tata

(60 wyników)
  • Cześć Mamy z małą (10 tygodni) taki o to problem: - często przy jedzeniu cyca po 3-5 minutach wrzask - wiem było opisywane czytałem, ale jedyne co się może zgadzać to ilość bodźców, pleśniawek brak, cyce pełne i leci z nich mleko. Jak takiemu wrzaskowi można zaradzić, czy to może być wina że mama coś zje i mała to wyczuje? - są też inne problemowe akcje - je, zasypia przy cycku, cycek jest wyciągany z buzi, dziecko leży na rękach i wchodzi w głębszy sen, żona wkłada ją do łóżeczk...
  • witam, już trochę poczytałam kilka opinii, ale żadna mi tak naprawdę nie pomogła... Mam 3 tyg na odstawienie córki - nie chce, ale muszę (dla obrony napisze że starsza miałą 2 lata i 7 miesiecy jak przestala przed snem jeść)... Mój problem to głównie karmienie przed snem i dzienną drzemką i karmienie nocne. Z innymi wołaniami o cyca sobie poradzę... drzemkę w ciągu dnia mogę załatwić spacerem i obędzie się, ale śpi nawet 3h a jeszcze zima:)Jak przyniosę ją do mieszkania to po jakimś cz...
  • Bardzo proszę o radę. Za 2 tygodnie wracam do pracy. Moja córka będzie mieć 8 miesięcy. Obecnie w nocy budzi się raz albo dwa razy. Czasami wystarczy ją przytulić, czasami napije się wody, albo ląduje u nas w łóżku i zasypia z nami. Wcześniej chodziła spać sama ale od jakiegoś czasu zasypia przy jedzeniu(mogę jej umyć ząbki i zmienić pieluchę i śpi dalej. Ostatni posiłek to odciągnięte mleko + Nutramigen + kaszka Bananowa a to wszystko w butelce. Nad ranem koło 5-6 dostaje pierś i drugi raz j...
  • Witam Pisze jako tata obserwator i uczestnik ciezkiego procesu jakim jest pierwszy etap zycia malego szkraba . Chcialbym podzielic sie w kilku zolnierskich prostych slowach wlasnymi przemysleniami po 2 miesiacach obecnosci malego domownika . 1. Szkoly rodzenia sa ok . Zaden wstyd dla faceta tam isc ! 2. Nic nie zastapi myslenia i rozsadku !! 3. Smoczki sa ok - trzeba po prostu czytac inen badania naukowe 4. mleka w cycku moze nie byc - cokolwiek by wam nie wmawiali 5. Mozna cycki...
  • Zwolenniczek długiego karmienia nie brakuje i dobrze. Ala ja mam problem. Mój syn ma 15 miesięcy i ssie wyłącznie w nocy, czasem przed snem. Pomijam, że mam ochotę się wyspać i chcę mieć już swoje piersi dla siebie. Teraz powinnam zacząć brać leki jakich absolutnie nie mogę brać przy karmieniu. Jeśli nie podaję synkowi piersi to płacze jakby miał zedrzeć płuca i gardło na śmierć. To wszystko wykańcza mnie emocjonalnie. Nie wiem na co się zdecydować? Czy miał ktoś podobnie?
  • Moja 5 tygodniowa corka jest karmiona tylko i wylacznie mlekiem z piersi chociaz czasami w nocy dostaje to mleko w butelce (tata karmi). Do tej pory wszystko bylo ok ale od kilku dni robi sie bardzo nerwowa przy piersi, ssie ale co chwila 'wypuszcza' piers i tak po kilkanascie razy, wypreza sie przy karmieniu i kreci w koncu zaczyna przerazliwie plakac i nie chce juz piersi. Zwykle potem zasypia ale budzi sie 15 minut pozniej i musze jej dac butelke. Nie zdaza sie to za kazdym razem, zwykle w...
  • Moja córeczka ma prawie 5 tyg. Nieustannie domaga sie karmienia i noszenia na rękach, nawet na moment nie mozna jej odłożyć do łóżeczka czy do naszego łóżka. Zasypia tylko podczas karmienia i tak tylko śpi. Musi mieć mnie albo męża przy sobie, gdy jest delikatnie odłozona to momentalnie sie budzi i wpada w histerie. Próbujemy tez jak zasnie przy nas odłożyc ja i lezec obok niej - tez sie budzi i płacze. Jest to strasznie męczące ! Wyjscie do wc graniczy z cudem. Czy macie tez tak...
  • Witam wszystkie forumowiczki! na tym forum jestem po raz pierwszy. Mam 8 dniowego synka i kilka pytań odnośnie karmienia piersią. Z góry przepraszam, bo zapewne takie pytania padały już milion razy:) Początki karmienia były straszne, miałam poranione brodawki, żle przystawiałam małego i okropnie bolało przez całe karmienie, tak, że karmiłam i płakałam z bólu. Wróciliśmy do domu i zaczęłam karmić na siedząco, boli tylko jak się mały zasysa, potem jest lepiej. W nocy podejmuję próby karmi...
  • Witam Karmię córkę piersią już 3,5 miesiąca, idzie nam świetnie i nie mam z tym większych problemów. Piszę, bo nie wiem co zrobić z niechęcią małej do butelki. Ściągam mleko i próbujemy jej dawać wieczorem w czasie ostatniego karmienia, żeby wiedzieć że zjadła a nie przysypiała na piersi, jak to się zdarza wieczorem. Nie ukrywam, że mam też inną motywację - np wyjście na parę godzin i zostawienie dziecia z moim mlekiem w butli. A tu lipa, bo wyprawia takie cyrki, że hej! Drze się...
  • Witajcie! chciałam się tu trochę wypłakać...buuuuu. przytulicie? :) Młoda za kilka dni skończy 8 miesięcy. Od początku jest na KP. od poczatku kiepsko spała (i w dzień i w nocy), ale od kilku tygodni przebija już samą siebie. Budzi się kilkanascie razy. do godz.1-2, tatuś daje radę ją ululać. Ale potem to już tylko cycek. I to nie z głodu. Pewnie dlatego, że po prostu inaczej sama nie umie zasnąć. Albo coś innego ją męczy? Choć ja obstawiam jednak "uzależnienie". Więc biorę ją do łóżka. Al...
  • proszę doświadczone mamy o rade: synek ma teraz 2,5 mies i z przerwą w 4 i 5 tyg jest tylko na piersi. Smoka mu nie daje (próbowałam ale pluje nim na odległość), butli też nie. Jest tak że dla mojego skarba cycuś = najlepszy przyjaciel - tzn sluży i do jedzenia i do uspokojenia i do usypiania. W nocy mi to nie przeszkadza ale problem w tym że w dzień synek nie potrafi w żaden sposób usnąć jak tylko z cycusiem. Efekt taki że jestem uziemniona całymi dniami. Teraz jeszcze pół biedy bo ...
  • Mam 7-tyg synka, od początku tylko na piersi. Jesteśmy prawie nierozłączni w związku z tym ;) Mam jednak do załatwienia kilka spraw, muszę wyjść z domu bez małego i nie wiem, czy "wstrzelę się" między karmienia. Pościągałam juz trochę pokarmu do zamrażarki, żeby mieć zapas, kupilam tez butelki Canpol ze smoczkiem aktywne ssanie, żeby tata/babcia mogli podać dziecku moje mleko. Mam strasznego stresa, nie wiem, czy sobie poradzą - tata i dzidzius ;) Czy mały zje mleko z butli i czy takie...
  • codziennie od 2 miesiecy przechodzimy wieczorny horror. Mały do tej pory usypiał na cycu. poniewaz musze go za 3 miesiace odstawic, chcialam by nauczył sie zasypiac inaczej... [b]popełniłam błąd pozwalając mu przez 7 miesiecy usypiać na cycu[/b]. teraz nie chce zasnąć w inny sposób...lulam go bujam przytulam głaszcze czytam kołysze mówie do niego spiewam... nic... drze się płacze ryczy a ja z nim ryczę... czesto sie konczy ze w koncu dostaje tego cyca albo zasypia wykonczony. ma...
  • Witam Mam taki problem moja córcia w lipcu skończy roczek , ale nie moge oduczyć ja wstawania nocnego. Wiem że podaje sie dziecią wode tylko moja córcia nie weznie butelki do buzi ,No nie ma szans żeby sie napiła z butelki , kubka niekapka czy nawet zwyklego kapka. Soczki popija ze szklanki mojej. W nocy budzi sie 2-3x a ja juz jestem tym zmeczona . Po każdym posiłku musi dopić piersią inaczej jest okropny płacz , zanoszenie się. Poprostu bez piersi ani rusz. Już próbowałyśmy p...
  • Wiem, to typowe pytanie. Ale pomimo że moja córka ma już 5 tygoni wciąż czuję się bardzo początkującą matką i pytań tego typu mam wiele. Ok, wiem, że jest głodna, gdy budzi się, otwiera buzię, wkłada rączki do buzi, kwili. Kiedy płacze zawodząc i próbuje przegryźć moją koszulkę. Ale zdarza się, że zaczyna płakać niedługo (np. 10 minut) po godzinnym karmieniu, płacze głośno i przeraźliwie, ale daje się (z trudem, ale jednak) utulić bujaniem, noszeniem na rękach itd. Daje się też utulić przys...
  • Witam ponownie. Znów potrzebuję rady i pomocy. Przypomnę się: mam wcześniaka(33tyg) obecnie ma 8,5 miesiaca, walczę z jego anemią(ale powoli tę walkę wygrywamy).Od kwietnia wracam do pracy i tojest właśnie główny problem bo będę pracowała również na noce.Będą to 2 lub 3 noce w tygodniu od 18 do 6 rano. O dzień sie nie martwię bo mały coś tam zajada i kubkiem niekapkiem też jakoś sobie radzi więc zagłodzić się nie da. Ale noce to będzie jazdaaaa..... Usypia się przy piersi( ale t...
  • Synek ma dwa tygodnie ,od 3 dni jest z nami w domu ,gdyż wcześniej przebywał w szpitalu w związku z wrodzonym zapaleniem płuc.W szpitalu karmiłam go piersią a siostry moim mlekiem z butelki.Mały po zjedzeniu byl odkładany do łóżeczka i spał.W domu mu się nagle odwidziało .Nie chce po karmieniu leżeć i ciągle płacze szukając piersi. Ale przykładany ponownie zasypia momentalnie po dwóch pociągnięciach. Nie wiem jak mu wyciagnąć pierś z buzi bo sam nie puszcza . Proszę o rady
  • Pojawił się u nas nowy zupełnie problem. Mianowicie synek (skończone przedwczoraj 3 miesiące) obraził się na butelkę i nie chce kompletnie jej ssać (Avent, smoczek 1). Cały czas jest na piersi, nie ssie smoczków, karmię go na żądanie, ale raz lub dwa razy w tygodniu nie ma mnie w domu i wtedy mąż go karmił butelką, moim pokarmem. Przez ostatni miesiąc butelka w użyciu nie była i młody chyba się odzwyczaił? W każdym razie dziś, pomimo głodu, synek płakał przez ok. godzinę i nie dał się mężowi ...
  • Witam wszystkie karmiące mamy! W temacie jestem "zielona", córcia ma 3 tygodnie, a ja zmagam się z problemami dnia codziennego. Mała wisi na piersi jakieś 20 godzin na dobę, ale z tego co już zdążyłam wyczytać na forum, jest to zjawisko dość powszechne u noworodka :) Wygląda to tak: albo je baaaaaaardzo długo z jednej piersi albo kilka minut possie, zasypia i wypluwa cyca. Wtedy jeszcze jakiś czas ją trzymam aż głębiej zaśnie, po czym próbuję odłożyć - oczywiście tym samym wybudzam, wię...
  • Pani Moniko, przeczytałam w jednym z wątków Pani odpowiedź: " wolałabym zniechęcić Panią do butelki ze smokiem i zaproponować kubek z dzióbkiem, albo tzw. butelkę treningową (butelka zwykła tyle, że zamiast smoka ma taki wieeeelki dziób)." Mam takie pytanie: w przyszłym tygodniu wyjątkowo będę musiała zostawić mojego wtedy 1,5 tygodniowego malucha na jakieś 2-3 godziny (musze zrobic usg), karmię piersią, ale pomyślałam, że wyjątkowo tata mógłby ją nakarmić po prostu z butelki ml...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się