margotka28 15.02.10, 09:28 Moja kicia ma ruję i od kilku dni wyje, miałczy, tarza się po podłodze, nadstawia tyłek i nie chce jeść. W nocy przez to jej wycie nie możemy spać. Jak długo to jeszcze potrwa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: oszaleję!!! 15.02.10, 09:38 Na cito do veta na zastrzyk, który wyciszy rujkę w ciągu 2-3 dni, a potem za ok. 4 tygodnie sterylka. Jedyne wyjście. Odpowiedz Link
annb tylko nie zastrzyk 15.02.10, 09:46 tabletki provera kosztuja ok 10 zlotych za paczke wyciszyc i ciachnąc Odpowiedz Link
barba50 Re: tylko nie zastrzyk 15.02.10, 09:56 Jak w temacie - tylko nie zastrzyk! Zastrzyk to bomba hormonalna, która może za chwilę doprowadzić do różnych schorzeń nowotworowych. Zdecydowanie tabletki (provera, promon vet) i jak najszybciej wysterylizować. A najlepiej sterylizować przed rujką. To mit, że dopiero wtedy najlepiej ciachać. Odpowiedz Link
margotka28 Re: tylko nie zastrzyk 15.02.10, 11:03 miałam ciachnąć przed rujką, byłam umówiona na zabieg i co? Okazało się, że kota łaskawa była dostać ruję. Więc nie zdążyłam, wet nie chciał słyszeć o zabiegu. Ok, więc dzięki za radę, dzisiaj idę po tabletki. No i jeszcze coś - skoro Kicia dostanie tabsy, to w jaki sposób mam poznać, czy jej się ruja skończyła? Odpowiedz Link
circa.about Re: oszaleję!!! 15.02.10, 11:01 Provera codziennie jedna tabletka aż do wyciszenia, potem raz w tygodniu, i po około 10-14 dniach od ustania rujki - sterylizacja. Odpowiedz Link
nioma Re: oszaleję!!! 15.02.10, 12:21 uciszy sie, zacznie normalnie zachowywac. wtedy do weta. ja mojej starszej podaje jedna tabletke raz na 3-4 tygodnie i nie dochodzi do rujek, nie mozemy jej sterylizowac. jest chora i lekarz powiedzial, ze moglaby nie przeyc narkozy. natomiast tabletka dziala dopiero druga jak juz dojdzie do rujki, przynajmniej w naszym przypadku. Odpowiedz Link
circa.about Re: oszaleję!!! 15.02.10, 13:12 Ja niestety Kini musiałam dawać regularnie co tydzień, bo od razu rujka wracała. Z braku funduszy nie mogłam wtedy jej ciachnąć, więc musiałam przetrzymać ją około miesiaca na tabletkach. Wystarczyło raz zapomnieć (dać 2-3 dni później) i zaczynało sie wycie.. Odpowiedz Link