ja22ek 20.01.04, 17:36 Zadanie dla wytrawnych tropicieli słówek Proszę o przykłady wyrazów, które figurują w słownikach, a są używane bardzo rzadko. Na przykład glista (w znaczeniu glizdy). J22 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hajota Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 20.01.04, 18:40 A glista ludzka? )) Mój ulubiony przykład pochodzi co prawda nie ze słowników polszczyzny, tylko ze Słownika angielsko-polskiego Jana Stanisławskiego. Otóż w kolejnych wydaniach figuruje hasło: cooee, cooey - wołanie naśladujące okrzyk tubylców australijskich. Jakoś tak było, że ilekroć wertowałam słownik Stanisławskiego, otwierał mi się na tym haśle. Ku mojemu rozczarowaniu ani PWN-OXford, ani Nowy Kościuszkowski nie uwzględniają go. Odpowiedz Link
jottka Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 20.01.04, 20:06 to ja mam podobne skojarzenia, tyle że z nieocenionem słownikiem pl/niem/niem/pl panów piprka i ippoldta gdzie sie nie otworzy, nowe i nieznane słowa widać ale mnie sie otwiera głównie na mendoweszce, która - jak wynika z niem objaśnienia - jest wszą o, a teraz otworzyłam i zobaczyłam 'dokład' - zdaje sie, że odmianę obiadowej dokładki Odpowiedz Link
luzer Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 21.01.04, 01:36 ja22ek napisał: > Zadanie dla wytrawnych tropicieli słówek Proszę o przykłady wyrazów, które > figurują w słownikach, a są używane bardzo rzadko. abecadłowy - alfabetyczny kaban - wieprz palto - płaszcz pecyna - gruda > Na przykład glista (w znaczeniu glizdy). Przepraszam, ale czy "glizda" to oficjalna, "słownikowa" forma czy raczej kolokwializm? Odpowiedz Link
kicior99 Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 22.01.04, 12:41 Pecyna to zuzlowiec ktory jezdzil w Pile , Krysztof zreszta... Wlasciwie wszystkie wyrazy ktore podajecie sa czesto uzywane. W krzyzowkach, Reptar swiadkiem Odpowiedz Link
jacklosi Auto, 22.01.04, 11:25 które tak naprawdę wychodzi z użycia, wypierane przez dłuższy samochód, z którego śmieją się nawet Czesi. JK Odpowiedz Link
luzer Re: Auto, 22.01.04, 20:48 jacklosi napisał: > które tak naprawdę wychodzi z użycia, wypierane przez dłuższy samochód, z > którego śmieją się nawet Czesi. > JK Nie zgadzam się. U nas, na Śląsku "auto" ma się świetnie. W mowie potocznej formy "samochód" prawie nikt nie używa. Popularne są też: "wóz" czy "bryka", ale "auto" czy "autko" bije je na głowę. L. Odpowiedz Link
sunday większość 21.01.04, 10:07 > Zadanie dla wytrawnych tropicieli słówek Proszę o przykłady > wyrazów, które figurują w słownikach, a są używane bardzo rzadko. Hmmm, takich słówek chyba bardzo dużo - wyrazów mamy w polszczyźnie coś koło stu tysięcy, a używamy przecież nie więcej niż dziesięciu (tysięcy oczywiście). Odpowiedz Link
stefan4 Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 21.01.04, 10:31 ja22ek: > Proszę o przykłady wyrazów, które figurują w słownikach, a są używane bardzo > rzadko. Różne archaizmy, które filolodzy tak lubią, że nie mogą się rozstać, chociaż język dawno się rozstał. Np. ,,radiopajęczarz''. Albo ,,akademia'' w sensie tej poświęconej różnym kuczciom. - Stefan Odpowiedz Link
kicior99 reptar - nie badz zly 21.01.04, 13:20 polecam krzyzowki Oto kilka z Duagramu - Jolek 12/03 tuberoza nadawa lewirat kordelas cerezyt rajgras nankin sima syta abrys rajer smolt akonit piment u.v.a... Odpowiedz Link
emka_1 przesadziłeś:) 22.01.04, 13:02 choć z ogrodnictwem, jak się domyślam, wiele wspólego nie masz tuberoza znów do mody powraca, rajgras teraz może śniegiem przykryty, ale z użycia nie wyszedł piment spokojnie w kuchni stoi, choć niewątpliwie dłuższa nazwa popularniejsza. Odpowiedz Link
kicior99 Re: przesadziłeś:) 22.01.04, 13:07 jak to nie mam, cebula rosnie na oknie... Ale z tej listy najbardziej podnieca mnie smolt Odpowiedz Link
sunday abrys gebojda 23.01.04, 10:08 Ładna lista. Zastanawia mnie w niej abrys - czy po polsku abrysować można, oprócz gebojd i hojzerów, równiez blaty papiru? Luki Odpowiedz Link
bilala Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 22.01.04, 12:07 Glista to glista ludzka i tak właśnie się mówi. Glizda to potoczne (ale nieprawidłowe) określenie dżdżownicy. Jeśli chodzi o tego rodzaju słówka, od lat prześladuje mnie żołądź (chodzi tu o owoc dębu). We wszystkich słownikach figuruje jako słowo rodzaju żeńskiego, podczas gdy "w naturze" mówi się o żołędziu, nie o żołędzi (to ostatnie tylko w znaczeniu anatomicznym). Pytałam już filologów - byli zdziwieni, że w słownikach wciąż się to utrzymuje. Odpowiedz Link
kicior99 tracam pracie 22.01.04, 13:23 Jaczewski w swych ksiazkach wymiennie uzywa sg i pl, sam tez jestem skolowany. Tylko ze nie o owoce debu mu chodzi Odpowiedz Link
ja22ek Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 22.01.04, 15:40 bilala napisała: >Jeśli chodzi o tego rodzaju słówka, od lat prześladuje mnie żołądź (chodzi tu o >owoc dębu). We wszystkich słownikach figuruje jako słowo rodzaju żeńskiego, >podczas gdy "w naturze" mówi się o żołędziu, nie o żołędzi Bardzo dobry przykład. Właśnie o takie mi chodzi > Glista to glista ludzka i tak właśnie się mówi. Glizda to potoczne (ale > nieprawidłowe) określenie dżdżownicy. Nie wiem co masz na myśli, mówiąc nieprawidłowe? Można się zgodzić, że nie jest to określenie naukowe, ale prawidłowe moim zdaniem jest jak najbardziej. Glizda to glizda, a co to jest, każdy wie. Nieprawidłowe to jest pomijanie tego słowa w słownikach! > Pytałam już filologów - byli zdziwieni, że w > słownikach wciąż się to utrzymuje. Zapytaj o to na forum Ortografia. Forumowiczka kasiak35 ma jakieś moce tajemne, żeby na treść słowników wpływać. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link
zbigniew_ glizda żyje! 27.01.04, 16:46 Glizda jest w słowniku ortograficznym Wilgi na onecie. Odpowiedz Link
chomskybornagain1 Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 22.01.04, 20:40 bo polskie slowniki nie zasluguja na miano slownikow. pokazuja to co sie wydaje autorom, a nie odzwierciedlaja stanu faktycznego jezyka. Chodzi glownie o takie sprawy jak: przyszlem - przyszedlem pisze - jest napisane włanczać - włączać itd. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 24.01.04, 12:41 Kiedys w podreczniku leksykologii i leksykografii znalazlem ciekawa opowiastke Otoz dano reprezentatywnej grupie liste wyrazow na ktorej byly rowniez logatomy. I tak np. slowo cirkumflrksowy zostalo przez 100 proc. uznane za logatom... Odpowiedz Link
klymenystra Re: Słownik poprawnej niepolszczyzny 11.02.04, 23:16 budapesztenka... wszyscy mowia budapesztanka a to ostatnie dopiero od paru lat jest w slownikach jako poprawne a z zoledzia to sama ostatnio sie zdziwilam. ) Odpowiedz Link