al.1 28.06.14, 22:43 Wnet się zacznie lipiec. Co to za osoba, która nazywa się: Lipiec Kościoły? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al.1 Re: Zagadka lipcowa 29.06.14, 10:31 Bingo ((!)) Właśnie o tego "jaskiniowca" chodzi Odpowiedz Link
arana Re: Zagadka lipcowa 29.06.14, 12:45 To teraz ja? Zakładam, że tak. Zagadka jest językowa, choć można określić precyzyjną datę. Przełożyć na słowa: mały, lecz nieśmiertelny. Można jeszcze dokładniej: nieśmiertelny, ale mały. Albo najdokładniej: nieśmiertelny ??? mały. (Pochodzi z 1543 roku i mojego gęsiego wątku.) Odpowiedz Link
al.1 Re: Zagadka lipcowa 29.06.14, 16:22 arana napisała: > Zagadka jest językowa, choć można określić precyzyjną datę. > > Przełożyć na słowa: mały, lecz nieśmiertelny. Można jeszcze dokładniej: nieśmiertelny, ale mały. Wymienione słowa na inne słowa, czy inne określenia? Albo najdokładniej: nieśmiertelny ??? mały. Moi przodkowie mieli taki. Prawie takiej samej wielkości > (Pochodzi z 1543 roku i mojego gęsiego wątku.) Hmmm. Gęsi były niemałe i śmiertelne w 1543 roku. Coś co jest małe i prawie nieśmiertelne to niesporczaki (tardigrada) Odpowiedz Link
arana Re: Zagadka lipcowa 29.06.14, 18:41 al.1 napisał: > Gęsi były niemałe i śmiertelne w 1543 roku. Ale gęsi z Kapitolu uzyskały nieśmiertelność. Tak samo bohater mojej zagadki. Nazwa składa się z trzech wyrazów, ale oznacza jedną osobę. Jest on po pierwsze: nieśmiertelny jak pan Kleks; po drugie - ???; po trzecie - bywa albo dla niemowlaka, albo do lizania, albo angielski do grania. Razem składa się na twórcę najbardziej tajemniczych gęsi w literaturze. Odpowiedz Link
arana Re: Zagadka lipcowa 29.06.14, 20:03 Jeszcze ps: nieśmiertelny jak pan Kleks ... po grecku. Odpowiedz Link
arana Re: Zagadka lipcowa 29.06.14, 21:06 Ależ wiesz, tylko tak Ci się wydaje! Przecież ??? ma u góry, w adresie napis 'korczbok". To środkowe słowo z całego wyrażenia. Odpowiedz Link
arana Re: Zagadka lipcowa 30.06.14, 06:17 al.1 napisał: > bilmiyorum Türk korczbok daha kolaydır? Odpowiedz Link
akimiri Re: Zagadka lipcowa 30.06.14, 16:01 arana napisała: [...] po trzecie - bywa albo dla niemowlaka, albo do lizania, albo angielski do grania. Albo odbijający Odpowiedz Link
arana Maskujące odbijanie 30.06.14, 20:10 Tam piszą o maskowaniu. Ha, to ma w mojej zagadce głęęęboki sens, jako że to trójwyrazowe a poszukiwane wyrażenie służyło właśnie do maskowania. Rzekniesz coś jeszcze o całości? Odpowiedz Link
akimiri Re: Maskujące odbijanie 30.06.14, 21:32 arana napisała: > Rzekniesz coś jeszcze o całości? No przecież wiadomo, że zgadłem tego Reja-Rożka, więc po co jeszcze coś rzekać? Odpowiedz Link
akimiri Re: Zatem... 01.07.14, 00:31 arana napisała: > ... kontynuuj lipcowo i zagadkowo. No to tak rocznicowo: Pokój Boży, obrona zdecydowana, duszy przeciwieństwo i - nic... Odpowiedz Link
arana Re: Zatem... 01.07.14, 06:36 akimiri napisał: > Pokój Boży, obrona zdecydowana, duszy przeciwieństwo i - nic... To mi wygląda na sportową recenzję z Lakońskiej gazety. Odpowiedz Link
arana Re: Zatem... 01.07.14, 19:14 arana napisała: > To mi wygląda na sportową recenzję z Lakońskiej gazety. Jak brzmiała? Proszę bardzo, przekładam określenia podane przez Akimiriego: Mecz - atak ciał o nic. Odpowiedz Link
arana Re: Zatem... 02.07.14, 06:17 al.1 napisał: > Ambroży Korczbok Rożek? Tak! O niego właśnie chodziło. Jaga to ładnie wyjaśnia. Tylko że Akimiri już wcześniej odgadł - no i zadał swoją zagadkę. Pomożesz ją rozwiązać? Mnie przyszło do głowy skojarzenie sportowe (może z powodu trwających mistrzostw) - ale przecież są i inne. Taki pokój Boży np. można odczytać jeszcze jako miejsce pobytu Boga, czyli niebo, kosmos, kościół, monstrancję, kielich; zdecydowaną obronę jako atak (bo ponoć jest najlepszą obroną) albo walkę, albo ucieczkę, albo słowo 'nie!'; duszy przeciwieństwo jako ciało, rozum, realność... A 'i nic' ileż ma możliwych interpretacji! Można dodać słowo 'nic', można zrozumieć je jako pustkę lub fiasko dotyczące całego hasła. Masz jeszcze interpretacje? Odpowiedz Link
al.1 Re: Zatem... 02.07.14, 19:14 arana napisała: > Tylko że Akimiri już wcześniej odgadł To wlasnie on naprowadzil mnie na wczesniej nieznany mi pseldonim Reja. Bralem ta osobe pod uwage , ale nie wiedzialem jaki ma ona zwiazek z data. > Zagadka jest językowa, choć można określić precyzyjną datę. > Przełożyć na słowa: mały, lecz nieśmiertelny. Można jeszcze dokładniej: nieśmiertelny, ale mały. Myslalem, ze jest na to jakies jedno okreslenie. Nie wiedzialem w czym ta malosc mialaby sie przejawiac. W efekcie te dodatkowe informacje de facto okazaly sie dla mnie zwodnicze. Bede "dumywal" nad nowa zaserwowana zagadka w wolnyh chwilach. Na razie jestem zajety swoimi pilnymi & palnymi (terminowymi) sprawami. Tymczasikiem Odpowiedz Link
arana Re: Zatem... 02.07.14, 20:09 No proszę, jaka to zwodnicza sprawa, ta komunikacja! Rok 1543 był rokiem debiutu Reja, który właśnie wtedy wydał pod pseudonimem Ambrożego Korczboka Rożka "Krótką rozprawę..." Ambroży to po grecku nieśmiertelny albo boski; no i tak miał na imię pan Kleks. A mały róg to rożek. Okazuje się, że byłam niezbyt precyzyjna - przepraszam. Ja też będę "dumywać" nad zagadką Akimiriego, ale muszę przyznać - lubię takie "gonienie króliczka". Odpowiedz Link
arana Re: Zatem... 04.07.14, 17:20 Pochwalę się, rozwiązałam zagadkę Akimiriego, ale dopiero po podpowiedzi. Zaraz wyjaśnię. Pokój Boży to po niemiecku (a tak, tak mnie zażył! Iście po męsku, ha!) - Gottesfrieden; obrona zdecydowana, czyli Wilhelm jest tu: de.wikipedia.org/wiki/Wilhelm , w staro-wysoko niemieckim jest willio ( wola , determinacja) i hełm ( kask , ochrona); przeciwieństwo duszy, czyli ciało jest tu:pl.bab.la/slownik/niemiecki-polski/leib; nic to fonetyczne -nitz;l razem Leibniz lub Leibnitz (pl.wikipedia.org/wiki/Gottfried_Wilhelm_Leibniz ) urodzony 1 lipca - a wpis Akimiriego nawiązywał do tej właśnie rocznicy - wszak powstał specjalnie 30 minut po północy! Teraz szykuję rozkosz bogów! Odpowiedz Link
arana Re: Zatem... 04.07.14, 18:12 arana napisała: > > Teraz szykuję rozkosz bogów! Już mam! Jeden z bohaterów mojej młodości mówił "comme une vache espagnole" - na przykład: " Dży to znaczy fbaźć, fidziedź łatną gobidę?" Kto to taki? Odpowiedz Link
arana Re: Zatem... 04.07.14, 19:49 arana napisała: " Dży to snadży fbaźć, fidziedź łatną gobidę?" A to jest germanizm, znaczy mylenie głosek dźwięcznych i bezdźwięcznych. W jakim języku? Odpowiedz Link
al.1 Re: Zatem gratuluję 06.07.14, 21:44 Ja tez sobie rozwiązuję zagadki. Tu jest jedna taka Odpowiedz Link
arana s-AL-on 07.07.14, 08:16 al.1 napisał: > Ja tez sobie rozwiązuję zagadki. Tu jest jedna taka Fiu, fiu! To dopiero zagadki! Czy lubiłeś gryzmaki, gwajdolnice, murkwie i pćmy? Odpowiedz Link
al.1 Re: s-AL-on 07.07.14, 20:42 arana napisała: > Fiu, fiu! To dopiero zagadki! Czy lubiłeś gryzmaki, gwajdolnice, murkwie i pćmy? Nieee. Wolałem: Trututulie, Mentoły, Waparie, Trykfasy, Więciory, Kolejbaki, Nasiężniki, Katapusty, Prześciory, Piepszoty, Mychmuchy i Psiotyce. Odpowiedz Link
arana Re: s-AL-on 08.07.14, 06:12 al.1 napisał: > Nieee. Wolałem: Trututulie, Mentoły, Waparie, Trykfasy, Więciory, Kolejbaki, Na > siężniki, Katapusty, Prześciory, Piepszoty, Mychmuchy i Psiotyce. Ach, to były COSIE! Ale gdzie są niegdysiejsze śniegi? Czy dobrze zrozumiałam, że wciąż istnieją jako NICE? Odpowiedz Link
al.1 Re: s-AL-on 09.07.14, 11:30 arana napisała: > Ach, to były COSIE! > Ale gdzie są niegdysiejsze śniegi? Czy dobrze zrozumiałam, że wciąż istnieją jako > NICE? Nie. Cosie okupują przestrzeń. Nice nie okupują przestrzeni. One się komplementują. Odpowiedz Link
al.1 zagadka napojowa 13.07.14, 18:30 W lipcu zwykle chce się pić. Co to za napój, którego nazwa składa się z dwóch słów: = widzieć usta = mmm((?)) Odpowiedz Link
arana Re: zagadka napojowa 14.07.14, 16:49 al.1 napisał: > Co to za napój, którego nazwa składa się z dwóch słów: > = widzieć usta = ver mouth? A przy okazji. Czy istnieje przykład przyjemnej fonetycznie hiszpańszczyzny? Chętnie posłucham. Odpowiedz Link
al.1 Re: zagadka napojowa 14.07.14, 18:53 arana napisała: > ver mouth? No péwnie. > A przy okazji. Czy istnieje przykład przyjemnej fonetycznie hiszpańszczyzny? Chętnie > posłucham. To może wariant latynoski? Tam nie ma seplenienia przed 'c' i 'z'. Mój tata hiszpański barwnie określił, że przypomina mu turkot kół karety po bruku. Odpowiedz Link
arana Re: zagadka tylko do północy 14.07.14, 20:05 Jasne! No to uczciliśmy dzisiejsze święto. Ale lipiec ciągle trwa... Twoja kolej. Odpowiedz Link
al.1 Re: zagadka tylko do północy 14.07.14, 20:10 Jak powinien nazywać się lipiec po łacinie? Odpowiedz Link
arana Re: zagadka tylko do północy 14.07.14, 20:15 al.1 napisał: > Jak powinien nazywać się lipiec po łacinie? Steeefanie!... Odpowiedz Link
al.1 Re: zagadka tylko do północy 14.07.14, 20:21 Koło ratunkowe rzucone w dobrym kierunku. On to wie. Odpowiedz Link
arana Lipiec, który powinien być majem 15.07.14, 07:07 Ha, to pomóż mi rozprostować przysłowiowe gwoździe, które dosyć pogięłam na zagadce Alowej. No bo że Julek C. w nazwie, to oczywiste - czuję więc pułapkę. Znalazłam Quintilisa i tilię. Ale że lubię komplikować rzeczywistość (żadna dama nie ceni Ockhama), to zadałam sobie pytanie: Czy końcówka quitilisa ma coś wspólnego z tilią? To raz. A po drugie: gdyby Julek C. się był nie narodził, to jak nazywałby się lipiec po łacinie? Quintilis? A może współcześni Italowie wykazaliby się większą fantazją w zakresie nazw i nazwali siódmy miesiąc od lipy? Pomóż więc wyminąć te wilcze paści mojej wyobraźni. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Lipiec, który powinien być majem 15.07.14, 14:18 arana: > Czy końcówka quitilisa ma coś wspólnego z tilią? O ile się dezorientuję Odpowiedz Link
arana Re: zagadka tylko do północy 14.07.14, 20:58 al.1 napisał: > Jak powinien nazywać się lipiec po łacinie? Nie ma, jak gógiel! Ale właściwie dlaczego nie tilia czy tilius? Odpowiedz Link
al.1 Lipiec po łacinie 15.07.14, 09:56 arana napisała: > Ale właściwie dlaczego nie tilia czy tilius? Nie o to szło. Lipiec powinien nazywać się September (bo jest przecież siódmym miesiącem). A dalej powinny lecieć: Sierpień -> October Wrzesień ->November Październik -> December Listopad -> Undecimber Grudzień -> Duodecimber Odpowiedz Link
bimota Re: zagadka napojowa 14.07.14, 20:22 PROSZ... www.foxmusica.net/rock/heroes-del-silencio/el-mar-no-cesa/fuente-esperanza Odpowiedz Link