Dodaj do ulubionych

Prom Helsinki-Tallinn

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 15:12
Proszę o informację czy w czerwcu można kupic w Helsinkach bilet na prom do Tallina bezpośrednio w porcie tuż przed odpłynięciem czy trzeba rezerwowac wcześniej ze względu na duży tłok na promach dodam że będę wracał z nordkapu i trudno mi określic godzinę powrotu.Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i podpowiedzi, jeśli ktoś płynął tym promem to proszę o podanie z którego nabrzeża odpływają promy Tallink Silja
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Prom Helsinki-Tallinn 30.01.13, 17:33
      Nie podałeś najważniejszego - czy podrozujesz samochodem?
      Jeśli samochodem to najlepiej zamówić miejsce ... Zakazu kupna biletow w ostatniej chwili nigdzie nie ma, ale trzeba sie z tym liczyc z tym, ze moze nie byc miejsc.
      Natomiast dla pojedynczych osób zawsze miejsce się znajdzie
      i problemu z zakupem nie ma.

Moje informacje są ogólne, nigdy tym promem nie jechałam.
    • Gość: c# Re: Prom Helsinki-Tallinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 21:47
      Kupowałem raz przez Internet dzień przed, a innym razem też dzień przed ale w biurze turystycznym. Bez problemu. Tłok jest od piątkowego popołudnia. W środku tygodnia jechałbym w ciemno albo kupił bilet przez Internet w drodze z góry mapy na jakimś campingu.
      Poza Tallinkiem pływa tam jeszcze Viking Line, może w sezonie pojawi się jeszcze jakiś przewoźnik.
    • Gość: Robuś Re: Prom Helsinki-Tallinn IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.13, 23:43
      Dzięki za info, podaję więcej danych jadę autem w 4 osoby i według moich wyliczeń w Helsinkach powinienem być w sobotę, i to jest mój problem że to jest środek weekendu, w zasadzie to mogę po przyjeździe spróbować kupić bilet, a jak nie będzie to przenocować w Helsinkach i wypłynąć w niedzielę, tylko wtedy dochodzi kolejny problem ze znalezieniem noclegu na miejscu, z internetu wiem że tani nocleg w Helsinkach można znaleźć po wcześniejszej rezerwacji ale czy są jakieś w dostępnej cenie po przyjeździe na miejsce.I jeszcze raz pytanie o linie Tallin Sinja z którego nadbrzeża odpływają, na ich stronie podają dwie lokalizacje. Pytam o tego przewoźnika ze względu na dużą ilość promów o różnych godzinach, natomiast terminal Viking dość łatwo zlokalizowałem ale ma tylko dwa połączenia na dobę
      • Gość: c# Re: Prom Helsinki-Tallinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 15:21
        O ile pamiętam, to Tallink pływał z zachodniego terminala (po szwedzku Västraterminalen), tu masz plan:
        www.portofhelsinki.org/palvelukartta/main5eng.html#1
        Wszystko jest na drodze w Helsinkach doskonale oznakowane, więc nie zgubisz się. Zaletą tego miejsca jest łatwy dojazd do małej obwodnicy (droga 101)

Jeśli mogę coś zasugerować, to dzień-dwa przed planowaną podróżą, jak już będziesz wiedzieć, o której będziesz w Helsinkach, kup sobie bilet przez Internet, na określoną godzinę. Tanio w weekend nie będzie, ale i tak może być taniej, niż przy kupnie tuż przed rejsem.
    • Gość: Robuś Re: Prom Helsinki-Tallinn IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.13, 19:32
      Dzięki za podpowiedź, ten link znalazłem wcześniej ale nie wiedziałem z którego terminalu odpływają promy twoja podpowiedź bardzo mi pomogła a jeśli mogę spytać jeszcze o dostępność internetu w Finlandii i Norwegii to będę bardzo wdzięczny. Mam zarezerwowanych kilka noclegów w domkach kempingowych i strony tych kempingów podają że posiadają dostęp do internetu ale wolałbym zweryfikować te informacje tym bardziej że w niektórych opiniach internauci piszą że trzeba za dostęp sporo zapłacić, a może gdzieś po trasie z Nordkapu w Finlandii jest dostępne wi-fi.
      • Gość: c# Re: Prom Helsinki-Tallinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 22:27
        Jest różnie, najczęściej internet na campingach jest za darmo. Zdarza się płatny, czasem na drogich campingach (tak!) przy większych miastach. W hotelach zwykle jest w cenie pokoju. W biurach informacji turystycznej jest darmowy, w McDonaldach (ale są tylko na południu) i bywa w centrach abc popularnych na fińskiej prowincji. W Norwegii jest podobnie, na campingach był płatny jedynie w Bergen i Oslo. Pytać w recepcji i tyle.
        Ogólnie jak ktoś nie jest uzależniony i przeżyje dzień-dwa bez internetu, to nie ma problemu. I chyba z roku na rok jest coraz lepiej.
    • Gość: Robuś Re: Prom Helsinki-Tallinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 12:53
      Jeszcze raz dzięki, uzależniony od internetu nie jestem ale laptopa na wyjazdy zabieram bo czasami się przydaje. Pewnie zrobię tak jak radziłeś, jak już będę zbierał się do powrotu z Nordkapu to 2-3 dni wcześniej spróbuję dokonac rezerwacji przez internet na stronie przewoźnika.
    • Gość: ir-ed Re: Prom Helsinki-Tallinn IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.13, 13:17
      Wracając z Nordcapp alternatywna trasa lądowa
      A - B - C < zerknij

Polecam RETUR punkt B na w/w mapie hotel/motel/kemping < zerknij
      z dobrym dojazdem do Sankt Peterburga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka