kwiatek75x 03.01.08, 17:59 Moja Julka skonczone 6 tyg zawsze kladzie glowke na jednym i tym samym boku, czy to normalne? To moje pierwsze dziecko i nie wiem jak powinno byc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-226 Re: glowka 03.01.08, 18:21 Normalne o tyle, że dzieci najczęściej są asymetryczne i preferują jedną stronę. Przy odpowiedniej pielęgnacji szybciutko polubi i drugą stronę. Po prostu kładź ją tak, żeby atrakcyjne rzeczy, źródło światła, dźwięków miała po tej mniej lubianej stronie. Jeśli karmisz piersią, karm przy jednej piersi normalnie, a z drugiej piersi spod pachy. Podchodź do niej i zabawiają ją od nielubianej strony. Nie należy przedobrzyć ;) żeby dziecko z kolei nie zaczęło układać głowy z kolei tylko na tym drugim boku :D Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zawitkowski Re: glowka 04.01.08, 02:34 Witam :) Polecam zmianę stron i rąk na kótrych Pani kładzie, trzyma podnosi dziecko. Dużo obrotów w trakcie opieki i pielęgnacji. 6 tyg. to normalny okres dla dominacji asymetri w postawie i ruchu dziecka. Jeżeli ta tendencja będzie się nadal utrzymywała jeszcze przez 2-4 tyg prosze zwrócić się do pediatry, który skieruje Państwa do poradni rehabilitacyjnej. NA razie polecam www.pieluszki i Poradnik Opieki i Pielęgnacji Małego Dziecka tam zamieszczony w PDFie, Książkę i płyte z filmem na DVD o takich technikach opieli i pielegnacji własnie na www.rozwojdziecka.pl oraz filmiki na eDziecko.pl. Pozdrawiam. Paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś