wiedzma000 25.02.14, 17:58 Po czym poznać że w wózku są zużyte łożyska ? w ogóle - łożyska są w kole czy w stelażu, czy tu i tu ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gniesia007 Re: zużyte łożyska 25.02.14, 18:00 Łożyska raczej w kolach, a o jaki wózek pytasz? Odpowiedz Link
gniesia007 Re: zużyte łożyska 25.02.14, 18:07 Tam na zdjęciu jak rozebrałaś koło w citi mini jest takie metalowe kółko obręcz z kuleczkami w środku to właśnie łożysko, jesli weżmiesz je w rękę i zacznie grechotac to znaczy ze albo lańcuszek juz sie wytarł bądź brak juz tam smaru w środku, jak wlozysz na miejsce i bedzie kolem obracac i bedzie szurac np bądz krzywo się krecic znaczy ze juz wybite i trzeba wymienic Odpowiedz Link
wiedzma000 Re: zużyte łożyska 25.02.14, 18:20 Chyba musisz mi dokładniej wytłumaczyć które to jest na moim zdjęciu bo nic takiego nie kojarze Dokładnie to zastanawiam się nad Vibe bo mi się go ciężko pcha. Nawet mój czołg lżej "się pchał" i nie wiem czy ten typ tak ma czy coś nie gra. jeżdzi cicho i nic nie grzechocze. To szuranie o którym piszesz to masz na myśli coś jak obcieranie ? W ogóle łożyska mogą mieć wpływ na lekkość prowadzenia ? Chyba mnie BJCM rozpieścił Odpowiedz Link
monikamar3-3 Re: zużyte łożyska 25.02.14, 18:08 Łożyska sa zużyte jesli koło zaczyna latach na boki. My tak mielismy w naszym wozku, maż wymienil łożyska w obu kolach tylnych i jeździły jak nowe. Odpowiedz Link
koala0405 Re: zużyte łożyska 25.02.14, 18:26 ja ostatnio się wystraszyłam, że w P&T Classicu /prawie nówka/ mam w jednym kole łożysko do wymiany Podczas jazdy jedno koło dziwnie się obracało i ósemkowało. Mój zdolny mąż, który ma dryg do wózków dopatrzył się jednak że to nie łożysko lecz pęknięte szprychy w kole /pewno podczas transportu kurierem bo sprzedawca nie ściągnął kół/. Miałam kiedyś Vibe i też ciężko się manewrowało. trzeba pościągać koła, wyczyścić /szczególnie te z przodu/ i nasmarować silikonem w spray. Odpowiedz Link
wiedzma000 Re: zużyte łożyska 25.02.14, 19:38 koła nie ósemkują i są nasmarowane. Chyba po prostu jestem "rozpieszczona" muszę wypróbować innego tandema W sumie to się cieszę że problem jest ze mną nie z wózkiem - kupie inny wózek i zobaczę czy mi bardziej spasuje. Odpowiedz Link
martuska1982 Re: zużyte łożyska 25.02.14, 20:52 Ja tam bym się nie cieszyła, bo wózek można naprawić a siebie przestawić będzie cieżko. Odpowiedz Link
wiedzma000 Re: zużyte łożyska 25.02.14, 21:00 martuska za dwa lata koniec wózkowania, za pół wracam do pracy i nie będę miała czasu na wózki Odpowiedz Link
wiedzma000 Re: zużyte łożyska 02.03.14, 15:31 Gniesia mialas rację - nie nasmarowałam tego bolca który kręci się przy obrotach przedniego koła. Wczoraj pooglądałam wózek dokładnie, nasmarowałam teflonem i dziś na spacerze już wiele lepiej było. Jak to powiedział król Julian z Madagaskaru: 'Pozostawmy tą sprawę bez zbędnego komentarza' ;D Odpowiedz Link