tata

(386 wyników)
  • Piszę, bo potrzebuję rady. Może któraś z Was miała podobnie, albo zna się troszkę na psychologii dziecięcej, albo po prostu chce się podzielić swoim zdaniem na ten temat. Może zacznę od początku: Mam uroczą i bystrą dwu-i-niespełna-pól-latkę. Od samego początku byłyśmy we dwie. Dawca nie interesował się małą i dalej tak jest. Do tego stopnia, że odebrałam mu w sądzie władzę rodzicielską bez żadnych trudności- po prostu mający wszystko gdzieś koleś. No trudno. pogodziłam się z tym, nie ży...
  • Witajcie. Mała ma 7 lat. Raz w tygodniu jej tata odbiera ją z przedszkola i spędzają czas. Nigdy nie mieszkałam z nim bo gdy zaszłam w ciążę okazało się że nie dorósł do "problemu". Płaci alimenty i twierdzi że kocha córkę. generalnie to mała jest bardzo przywiązana do mnie (wiadomo- 24 godziny na dobę , 7 dni w tygodniu). Problem w tym że Mała raz przychodzi od taty uśmiechnięta a raz smutna. Wczoraj jednak przyprowadził ją wcześniej bo siedziała u niego na fotelu i cały czas za mną płakała....
  • Mój Synek jeszcze malutki jest, ale zaczynają się pojawiać pytania "a tata?". Nie wiem co odpowiadać, jak najlepiej dla dziecka? Co mu mówić w przyszłości? Generalnie nie rozstaliśmy się w złości, nie było awantur, jednak odkąd razem nie mieszkamy ojciec dziecka nie wykazuje najmniejszej chęci spotykania się z Synem. Sprawa o alimenty jest w sądzie, czekam na rozprawę. Z dzieckiem częściej się widuje babcia (mama ojca dziecka) niż sam ojciec. Zaprasza nas do siebie, a wtedy "tatuś" zamyka ...
  • Może ktoś mi podpowie co mam zrobić...Córka lat 11 tęskni za tatą,który mimo,że mieszka w tej samej miejscowości nie wykazuje najmniejszej chęci na kontakty jakiekolwiek z dzieckiem.Nie dzwoni,nie pisze,nie przychodzi,nie chce w żaden sposób dowiedzieć się czegokolwiek o dzieciach(starsza ma 13 lat).Nic go nie interesuje.Próbowałam przez ponad cztery lata w jakiś sposób zachęcić,zmusić do kontaktów z córkami ale nic z tego nie wyszło.Zdarzało się ,że raz na trzy,cztery miesiące zabrał je na b...
  • Jestem z moim partnterem ponad rok, nie mieszkamy jeszcze razem. Mam dwójkę dzieci 5 i 7 lat, biotata na daną chwilę się nie kontaktuje, nie ma takiej możliwości, wczoraj przysłał list do dzieci. Córa się popłakała, starszy syn przyjął to bez żadnych większych emocji. Z kilka dni temu córka się dowiedziała że może kiedyś moim partnerem będziemy rodziną- pewnie nie za szybko, ale do tej pory nei wiedziała że istnieje taka możliwość. Wczoraj się mnie zapytała czy jak J. będzie moi...
  • Pewnie mam jeszcze dużo czasu na takie dylematy,ale trochę się martwię. Jestem bardzo spokojną osobą i nie mam w sobie ani odrobiny stanowczości(oczywiście względem mojego dziecka). M
  • Wybaczcie, że skopiuję tu mój wątek z Wychowania... Ale to sprawa ostatnio bardzo istotna, a kto jak kto, ale samodzielne mamy pewnie nieraz już przerabiały taką sytuację... Otóż moja córeczka, prawie 3,5 roku, od jakiegoś miesiąca strasznie przezywa rozstania ze swoim ojcem. Nigdy ze sobą nie mieszkaliśmy, jego udział w wychowaniu i opiece nad córka był znikomy, aczkolwiek zawsze sprowadzał się do zabawy i miłego, ciepłego kontaktu z dzieckiem. Córka witała go chętnie, żegnała bez pro...
  • Czesc dziewczyny, prosze Was o zdanie w nastepujacej sprawie: Moja corka skonczyla niedawno 3 lata. od roku nie mieszka z nami jej ojciec. Przez ten czas byl u corki 3 razy, raz zabral ja na weekend do siebie (miasto oddalone o ok. 200km). miala wtedy 2,5 roku. oprocz tego ojciec dzwoni do corki srednio raz na miesiac. dwa tygodnie temu przyjechal aby sie z nia zobaczyc na kilka godzin. dziecko bardzo sie ucieszylo, chciala zeby tata wszystko przy niej robil. ja jej o tacie opow...
  • Niby jest oczywiste, że samodzielna mama nie będzie kierować się w podejmowaniu takich decyzji dobrem exa, ale jak to jest w praktyce - wyprowadziłybyście się z dzieckiem do innego miasta / kraju, wiedząc, jak bardzo utrudni to kontakty dzieci z ojcem? Czy może jednak dla dobra dziecka bierzecie pod uwagę, że nie powinnyście mieszkać za daleko od ich ojca? A może ustalacie to wspólnie? Jak to u Was jest?
  • Nie wiedziałam gdzie dokładnie umieścić tego posta, ale chyba tu też może być:) Ja i córcia (4,5) meiszkamy z moim narzeczonym. Jest wspaniały i dla mnie i dla mojej Córeczki -traktuje Ją jak swoje dziecko.. Ale nie w tym sęk:) Razem wychodzimy z małą na place zabaw, jeździmy na wycieczki itp.. Często jest tak, że osoba, która nas nei zna zwraca się do Córki: - A może tatuś ci pomoże... Itp. itd..... Zastanawiam się jak On się musi czuć.. Czasami mełej przejdzie to koło uszu a c...
  • no własnie tak się zastanawiałam ostatnio.Mój synek ma prawie 3 latka,ojca nie zna i nigdy nie widział i raczej tak pozostanie(chociaż nigdy nie wiadomo,jaki zycie napisze scenariusz).Ostatnio wróciliśmy z plaży i Młody powiedział do babci : "chciałbym lubić jakiegoś tatę,albo jakiegoś pana"...no i bum.Struło mnie to trochę, ale spowodowało,że zaczełam się zastanawiać,jak i kiedy mu oznajmić prawdę/bajkę...? Przerabiałyście to już?Macie wizję,jak to rozegrać w możliwie najlepszy sposób...
  • dziś przeżyłam kolejny szok... albo to ja jestem nienormalna albo mojemu Eksowi pomieszało się już na dobre w tej głupiej głowie... moj 5,5letni syn dostał od taty przy ostatniej wizycie styzoryk... normalny ostry nóż plus otwieracz itp... czy to ja jestem jakaś popieprzona? bo dal mnie małoskoordynowany pięciolatek to chyba może tylko takim styzorykiem zrobić sobie krzywdę albo przez przypadek zabić siebie albo kogoś bliskiego... czy to możeli żebym ja była taka ogranizona??? czy...
  • tata? (7)

Mam 2-letnią córeczkę, z którą od jej urodzenia byłam sama. Niedawno pojawił się kots w naszym życiu. Rzekłabym - ideał. Wszytsko jest wspaniale... dziecko do niego lgnie, tak jak on do niej. Tylko tu pojawia sie problem. Ona nazywa go "tatą". A ja nie wiem co robić... czy pozwalać jej na to, czy nie. Bo... co się stanie, gdy jednak okarze się, że to nie TEN? Jak dojdziemy do wniosku, że nie pasujemy do siebie i powinniśmy się rozstać? Boje się, że skrzywdzę mała, która ewidentn...
  • tata :/(6)

Mam pytanie do samotnych mam(w sumie to niekoniecznie samotnych tylko wychowujacych swoje dzieci bez ich ojca): Czy jak przyjezdza tata dzieci po nich to jak sie one wtedy zachowuja?Z moja mala to tragedia: zaczyna piszczec,zachowuje sie jak maly glupek(naprawde,nie przesadzam),obojetnie co sie do niej mowi to nic nie dociera.Wlasnie przed chwila wyszedl eks z mala,to wyjscie trwalo okolo 30 minut.Mowie jej ze ma zalozyc spodnie,zero reakcji biega po domu,piszczy,eks cos tam do niej jeszcze ...
  • przecież wyjdę na głupią,kłamcę, zamące im w głowie, będą mieli sprzeczne informacje, przestaną wierzyć własnym odczuciom:( Tyle razy pisałam żeby dzieciom opowiadać o tacie, mówić że on je kocha- ale w tej sytuacji nie wiem co robić. Wczoraj szedł na przeciwko nas , pusty chodnik, tylko on i my, przeszedł obok nie zwracając uwagi na dzieci. Ja jako dorosły człowiek mogę sobie wytłumaczyć że mu wstyd, że strasznie wyglądał (pije już 4 m-c), że .... a co powiedzieć dzieciom? dalej ma...
  • Dluzej jak dwa trzy tyg. w innym miescie ,lub tata zabiera je na wakacje Prosze napiszcie jak sie zachowujecie wtedy w stosunku do swoich pociech dzwonicie pytacie jak sie czuja,bawia?
  • jak sie zwracaja dzieci do waszych next? czy one same tak zdecydowaly czy zostalo im to troszke narzucone przez Was? moja Hanusia ma kilkanascie miesiecy, zastanawiam sie jak jej tlumaczyc ta nasza sytuacje... jej bioojciec sie pojawia.
  • Chcialabym zapytac, byc moze miedzy tymi wszystkimi tu wypowiadajacymi sie osobami jest ktos kto wychowywal sie w dziecinstwie bez taty. Jakie przezycia i doswiadczenia towarzyszyly wam w zyciu? czy brak ojca wplynal na wasze dalsze zycie, czy byc moze nowy tatus bardziej was kochal niz ten prawdziwy? Sama nie wiem co mam myslec i jak wytlumaczyc to mojemu dziecku kiedy 3 letni chlopczyk mowi ze jego tato jest glupi i zachowuje sie jak gowniarz bo nie przychodzi do niego.
  • Wątek banalny i stary jak to forum zapewne..Moja córa ma półtora roku, jej tata odszedł w jej pierwsze urodziny i po roku bycia przykładnym rodzicem, zerwał z nia kontakt.Wychowuje dwie córy, które uwielbia- ta ostatnia najwyrazniej namieszała mu w zyciu , ok.Co mówic takiemu dziecku gdy zaczną się pytania?Tata przesyła alimenty , mieszka w innym miescie, czasem zdarza się ,ze jego córki odwiedzą nas .Sam jednak nie jest zainteresowany kontaktami .Siostry sie ze mną i z małą.Napewno nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się