Gość: Magda IP: 80.51.140.* 02.12.09, 12:54 Witam, czy Fundusze Unijne oferują również dofinansowanie dla działającej już firmy (12 miesięcy) ? Chodzi mi dokładnie o cel obrotowy - zakup towaru za pieniądze unijne lub jakiekolwiek inne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cotbus76 Re: Dofinansowanie na cel obrotowy 03.12.09, 15:20 Niestety nie. Środki unijne mają wspomóc rozwój przedsiębiorstwa a nie jego bieżącą działalność. Gdybyś była mikroprzedsiębiorcą i planowała rozwój firmy poprzez rozszerzenie profilu jego działalności np. handlujesz butami a chcesz jeszcze wprowadzić odzież i dodatki do niej to teoretycznie można by się skonsultować z firmą doradczą w sprawie stworzenia projektu. Ale nawet jeżeli projekt taki byłby kwalifikowalny to przy olbrzymiej konkurencji w konkursach dla firm jego szanse byłyby właściwie żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Dofinansowanie na cel obrotowy IP: 80.51.140.* 04.12.09, 10:10 Dziekuje za odpowiedz. A co sadzisz na temat funduszy pozyczkowych (odpowiednich dla kazdego wojewodztwa), nad ktorymi piecze sprawuja urzedy marszalkowskie? Oferuja dofnansowanie na cel obrotowy, ale trzeba miec wklad wlasny w wysokosci 20% i dodatkowe zabezpieczenie. Ciekawa jestem,jak to wyglada w praktyce, czy faktycznie jest to takie proste i przyjemne aby taka pozyczke otrzymac? Poza tym, jak ma sie sprawa, jesli jestem na ryczalcie i zasadniczo nie prowadze zdnej konkretnej ksiegowosci, czy moje informacje ksiegowe, sa dla nich wiarygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Re: Dofinansowanie na cel obrotowy 04.12.09, 13:28 Jeśli chodzi o fundusze pożyczkowe to zdania moich znajomych prowadzących własne firmy są podzielone. Generalnie jest tak, że wszystko zależy na jakich ludzi trafisz, ponieważ jak z ich doświadczeń wynika w niektórych miejscach fundusze pożyczkowe działają na dość dziwnych zasadach mogących sugerować, że ich założycielom bardziej chodziło o ciepłe posadki dla pracowników funduszu niż prawdziwej pomocy przedsiębiorcom. W takim przypadku procedura kredytu bankowego to mały pikuś przy ich warunkach udzielenia pożyczki teoretycznie "preferencyjnej". Ale nie ma co gdybać tylko znaleźć fundusze działające w Twojej okolicy i zaczerpnąć wiedzy u źródła. Na tej stronie : www.psfp.org.pl/ znajdziesz namiary na większość funduszy pożyczkowych w Polsce (część działa jedynie w określonym rejonie, ale nieliczne także na większym obszarze). Życzę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś