-
Mój synek ma równo pół roku i budzi się o 24 i 3 (i o 6) na jedzenie. Stało się tak odkąd kilka dni temu wróciliśmy ze szpitala po operacji serca(byliśmy tam prawie 3 tyg).Wcześniej jak poszedł spać o 21 to jadł o 4-5(był karmiony piersią),pierwsze dni w szpitalu też.Teraz jest karmiony Bebilonem 2 z kaszka i słoiczkami.Zastanawiam się czy to szok po pobycie w szpitalu czy po prostu tak się przyzwyczaił bo w szpitalu miał wydzielony bilans i w nocy też się karmiło. Czy radzicie poczekać jeszc...
-
Jestem z 8 miesięcznym synkiem trzecią dobę w szpitalu. Ma zdiagnozowane zapalenie płuc, ale gorączka zeszła wczoraj całkowicie, pozostał kaszel. Do tego mały dużo śpi, ale też normalnie je/pije (karmię piersią). Problem z tym, że mam jeszcze czterolatkę w domu, dla której nie mam opieki, nie mówiąc o tym, jak mała tęskni. Chcę jutro poprosić o wypis i kontynuować leczenie w domu. Wezmę prywatnie lekarza, wynajmę pielęgniarkę.
Czy ktoś był w takiej sytuacji? Czego się spodziewać? Jakie będz...
-
z czystej ciekawości - mam pytanie do mam, które były ze swoimi dziećmi w szpitalu - na czym tam spałyście?
U mnie Białystok, Dziecięcy Szpital Kliniczny, śpi się na kozetkach. Dla matek karmiących piersią (dzieci do 6 miesięcy) bezpłatnie, pozostali 16zł doba (pierwsze 5 dni), później po 8 złotych. Poza tym kozetek mniej niż miejsc na oddziale dla dzieci, więc pierwszeństwo mają mamy karmiące piersią. I gdy przyjmowana jest taka mama a brak kozetki zabiera się ją mamie najstarszego dziecka ...
-
Dziewczyny pomozcie.
Bylam z synkiem w szpitalu i tam nic nie chcial jesc ani pic tylko piers. Ja juz powoli rezygnowalam z piersi i karmilam tylko w nocy a w dzien dostawal kaszki lyzeczka i mleko mod z butelki. W szpitalu z obawy o odwodnienie dawalam piers czesciej i teraz on wcale nie chche tej butli. Mleka az tyle w piersi nie mam aby jadl ja non stop a poza tym chcialam juz rezygnowac. Co mam teraz zrobic? na jogurty za wczesnie. Pic wody nie chce,z sokiem tez.Wiec jak mu podac jakieko...
-
Jak zwykle proszę na tym foum o wsparcie...
Dwie godziny temu wróciliśmy z dzieckiem ze szpitala. Zaczęlo się ( chyba) od przeziębienia męża. Miałam nadzieję ,że mały się nie zarazi , bo karmię piersią ,ale niestety...Tydzien temu zaczął kaszleć ,było słychać katar ,ale nie dało się go wyciągnąć z noska. Bylismy u pediatry .Zaleciła inhalacje Solą Zabłocką .Było ok przez parę dni ,ale w poniedziałek zaczęło być cięzko-nie mógł odkaszleć wydzieliny z gardła .Posziśmy do piediatry w osrodku z...
-
Hej :)
Planujemy używać rzeczonych wielorazowych. Czy któraś z Was używała takich już w szpitalu, czy jednak, jak wróciliście do domu?
Jak z miękkością i wygodą dziecka posiadającego jeszcze kikut pępowinowy?
Zastanawiam się, czy kupić po prostu do szpitala i ewentualnie na pierwsze 2 tygodnie jednorazówki.
Pozdrawiam :)
-
jak myślicie co przygotować na wyjście ze szpitala dla noworodka ,tak ok 15 kwietnia..... naszykować muszę mezow co ma wziasc dla dzieciatka,a ja nie wiem co:)
-
Czy pielęgniarka ma prawo odmówić obecności rodzica przy pobieraniu krwi dziecka ? Córa ma 10ms, podczas kontroli na oddziale szpitalnym odmówiono nam obecności przy zabiegu. Krew pobierała 1 pielęgniarka, nie wiem jakich metod użyła, żeby pobrać krew od ruchliwego niemowlaka ale jeszcze nigdy nie widziałam swojego dziecka w takim stanie :( a nie było to pierwsze pobieranie krwi , ale zawsze w naszej obecności i kończyło się na paru łezkach.
-
Moja szwagierka urodziła przedwczoraj dziecko. Neonatolog podczas badania stwierdziła arytmię serca, dziecko skierowano do szpitala dziecięcego. Badania w szpitalu nie potwierdziły hipotezy arytmii, generalnie dziecko jest zdrowe, nie do końca wiem, dlaczego go w takim razie nie wypisują. Problem jest taki, że matce odmówiono kontaktów z dzieckiem. Ma prawo zobaczyć swojego noworodka podczas 3-godzinnego okienka na wizyty, a potem ją wykopują. Gdzieś mi dzwoni, że ma się to nijak do praw pacj...
-
To moje pierwsze dziecko i nie mam doświadczenia z noworodkami. Jak długo po porodzie zostaje się w szpitalu (zakładając brak komplikacji oczywiście)?
I w ziązku z tym zastanawiam się jak wyglądała Wasza szpitalna wyprawka dla noworodka. Możecie coś na ten temat napisać? Ile ciuszków, jakich, co z rzeczy pozaubraniowych Wam się przydało lub było zupełnie zbędne.
Mam planowaną datę porodu na koniec marca, ale już teraz mnie to nurtuje :) Lubię wcześniej się przygotować (co nie znaczy, że ...
-
Czy wie ktoś,jak to jest, gdy okaże się że dziecko ma za wysoki poziom bilirubiny? Chodzi mi o to, czy wraca się do szpitala w którym dziecko się urodziło, i jak to jest z możliwością bycia przy dziecku - karmię piersią. Mój synek ma 8 dni, tydzień temu wyszliśmy ze szpitala z bilirubiną 11,2. Dziś byłam w przychodni go zważyć i pielęgniarka zauważyła, że jak dla niej mały jest zbyt żółty. Jutro rano mamy wizytę u pediatry i prawdopodobnie badanie bilirubiny na cito, ale chciałabym się jakoś ...
-
Witam:) Chciałabym zapytać was o strój la niemowlaka na wyjście ze szpitala, termin mam na koniec lipca/początek sierpnia, nie mam kogo zapytać o radę a chce już zrobić zakupy .
-
Pytanie jak w wątku. Łącznie 16 dni kiblowałyśmy w szpitalu, bo u córci wirus wywołał wysokie próby wątrobowe. Wróciłyśmy do domu bez specjalnych zaleceń w tym zakresie ze strony lekarzy, a potem i naszego pediatry. I właśnie- jak długo trzymać dziecię w domu? Mała nie gorączkuje, apetyt jej dopisuje i już wyraźnie jej się nudzi, podobnie jak i mamie. Wychodzić czy nie?
-
Tak sobie czytam różne wątki o zasypianiu (samodzielnym lub wręcz przeciwnie)
i się zastanawiam.
Moje dziecko nie zasypia samodzielnie. Ze szpitala wyszliśmy w 5 dobie.
Z obserwacji moich dzieciatych znajomych wychodzi mi zależność 100%:
dłuższy pobyt w szpitalu (żółtaczka, zapalenie ucha itp)= samodzielne
zasypianie w łóżeczku po powrocie do domu
podzielcie się tym jak jest u Was (pewnie ta zależność się sypnie przy
większej próbie) - bardzo jestem ciekawa wyników
-
Niedługo będę musiała chyba się z wami pożegnać na jakiś czas, bo
mała chyba powoli daje znaki, ze chciałaby już wyjść na swiatło
dzienne:) Obiecuję dużo wrazeń po powrocie:) Powoli zaczynam pakować
torbę i nie za bardzo wiem, co powinno się w niej znaleźć (wiecie,
to mój matczyny debiut). najchętniej zapakowałabym pól mieszkania:)
Na razie mam tylko rzeczy osobiste, a dla małej pieluchy i ubranka
oraz tysiąc dylematów co jeszcze. na baby shower dostałam od
przyjaciółek taki faj...
-
Moja znajoma urodzila córke, dziecko z nieweilką wagą urodzeniową
2,3 kg.Rodziła w szpitalu powiatowym, więc dziecko zostało
przewiezione do szpitala w mieście wojewódzkim, aby jego stan sie
poprawił, przede wszystkim wzrosła waga. Dziecko urodziło sie
apatyczne, nie plakalo jak większośc dzieci po urodzeniu, więc
dobrze się stało, że zostało szybko przetransportowane do lepszego
szpitala. Natomiast matka dziecka po 2 dobach pobytu w szpitalu
wypisała się do domu. Od porodu mine...
-
czy moge zabrac same pajacyki+czapeczki+rekawiczki i rozek czy musza
to byc te wszystkie koszulki, spiochy i kaftaniki....?
-
dziś mnie czeka. Mała (10m-cy) trafiła tam z powodu nawracającego zapalenia oskrzeli.
Czy jest tu ktoś kto to przerabiał?
-
witam jak uwazacie co lepsze w nagłych wypadkach przy maluszku 3 miesiecznym
keidy nieraz nie wiadomo co mu jest udac sie do pediatry ale przeciez on tylko
osłucha czy moze odrazu do szpitala na izbę gdzie sprawdza uszki osłuchają a
jak trzeba pobiorą krew czy zbadają mocz? wydaje mi sie ze druga opcja jest
lepsza. Pytam gdyż dziś miała kryzysowa sytuację mała 3 m-ce plakała prawie
cały dzień (wrzeszczała) cos ja bolała a mnie nerwy zjadały wytrzymala do
przyjscia meza i pojawil sie dyl...
-
Córka ma 15 miesięcy i waży 9650 gr, wzrost 82 cm. Zawsze tak było
już od urodzenia (3100 gr i 55 cm), że była długa ale chuda. Jak