bimota 05.11.10, 13:27 Od kiedy funkcjonuje to slowo ? Slyszalem o wrozbitach, ale o wróżu pierwszy raz sie dowiedzialem dopiero na wczorajszym filmie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migni Re: Wróż 05.11.10, 13:51 Już Żeromski i Wyspiański używali, co potwierdzają cytaty w słowniku Doroszewskiego. Odnotowany następnie w SJP Szymczaka, kolejnych ortograficznych i SPP, jako "książkowe"; w USJP (2004) z kwalifikatorem "poetyckie" - to chyba najtrafniejsze zaklasyfikowanie. Odpowiedz Link
efedra Re: Wróż 05.11.10, 14:53 Zajrzałam do dwóch słowników języka polskiego PWN z 1981 r. – ogólnego i ortograficznego. W obu jest wróż bez żadnych dodatkowych kwalifikacji. Odpowiedz Link
dar61 Wróż? Cóż... 05.11.10, 22:03 Spokojnie, pax, linwistki, pax! Żaden słownik nie pomieści wszystkich słów obecnych w danej fazie języka. Wróż istnieje w polszczyźnie co najmniej od czasu zaistnienia w nim wróżki. Może nawet i od fazy słowiańszczyzny. Wszystko, co w języku jest słowotwórczo możliwe, jest możliwe. I żadne zdziwienia nam, ani poetom z wyobraźnią i wyczuciem językowej struktury, nie przeszkodzą. Jeśli kobieta chciałaby się nająć do pracy w ochronie obiektów, to bez problemów można by ją zwać, bez zdziwień tego czy owego, stróżką nocną. Nieprawdaź, słowniku? Nieprawdaż, języku? Struż się, ołówku, struż - a nuż?... Odpowiedz Link
dar61 G? Cóż... 05.11.10, 22:08 Załączam lingwistkom "G". A nuż. ? --- Kl_wiatu_o, ni_ gub mi, bo n_wą... [klik!] Odpowiedz Link
kotulina Re: Wróż 06.11.10, 20:46 A czy wróżka nie pochodzi od wroga? A wróg to czeski morderca i chorwacki diabeł, a jego ojciec to Wareg? Odpowiedz Link
rozbiciedzielnicowe wróg - wrożka, wróż - wróżka 26.02.17, 17:15 kotulina napisała: > A czy wróżka nie pochodzi od wroga? A wróg to czeski morderca i chorwacki diabe > ł, a jego ojciec to Wareg? Od wroga to chyba wrożka, nie wróżka... wróg - wrożka (ew. wrogini) (jak zawalidróg - zawalidrożka, ew. bóg - bogini) wróż - wróżka (jak stróż - stróżka) wróżbita - wrożbitka (jak sodomita - sodomitka) Odpowiedz Link
stefan4 Re: Wróż 24.02.17, 17:07 ewamarta98: > Witajcie, jedyny wróż jakiego znam to Dobry spamer znajdzie target nawet po siedmiu latach... - Stefan Odpowiedz Link
rozbiciedzielnicowe Re: Wróż 26.02.17, 17:17 stefan4 napisał: > ewamarta98: > > Witajcie, jedyny wróż jakiego znam to > > Dobry spamer znajdzie target nawet po siedmiu latach... Czy tez przeciwnie? Wyszukuje poprzednie watki na temat i nie tworzy nowych, czyli niespamer. > - Stefan > Odpowiedz Link
kalllka Re: Wróż 24.02.17, 21:41 pa ruski tolka adin, wielikij wróż -sawieckij sajuz. Inek wybaczy, ale nie rozumiem jego przywiązania do wojaczki na polskojęzycznych forach- bukwa.. Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Wróż 24.02.17, 22:00 kalllka napisała: > pa ruski tolka adin, wielikij wróż -sawieckij sajuz. > > Inek wybaczy, ale nie rozumiem jego przywiązania do wojaczki na polskojęzycznych forach- bukwa.. =================================== To nie wojaczka, a Wiosna Ludów! Nad Ameryką wzeszła Jutrzenka Swobody! God Bless Presydent Donald Trump! Ot, co.... Odpowiedz Link
kalllka Re: Wróż 24.02.17, 22:26 Wiosna ludów już była pare lat temu.,. nakedsecurity.sophos.com/2017/02/23/hackers-spam-counter-strike-global-offensive-to-spotlight-security-flaws/ Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Wróż 24.02.17, 22:56 Wspaniała lektura, którą Ci z całego serca rekomenduje na długie, długie bezsenne noce przed nami! Bezsenne - dlatego bo lektura jest tak podniecająca! Pomyśl ile materiału językowego mamy do analizy! Politycznym aspektem nie musimy się zajmować! Ot, co... Odpowiedz Link
kalllka Re: Wróż 24.02.17, 23:42 Coś ci się pomaklaczylo,inku.. noce, zwłaszcza wedle domu białego, są do spania, właśnie. Czytać to można przed spaniem. Ot i tyle. Odpowiedz Link
the-great-inuk Niespodzianka 25.02.17, 09:39 kalllka napisała: > Coś ci się pomaklaczylo,inku.. noce, zwłaszcza wedle domu białego, są do spania > , właśnie. Czytać to można przed spaniem. > Ot i tyle. ====================================== Niespodzianka PIEŚŃ O BIAŁYM DOMU A głośniki niepotrzebne! Zarówno stereo jak i mono. Ot, co... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Niespodzianka 26.02.17, 12:39 Serdecznie zachęcam do korzystania z ofert publicystycznych Białego Domu. Brak tam całkowicie poniższych komunikatów. >>Wyczerpałeś już limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu<< A żurnalistyka jest na profesjonalnym poziomie. Donald Trump ma niezwykły dar przemawiania do prostego narodu. Widzę to po sobie... Dostawałem raporty także od poprzednika Trumpa. (Przeszło 8 lat! Tak mam jeszcze jego przemówienie z pod Kolumny Zwycięstwa w Berlinie.) Ale dla mnie były zbyt intelektualne! Nic a nic nie rozumiałem. Donald Trump kojarzy mi się z oboma Martinami Luthrami, tym niemieckim i tym amerykańskim. Oba byli uzdolnionymi trybunami ludowymi... „Ihr müsst dem Volk aufs Maul schauen“ powiedział niemiecki Martin Luther. Ot, co... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Niespodzianka 26.02.17, 12:50 Martin Luther King, Jr. I Have A Dream Speech Doskonała mowa! Doskonały język! Ale niestety, zbyt polityczny, aby dyskutować na niniejszym Forum Językowym. Ot, co... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Niespodzianka 26.02.17, 15:02 Znacie tego obleśnego typka? To jest Bydło Faszystowskie, Antysemita i Szmata Rasistowska. Byłem Wam winien rzetelnej informacji. Ot, co... Factum Post Czy moja informacja była pożyteczna dla Ciebie? TAK NIE Odpowiedz Link
kalllka Re: Niespodzianka 26.02.17, 17:31 Co do stanczyka z obrazu Matejki, myślimy o nim właśnie w taki symboliczny sposób., A co by było gdyby go przebić np pajacem, jakich cech narodowych nabrałaby? .../wziawszy np program komputerowy napisany w prostym językiem obiektowym.. Odpowiedz Link
kalllka Re: Niespodzianka 26.02.17, 17:13 byli uzdolnieni niejako z przypadku- kto co. Luter, z lutnia się mi kojarzy. A Trump,., ze 'Sniadaniem w Ameryce' Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Niespodzianka 26.02.17, 17:53 kalllka napisała: > A Trump,., ze 'Sniadaniem w Ameryce' ================================> Ogólnie polski język jako tako rozumiem.. Ale czasami to mnie moja pewność siebie zawodzi... Dlaczego? <-------= Odpowiedz Link
kalllka Re: Niespodzianka 26.02.17, 19:02 Narrow obecnie to miec narowy Taki to nasz rozbestwiony przez programistyczna gowniarzerie- język narodowy W każdym razie bardzo przepraszam za wszelkie nieuprawnione skojarzenia czy co tam odczułeś względem siebie, ze mojej strony a tu dedykacja ze szklanymi domami w tle., youtu.be/ufHQS3xbjkk Odpowiedz Link