Dodaj do ulubionych

pierwszy wózek

29.05.17, 17:48
Proszę o pomoc przy wyborze wózka.
Termin mam na koniec sierpnia. Chcę wybrać wózek który posłuży nam długo jako główny, dopiero później chcę kupić jakąś lekką podwieźdupkę. Na razie pod uwagę biorę trzy wózki : BJ Elite , Bumbleride Indie i Britax Go Next.
Mieszkamy w bloku, ale na parterze a spacerować będziemy raczej po mniej lub bardziej równych chodnikach. Czasami tylko jakiś wypad w teren. Elite miałam spacerowy przy pierwszym dziecku i byłam bardzo zadowolona. Wtedy jednak też zastanawiałam się nad Indie ale zabrakło mi odwagi żeby kupić go bez oglądania. Ogólnie kupiłabym teraz Elita razem z gondolą tylko jedyną jego wadą (jak i Indie) jest brak obracanego siedziska w obu kierunkach. Boję się, że może być to jakiś problem przy przesadzaniu małego dziecka zimą do spacerówki. Nie wiem czy tylko w związku z tym warto inwestować w Britax-a. Czy dla waszych dzieci siedzenie w spacerówce od początku przodem do kierunku jazdy stanowiło problem? Indie kusi bo spacerówka jest lżejsza od BJ . Napiszcie jakieś rady, który wózek byście wybrały bo syn ma teraz już 6 lat i nie wiem jakie wózki teraz są polecane..
Obserwuj wątek
    • martuska1982 Re: pierwszy wózek 30.05.17, 09:55
      Britax go next, zdecydowanie. Bumbleride ma schrzanioną spacerówkę beznadziejną klamrą do regulacji oparcia. Elite z kolei zapada sie siedzisko. Z tych trzech najblizszy ideałowi tjest ten ostatni z twojego posta.
    • kuzkov Re: pierwszy wózek 31.05.17, 22:05
      Od miesiąca jeździmy BI. Zastanawiałam się na BJ Elite, nawet oglądałam go kilka razy w sklepie, przymierzałam do niego dziecko, ale jakoś nas nie zachwycił. Znajoma kupiła BI i po jej zachwytach też postanowiłam kupić. Mojemu synowi od razu się spodobał. Po rozpakowaniu, zanim wstawiłam koła, już do niego się wdrapał i nie chciał wyjść smile

Martuska1982 pisze o beznadziejnej regulacji oparcia, ale mnie to nie przeszkadza. Właściwie nawet nie uznałam tego za wadę. Jedyne co mnie w nim odrobinę drażni, to pasy, ale chyba przez porównanie z pasami w BJCM GT, gdzie są idealnie spasowane. Wózek ma szerokie siedzisko, pojemny kosz, jest lekki, zwrotny, z dobrą amortyzacją. Znacznie ładniejszy niż BJ Elite. Żałuję tylko, że w nowych modelach nie ma takich kolorów jak w modelach do 2015 (Fog i Lotus były piękne).

Od początku wożę dziecko przodem do kierunku jazdy, mimo że po przesiadce z gondoli mieliśmy możliwość jazdy tyłem. Doszłam do wniosku, że dziecko woli oglądać świat niż mnie, a ja mam okienko do patrzenia co robi.
      • fiifimama Re: pierwszy wózek 01.06.17, 11:36
        Właśnie ta regulacja oparcia jest chyba na pasku więc pewnie porównywalna z BJ . A Elita miałam i nie przeszkadzało mi to. A jak buda w BI w porównaniu do BJ? Chcę jeszcze obejrzeć Britaxa bo po Elicie wiem czego się spodziewać a BI niestety trzeba zamawiać w ciemno. Ale może zamówie i jak nie będzie mi odpowiadał to odeśle.. nie wiem a co się zdecydować..
        • kuzkov Re: pierwszy wózek 01.06.17, 22:47
          Nie mam porównania do Elite, tylko do BJCM GT. Przyznam, że wolę budkę w GT, bo jest nieco zgrabniejsza niż w BI, ale obie są długie i jak całe rozłożę, to dziecku nie świeci w oczy nawet niskie słońce o zachodzie.
          Mojemu dziecku nadal BI pasuje. Czasem każe się do niego wsadzić, żeby tylko chwilę posiedzieć, ew. porobić kółka po podwórku. Z innymi wózkami tak nie robił smile Do Elite nie chciał nawet wsiąść w sklepie, choć może to nie była wina wózka, tylko ogólnie atmosfery sklepowej.
          Euro teraz tanie, zamawiaj na Słowacji. Jakby jednak nie pasował, to jest 14 dni na zwrot, a wysyłka kurierem max. 70 zł.
          • fiifimama Re: pierwszy wózek 02.06.17, 07:44
            Możesz mi podać link do sklepu w którym zamawialas wózek? Z gondoli w BI nie korzystalas? Proszę jeszcze dziewczyny które miały gondolę BI o opinie ..
            • kuzkov Re: pierwszy wózek 02.06.17, 07:49
              www.bumbleride-shop.com/indie

Na olx wczoraj pojawił się Indie 4 z nieużywaną gondolą.
        • martuska1982 Re: pierwszy wózek 02.06.17, 09:11
          Buda w BI jesat calkiem ok, ale w baby joggerach jest kosmiczna wręcz. Jedne z najlepszych budek to własnie te w BJ.
          • kuzkov Re: pierwszy wózek 02.06.17, 09:31
            Tak przy okazji - u kogo zamówić wkładkę do BI?
            • fiifimama Re: pierwszy wózek 05.06.17, 16:25
              A czy mozeSz mi napisać czy to prawda że BI jest wywrotny i może polecieć do tyłu gdy dziecko jest w środku? Widziałam go ostatnio na placu zabaw, właścicielka mówiła że jest super ale korzystała tylko w wersji spacerowej.. podobał mi się, zgrabny a wydaje się naprawdę funkcjonalny. Tylko ja kupiłabym też i gondolę..
              • martuska1982 Re: pierwszy wózek 05.06.17, 18:30
                Moim zdaniem jest stabilny.
    • malgulekch Re: pierwszy wózek 06.06.17, 10:18
      Hej.
      Mam BI, tą nowszą wersję z 2016r. Potwierdzam, że jest stabilny i nigdy nie miałam jakiś sytuacji z wywrotkami. To mogłoby zapewne się zdarzyć w każdym wózku, bez dziecka a np. z powieszonymi zakupami na rączce. Budka olbrzymia, szczególnie jeśli jeszcze wysunie się ten dodatkowy daszek spod budki. Muszę jednak przyznać ( bo od wczoraj mam też GT ), że ta budka w BJ jest chyba zgrabniejsza, taka bardziej zaokrąglona.
      Wkładkę zamawiałam u BabyBumblebee. Szyta na miarę, pasuje supersmile Ostatnio wpadła mi w oko JelonekDecor, jeszcze tańsze wkładki, a wzory bawełny też fajne. Jest w czym wybierać.
      Z gotowych mam wkładkę Comfi Cush i ona też idealnie pasuje do BIwink
      • car.in Re: pierwszy wózek 06.06.17, 11:35
        Ja tak byłam zadowolona z Elita,że go zostawiłam. Teraz planuję dokupić tylko gondolę.
        Też mi się podobał kiedyś BI, ale tam jest nisko rączka, a ja jestem wysoka więc odpada. I gondola jest nakładana na siedzisko spacerowe. Przynajmniej tak było. Średnio to wygląda.
        Britax jest bardzo chwalonym wózkiem i polecany. Dla mnie spacerówka jest brzydka. Ale to kwestia gustu.

Z tych 3 ja wybrałam Elita. Ale rozumiem obawy z kierunkiem jazdy i odwracanym siedziskiem. Dlatego jako drugi wózek spełniający te wymogi planuję kupić Bugaboo Cameleon. Będzie też służył jako stelaż pod fotelik.
      • kuzkov Re: pierwszy wózek 06.06.17, 13:35
        Też nie mam wrażenia, że BI jest wywrotny. Gdy kupiłam BJCM GT, to niania miała małe uwagi do jego stabilności (choć później się przywyczaiłą i nie narzekała), to BI od początku jej pasował.
        Budka w GT naprawdę super. Nie ma znaczenia czy cała rozłożona czy tylko jeden panel, a i tak fajnie się układa materiał i dobrze wygląda cały wózek. Poza tym te dwa okienka, to dobry pomysł.
        Dzięki za namiary na wkładkę. W BabyBublebee i Jelonekdecor jest nawet kolor, który wybrałam u Heleny, a cała wkładka wychodzi taniej. Obawiam się tylko czy dobrze wymierzę wkładkę, choć intrukcja co mierzyć jest szczegółowo rozpisana.
    • malgulekch Re: pierwszy wózek 06.06.17, 14:34
      car.in w nowym BI gondola nakładana jest bezpośrednio na stelaż. Rączka jest przecież regulowana. Pomiędzy mną a mężem jest jakieś dwadzieścia kilka centymetrów wzrostu różnicy i każde ustawia sobie rączkę na ulubionej wysokości i jest gitwink
      Elite to na pewno super wóz, ale najbardziej do BI - oprócz wyglądu - przekonało mnie to, że nie jest on taki wielki jak BJ i osoba o niewielkim wzroście( tak jak to jest u mnie )dobrze przy nim wygląda.
      kuzkov z wymiarami dasz radę, ale określ np. w mailu jakie chcesz sposoby mocowania wkładki. W wkładce do BI mam troczki przy otworach na pasy i na wysokości szwu pomiędzy oparciem i siedziskiem, oraz gumkę do założenia pod podnóżek. Trzyma się supersmile
      • car.in Re: pierwszy wózek 06.06.17, 21:18
        A to z tą gondolą na stelażu nie byłam na bieżąco. Kiedyś jak się nim interesowałam to nie był polecany dla wysokich osób mimo regulacji rączki. To prawda,że Elite jest spory. Ja mam 177cm więc dobrze się czuję z takim dużym wózkiem.
        • fiifimama Re: pierwszy wózek 06.06.17, 22:56
          Ja miałam Elitę przy pierwszym dziecku i mimo że nie jestem wysoka to jego wielkość mi nie przeszkadzała. Jednak teraz wydaje mi się że BI będzie lepszy bo jest bardziej miękki i taki zgrabniejszy.. dylemat mam mam między BI a Britaxem .. chociaż spacerówka Britaxa mniej mi się podoba wizualnie. Zobaczę na żywo Britaxa to może decyzja będzie prostsza. Zastanawia mnie jeszcze fakt czy gondola BI nie jest za wąska?
          • flower_v Re: pierwszy wózek 06.06.17, 23:14
            Miałam BI 3 razy. Raz używałam z gondola miękka ale nie był to nasz jedyny wózek gondolowy wówczas. Jestem fanka BI i gdyby nie to ze firma dala d... z kolorami w nowej kolekcji to może i 4-ty raz bym go kupiła :p
            Miałam (mam jeszcze nadal ) Brio Go. Tym wózkiem trzeba się przejechać żeby go pokochać nieodwracalnie.
            BI jest fajny. Ale Brio Go to bajka! wink
            Elita bym nie kupiła w wersji z gondola. Za twardy wg mnie.
            • fiifimama Re: pierwszy wózek 07.06.17, 09:37
              Flover a napisz mi proszę w czym Britaxa przeważa nad BI ? Jakie widzisz u niego plusy? Chcę wiedzieć na co zwrócić uwagę jak już pojadę go oglądać?
              • flower_v Re: pierwszy wózek 07.06.17, 20:46
                Prowadzenie. Oba sa dobrze amortyzowane. Nooo ale brio "idzie jak czołg" z lekkością BI.
                Rączka lepsza w brio. Każdy znajdzie "swoją wysokosc". Czego nie można powiedzieć o BI.
                Kosz świetny w obu! W Brio na plus kształt kosza.
                Buda na plus dla BI.
                Wersja z gondola ... Brio nie ma konkurencji wogole wink
                Kola akurat w brio nie pompowane ale naprawdę przy jego amortyzacji nie sa potrzebne. Nowsze modele (go next i go big juz mają pompowane)
                Brio na plus siedzisko przekładane tyl-przód.

Wg mnie od urodzenia brio. A ok 7-8m dokupić BI wink
                • malgulekch Re: pierwszy wózek 07.06.17, 23:24
                  Zgadzam się z flower_v w 100%. Mimo miłości do mojego BI uważam, że na początek Brio (może ewentualnie jeszcze nowy Joolz) a dopiero troszkę później BI. Dla mnie to byłby zestaw idealnysmile
                  Jestem szczęśliwą mamą czwórki dzieci i choć moja wózkomania rozwinęła się w pełni dopiero przy tym czwartym to różnych doświadczeń z wózkami mam na swoim konciewink
      • fiifimama Re: pierwszy wózek 08.06.17, 13:17
        A jaka jest długość oparcia w BI? I czy buda zachodzi mocno na oparcie? Do jakiego wieku orientacyjnie starczy ten wózek?
        • malgulekch Re: pierwszy wózek 08.06.17, 15:25
          Wysokość oparcia to ok. 48-49 cm. Zachodzi na oparcie, niestety ale tak. Materiał, mimo że faktycznie nieprzemakalny, jest miękki i nie zauważyłam żeby córce przeszkadzało to, że opiera trochę główkę na tej zwiniętej budce. Jeśli budka jest rozłożona to spokojnie z 10 cm. luzu nad głową jest. Córka ma 2 lata ( no prawie, urodziny w sobotęwink) i nosi ubrania teraz już w większości na 92 cm. Jak długo starczy? Hm.., nie wiem, ale mam nadzieję że do końca. Na pewno zależy od dziecka, czy duże, czy drobne. Wiadomo - każde inne i w różnym tempie rosnącewink
          • malgulekch Re: pierwszy wózek 08.06.17, 15:33
            Można też bez problemu wywinąć te fałdy budki za oparcie. Tak jak napisałam wyżej, mojej córci one nie przeszkadzają, więc ja raczej tego nie robię. Ale można😉
    • malgulekch Re: pierwszy wózek 06.06.17, 23:10
      Tutaj nie pomogę, bo korzystam tylko ze spacerówkiwink
    • fiifimama Re: pierwszy wózek 17.06.17, 10:43
      Dziewczyny proszę jeszcze napiszcie co sądzicie na temat teutonii beyou. Mam możliwość odkupienia wózka w dobrym stanie.. lepsza teutonia czy BI?
      • martuska1982 Re: pierwszy wózek 17.06.17, 14:18
        fiifimama napisał(a):

> Dziewczyny proszę jeszcze napiszcie co sądzicie na temat teutonii beyou. Mam mo
        > żliwość odkupienia wózka w dobrym stanie.. lepsza teutonia czy BI?

Teutonia jest ciezsza, siedzisko tez ma mniejsze. Ja miałam teutonie fun system i wspominam ją bardzo dobrze. Nieźle sie podbijała, miała swietna amortyzacje i fajna budke z wentylacją.
        Jesli dobra cena to wareto chocby dla jakości. Teutonie to wózki w sumie nie do zajechania.
        Bumbleride jednak poza niższa waga na pewno będzie lepiej sie składał i będzie zwrotniejszy. BI to bardziej wyczynowiec przy miejskiej choć dobrze amortyzowanej teutonii.
        Be you ma za to taki bajer, ze możesz zmieniac kierunek siedziska i jeszcze przekładac raczke. W BI siedzisko jest tylko przodem do kierunku jazdy, a raczka sie nie przekłada.

Jako wózek 2w1 od urodzenia chyba bym wolała teutonie, jako ze w moim przypadku waga nie ma znaczenia. Dla starszego dziecka BI będzie lepszy, moim zdaniem na dłużej wystarczy.
        • fiifimama Re: pierwszy wózek 19.06.17, 08:52
          Dziewczyny a może polecicie inne wózki warte obejrzenia z dużą dobrze chroniącą budą? u mnie w sklepach króluje firma anex, którą sprzedawcy wychwalają pod niebiosa, tylko ja nauczona doświadczeniem z pierwszym dzieckiem podchodzę do tego sceptycznie.
    • fiifimama Re: pierwszy wózek 26.06.17, 23:46
      Dziewczyny a może zamiast BI kupić joie mytrax? Dziś dopiero o nim wyczytałam..
      • gochalodz Re: pierwszy wózek 27.06.17, 07:31
        Joie do Teutonii, o którą wcześniej pytałaś to dwa światy. Nie rozważałabym wózków Joie jako tego podstawowego.
        • martuska1982 Re: pierwszy wózek 28.06.17, 18:19
          gochalodz napisała:

> Joie do Teutonii, o którą wcześniej pytałaś to dwa światy. Nie rozważałabym wóz
          > ków Joie jako tego podstawowego.

Miałam teutonie fun system i to był super woz, ale te najnowsze joie nie ustepuja jakoscia. te starsze to inny swiat.
      • martuska1982 Re: pierwszy wózek 28.06.17, 18:18
        fiifimama napisał(a):

> Dziewczyny a może zamiast BI kupić joie mytrax? Dziś dopiero o nim wyczytałam..

Jesli ci na wadze nie zalezy to w mytraxie masz lepsza amortyzacje, siedzisko, budke. Niestety jest znaczaco cięzszy.
    • fiifimama Re: pierwszy wózek 04.08.17, 16:16
      Dziewczyny a napiszcie jaki kolor byście wybrały dla dziewczynki z obecnie dostępnych bumbleride indie?
      • malgulekch Re: pierwszy wózek 04.08.17, 16:44
        Ja mam Tourmaline, ale podobał mi się też ten granatowy - Maritime Blue.
      • kuzkov Re: pierwszy wózek 04.08.17, 17:25
        Od jutra BI na słowackiej stronie 50 euro taniej.
        • fiifimama Re: pierwszy wózek 05.08.17, 14:41
          A nie wiesz do kiedy będzie promocja bo potrzebuję wózka na początek września i nie wiem czy już zamawiać. Jeszcze jedno pytanie czy to prawda że tapicerka ma skłonność do blaknięcia i może warto tym kierować się przy wyborze koloru?
          • kuzkov Re: pierwszy wózek 05.08.17, 16:59
            Promocja ma być do końca sierpnia, ale nie wiadomo jak będzie z dostępnością kolorów. Teraz nie ma tylko czerwonego.

Na pewno blakły kolory z poprzednich kolekcji. Mam wózek w kolorze Maritime Blue kupiony 3 miesiące temu i używany intensywnie. Przyjrzałam się dokładnie i na razie nie widzę wyblaknięć w żadnym miejscu.

Możesz do mnie napisać na gazetowego maila?
            • fiifimama Re: pierwszy wózek 05.08.17, 18:19
              Szczerze to nie wiem na jakiej zasadzie pisze się na maila gazetowego.. a napisz mi jak ogólnie użytkuje Ci się ten wózek. Ja chcę zamówić i to już od wersji z gondolą. Jak możesz to Ty napisz do mnie a ja spróbuję ogarnąć jak wejść na pocztę gazetową
              • kuzkov Re: pierwszy wózek 05.08.17, 18:41
                kuzkov@gazeta.pl
              • martuska1982 Re: pierwszy wózek 05.08.17, 19:53
                fiifimama napisał(a):

> Szczerze to nie wiem na jakiej zasadzie pisze się na maila gazetowego.. a napis
                > z mi jak ogólnie użytkuje Ci się ten wózek. Ja chcę zamówić i to już od wersji
                > z gondolą. Jak możesz to Ty napisz do mnie a ja spróbuję ogarnąć jak wejść na p
                > ocztę gazetową

email gazetowy to email z serwisu gazeta.pl czyli nick z forum@gazeta.pl

Po to własnie była prosba zeby podawac email, a nie pisac "na gazetowy", bo nie kazdy łapie.
      • inka.1982 Re: pierwszy wózek 08.08.17, 14:01
        Mam taki sam dylemat wink
        Waham się pomiędzy Tourmaline ( turkus) a Fawn Grey ( szary z turkusem).

Miałam wczesniej Aquamarine i go uwielbiałam ale jakoś chce mi się odmianywink

P.S. Absolutnie nie polecam Hipkids. Rezygnuję z zamowienia. Nie rozumiem jak można tak prowadzić biznes a dodam ze się starałam i naprawdę byłam cierpliwa....
        • inka.1982 Re: pierwszy wózek 08.08.17, 14:02
          Malgulek Ty masz Tourmaline- widziałam zresztą zdjęciawink
          Ten kolor idzie bardziej w stronę niebieskiego czy zielonego czy to turkus w najczystszej postaciwink?
          • malgulekch Re: pierwszy wózek 08.08.17, 15:07
            Dla mnie to nie jest taki czysty turkus, taki jak w Aquamarine. Tourmaline - hm.. trudno powiedzieć. Raz patrząc na niego wydaje mi się bardziej turkusowy ( np. te fotki z zimy, na tle śniegu ), a czasami bardziej taki w kierunku szmaragdowej zieleni. No ładny po prostu i taki niejednoznaczny😉 Ale rozumiem jak najbardziej potrzebę odmiany.
            • inka.1982 Re: pierwszy wózek 08.08.17, 16:17
              Dzięki. Nadal nie wiemwink Mam śpiworek Elodie Details Apple of Eye i w sumie będzie pasowac do dwóch powyższych. Jakoś przy drugiej córce idę w turkus, przy pierwszej rządziła fuksjawink
              • fiifimama Re: pierwszy wózek 08.08.17, 23:10
                Ja też jeszcze decyzji nie podjęłam. Podoba mi się granat ale tourmaline bardziej dziewczęcy się wydaje. Znowu granat później będzie pewnie łatwiej sprzedać. Hipkids to porażka. Ja będę zamawiać ze Słowacji.
    • paulina_05021991 Re: pierwszy wózek 17.08.17, 13:16
      Dla fiifimama. Ja użytkuje anex sport o 7 miesięcy i jestem zadowolona. Opinie są różne ale dla mnie wózek rewelacyjny. Prowadzi się jedną ręką i zmieściłam go do bagażnika swojej pandy, by już z nami i nad morzem i w górach. Warty uwagi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka