Dodaj do ulubionych

wysylka wozka kurierem

27.07.14, 21:05
Z gory przepraszam, jesli taki watek juz byl, ale na gwalt mam wyslac spory i ciezki wozek i nie mam pojecia jak sie za to zabrac. Tzn karton mam, powieniem byc dobry, nawet chyba wiekszy, wiec jakos musze go unieruchomic chyba, zeby nie latal...
Czym wypchac? Gdzie sie kupuje folie babelkowa np?

No i pytanie rownie zasadnicze. Jaka firma kurierska zrobi to dobrze i w miare tanio..jakie to moga byc koszty? Na co zwracac uwage, co mowic firmie kurierskiej?

Dziekuje za wskazowki smile
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: wysylka wozka kurierem 27.07.14, 21:20
      U mnie maz pakuje wózki i po złożeniu wózka owija go kartonem, najlepiej koła zdjąć aby kształt był jak najbardziej jednolity bez wystających elementów. Po owinięciu warstwami kartonu owijamy wszystko w folie strech (na końcu taśma klejąca)i tyle.
      Mimo jakiś tam uwag kiedyś ostatnio korzystam praktycznie tylko z kurierem K-ex zamawiam przez boxpoint. pl - można tam tez wybrać inna firmę. Paczka do 30 kg ok 14 zł. Pobranie chyba 17 zł ale kasa spływa po ok 10 dniach, choć można wziąć droższa opcje chyba ok 30 zł i wtedy kasa jest natychmiast.
      • manieczka.11 Re: wysylka wozka kurierem 27.07.14, 22:23
        Kurcze, to jakis miekki ten karton, ze da sie nim owinac wozek.... Ten moj to taki usztywniany karton, nie ma mowy, zeby go zgiac nawet. Dlatego myslalam, zeby wypchac te puste miejsca, no wlasnie, czym, zeby wozek nie latal...
        A co to jest folia strech? Babelki?
        • kar-ula Re: wysylka wozka kurierem 27.07.14, 22:29
          Mój mąż też owija kartonem smile Nie znosi mojej wózkomanii, ale zawsze dzielnie wszystko pakuje big_grin Najpierw trzeba rozciąć i zrobić taki jakby dywan, a potem to zawinać wokół przygotowanego już wózka. Folia strecz to taka jak spożywcza, tylko w owiele większej belce i trwalasza oczywiscie. Tylko nie wiem, gdzie się to kupuje.
        • polinqa Re: wysylka wozka kurierem 27.07.14, 22:30
          Kupujesz folię bąbelkową (makro, allegro) a folia strech to taka czarna (jak spożywcza tylko czarna) i tym owijasz końcowo paczkę smile

Ja wózki owijam w bąbelki, potem ewentualnie kawałki kartonu, zaklejam, owijam strechem.
          Korzystałam z kurjerzy.pl ale widzę, że afrodyta dała coś jeszcze chyba atrakcyjniejszego. Mi wychodzi ok. 50-60 zł za wózek wielofunkcyjny zazwyczaj.
          • kar-ula Re: wysylka wozka kurierem 27.07.14, 22:42
            Ja też korzystałam z boxpoint i K-EX. Zdarzają im się jednodniowe poślizgi z odbiorem albo dostarczeniem, bo sa b.tani, ale poza tym jest ok. Można jeszcze skorzystać z sendit ale ja korzystałam przez allegro, więc nie wiem, jak używać tego poza all i czy wtedy też jest tanio.
            Wózek wielofunkcyjny czyli kilka paczek miałaś? Bo za jedną paczkę w K-EX jest 14,50.
            • polinqa Re: wysylka wozka kurierem 27.07.14, 22:59
              Nie po prostu spora jedna paczka powyżej 20 kg mi wychodzi big_grin te co wysyłałam do tej pory haha
              Twoja cena za wysyłke mnie powala, jutro mam wysłać kolejny, może powinnam sprawdzić innego kuriera surprised
            • malaidka Re: wysylka wozka kurierem 28.07.14, 01:00
              Można. Logujesz się danymi z allegro. I owszem, jest tanio. smile
          • afroddytta Re: wysylka wozka kurierem 27.07.14, 22:42
            Tak, karton z rozciętego jakiegoś pudła i tak obwijamy dookoła, tam gdzie coś wystaje lub jest miejsce to dokładam jakieś mniejsze kawałki tego kartonu. Folia strech może być czarna i przezroczysta, ona tak po prostu fajnie wszystko zabezpiecza. Taka belka bardzo duża kosztuje ok 10-15 zł, chyba w selgrosie kupowałam.
    • malaidka Re: wysylka wozka kurierem 28.07.14, 00:58
      Hehe, u nas tak samo- mąż pakuje. Najpierw karton, potem folia streczowasmile generalnie jak najmniej wystających elementów, bo łatwo o uszkodzenie. Jeśli nie mam innego wyjścia, wypycham czymkolwiek, choćby gazetami, ulotkami.
      Korzystamy z dpd za pośrednictwem sendita. Wychodzi najtaniej- do 50kg 17zł z groszem. Pobranie zawsze kosztuje więcej o kilka złotych. Nie lubię k-exa, więc go nawet pod uwagę nie biorę. Zamawiasz przez internet, więc nic poza "dzień dobry" jak przyjedzie po odbiór mówić nie musiszsmile

Folia najkorzystniej wychodzi na allegro.
      • manieczka.11 Re: folia stretch 28.07.14, 07:41
        Dzieki dziewczyny, postaram sie ogarnac temat, choc pakowanie tej kolubryny z dzieciem pod bokiem z lekka mnie przeraza smile

A odnosnie tej folii jeszcze, to te belki oni okreslaja w kg, nie w dlugosci metrow... Belka1,5 kg to starczy?? No i grubosci tam jeszcze sa, pewnie im grubsza tym lepsza, nie?
        • manieczka.11 Re: folia stretch 28.07.14, 09:12
          Dobra, folia zamowiona na all, wzielam 1,5 kg najb popularna chyba. Teraz karton skolowac mieeki i zamawiac kuriera. Rozumiem, ze oni papiery przywioza, nie bede musiala drukowac nic? No a dokladne wage ja podaje? Aha, i trzeba zaznaczyc jakies niestandardowe wymiary czy cos?
          • malaidka Re: folia stretch 28.07.14, 22:42
            Ja po karton poszłam do najbliższego sklepu, a trafiłam na dostawę, więc przy mnie pani wypakowała co było w środku i oddała mi. Oni i tak to później wyrzucają.

Za niestandardowe wymiar masz dopłatę. Zmierz i zobacz. Nie wiem przez co zamawiasz, ale w sendit automatycznie wyświetla po wpisaniu rozmiarów czy jest to ponad-gabaryt, czy się mieści, która firma zabierze i za ile.
            Waga przybliżona. Ważne, żeby nie zaniżać. Niewiele jeszcze przejdzie, ale przy większych różnicach potrafi wrócić paczka z sortowni i wtedy musisz jeszcze raz wysłać i płacić.
            • malaidka Re: folia stretch 28.07.14, 22:45
              Nie zapomnę jak kiedyś zadzwonił kurier, byłam w domu, zapytał czy ktoś jest do pomocy, bo paczka jest ciężka, waży 10kg. Nie było nikogo, myślę trudno, dam radę. A tu za kilka minut pan przychodzi roześmiany z kopertą(a w środku pilot do tv-zabawka) i mówi, że ktoś wpisał, że koperta waży 10kgtongue_out
            • polinqa Re: folia stretch 28.07.14, 22:59
              Wypróbowałam dzisiaj boxpoint.pl i wyszło mi 40 zł. Waga 20 kg, ale wymiarowo większa, więc załapała się na gabaryty 30+.
              Dodam, że uwaga na dhl (kurjerzy.pl), bo takie paczki pakowane strechem są jako niestandardowe i doliczają ponad 20 zł za to, za to sam karton wychodzi taniej. Jeśli któraś ma oryginalny karton to warto to rozważyć.
              Może którejś się przyda big_grin
              • malaidka Re: folia stretch 28.07.14, 23:12
                ja dlatego korzystam z sendita. (hehe, zaraz to będzie pod reklamę podchodziłosmile)
                i nigdy nie zaznaczam folii strech, tylko karton. A nawet jak mam karton to i tak owijam folią.
                • polinqa Re: folia stretch 28.07.14, 23:25
                  Ale właśnie wtedy może paczka wrócić i płacisz dwa razy, trzeba być ostrożnym.
                  Tego sendita jakoś nie ogarnęłam dzisiaj, kolejnym razem sprawdzę big_grin
                  czeka kilka wózków na sprzedaż, proszę kupujcie to potestuję big_grin
    • manieczka.11 Re: jeszcze pytanie o kuriera pilne :-) 31.07.14, 21:17
      A wiec woz mega kolubryna sprzedana, bardzo sie ciesze, ale facet pisze, ze chce szybko, a ja zostalam sama na pare dni i nie bardzo jestem w stanie to spakowac. Tzn sprobuje, ale na pewno nue dam rady wyslac tego rano, maila wyslal mi wieczorem. Moge mu powiedzuec ze wysle w poniedzialek np? Zadzwonic do niego, napisac? Hm?..

No i zasadnicze pytanie - aby zamowic kuriera z senditu czy tego druguego, ja musze druknac lusty i inne kwity. A co, jak nie mam drukarki??? Jest tam opcja drukowania przez nich? Nie dochodze jeszcze do kolejnego etapu, bo wozek niespakowany i nie moge go wymierzyc. A te cm paczki moga byc np 2 cm inne od podanych, jak cos zle zmierze, to cofna przesylke?

Sorki za chaotyczne klepanie, ale jestem podekscytowana, ze mi sie w koncu udalo pozbyc tego wozka, bo mi pol balkonu zajmowal smile
      • polinqa Re: jeszcze pytanie o kuriera pilne :-) 31.07.14, 21:26
        Do wymiarów zawsze dodaj 5-10 cm, dla spokoju. Lepiej zawyżyć niż te firmy potem miałyby chcieć dopłatę.

Kurier najwcześniej odbierze przesyłkę 3 godziny od zamówienia, a czasem po prostu kolejnego dnia, więc weź to również pod uwagę smile
      • afroddytta Re: jeszcze pytanie o kuriera pilne :-) 31.07.14, 21:27
        Wozek bedzie następnego dnia po wysyłce, napisz ze bedzie we wtorek. Na weekend i tak już go mieć nie bedą wiec chyba nie powinni sie denerwować. Na boxpoint jest tak ze możesz zamówić i zapłacić chyba do 14 i jeszcze tego samego dnia odbiorą.
        Co do rozmiarów to ja zawsze zaokrąglamy w gore do 5 czy 10 cm (mo chyba zeby to cenę miało zmienić) ważne aby nie zaniżyć w dół w widoczny sposób.
        Teoretycznie trzeba mieć wydrukowane kwity, choć u mnie czasami kurier tez ma, ale to nie jak załatwiasz na ten sam dzień.
        • koala0405 Re: jeszcze pytanie o kuriera pilne :-) 01.08.14, 09:51
          a ja nie dodaję żadnych dodatkowych cm
          wózek pakuję w karton, owijam strechem, załatwiam kuriera na boxpoint
          albo k-ex albo fedex
          • manieczka.11 Re: jeszcze pytanie o kuriera pilne :-) 01.08.14, 10:21
            morduje sie od wczoraj z pakowaniem...to tyle wazy, ze cos mi w kregoslupie strzelilo smile nie mam kartonu niestety do wlozenia, wiec to cos na pewno bedzie nieregularnych ksztaltow, o dlugosci okolo 120 cm, wiec chyba tak czy siak musze zaznaczyc rozmiar niestandardowy, wiec to i tak chyba bedzie okolo 40 zeta.. sad
            --
            • manieczka.11 Re: jeszcze pytanie o kuriera pilne :-) 01.08.14, 10:30
              Tia...Zrobilam symulacje na sendit.pl i wyszlo mi 65 zeta..nie wiem, jak Wam wyszlo te 14 smile
              • zoja1977 Re: jeszcze pytanie o kuriera pilne :-) 01.08.14, 10:34
                ja też nigdy nie mierzę paczki, zamawiam kuriera k-ex na www.paczkers.pl nawet nie zmieniam tam podanych parametrów a są podane maksymalne dla tej niskiej ceny i nigdy nie miałam żadnych problemów z wysyłkami (a czasami na pewno był przekroczony podany wymiar)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka