Dodaj do ulubionych

scrambled eggs - scrambled aircraft

25.04.16, 12:50
Nu! Nieco dziwaczne skojarzenia mają te Angole w swoim języku!

Wydarzenie nr. 1

Two IAF aircraft were scrambled on Saturday morning after an Egyptian civilian aircraft failed to establish radio contact upon entering Israeli airspace.

Wydarzenie nr.2

The rumor that Hitlers favorite food was Eiernockerl, an Austrian dumpling served with scrambled eggs and a salad

(Źródło: The Jeruzalem Post )

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • the-great-inuk Re: scrambled eggs - scrambled aircraft 26.04.16, 08:41
      Trochę trwało, ale wyszukałem samodzielnie! Bez pomocy!

W języku polskim używa się do opisania wyżej wymienionej czynności/sytuacji czasownika: "poderwać". Każde dziecko na świecie rozumie o co chodzi...

Translator Googiel także nie podołał sytuacji i upierał się z uporem maniaka: "Myśliwiec - Jajecznica"

Inżynierowie od Googla muszą jeszcze nieco zakasać rękawy...

Ot, co...
      • kalllka Re: scrambled eggs - scrambled aircraft 26.04.16, 11:14
        tak sobie myśle, ze problem z inżynierami od komputerów i w ogóle z zawodami/ milosnymi/ ze nie praktykują tego co wymyślają., virtue!
        Ma racje moja koleżanka, przeżywająca katusze ucząc się języka niemieckiego
        ze twardy jezyk jest najcześciej na sztywno programowany.., i dziwi ja niezmiennie starannie przemyślany waż ze słów, mimo ze leży ani drgnie.,
        Może tak jest i w przypadku eggsow po niemiecku., ci z gugla maja zamiar gotować tylko maszynowo wiec nie czuja ze przysolili z myśleniem za innych i pol świata ma kłopoty z nerkami oraz prostota wyrażania siebie.
        Hmm.,
        Jesli miałabym odpowiedzieć, nie wprost oczywiście, na zadane mi onegdaj pytanie o ulubione smaki /?!/
        moja jajecznica to najcześciej omlet.
        • the-great-inuk Re: scrambled eggs - scrambled aircraft 26.04.16, 11:56
          kalllka napisała:

> moja jajecznica to najcześciej omlet.
          =======================

Na tę wersję inż. z Googla jeszcze nie wpadli...

Piękność czy nie-piękność języka jest sprawą względną.

Największy przedwojenny polski śpiewak, niejaki Jan Kiepura, przebywał w latach 1933-1938 podobno więcej czasu w Berlinie, aniżeli w Ojczyźnie.

I doskonale rozmawiał/śpiewał po niemiecku...

Ot, co...
          • kalllka Re: scrambled eggs - scrambled aircraft 26.04.16, 12:58
            Zgadza się, ze śpiewał po niemiecku bardziej bo śpiewał w swoim języku. Jakbyśmy chcieli, to zaczarować historii pochodzenia /języka/się nie da.,Kiepura to chłopak z Sosnowca był. I gdy płukal gardło przed kolejna scena miłosna do filmu z kolejna' brunetka, blondynka' to przed scena milosna ze swoją przyszła żona, już nie. I o tym był mój post -o języku ., miłości.
            Co do rosyjskich influencji, mam mniej nieprzyjemnych wrażeń niż z niemieckim, niestety.
            ruscy, tak jak my, zdecydowana większość z nich to katorżniczy ignoranci. Z krwi i kosci potomkowie bojarow ktorym Herr Peter poobcinał i brody i ., wcale się z tym nie kryją; chcąc się uczyć ruszają swoje kolokwialne dupy i jadą w świat, gdzie mieszają swój temperament językowy i robią z nim to czego niemieckiemu brakuje., wyobraźni
            / np.by schować w Pantoflach język, przestać nosić skarpety do sandałów oraz zniszczone trepy do pracy- na randki/

• the-great-inuk Re: scrambled eggs - scrambled aircraft 26.04.16, 13:33
              kalllka napisała:

,Kiepura to chłopak z Sosnowca był. I gdy płukal gardło przed kolejna scena miłosna do filmu
              > z kolejna brunetka, blondynka to przed scena milosna ze swoją przyszła żona,
              > już nie.

Ot, co...

Postscriptum

Wywiad z Janem Kiepurą przeprowadzony w 1960 r. w Berlinie
              (Bardzo rekomenduję, zapomnieli napisać w którym Berlinie...)
        • the-great-inuk Re: scrambled eggs - scrambled aircraft 26.04.16, 12:13
          kalllka napisała:

> Ma racje moja koleżanka, przeżywająca katusze ucząc się języka niemieckiego
          > ze twardy jezyk jest najcześciej na sztywno programowany..,
          =========================

Przekaz Twej koleżance pozdrowienia ode mnie i poproś aby się dalej nie katorzyła.
          Sadomasochizm nie prowadzi do celu!

W ten sposób motywowano w PRL młodzież do nauki pięknego, ciepłego, naszego słowiańskiego języka rosyjskiego.

Jak wszyscy wiemy, projekt się tylko częściowo udał.
          Ja się ruskiego potajemnie uczyłem. Z latarką pod pierzyną...
          W klasie odpowiadałem, aby starczyło na "3="
          Lepiej było, nie podpaść jako rusofil ...

Ot, co...
    • the-great-inuk Re: scrambled eggs - scrambled aircraftS 27.04.16, 09:35
      the-great-inuk napisała:

> Nu! Nieco dziwaczne skojarzenia mają te Angole w swoim języku!
      >
      > Wydarzenie nr. 1
      >
      Two IAF aircraft were scrambled on Saturday morning after an Egyptian civilian aircraft failed to establish radio contact upon entering Israeli airspace.
      >
      > (Źródło: The Jeruzalem Post )
      >
      > Ot, co...
      ======================================

Następne dziwactwo w angielskim języku. Mimo mego podeszłego wieku znalazłem rozwiązanie problemu całkowicie bez pomocy osób trzecich. Całkowicie zdany na własne, wiotczejące siły!

Why is the plural of “aircraft” not “aircrafts”?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka