale można taki kupić za kilka złotych), a w zamian za to trzeba podać wszystkie swoje dane. Od porodu ciągle jestem zasypywana mailami i telefonami, dane te są sprzedawane do różnych firm! Ankieta którą należy wypełnić zawiera bardzo dużo szczegółowych pytań, dane pozyskane w ten sposób są bardzo wrażliwe. Szkoda że się na to zgodziłam, prawdę mówiąc nie wiedziałam co j...
-
Mam pytanie: Ile dni po terminie przyjmują na porodówkę szpitale w różnych miastach?Czy są tu jakieś standardy? Wiem, że ciąża może trwać nawet do 42 tygodni i teoretycznie dopiero po tym czasie szpital przyjmuje ciężarną. Jak to wygląda w praktyce?
Zapraszam dziewczyny z terminem na lipiec do kontynuacji naszego wątku na forum 'w oczekiwaniu'. Może część z Was już szczęśliwie urodziła? Ja zaczęłam właśnie 40 tc. I nic. :)