szpitale

(233 wyniki)
  • Bardzo proszę o poradę albo skierowanie mnie na odpowiednie forum. Męża zabrano w piatek do szpitala, dzisiaj powiedzial mi, że zalega ze składkami ZUS kilka miesięcy - dokładnie 8!!!! Dobiło mnie to, nie wiem co z nim będzie, a jeszcze okazał się tak nieodpowiedzialny. Czy mogę uregulować te zleglości i wtedy nie będzie kosztami pobytu i leczenia w szpitalu? Proszę o pomoc.
  • Witam wszystkich, mam pytanie w sprawie odszkodowania. Mianowicie czy należy się jakieś odszkodowanie za pobyt dziecka w szpitalu. Synek jest ubezpieczony u męża w zakładzie pracy. Nie mam pojęcia czy ma jakieś rozszerzoną polisę czy nie. Pozdrawiam
  • Witam, no właśnie - jak to jest? Ostatnio spędziłam z kilkutygodniowym synem trzy tygodnie w szpitalu. Otrzymałam z tegoż szpitala zwolnienie lekarskie związane z opieką nad dzieckiem z informacją, że mój urlop macierzyński zostanie przedłużony o ilość dni, jaka jest na zwolnieniu. Przekazując dokument do swoich kadr dowiedziałam się, że opieka nad chorym dzieckiem / zwolnienie szpitalne NIE przedłuża urlopu macierzyńskiego. Jak to jest rzeczywiście? Nie mogę dogrzebać się podsta...
  • Mam taki problem, na razie teoretyczny, wkrótce praktyczny. Spodziewamy się dziecka z moim facetem, ale nie jesteśmy małżeństwem. Zastanawiam jak w takim przypadku szpital rejestruje dziecko? Jako "Janka, syna pani Kowalskiej" czy "Janka Nowaka", jeśli ojciec jest przy porodzie, uznaje dziecko itd. Czy to szpital powiadamia USC (w sensie wysyła jakieś papiery) czy też my bierzemy papier poświadczający narodzenie dziecko i sami zanosimy do USC? Ogólnie fajnie by było, żeby maluch miał od ra...
  • Czy brałyście L4 na dziecko jak było w szpitalu? Myślałam, że nie będzie z tym problemu, że to normalne. A dziś na oddziale chirurgicznym, na który córa została przyjęta, powiedziano mi, że oni L4 dla rodzica nie dają, bo przecież dziecko przebywa pod opieką kliniki, a rodzic zajmuje się dobrowolnie. Co jedynie, to dają zaświadczenie, że w tych a tych dniach dziecko przebywało w szpitalu i można z tym udać się do pediatry, a on wystawi zwolnienie dla rodzica. Ale pediatra nie jest skłon...
  • Witam Mam takie pytanie: wybieram się pod koniec miesiąca do szpitala na operację, mamy troje dzieci w wieku 5 lat, 3 lata i 4 miesięcznego niemowlaka, czy mężowi mojemu przysługuje zwolnienie na czas mojego pobytu w szpitalu i ewentualnie potem parę dni po operacji ?? I ewentualnie do jakiego lekarza się wybrać: pediatry, internisty ?
  • Witam, po powrocie niemowlaka i mamy do domu po ponad tygodniu dziecko z mamą wylądowały w szpitalu na minimum dwa tygodnie. Czy jakoś wpływa to na przedłużenie urlopu macierzyńskiego o czas pobytu z dzieckiem w szpitalu?
  • naszukałam się w wyszukiwarce i dalej nie wiem: - mam zwolnienie do terminu porodu (23 niedziela) - w poniedziałek (24 poniedziałek) mam się zgłosić na izbe przyjęć PYTANIE brzmi: - jak będzie zaliczony/rozliczony okres mojego pobytu w szpitalu? nie musi być to macierzyński, bo mam PRAWO a nie OBOWIĄZEK iść na macierzyński 14 dni przed porodem - i NIE skorzystam z tego prawa. Czy szpital w takim razie coś mi wystawi? ale co? zwolnienie? czy ktoś wie?
  • Na poniedziałek mam skierowanie dla córki do szpitala.Córka ma prawie 9 lat, ale sama jeszcze nigdy w szpitalu nie zostawała. Może orientujecie się , jak to jest ze zwolnieniem dla matki na opiekę??? Czy przysługuje? Do szpitala mamy daleko - ok 70 km . Badania będą prawdopodobnie nieprzyjemne - układ moczowy :(((( wolałabym wiec nie zostawiać jej samej i nie narażać na dodatkowy stres. Czy to zależy od dobrej woli lekarza? Czy są może jakieś wytyczne? Dorota
  • No to mam problem... 21.08. poszłam do szpitala na zabieg przekonana, że jestem ubezpieczona z tytułu pracy męża. Potem okazało się, ze nie wypełniłam deklaracji i nie jestem zgłoszona... Deklarację wypelniliśmy na biegu i dziś mąż dostał dokument z datą zgłoszenia 27.08. Boję się, że będę musiała zapłacić za te 3 dni w szpitalu... Może któraś e-mama zna się na tych przepisach i mnie pocieszy?
