tata

(145 wyników)
  • Witam, szukalam porad na innych forach ale znalazlam odpowiedzi na moje problemy problemy z 4 lotnim synkiem otóż kilka miesiecy temu przeprowadzilismy sie w inne miejsce (to 1 zmiana wjego zyciu), ale zaobserwowalam ze bardzo szybko sie przyzwyczail ze to jego domek, po jakims tygodniu-2 tyg, jak bylismy u kogos w wizycie lub w starym domu gdzie mieszkalismy z reszta rodziny, mowil ze chce juz wracac do siebie bo kocha swoj nowy domek, takze traumą to nie bylo troszke gorzej przyjal prze...
  • Wyjdę od tego że jestem w rodzinie męża uznawana za osobę trudną we współpracy, narzucającą swoje zdanie (dotyczące wychowania dzieci). Z mężem wychowujemy 3,5 letniego syna, który na wiosnę ma pójść do przedszkola, Do 1,5 roku życia Małego opiekowaliśmy się nim sami, długo karmiłam piersią - ponad 2,5 roku, więc np. usypianie należy do mnie, gdy syn odstawił się sam, mama była dalej potrzebna. Gdy Młody miał 1,5 roku wróciłam do pracy, synem zajęła się Babcia, mama mojego męża która z nami z...
  • Witam, od jakiegoś czasu córka okazuje jawną niechęć tacie szczególnie przy odbieraniu jej z przedszkola. Może jest to ogólnie związane z tym, że faworyzuje mnie, choć bez przesady, tzn. codzienne sprawy załatwiamy z mężem na spółkę, bez problemu, typu mycie, ubieranie, czytanie do snu, zabawy. Czasem woli się myć ze mną, może też każdego wieczora wybrać kto ma jej czytać. Problem natomiast dotyczy szczególnie przedszkola. Jeśli tata odwozi córkę, jest normalnie, jak ze mną. Ale gdy odbiera, ...
  • Witam. Trochę mnie tu dużo ostatnio z pytaniami, ale odpowiedzi bardzo mi pomagają więc i tym razem zapytam. Otóż, córka 2,5 roku ( jak już wspominałam wcześniej w wątku o zaciskaniu zębów;)) jest bardzo zazdrosna, kiedy choć przytulę się do męża , jej taty, na jej oczach. Od razu wpada w szał, próbuje mnie siłą za rękę odciągnąć, albo wymyśla nagle potrzeby- pobawić/siusiu/pić. Poświęcam jej sporo czasu w ciągu dnia, wiadomo, trzeba posprzątać, ugotować, itp. Bardzo płacze, kładzie się na po...
  • Mam problem z moim 3,5 letnim synem jestem już zmęczona i czuje się "uziemiona". Wszytko z nim mogę robić tylko ja syn nie akceptuje taty, jak mówi że dzisiaj bajkę przeczyta tata albo tata zaprowadzi lub odbierze z przedszkola to jest histeria i sceny dantejskie. Kąpie ja usypiam ja odprowadzam i odbieram z przedszkola ja nie mogę nawet do najbliższego sklepu wyjść bez niego, tata nawet jak chce pomóc nie może nawet pomóc w ubieraniu czy rozebraniu nie może. Mąż odwoził go do przedszkola i o...
  • Witam, jestem mamą 13 miesiecznej dziewczynki. Nie pracuje wiec jestem z nia caly czas od rana do no w sumie do rana bo spi z nami. Ale nie w tym problem. Mianowicie moj maz rzadko bywa w domu ale jak juz jest to pozwala Małej na wszystko, ksiazki podrzec prosze bardzo, szklanki do zabawy - czemu nie? Zdjecia, famki, figurki - wszystko na podloge i rob co chcesz. Niedosc ze nie pozbiera pozniej tego to jeszcze jak Mała cos popsuje to chowa zebym sie o tym nie dowiedziala. Ostatnio ze swoja ma...
  • "Mama, a tata na mnie groźnie spojrzał, mama, a tata..." Zastanawiam się jak idealnie reagować w takiej sytuacji. Z jednej strony wyznaję zasadę, że biorę stronę męża i staram się według tego działać, ale niestety czasem zdarzyło mi się właśnie zwrócić uwagę mu przy dzieciach, żeby właśnie nie krzyczał :( Pewnie to dlatego teraz mój 4,5 latek sobie pozwala. Z drugiej strony nie chcę ucinać takich skarg: "tata ma rację", bo może czasem nie ma? A trochę to głupie być rozjemcą między męż...
  • Witam. Moje dziecko ma w chwili obecnej 13 miesięcy, gdy mała miała 6 wróciłam do pracy. Z początku była z nią niania, ale teraz większość dnia kiedy ja jestem w pracy (od 7 do 15) spędza z tatą gdyż mąż pracuje na zmiany i ustalił sobie grafik aby móc poświęcić dziecku jak najwięcej czasu. Mała dzięki temu bardzo przywiązała się do tatusia, czasami mam wrażenie że aż za i czy to jest normalne dla jej prawidłowego rozwoju psychicznego ze ojciec spędza z nią większość dnia a ja w sumie 4-5 g (...
  • Synek (2 lata i 3 mies.) nadal ma etap: mama. Jak jestem w domu, to tata mógłby nie istnieć. Czyli - ja usypiam, ja wstaję w nocy, ja wstaję rano itp. Dodam, że jak przychodzi ukochana niania czy jest u dziadków, to oddaje się zabawie z nimi bez żadnego problemu. Wręcz domaga się, by niania/dziadkowie przyszli. A tata...jest. I tylko tyle. Czasami jestem tym zmęczona, bo tata jest obok, a nie może mi pomóc w opiece nad synkiem. Nie ukrywam, że nasz związek też zaczyna na tym cierpieć, b...
  • Idziemy we troje do pokoju pobawić się samochodami. Syn (2 lata) rozkłada samochody na łóżku, po chwili wskazuje na tatę i mówi, żeby wyszedł. Generalnie jest mocno ze mną związany, od zawsze ma etap: mamma i mamma (choć już teraz b. chętnie zostaje np. z dziadkami). Jak zachować się w takiej sytuacji? On jęczy, aż osiągnie swój cel - tata wychodzi. Ja mówię, że tata też chce się z nami pobawić, a on: nieee...
  • Doświadczeni :-) mój mąż kąpie córkę niemalże od urodzenia. W tej chwili dziecko ma ponad 4 latka. Kiedy (i przede wszystkim czy) powinnam robić to ja - jako mama i kobieta? Na razie dziecko nie umie się jeszcze dokładnie umyć samo. A może nie trzeba nic zmieniać, bo dla małej to w pewnym sensie rytuał? Napiszcie mądrze, jak to potraficie. Pozdrawiam
  • Dzien dobry,prosze o ocene sytuacji.Mam synka 3 lata.Od zawsze byl wlasciwie synkiem tatusia wpatrzonym w niego jak obrazek ,mimo iz ja spedzalam z nim prawie cale dnie od 3 lat.Ale sytuacja juz w ogole sie `zaostrzyla`odkad 3 miesiace temu urodzilam drugie dziecko.Maz wtedy mial 3 tygodnie wolngo i prawie w 100% spedzal go z synkiem.Odkad maz wrocil do pracy synek nawet bedac ze mna w ciagu dnia caly czas mowi o tacie ,jak bardzo za nim teskni,jaki tata jest `mniam`.Do tej pory zwiazany bard...
  • Witam. Jestem mamą 5-letniej dziewczynki. Córka od zawsze lubiła się z nami kąpać ale od jakiegoś czasu zastanawiamy się z mężem czy kąpiel z tatą w tym wieku nie wpłynie negatywnie na Jej rozwój. Córka bardzo prosi męża o te wspólne kąpiele i nie jest biorąc z mężem prysznic zainteresowana sferami intymnymi. Jest dla Niej oczywiste czym różni się chłopiec od dziewczynki. Zastanawiamy się czy nie jest jednak na to za duża. chciałabym poznać opinie eksperta jak i innych rodziców
  • mamy coreczke prawie 16 miesieczna. Ok 11 miesiaca bardzo zwiazala sie ze mna. Ja spedzalam z nia do niedawna cale dnie(od kilku tyg pracuje kilka razy w tyg wieczorami). Tata wraca z pracy ok 18ej. Wtedy poswieca caly czas malej: bawi sie z nia, kapie, smaruje, ubiera pizamke, jak mnie nie ma to karmi, usypia. Swietnie sie nia zajmuje, ma mnostwo pomyslow, mala smieje sie, az sie zanosi. niestety tak jest glownie jak mnie nie ma w poblizu, najlepiej zeby w ogole mnie w domu nie...
  • Witam! Jestem mamą 3 dziewczynek (1,5 roku, 3 latka i 5,5). Mój mąż ma bardzo specyficzną pracę. Do tej pory pracował bardzo intensywnie choć z przerwami przez 2-3 m-ce w roku (tzn. wychodził z domu o 5 a wracał ok 23 - nie widział wtedy dzieci w ogóle), ale w ciągu reszty roku mógł poswięcać dużo czasu dzieciom. W tym roku musiał wyjechać na kontrakt za granicę, aż na 4 m-ce! Pierwszy miesiąc dziewczyny jakoś przetrzymały, wiedziały, że tata wyjeżdża, zresztą dzwoni do nich ...
  • chciałabym się doradzić ponieważ mam problem a nie chcę podejmować pochopnie decyzji, otóż sprawa wygląda tak , mam 4 miesięczne dziecko ,nie potrafimy z tatą dziecka dojść do porozumienia , i zapadła decyzja o rozstaniu,mój partner bardzo kocha dziecko kiedy razem mieszkaliśmy dużo się deckiem opiekował, w obecnej sytuacji chciałby zabierać maleństwo do siebie, bardzo mi zależy na tym żeby mieli dobre kontakty , nie chcę utrudniać spotkań ale wydaje mi się że 4 miesięczne dziecko jest ...
  • Mieszkamy osobno od 4 lat, dziecko regularnie jest albo u mnie albo u swojego taty. Tata założył nową rodzinę (2 lata temu), ja od niedawna mieszkam z moim partnerem. Od jakiegoś czasu dziecko oświadcza mi w miarę regularnie, że nie chce ze mną mieszkać, że woli być tylko z tatą. Mimo, że starałam się aby zmiana (tzn.nowa osoba w domu) przebiegła w miarę płynnie i bez stresowo, nie wiem jak poradzić sobie w takiej sytuacji. Dziś w stresie w końcu odpowiedziałam dziecku: OK, to b...
  • Pani psycholog czy to normalne ze 3 letnia corcka nie chce przebywac z tata. Jak maz probuje sie z nia bawic to ona zwsze mowi nie, nie chce zeby tata ja usypial, nie chce zeby ja ubieral, nie chce sie z nim bawic, nie chce robic zakupow. Jedyne co ja ciagnie to jak tata wycignie skrzynke z naredziam to wtedy mama moze juz sobie isc. Czy to jest normalne w tym wieku? a moze jestem zbyt nachalna mama i nie daje tacie pokazac jaki jest fajny ? Prosze o informacje czy powinnam sie...
  • prosze o pomoc.. Witajcie, mam 4 letnia corke, z ojcem jej nie pozostaje w zwiazku małzenskim, zostawił nas jak mała miała 3 m-c, nie chciał slubu, odszedł... Kilka razy schodzilismy sie, najpierw bo Go jesczze kochałam, a pozniej dla dobra corki...schodzilismy to wiele powiedziane...przyjezdzał do nas na weekend, na niedziele, nieraz wpadał w tygodniu. Ostatnimi czasy zle sie juz naprawde działo, wszelkie nasze kłotnie, odbijał na corce, tzn siedział w kuchni a do niej i do mnie sie ...
  • Tytuł to tylko pretekst do rozpoczęcia wątku - nie zadajemy dziecku takich pytań. Ale problem mamy następujący: synek - 2 lata 4 miesiące wszystko chce robić ze mną - z mamą. Zostawienie go choćby na chwilę z kimś innym - tatą, babcią, siostrą - doprowadza go do rozpaczy. Płacze, jak tylko zorientuje się, że mnie nie ma. (co prawda czaem zdarzy się, że tylko zapyta o mnie i jest niespokojny, bez płaczu, ale rzadko). Nie wiem, czym spowodowana jest taka histeria. To prawda, że po...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się