waga

(33 wyniki)
  • cześć, mam ostatnie takie wyniki: FT4 124.60% [wynik 24.46, norma (12 - 22)] FT3 49.19% [wynik 4.92, norma (3.1 - 6.8)] TSH 0,005, a norma 0,27-4,2 nie wiem, co robić dalej - nie radze sobie z utratą wagi; jestem na diecie, ćwiczę, a waga ani drgnie, to znaczy drgnie, ale w gorę jeżlei juz. Dziewczyny ratujcie!
  • dziewczyny pomocy! mam raka tarczycy, biorę Euthyrox 150 x 5 dni w tygodniu i 175 x 2 dni; moje wyniki: TSH (s) < 0,005 mU/l (0,27 - 4,2) -5,59% fT4 24,46 pmol/l (12-22) 124% fT3 4,92 pmol/l (3,1 - 6,8) 49,18% PRL (Prolaktyna)249,5 mU/l (127 - 637) ferrytyna 24,03ng/ml (13 - 150) zażywam selen w ciagu 4 godzin od wzięcia Euthyroxu, biorę żelazo (ferrum lek) - od jakiegoś m-ca; wyniki sa sprzed brania -kolejne bedą robione ok. 20. grudnia; jednak nadal mam pro...
  • Witam! Kilka dni temu stwierdzono u mnie nadczynnośc. W ostatnim czasie przybrałam na wadze prawie 10kg. Teraz biorę Thyrozol 10. Czy masa mojego ciała będzie nadal wzrastała po przyjmowaniu tego leku? Czy po wyrównaniu TSH wrócę do dawnej figury? Jaką dietę stosowac, jak o siebie dbac? Dodam, ze mam 21 lat, w przyszlym roku chcialabym zajsc w ciaze (o ile endo nie bedzie mial przeciwskazan) i chcialabym przed ciaza troche schudnac.
  • Co się dzieje z wagą przy zażywaniu euthroxu? Usg pokazało dwa guzki i endo przypisała raz dziennie euthryox50 raz dziennie.lekarka małomówna i odnosze wrazenie,że nie lubi, jak się zadaje pytania:( Pozdrawiam
  • Wkrótce idę na operację tarczycy. Prawdopodobnie stracę jeden płat a może i drugi ...Po zapoznaniu się z wypowiedziami różnych osób, które przeszły takie operacje, mam coraz więcej wątpliwości. Zastanawiam się czy podjęłam dobrą decyzję godząc się na ten zabieg. Z drugiej strony lekarze straszą mnie rakiem w przyszłości. Odczuwam paniczny strach przed operacją i jej następstwami. Mam dyskopatię kręgów szyjnych, dlatego nie wiem czy wytrzymam pozycję operacyjną nawet pod narkozą. ...
  • witam, już nie daję rady...:( mam wycietą tarczycę, biore euthyrox 150, a w niedzielę 125; na poczatku waga mi spadała, a teraz od ok. 6 m-cy idzie w góre w zastraszajacym tempie; w nastepnym tygodniu idę do mojego endo z wynikami glukozy, moczu, tsh, ft3, itd. nie wiem, co robić;9 czy to sie unormuje, czy zacznie galopowac w górę. Jestem utrzymywana w niedoczynności - tsh 0,037, więc teoretycznie jest nadczynnosć, ale praktycznie...masakra; apetyt chyba większy odrobinę, ale panu...
  • Witam, poszłam do lekarza zrobić sobie profilaktycznie badania okazało się że moje tsh wynosi 81 (0.25-4 norma) a Ft4 4,5 Ft3 3,68 Odesłali mnie do szpitala, tam przepisali eutyrox N 75, i kazali jeszcze następnego dnia isę zgłosić do endokrynologa. Tam pani stwierdziła ze zwiększy mi dawkę, ale podczas osłuchiwania mnie okazało się że mam jakieś szmery w sercu, że podejrzewa jakiś przeciek. wysłała mnie do kardiologa a ta na echo stwierdziło: tętniak przegrody m.przedsionkowej z podejrz...
  • mam usuniętą prawie całą tarczycę; biorę eutyrox 150; na początku schudłam znacznie, teraz nistety w mgnieniu oka przytyłam do poprzedniej wagi! o co chodzi? Nie zmienilam warunkow odzywiania...trochę się martwię; jestem utrzymywana w niedoczynności; pozostałe wyniki mam ok; mam raka, który po scyntygrafii może być usunięty, a moze będzie podany jod, a moze nic - ponoć tak można - wszystko zalezy od wynikow scyntygrafii. Boję się odstawienia eutyroxu bo boję się że utyję jak smok;...
  • czy terapia hormonalna wpływa na wagę ciała ? niedawno rozpoznano u mnie niedoczynność tarczycy, od kilku dni biorę leki, wiadomo, że nie mogę przesadzać z ruchem, aż mi sie wszystko ureguluje do optymalnego stanu, a choroba spowalnia mój metabolizm, jednak zastanawia mnie czy branie hormonów też wpływa na wagę? jeżeli tak to w jaki sposób? dodam, że jestem osobą bardzo młodą, a i objawy były u mnie ledwo widoczne.
  • Mam uregulowane hormony, caly czas biore euthyrox 125, nie mam problemow z zaparciami (a nawet chodze do toalety 2-3 razy dziennie - trawienie przebiega u mnie ekspresowo). Jem trzy razy dziennie a moja waga nie spada. Nie jem duzo,mysle, ze ok. 1200-1400 kcal dziennie, staram sie jesc zdrowo, malo slodyczy, malo weglowodanow prostych. jadam sporo warzyw, troche owocow i nieduze ilosci miesa, ktore zazwyczaj zestepuje roslinami straczkowymi albo tofu. Moj lekarz nie umie stwierd...
  • Witam, wklejam mój stary wątek odnośnie wyników, wizyty u lekarza. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24712&w=75920256&v=2&s=0 Konsekwencją słów lekarza było wybranie się do dietetyka. Usłyszałam od niego to samo co od lekarza, że wyniki hormonów tarczycy a moja tusza to dwie odrębne sprawy. Przeszłam na dietę, przestrzegałam i przestrzegam jej rygorystycznie ( no może poza 2-3 małymi nieścisłościami) i efekty są widoczne, i na wadze, i w wyglądzie. Sama oceń, czy 4,6 kg mniej w miesią...
  • Czy po rozpoznaniu, a potem leczeniu jest szansa że się schudnie? Jakie są skutki uboczne leków na to tzn. chodzi mi o takie widoczne dla innych, bo rozumiem że podawane są jakieś hormony. Narazie jestem podczas diagnozowania i jestem zielona w tym.
  • Witam, Od jakiegos czasu dziwnie sie czuje,jestem poddenerwowana,mam fale goraca, poce sie, podwyzszone tetno przecietnie 120 , meczy mnie bezsennosc.To wszystko nasililo sie po sytuacjach bardzo stresowych, pozniej mialam operacje w narkozie, i spadek wagi o 3kg.Jestem osoba szczupla, choc niewychudzona.Spadej wagi oczywiscie mnie ucieszyl, od jakiegos czasu usilowalam schudnac i nie bylo to proste.Moja matka, lekarz rodzinny kazala mi zrobic badania, oto wyniki: TSH 0,002 (n...
  • Jestem po calkowitym usunieciu tarczycy i po I dawce leczenia radiojodem. Po odstawieniu hormonu koniecznym przed podaniem 131J w ciągu 3 tygodni przytyłam prawie 5 kg. Czy to jest normalne zwłaszcza ze nawet jadłam mniej niż zwykle ? Dzisiaj drugi dzień dopiero przyjęłam hormon Czy nie będzie problemu z powrotem do starej wagi? co robić a czego nie robić żeby wszystko w miarę wróciło do normy? Nadmienię że po samej operacji gdy zażywałam hormon wszystko było ok. tak jak za czasów " z tarczyc...
  • poziom hormonow w normie! temperatura ciala 37,2, czyli jescze norma
  • lekarz bagatelizuje mój problem, a ja walcze z wagą, po subtotalnej operacji tarczycy, ktora miala miejsce 3 lata temu, przytyłam 16kg i nie moge tego zrzucić:( biorę euthyrox 150 x 5 dni i 125 x 2 dni, a wyniki ostatnie wygladają tak: Hormon tyreotropowy - TSH TSH mU/l 0,458 normy 0,27 - 4,2 Tyroksyna wolna - fT4 fT4 pmol/l 16,4 normy 12,0-22,00 Wapń całkowity - surowica Wapń (s) mg/dl 8,53 normy 8.4 - 10.2 Tyreoglobulina Tyreoglobulina (s) ng/ml 2,78 n...
  • Zagladam na to forum juz od jakiegoś czasu , postanowiłam napisać o moich zmaganiach z tarczycą . Leczenie tarczycy rozpoczęłam w lutym 2008 r z wynikiem FT3 14,060 pMol\L (3,100-7,500)po miesiącu brania Thyrozolu marzec FT3 6,483 pMol\L (3,100-7,500) maj FT3 3,220 pMol\L (3,100-7,500) sierpień FT3 7,880pMol\L (3,100-7,500) wrzesień FT3 4,543pMol\L (3,100-7,500). Następne wyniki mnie zaniepokoiły a od mojego lekarza niczego konkretnego sie nie dowiedziałam tylko operacja, o...
  • witam. mam pytanie względem pco-czy jest to choroba powiązana z niedoczynnością tarczycy???TAK powiedziała mi moja endo. mam spore owłosienie, duże obrzęki nóg i twarzy- dziś kupiłam sonie aqua femin.mam nadzieje, że pomoże!!!! no i ta moja nieszczęsna waga...wiem,że rozmiar mi się zmniejszył bo czuje po rzeczach (z rozmiaru 46 na 42) ale waga nadal stoi w miejscu na nieszczęsnym 95 kg przy 1,72cm.to jest podstawa + owłosienie (tak mówi moja endo )by stwierdzić pco. wiem,że może wyd...
  • Hej,jestem Natalia mam 19 lat i juz 3 lata lecze sie u endykronologa (mam nieregularną miesiaczke) i u mnie cos jest też z tarczycą (lekarka stwierdzila u mnie zaplaenie )ale jescze mam cos takiego ze podwzgórze nie dziala czy przysadka i dlatego ten okres mam nieregularny między innymi. zawsze mialm tak kolo 68-70kg przy 168cm, a w 2003 roku schudlam bardzo szybko z 68 kg około do 49kg! i to schudniecie trwalo okolo rok (bylo nienaturalne)i teraz od dwóch lat znowu waze 68-9kg:( i ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się