tata

(41 wyników)
  • Moi tesciowie - dla mnie obcy ludzie, z ktorymi nijak nie czuje sie zwiazana. Na domiar zlego - maz ostatnio doszedl do wniosku, ze bardziej "mamo, tato" to do moich rodzicow lubi mowic, ze to oni sa dla niego rodzicami. Minelo juz 8 miesiecy od slubu, a ja wciaz nie mowie do nich "mamo, tato" - i nie chce tego robic, nie w ciagu najblizszych kilku lat, moze kiedys sie przyzwyczaje, ale dla mnie te slowa znacza duzo, nie moge tak mowic ze wzgledu na tradycje. Dodam, ze moi rodzice z mez...
  • Ślub był w sierpniu, a ja oczywiscie jestem mistrzem w formach bezosobowych - pojęcia nie mam jak ma mi przejsc "mamo" i "tato" przez gardło. mam o tyle ułatwione ze tesciowie mieszkają w innym miescie. Ale w tym roku święta wypadają u nich, no i przecież jakoś będę musiala sie dzielic z nimi oplatkiem i rozmawiac.... głupio tak ciągle bezosobowo, bo wiem ze zwlaszcza tesciowej zalezy na tym "mamo". A mnie jest ciężko, bo jak się 5 lat mówiło "Pan i Pani" to teraz cięzko na ty. Ratujcie...
  • Witajcie. Jestem mężatka z 3 miesiecznym stażem. Ostatnio rozmawiałam z ciotka, która spytała sie mnie jak zwracam sie do teściów. Według jej teorii :))) jeżeli ktos w dniu ślubu nie powie do teściów mamo/tato to juz tego nie zrobi bo z miesiaca na miesiac bedzie coraz gorzej. No i własnie, jak to było u was??? Czy zgadzacie sie z ta teoria czy raczej nie bardzo??? Dodam, ze ja przed slubem byłam pewna, ze nie bedzie to dla mnie żaden problem, bo bardzo lubie teściów ...
  • Jak wy sobie dałyście radę? Ja ciagle mówię prosze Pani, prosze Pana. Głupio mi strasznie, bo czasami to sztucznie brzmi, ale nic innego nie może mi przejść przez gardło... Oni posili zebym zwracała się mamo i tato, ale ja nie potrafie jakoś....
  • Bo mi to jakoś nie wychodzi.Chociaż już jesteśmy ponad rok po slubie. Do teściówki to czasami jak mi się wysmyknie to powiem mamo, ale do teścia...nie może mi to przejść przez gardło. Jak sobie z tym poradziłyscie? Aha! Może powodem tego że ja nie mówię mamo-tato jest to, że mój mąż ani razu tak nie powiedział do moich rodziców. po prostu jakoś tak bezosobowo ze sobą rozmawiamy. dodam że stosunki między nami sa bardzo dobre. no może teść mnie troszke czsami irytuje.ale tak to jes...
  • Wiatm dziewczyny(i chłopaki?). Jestem młodą mężatką i piszę tu, bo nie wiem które forum wybrać z moim problemem. Mam problem, który bardzo mnie przygnębia i wpływa w jakiś sposób na małżeństwo. A małżeństwo moich rodziców się rozpada. Dowiedziałąm się wczoraj, że tato ma się wyprowadzić od mamy. Jestem jedynaczką, jestem bardzo zżyta z moimi rodzicami, mam z nimi bardzo dobry kontakt, szczególnie z mamą, tato był zawsze taki...nieangażujący się w wychowanie, dopiero jak dorosłam to kontak...
  • Witam. Od mojego ślubu minęło kilka miesięcy. Zaraz po ślubie moi teście wyjechali, potem wyjechaliśmy my. Minęło sporo czasu, a ja niepotrafię się przełamać i do teściów mówić mamo/tato. Mój mąż miał łatwiej, bo moja mam od razu powiedziała, żeby zwracał się do nich mamo/tato. Byłam przygotowana, żeby zrobić to zraz poślubie, ale nie było okazji, a teraz no cóż, nie wiem jak mam się zachować. Głupio mi powiedzieć Pani, a mamo się boję (to dziwna kobieta i nie wiem jak zareag...
  • moj Tatus:-) konczy 60 lat -to cudowny czlowiek i bardzo chcialabym sparwic ,aby ten dzien byl wyjatkowy.bedzie oczywsiscie tort itp ale prosze pomozcie wymyslic jakis oryginlany prezent taki od serca-nie koszula, krawat - tylko cos wyjatkowego-myslalam o namalowanym portrecie, moze zrobic jakis album od jego dziecinstwa-tylko,ze ma malo zdjec.mhm..bede wdzieczna za jakas podpowiedz
  • Nie wiem dlazego to forum, moze dlatego, ze czytam was czesto ? Jesli chodzi o moje malzenstwo to balans wychodzi na plus, wiec nie chce tu konkretnie o tym pisac. Jednak chcialabym sie was poradzic, a moze bardziej poczytac wasze opinie na gnebiacy mnie ostatnimi czasy temat. Ciezko tak w skrocie nakreslic sytuacje, bo tak wyrwane z kontekstu moga byc nie bardzo zrozumiale. Jakos wstydze sie o tym porozmawiac z "realnymi" ludzmi ;) Niestety chodzi o pieniadze, a moze nie do konc...
  • Witajcie Kochani! Troche się rozpisałam i nawet nie wiem,czy komuś będzie chciało się to czytać...Mam 24 lata.Wyszłam za mąż w 2004 roku z ogromnej miłości.Jednak już podczas podróży poślubnej bajka się skończyła.Dwa tygodnie po ślubie odkryłam,że w życiu mojego męża jest inna kobieta.Przyznał się do zdrady(która miała miejsce 3miesiące przed ślubem!!),błagał o wybaczenie,zarzekał się ,że to był tylko jeden "raz"i to jeszcze w stanie silnego upojenia alkoholowego.Chciałam odejść gdy dowiedzi...