  • termin minął mi 23 sierpnia (ten z USG) a ten z OM 26 - do wtorku 02.09 mam zwolnienie od mojej gin, ale jak do tego czasu nie urodzę to mam się zgłosić już nie do niej tylko do szpitala na patologię i teraz moje pytanie, jak to będzie wyglądało ze zwolnieniem? czy ze szpitala dadzą mi kolejne zwolnienie czy będę miała już liczony macierzyński? nie chciałam wykorzystywać macierzyńskiego przed porodem, a w tej sytuacji to nie wiem jak będzie...???
  • CZy to prawda ze za pobyt w szpitalu można dostać jakieś pieniążki z PZU np.? Jak się taką sprawę załatwia? Ile dni min musi się przebywać w szpitalu i po jakim okresie wyjścia z niego się starać. Dziekuje za informacje.
  • Czy na czas pobytu dziecka (2,5 roku) w szpitalu należy mi się opieka? Pobyt w szpitalu ma być w celu wykonania specjalistycznych badań diagnostycznych. Będę oczywiście towarzyszyła dziecku w tym pobycie. Może być też tak, że na badanie pojedziemy do szpitala, a na noc do domu. To wszystko wiąże się z moją nieobecnością w pracy.
  • Witam, dawno nie odwiedzalam forum, ale postanowilam podzielic sie moim doswiadczeniem nabytym w ostatnich dniach. Nie zycze oczywiscie nikomu choroby dziecka i pobytu w szpitalu, ale gdyby sie Wam przytrafilo tak jak nam, to mowcie odrazu ze potrzebne wam bedzie zwolnienie do pracy bo przy wypisie to mozecie dostac zwolnienie za dzien obecny ale nie wstecz. Ja bylam bardzo zaskoczona, tym bardziej ze nikt na izbie przyjec nie poinformowal mnie o tym, a ja na szczescie nie jeste...
  • Czy naprawdę potrzebne jest skierowanie do szpitala na oddział ratunkowy, jeżeli dziecko doznało urazu nie dzisiaj a np wczoraj? Wczoraj właśnie tak powiedziały mi panie w rejestracji, uraz niezbyt poważny, ale skoro już do tego szpitala przyjechałam to chciałam, żeby lekarz dziecko obejrzał, poza tym nie chciało mi się po to skierowanie jechać.
  • Urodzilam dziecko w szpitalu, ktory strajkuje. Jedynymi dokumentami, jakie otrzymalam w szpitalu byla ksiazeczka zdrowia dziecka oraz zaswiadczenie do Urzedu Stanu Cywilnego. Nie dostalam wypisu ze szpitala, ani urlopu macierzynskiego. W mojej przychodni poinformowano mnie, ze urlop macierzynski wydaje tylko szpital, nie przychodnia. Co mam zrobic? pracodawca daje tylko kilka dni na dostarczenie zwolnienia. Pozdrawiam, Kasia
  • Witajcie! Przebywam w szpitalu po cc, maly zostaje w inkubatorze,jak sie liczy urlop maciezynski? Od dnia porodu, od wyjscia ze szpitala? Mojego czy dziecka??? Prosze o info. Ania
  • Hej, może ktoś wie jak to jest z prawnego punktu widzenia: czy jest w ogóle możliwe, żeby lekarz wypisał zwolnienie dla męża/ojca dzieci, ponieważ żona jest w szpitalu i nie może się tymi dziećmi opiekować? Czy ktoś się kiedykolwiek spotkał z takim przypadkiem? Uzasadnienie jest takie, że żona idzie do szpitala, dzieci są małe i ktoś się nimi musi zająć, mąż pracuje na zmiany, więc tym gorzej. Tylko czy to w ogóle ma jakiekolwiek podstawy prawne? Jeśli tak to na co się ew. po...
  • Gdzieś słyszałam, że jeśli dziecko przebywa w szpitalu w czasie urlopu macierzyńskiego to można przedłużyc ten urlop o ilości dni pobytu w szpitalu. Czy to prawda?
  • Witam, Jutro mam się stawić z córeczką (3 lata) w szpitalu.Jeszcze nie wiem czy będzie to pobyt dzienny czy całodobowy. Potrwa to co najmniej tydzień ponieważ małą czeka sporo badań. Czy mam brać na okres hospitalizacji urlop czy dostanę zwolnienie na dziecko? Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się