escribir 12.10.09, 09:04 Ja dużo zniosę, ale posikiwanie w nasze łóżko to nie jest to co lubię. Już nie wspomnę o posikiwaniu we własne posłanie, czy też na szczotkę do odkurzacza. Mówię o ok.7 tygodniowej kociczce. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menab Re: Posikiwanie 12.10.09, 11:13 Może ma coś z drogami moczowymi, zrób badanie moczu. Na rujkę to za wcześnie, bo i tak się zdarza, że kotka posikuje w rui. Odpowiedz Link
r.kruger Re: Posikiwanie 12.10.09, 12:37 moja sikała na moją kołdrę - przed samą i w czasie pierwszej rui, po sterylizacji przeszło ale wystarczy zostawić w zasięgu opakowanie po jajkach...raz dwa tam nasika Sprawdź czy kocię zdrowe - chore często unikają kuwety Sprawdź czy przy albo w kuwecie nie pojawiło się coś co kocię odstrasza Odpowiedz Link
menab Re: Posikiwanie 12.10.09, 14:45 Tu znajdziesz pomoc: forum.gazeta.pl/forum/w,525,87182852,87182852,Kot_jak_pobrac_mocz_do_badania_.html Odpowiedz Link
mist3 Re: Posikiwanie 12.10.09, 20:42 a tutaj wątek na wetserwisie "kot - problemy z załatwianiem się w niewłaściwych miejscach" - może cię coś zainspiruje: web.archive.org/web/20060930081113/www.vetserwis.pl/kot_mocz.html Ale mocz też bym dała do analizy - na animalii można kupić specjalny żwirek Odpowiedz Link
mary4 Re: Posikiwanie 12.10.09, 20:51 Tak w skrócie.. wyparzasz plastikowy tależyk i pod tyłek w trakcie sisiania, ja podłozyłam dekielek od pojemnika zakrecanego do badania moczu i zaniosłam do normalnego ludziego laboratorium, powiedzialam ze kota nie było problemów Odpowiedz Link
one_slip Re: Posikiwanie 12.10.09, 22:24 Albo chochelkę - taką do zupy. Koty jak już zaczną sikać, to nie reagują na cokolwiek A ja mam jadną kotkę, która regularnie leje na czystą pościel. Zdrowa jak rydz. Ma jakiś uraz z dzieciństwa i nie może się powstrzymać. Dlatego zostaje pilnowanie, składanie pościeli od razu po wstaniu (ma to swe plusy, bo już nie wrócę "tylko na pięć minut" do łózka ) Ale nie udało nam się dociec przyczyny. Jeden z kociaków lał nam na pościel regularnie, dopóki nie zmieniliśmy żwirku z drewna na bentonit. Baliśmy się, że kociak go zeżre i zbryli mu się w żołądku, ale okazało się, że drewniane wałeczki są zbyt duże dla jego małych łapek. Odpowiedz Link
escribir Re: Posikiwanie 13.10.09, 09:18 Ona nie robi tego regularnie, raczej "zdarza" jej się. Niemniej jednak nie są to fajne zdarzenia. Wczoraj na oczach mojego męża chciała na łóżko klocka walnąć! W czwartek będziemy na szczepieniu to się od razu wypytam o co chodzi. Jest jakiś "odstraszacz" dla kotów? Jakiś środek, którego zastosowanie spowoduje, że kot zrezygnuje z sikania w danym miejscu? Odpowiedz Link
escribir Re: Posikiwanie 13.10.09, 09:20 Acha- oczywiście oprócz tego Tośka załatwia się normalnie do kuwety. Odpowiedz Link
r.kruger Re: Posikiwanie 13.10.09, 13:16 moja prócz tego co na kołdrę do kuwety też chodziła ktoś mi też wspominał o drażniąco obcym zapachu świeżej pościeli (?) ja skropiłam nasze łóżko olejkiem pomarańczowym pisano mi też że można też kupić failway (nie wiem jak się pisze) i kot tak polubi to miejsce że z całą pewnością się nie załatwi Odpowiedz Link
zwiatrem Re: Posikiwanie 13.10.09, 19:32 hej Ptaszyno to macie klopot, taka sliczna i taki problem. Ale fakt, od poczatku pisalas, ze ona tak dziwnie troche traktuje kuwete. Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: Posikiwanie 15.10.09, 22:04 Pewnie podoba jej się miękkie podłoże, które daje się tak ugniatać, jak chce Polecam na łóżko płachtę malarską (są płachty o różnych grubościach). Ja wycinałam odpowiedni wymiar, składałam na pół (jeśli to była taka cieniutka płachta) i kładłam na łóżko po pościeleniu. Mój kot mościł sobie na tej płachcie wygodne miejsce, sikał i wtedy moczył sobie w tym dołku łaputy, po prostu się na niego przelewało. I tego to on nie lubił, bo mokre łapki trzeba wylizać, a to mu nie odpowiadało No i przestał sikać na łóżko. A nie był wtedy kastrowany, bo ataki astmy nie pozwalały wtedy na obciachanie orzeszków. Zatem to posikiwanie na pościel miało dodatkowe atrakcje zapachowe , ale płachta go odzwyczaiła od posikiwania na łóżko. Uffff.... Odpowiedz Link