  • Od ponad miesiąca jestem mężatką, jest cudownie. ALe nie o tym chcę pisać.... Mianowicie w dniu ślubu, moja teściowa "wyjechała" z tekstem- jak będziesz do mnie mówić moja droga? Dla mnie oczywiste było, że mamo. Tak też powiedziałam, a ona się ucieszyła. Nie było z tym problemów wogóle. gorzej jednak z teściem. Moja teściowa zawsze mówi a tato zrobił to czy tamto, a ojciec .....itd. Ja jednak nie mam śmiałości powiedzieć do niego tato, dlatego mówię tak dziwnie bezosobowo. Ale on ...
  • Jest mi przykro. Mieszkam z narzeczonym. Dzis miala byc pierwsza wizyta jego rodzicow, ale okazalo sie, ze oni wymyslili sobie godzne, o ktorej wpadna, tyle ze mnie wtedy nie bedzie..myslalam ze przyjda o 4, 5 po poludniu, a oni chcieli wpasc o 12 w poludnie!, jak beda jechac "z miasta". Moj chlopak zgodzil sie na to bez mrugniecia okiem, mimo iz wiedzial ze mi nie pasuje. Jasny gwint, my kiedy idziemy do nich, umawiamy sie telefonicznie, by przyjsc tak, zeby oni byli juz po space...
  • Mój tata obchodzi w grudniu okrągłą rocznicę urodzin ( 60 -tą). Chciałabym dla niego wymyślić coś co zapadnie mu w pamięci ale kompletnie nie mam pomysłu. Siostra daje szampana i kopertę gdzie będzie 100 zł.bo powiedziała że to Mu sie zawsze przyda. A Wy co sądzicie? Dodam że będzie to 25 grudnia.
  • hej:( jestem zdesperowana... potrzebuje Waszego zdanie na ten temat: moj tata jest bardzo ostry... zlosliwy i chamski.... robi wszystko tak zeby bylo po jego mysli... mam 21 lat pracuje i zarabiam wiecej od niego od jakiegos czasu.... mam ogolne problemy w domu i nie lubie tu byc, mam kochana Mamusie i tylko dla Niej cos robie... moj dzien wyglada tak,ze ide na 7 do pracy wracam a potem zjem onbiad i do chlopaka albo gdzies na miasto i wracam po 22... w soboty imprezujemy i tata ...
  • Witajcie! Chciałabym opowiedzieć o mojej sytuacji. Otoż mam chłopaka, Amerykanina. Poznaliśmy się w Polsce, przyjechał tutaj na kilka tygodni w ubiegłą wiosnę. Od tamtej pory regularnie się odwiedzaliśmy, dzwoniliśmy. Bardzo go kocham. 2 miesiące temu mój tato miał poważny udar mózgu. Jego stan jest cieżki, nie wiadomo, w jakim stanie z tego wyjdzie, może być w dużym stopniu niepełnosprawny. Mój chłopak oświadczył mi się w zeszłym tygodniu, zresztą wiedziałam od dawna, że oboje ...
  • No właśnie, pytam na razie z ciekawości bo nic jeszcze nie mamy zaplanowane, ale chciałabym wiedzieć na przyszłość. Jak i od kiedy zwracać się do matki męża? Po ślubie, czy kiedy ona to zaproponuje? No i jak, bo nie wyobrażam sobie powiedzieć do niej 'mamo', nasze stosunki były najpierw obojętne, potem negatywne (z jej strony), a teraz znów obojętne chociaż cieplejsze niż na początku ?? Jak mówić do ojca - nasze stosunku, właściwie brak, nie rozmawiamy prawie ze sobą, rzadko wogóle go w...
  • idzie 3 miesiąc po ślubie jak wytłumaczyć jej ze nie usłyszy tego nigdy Stwierdziła ze jestem nie czuła<lol> mówicie do swoich teściów Mamo Tato? Na szczęście mój mąż akceptuje to od niego tez nie wymagam tego
  • Duzo by pisać. Opisanie całej mej historii zajęłoby dużo miejsca i zanudziło niejedną osobę. Zadam tylko pytanie: Ja wymagałam od męża aby szanował moich rodziców, zagadał czasami (mieszkaliśmy z nimi)mówił mamo i tato. Nie potrafił się dostosować i wyniknął konflikt (nasze wieczne kłótnie)więc gdy teściowie się dowiedzieli o tym, usłyszałam, że jak ja mogę wymagać od ich syna takich rzeczy? Grunt żebyśmy się dogadywali (ja i on).Oni nie wymagają ode mnie szacunku (a go mają , bo...
  • W jakiej formie zwracacie się do teściów? Mówicie do nich tak jak do swoich rodziców np. Napijesz się mamo kawy? Czy w trzeciej osobie: Napije się mama kawy?
  • Za niespena miesiąc minie moja (nasza!) pierwsza rocznica ślubu. Gdy oceniam ten rok, dochodzę do wniosku, że... nic sie nie zmieniło. I to "in plus" oraz "in minus". Przed ślubem mieszkaliśmy ze sobą prawie 2 lata, więc zdążyliśmy sie już poznać pod względem dopasowania "na terenie domowego ogniska" :-) Bardzo szybko minął ten rok, nie przyzwyczaiłam sie nawet do mówienia o nim "mój mąż", (co jest swoją drogą bardzo sympatyczne), do jego rodzicw jeszcze nie powiedziałam "mamo" i ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się