Dodaj do ulubionych

Raczkowanie

23.11.15, 12:27
Mój synek ma w tej chwili 7.5 miesiąca. Mając 6 miesięcy zaczął pełzać i aktualnie porusza się bardzo sprawnie po całym domu. Od jakiś 3 tygodni przyjmuje często pozycje czworaczą, myślałam, że niedługo zacznie raczkować. Tymczasem mniej więcej tydzień temu zaczął siadać i wstawać. Siada bardzo często, ponieważ siedzi niestabilnie, przewraca się po chwili i znowu siada. Wstaje dużo rzadziej (kilka razy dziennie), staram się eliminować wszystkie rzeczy "na wysokościach", które go interesują. Mam pytanie dotyczące raczkowania. Ciągle ostatnio czytam i słyszę, że raczkowanie jest bardzo ważnym etapem i warto by dziecko raczkowało. Czy powinnam robić coś by pomóc małemu nauczyć się raczkować ? Jakieś zabawy, ćwiczenia, rehabilitacja ? Czy na razie dać mu po prosty czas ?
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: Raczkowanie 26.11.15, 23:01
      Witam Panią,

jeśli dziecko jest zdrowe i rozwija się w prawidłowym tempie, nie ma potrzeby, aby rehabilitować je pod kątem przemieszczania w czworakach. Tak naprawdę większość zdrowych dzieci wcześniej czy później przechodzi przez ten etap (wyobraźmy sobie np. śmigających po kolanach przedszkolaków :)). Może Pani zachęcać malucha do takiego przemieszczania np. poprzez rozkładanie ciekawych zabawek, przedmiotów na podłodze. Poza tym niewykluczone, że Pani synek tak czy inaczej zacznie czworakować, być może odwrócił sobie po prostu kolejność.
      Zachęcam, aby pozwolić rozwijać się dziecku w sposób spontaniczny i cieszyć kolejnymi sukcesami :)

Serdecznie pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka