Dodaj do ulubionych

Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna

09.07.25, 11:06
Chce kupic mopa- mamy klasyczny z wiadrem, ktorego ja nie znosze, ale rzadko go uzywam. Podlogi myja glownie dzieci. Ale wiem, ze tez go nie znosza.
Plytki (terakota) mamy tylko w dwoch lazienkach i w kuchni (za jakis czas chcemy wymienic te kuchenne na parkiet).
Reszta domu to miks- albo parkiety na dole i na schodach albo panele na gorze.
Co lepiej sie sprawdzi? Na razie mam na oku te dwa modele ponizej, ale jesli znacie lepsze rozwiazanie to chetnie.
Nie interesuja mnie odkurzacze pionowe z funkcja mycia- mamy odkurzacz pionowy, potrzebny nam tylko mop.

Mop elektryczny Philips
www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/mopy-elektryczne/mop-elektryczny-philips-oneup-xv5113-01-bezprzewodowy
Mop parowy Shark
www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/mopy-parowe/mop-parowy-shark-s6003eu
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 13:15
      jak ma zastapić funkcje mopa z wiadrem to raczej cos takiego jak ten Philips - z chęcią poczytam komentarze, bo też się nad nim zastanawiam - plusem jest na pewno to, ze ściąga troche brudu z nakładki przez wymiane wody, no ale śmieci juz nie ściąga - i tak trzeba pozamiatac lub odkurzyc suchym odkurzaczem....
      mop parowy ma troche inne przeznaczenie - doczyszczenie zastałego brudu / dobicie drobnoustrojów - trzeba ręcznie płukać lub wymieniać nakładki po kilu machnięciach mopem
      • princy-mincy Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 19:11
        Odkurzanie przed myciem wiadomo.

Po ilu machnieciach mopem parowym trzeba płukać/ zmieniać te nakładki?
        • b.bujak Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 19:35
          princy-mincy napisała:

> Po ilu machnieciach mopem parowym trzeba płukać/ zmieniać te nakładki?

wg stopnia zabrudzenia podlogi i stopnia wrażliwości myjącego smile
          zakladalabym, ze z podobną częstotliwościa, co w przypadku normalnego mopa
    • madame_edith Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 13:51
      Nie wiem, ale się wypowiem... Żadnego z tych sprzętów nie mam, ale myślałam o takim rozwiązaniu. I jednak na drewnie to bym się szczerze mówiąc bała parowego, nie dość, że mokry to jeszcze gorący i ta woda kapie. Chyba, że masz jakis pancerny gruby lakier. Ja mam jakiś olejowosk i ta podłoga wody nie lubi. Myję ją mocno wyciśniętym mopem i też tego nienawidzę, bo moja wyciskarka w wiadrze tego nie robi dobrze i wyciskać muszę ręcznie.
      • princy-mincy Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 19:12
        Nie sądzę by podłoga była impregnowana pancernym lakierem. Właśnie to mnie zniechęca do mopa parowego, mam obawy, żeby nie zniszczył podłogi plus ma kabel, którego nie znoszę.
        • b-b1 Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 19:46
          Parowy najlepszy jest karcher z serii Sc( ja mam sc3 chyba z 8lat). Nakładki kupujesz na Allegro-grube, gąbczaste -nie zamoczą ani parkietu, ani paneli.
        • mysiulek08 Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 19:48
          moc cisnieniowy/parowy na parkiet to nie jest zbyt dobry pomysl, uzywalam czasami parowej myjki karczera tez na schodach (lakierowana sosna oregon) i gdzie niegdzie lakier sie 'przytarl'
          • b-b1 Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 19:56
            U mnie tego problemu nie ma. Po parkiecie parowym jade szybko-lekko wilgotna podloga zostaje-nie ma zniszczeń.
            • mysiulek08 Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 20:23
              myjka parowa karczera to byla, mop viledy dzialal duzo 'delikatniej' ale tez ja pisze o schodach drewnianych (dosc miekka sosna - jaki lakier nie wiem) a nie parkiecie
    • mysiulek08 Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 19:46
      moi wspoldomownicy majac dosc szorowania kablowym glosnym biselem do prania wykladzin, naszych przekletych betonowych 'kafli' na parterze kupili ROBOROCK F25 Combo (wersja z odkurzaczem bo mop walkowy niby najlepszy w tym zestawie)

sa zachwyceni a ja mam z glowy co wieczorne przecieranie podlogi w kuchni 'szmata'
      prowadzi sie lekko, myje ciepla woda z detergentem, sam czysci rolki, odkurzacz taki sobie ale jest lzejszy od makity, ktorej uzywamy na dole
      nie wiem jak z parkietem ale drewniane schody po kilku myciach maja sie tak samo dobrze jak przed, panele na pietrze tez

myje naprawde solidnie a podloze ma ciezkie do obrobienia
      • princy-mincy Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 10.07.25, 09:41
        No taki odpada bo ja mam odkurzacz pionowy, wiec drugi z mopem mi nie jest potrzebny
        • mysiulek08 Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 10.07.25, 16:48
          sa wersje bez odkurzacza a u nas bezprzewodowych nigdy nie za duzo tongue_out

mop jako mop dobrze sie sprawuje
    • karotka_plus Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 20:03
      Ja mam mop parowy Tefal. Jest fajny, lepszy niż klasyczny mop + wiadro. Myje się szybko, jest nieco ciężki, używam samej wody. Natomiast czy idealnie domywa... Czasem mam wrażenie, że na klasycznym mopie, pod wpływem siły i tarcia podłoga lepiej się domywała. Albo się mylę?
      W domu mam płytki + schody drewniane lakierowane. Mój model ma 3 poziomy, poziom 1 dedykowany do drewna właśnie, poziom 3 stosuje na płytki.
      Na pewno podoba mi się to jak szybko wysycha podłoga (schody też). Oraz to, że wyciagnięcie go, podłączenie, nagrzanie (30 sec) jest szybsze niż wiadro+mop+ciepła woda+detergent.

Z tych dwóch prezentowanych przez ciebie wybrałabym ten 1-szy.
    • saszanasza Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 21:40
      Mam philipsa i sobie chwalę. Jest stosunkowo lekki i skrętny. Domywa lepiej niż zwykły mop, może nie idealnie, zależy od stopnia zabrudzenia, ale naprawdę przyzwoicie. Mam mieszkanie 65 m. Zbiornik z wodą w zupełności wystarczy, pewnie przy większych powierzchniach trzeba będzie wymienić ale odbywa sie to w sposób szybki i „czysty”. Załączony płyn wystarcza na dłuuuuugo. Końcówka mopa w zasadzie niewiele się brudzi wystarczy więc ją opłukać pod bieżącą wodą. Nie trzeba każdorazowo prać w pralce. Uważam, że to był dobry zakup. Co do mopa parowego się nie wypowiem bo nie mam, natomiast sam fakt, że trzeba go podłączać pod źródlo zasilania dla mnie go dyskwalifikuje.
      • saszanasza Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 09.07.25, 21:43
        saszanasza napisała:

> Mam philipsa i sobie chwalę. Jest stosunkowo lekki i skrętny. Domywa lepiej niż
        > zwykły mop, może nie idealnie, zależy od stopnia zabrudzenia, ale naprawdę prz
        > yzwoicie. Mam mieszkanie 65 m. Zbiornik z wodą w zupełności wystarczy, pewnie p
        > rzy większych powierzchniach trzeba będzie wymienić ale odbywa sie to w sposób
        > szybki i „czysty”. Załączony płyn wystarcza na dłuuuuugo. Końcówka mopa w zasad
        > zie niewiele się brudzi wystarczy więc ją opłukać pod bieżącą wodą. Nie trzeba
        > każdorazowo prać w pralce. Uważam, że to był dobry zakup. Co do mopa parowego s
        > ię nie wypowiem bo nie mam, natomiast sam fakt, że trzeba go podłączać pod źród
        > lo zasilania dla mnie go dyskwalifikuje.
        >

Aaa podlogi w terakocie i drewniane. Nie zostawia smug, podlogi szybciej schną i nie są tak mokre jak przy zwykłym mopie.
        • princy-mincy Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 10.07.25, 09:43
          Philips masz ten nizszy (pierwszy) model, czy ten, ktory wyszedl niedawno? Roznica cenowa miedzy nimi to ok 200 zl a ja mam duzy dom, choc w sumie rzadko myjemy wszystkie podlogi za jednym pociagnieciem.
    • bywalec.hoteli Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 10.07.25, 10:42
      a to Ty Mincy jeszcze tego nie kupiłaś? pytałaś już dawno temu o te mopy
      • princy-mincy Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 10.07.25, 11:11
        tak, dawno ale mialam inne rzeczy na glwoie
        • bywalec.hoteli Re: Mop parowy czy elektryczny? Dorada potrzebna 10.07.25, 19:37
          A bo kiedyś mnie opierdzielilas że długo na poduszkę nie mogę się zdecydować 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka