Dodaj do ulubionych

OSLO wrażenia 07.2012

25.07.12, 21:36
To prawda, Norwegia to drogi kraj.
1. Bilety lotnicze - najtańsze w WizzAir
2. Noclegi w mieście drogie, minimum 200,- od osoby.
3. Sposób na tani nocleg to rejestracja w serwisie couchsurfing. Moje doświadczenia są rewelacyjne. Super gościnny gospodarz, nocleg za darmo i dodatkowo pyszne kolacje i śniadania.
4. Miasto przepiękne, małe 500.000 mieszkańców. Do obejrzenia w jeden dzień.
5. Jak zwiedzać: kupić Oslo card (1 dzień 260 koron), ale w tej cenie jest opłata za komunikację i wstęp do wszystkich muzeów. Obowiązkowo: Munch muzeum (wiszą 2 Krzyki), galeria Narodowa (1 Krzyk), muzeum Pokojowej Nagrody Nobla, Folk muzeum, skocznia w Holmenkollen, opera, ratusz, pałac Królewski, muzeum Sztuki Współczesnej, park Vigelanda. Sporo, ale od rana można na luzie obejrzeć wszystko. Oczywiście najpierw muzea potem obiekty otwarte.
6. Na pewno trzeba zobaczyć operę, Krzyk Muncha i Wałęsę w muzeum, park Vigelanda widok ze skoczni także wart biletu.
7. Po jednym dniu intensywnego zwiedzania można odpocząć spacerując leniwie po mieście. Koniecznie po nabrzeżu. Bilet jednodniowy na komunikację 70 koron.
8. Miasto super, w ciągu następnych 12 lat wokół opery, wzdłuż nabrzeża powstanie nowe city w kierunku dworca kolejowego.
9. Już teraz są budowane nowoczesne wieżowce o bardzo ciekawych, graficznych elewacjach.
10. Ceny wysokie, ale.... można znaleźć hot doga za 20 koron, espresso 20 koron.
11. Najtaniej w centrum w sklepach tureckich i marketach. Banany 10 koron, 25 koron chleb, piwo ok. 20 koron. Podaję ceny najniższe.
12. Jako suwenir można kupić Gudbrandsdalsost, czyli brązowy karmelizowany ser z mleka koziego.
13. Podróże kształcą :)
14. Obejrzeć operę i umrzeć. To jedna z ikon architektury światowej.
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: OSLO wrażenia 07.2012 28.07.12, 21:23
      Poniewaz tez naleze do couchsurfingclub, wiec probowalam cos znalezc w Oslo ...
      Napisalam do kilku osob - bez odpowiedzi ...
      To samo doswiadczenie miala moja 30-letnia znajoma z Poznania.
      Pewnie jestes mloda atrakcyjna dziewczyna, a takim jest duzo latwiej.

Mnie nie chodzi o nic wiecej, niz o miejsce do spania ... bez kolacji i sniadania ;)
      Czy probowalas gdzies na peryferiach Oslo? Poniewaz raczej pojade samochodem,
      wiec takie rozwiazanie by mi najlepiej pasowalo.
      • argentyna4 Re: OSLO wrażenia 07.2012 29.07.12, 13:46
        1. Wręcz przeciwnie, mam włosy na nogach i chodzę w spodniach. W średniowieczu już od 7 lat bym nie żył zatem niewiele wspólnego mam z młodą atrakcyjna dziewczyną :).
        2.Seksu z norweżkami nie uprawiałem, byłem z dorastająca córką. Śniadania i inne frykasy mieliśmy za fri, ot tak po prostu :)
        3. Na przedmieściach nie szukałem.
        4. Znajomi w tym roku podróżowali samochodem i spali tylko po za miastami. Ceny bardzo rozsądne, wynajęcie domku dla 4 osób za ok. 200,- pln.
        5. Sam przejeżdżałem obok takich miejsc i w interiorze mają mnóstwo pól.
        6. Chyba także wiesz, że biwakowanie na dziko jest dozwolone na terenie Norwegi. I to jest najtańsze rozwiązanie.
        7. Paliwo dosyć tanie jak na ich ceny. Wszędzie daleko zatem wyjazd samochodem wydaje się najrozsądniejszy. Tylko trzeba uważać gdzie parkować. Ceny mogą być horrendalne.
        • pia.ed Re: OSLO wrażenia 07.2012 29.07.12, 18:59
          Dziekuje ... juz zaczelam sie zastanawiac czy nie jestes "kobieta wyzwolona", skoro masz wlosy na nogach, ale widze ze nie ;)

To ze dostales mieszkanie u pani, to tez typowe ... bez wzgledu na kraj.
          Panie lubia sie opiekowac wolnymi panami ...
          Nocowalam kiedys przez kilka dni Islandczyka. Myslalam ze bylam jego "ratunkiem",
          bo bardzo nalegal zebym go przyjela, mimo ze mialam akurat remont lazienki.
          Mowil, ze wychodzi rano i wraca wieczorem, wiec to nie problem,
          i to sie zgadzalo, niemal go nie widzialam.
          Powiedzial mi, ze wiele kobiet mu odpisalo, tylko ze akurat nie mogly go przyjac
          w danym terminie, ale jest serdecznie zapraszany nastepnym razem ...
          I on przyjechal jeszcze raz za pol roku!
          To byl bardzo powazny czlowiek, pod 60-ke, a w Malmö zalatwial pewne interesy.

• pia.ed OSLO 29.07.12, 19:22
          Domku wynajmowac nie bede, bo jade sama ...
          Natomiast ktos na forum podal adres do forum norweskiego z ofertami prywatnego wynajecia pokoju czy kawalerki na krotki czas.
          Znalazlam kilka ciekawych propozycji ... Problem jednak w tym, ze moge zobaczyc polozenie tych objektow jedynie na mapie, a to duzo mi nie daje.

Zbieram sie napisac do znajomej z internetu, z ktora sie pare godzin widzialam
          kiedy przejezdzala przez Malmö, i z ktora dalej utrzymuje kontakt ...
          Ona mieszka 60 km od Oslo, i jej sie duzo latwiej zorientowac
          co to za dzielnice.

Barwnie i dokladnie napisales o zwiedzaniu Oslo, tylko na to co Ty zwiedziles w ciagu jednego dnia, ja chce poswiecic kilka dni, bo dla mnie nie ma nic gorszego
          jak pospiech... Dlatego chce sie zatrzymac nawet tydzien
          i w wolnym tempie zwiedzac ... takze okolicace Oslo.

Czytalam gdzies, ze Norwedzy jezdza spokojnie i prawidlowo, bo kary za lamanie przepisow ruchu drogowego sa horrendalnie wysokie.
          To mnie bardzo cieszy - pod warunkiem, ze sama nie zalapie sie na taka kare ;)
          • zulejkaz Re: OSLO 30.07.12, 19:18
            pia, wrzuc moze pytanie np na Kobieca Polonie, tam sa conajmniej dwie sympatyczne kobitki z Norwegii, mieszkaja tam bardzo dawno, z czego jedna napewno w Oslo. Pomoga ci ocenic polozenie proponowanych noclegow
            forum.gazeta.pl/forum/f,16726,Kobieca_Polonia.html
            • pia.ed Re: OSLO 31.07.12, 00:40
              Dziekuje, zulejka, juz tam weszlam i widze jednego znajomego nicka, jan.kran.
              Wpisze sie jutro.
              Przy okazji zobaczylam temat o bocianach z Lewkowa, a ja jestem "bociania mama" ...
              i obserwuje wiele zagranicznych gniazd na innych forach.
              bociany.tv/
              • zulejkaz Re: OSLO 31.07.12, 20:21
                • zulejkaz Re: OSLO 31.07.12, 20:24
                  wlasnie mialam na mysli kranika, ona jest z oslo. Kobieca polonia to dobre forum , kopalnia wiadomosci, bardzo uczynne kobitki:) Szkoda ze ostanio przycichlo, bylo bardzo aktywne pare lat temu
                  • Gość: pola Re: OSLO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 09:18
                    Oslo, byłam przejazdem 1 dzien i tylko troszke zobaczyłam więc na pewno wróce.
                    Jak dla mnie to 2 dni spokojnego zwiedzania.
                    Na mnie zrobiło dobre wrażenie i chciałabym pobyc troszke dłuzej
                    • sonianr1 Re: OSLO 06.08.12, 19:04
                      Witam.Mieszkam od 3.5roku w Norwegii z tego 7miesiecy w Oslo.Oslo jest super miastem do zwiedzania ale ja nie chcialabym tam mieszkac.Polecam z czystym sumieniem ))Telemark <Porsgrunn>jak dla mnie idealne miejsce do zwiedzania i zamieszkania.Polecam rowniez pojechac do Miejscowosci Rjukan <miejscowosc historyczna,Niemcy produkowali tam ciezka wode do bomb>i zwiedzic muzeum o przepieknych widokach nie wspomne))Pozdrawiam wszystkich ktorym podoba sie Norwegia)
                      • argentyna4 Re: OSLO 08.08.12, 21:44
                        1. W Oslo od razu polecam wizytę w INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (na placu przed dworcem kolejowym), mają świetne mapki i przewodniki.
                      • pia.ed Re: OSLO 08.08.12, 22:56
                        ... Polecam z czystym sumieniem ))Telemark <Porsgrunn>
                        jak dla mnie idealne miejsce ... do zamieszkania.

A z czego tam sie mozna utrzymac? Lowic ryby czy pracowac w przetworni ryb?
                        • gosia_t Re: OSLO 12.09.12, 14:06
                          No akurat tam nie ma pzetworni ryb ale za to mozna pracowac w przemysle i zarabiac niezla kase.
                          • pia.ed Re: OSLO 12.09.12, 21:19
                            gosia_t napisała:
                            > No akurat tam nie ma przetworni ryb ale za to mozna pracowac w przemysle
                            i zarabiac niezla kase.

Przepraszam, chyba pomylily mi sie regiony Norwegii ...Musze tam w koncu pojechac,
                            to bedzie latwiej zapamietac.
    • olatravels Re: OSLO wrażenia 07.2012 09.08.12, 23:12
      Widok z hotelu na Operę... niezapomniany - więcej o mojej wyprawie do Oslo na blogu - zapraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka