skarbek-mm 24.10.06, 14:30 Aby szybciej osiągnął jubileuszowe 20 000! A poza tym mam pytanie: co ma wspólnego (etymologicznie) bliźniak, bliźni i blizna? I dlaczego ta blizna? Blizna od bieli rozumiem, ale reszta? Pozdrawiam Skarbek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: Dla Kiciora 24.10.06, 16:06 dzieki za zyczenie ale to przeceiz m.in. od Ciebie zalezy =))) Odpowiedz Link
flyap blizna 24.10.06, 16:40 Wszystkie te ww słowa pochodzą - wg Breucknera - od dawnego "blizko" (bliżej, bliżyć). Blizna to - prawdopodobnie (interpretacja moja) - ślad bliskiego kontaktu z wrogiem. Wspołcześnie " blizna" - poza ww. - ma kilka innych znaczeń w botanice,metalurgii i włokiennictwie. Odpowiedz Link
skarbek-mm Re: blizna 25.10.06, 11:55 Dzięki. A ten biały to chyba wziął mi się z rymu: blizna bielizna Pozdrawiam Skarbek Odpowiedz Link
ja22ek Re: blizna 25.10.06, 18:53 Jeszcze dawniej sięgając, trzeba by odrzucić przymiotnikotwórczy przyrostek "ko". Odpowiedz Link
flyap Re: blizna 25.10.06, 20:10 Szukam przymiotników utworzonych za pomocą przyrostka -ko i nie mam do nich szczęscia, ale kilka przysłówków udało się znaleźć i przyimek "blisko". Przy okazji: -ko jest przyrostkiem wyspecjalizowanym w tworzeniu rzeczownikow zdrobniałych od podstaw rodzaju nijakiego, np.śniadanko, zdanko,pólko. Odpowiedz Link
mi.ka.n Re: Dla Kiciora 30.10.06, 12:03 Rzeczywistość wirtualna przerosła więc Twoje oczekiwania.Gratuluję doczekania następnych 10 tysięcy wpisów.Co przy takim tytule wątku jest oczywiście możliwe,bo to wieczny temat i nigdy nie wyczerpany. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Dla Kiciora 30.10.06, 12:09 thanks za zyczenia. Juz w tym tygodniu bede mial broadband na flacie wiec pomailujemy... Niech zyje polszczyzna polonijna =))) Odpowiedz Link
zettrzy Re: Dla Kiciora 30.10.06, 21:36 . Niech zyje polszczyzna polonijna =))) a kiedy ostatnio parkowales kara na kornerze? Odpowiedz Link