sorenapista
27.03.17, 10:12
Jest sobie średniej wielkości firma. Zatrudnionych koło 70 osób. Firma ma pocztę wewnętrzną. Każdy z pracowników ma swoją skrzynkę. Na tę pocztę przychodzi 4-5 wiadomości grupowych dziennie, czyli dotyczących albo wszystkich pracowników, albo pracowników danego działu, np. handlowego, marketingowego czy produkcji. Wiadomość grupową może wysłać każdy, ale wszystkie one są najpierw moderowane przez pracownika biura obsługi klienta. Pytanie brzmi, w jaki sposób powinno się zaczynać wiadomość wysyłaną do wszystkich pracowników, a w jaki sposób tylko do pracowników swojego działu lub działu innego? Dodam, że przy takiej liczbie zatrudnionych nie wszystkich się dobrze zna, niektórych ledwo z widzenia, niektórych imion nawet się nie kojarzy, czy tego, co konkretnie robią. Niestety pracownicy wysyłający taką korespondencję robią to często w sposób nieprofesjonalny a nawet nieświadomie obraźliwy. Parę kwiatków: "Koleżanki i Koledzy", "Szanowne Koleżeństwo", "Kochani", "P.T. Pracownicy Firmy xxxx", "Do wiadomości wszystkich", "Dzień dobry", "Witam" i inne równie głupie. Mnie to bardzo razi, moją koleżankę z pokoju również. Do tej pory nie miałyśmy okazji (potrzeby) same wysyłać takiej korespondencji, kierownictwo nie reguluje problemu, stąd moje pytanie w jaki sposób profesjonalnie oraz grzecznie rozpocząć i w sumie zakończyć taki list w razie potrzeby?