02.06.10, 20:52
Dziś mój Kituś był na kastracji. I ja się zastanawiam jaką karme mam mu kupić. Czy dalej kontynuować RC Kitten 36( ma on 10 miesięcy), czy przerzucić się na Royal Canin Light-40 (Karma specjalna dla
kotów sterylizowanych,zapobiegająca nadwadze) czy może Royal Canin Indoor-27 (Karma dla kotów i kotek dorosłych,przebywających w domu.). Bardzo bym prosiła o szybką odpowiedz, bo jedzonka straczy Kitkowi na 3 dni, więc musze jutro już coś mu zamówic.
Obserwuj wątek
    • wladziac Re: Karma. 02.06.10, 21:48
      to nie jest tak że dzisiaj kastracja to jutro zmiana karmy,zanim spadnie poziom hormonów u kocurka to jeszcze trochę czasu minie,w ogóle nie musisz zmieniać na razie karmy a właściwie nie powinnaś bo i tak zmiana karmy musi być stopniowa czyli do starej karmy dodajesz nowej w małej ilości i stopniowo ją zwiększasz,nagła zmiana grozi biegunką,kup lub może uda Ci się dostać darmowe próbki karmy i sprawdź która kotkowi smakuje,ja w tej chwili stosuję 6 rodzajów karmy i każdy kot z mojej gromadki je to na co ma w danej chwili ochotę,kiedyś się znudzi więc kupuję co innego
      • maryshaa Re: Karma. 03.06.10, 12:24
        Ponieważ mam kota i kotkę po zabiegach zdecydowałam się na karmę bez nastawienia
        na płeć - czyli kupuję RC young adult - 7 years operation z serii weterynaryjnej.
        Śmierdzi dla mnie rybskiem - moje koty ją kochają smile

Zaczęłam zmieniać miesiąc przed operacją. Tzn kupiłam małą paczkę i mieszałam.
        Do miski z RC Growth dorzucałam kilka chrupek tamtego, stopniowo coraz więcej,
        aż zmieszałam resztkę groetha z nowym. I tak mniej więcej ze dwa tygodnie po
        zabiegach skończył mi się growth z domieszką i wtedy z czystym sumieniem kupiłam
        tą karmę dla kastratów i już dawałam tylko ją.
        Ale rzeczywiście nie trzeba tak od razu zmieniać, bo taka jak pisała wladziac
        kot nie zmienia z dnia na dzień gospodarki hormonalnej, proces trwa stopniowo.
        Dlatego nic się nie stanie jak sobie będą jadły dotychczasową karmę a tym możesz
        poprosić weta o np. małe próbki karm dla kastratów i podsypywać im po trochu
        sprawdzając preferencje. A potem dopiero kupić dużą paczkę i stopniowo
        domieszając do starej przejść na nową.
        Moje na szczęście nie są wybredne i jedzą jedną suchą karmę, czasami im kupuję
        małe paczki innych dla zmiany smaku i mieszam, albo daję saszetki dla
        "normalnych" kotów "na deser" i żeby się im podlizać smile, nadal daję im żółtko
        raz na jakiś czas, albo kurczaka ale wtedy sypię mniej suchego. Jest 3 miesiące
        od zabiegów i póki co chyba jest wszystko ok z ich wagą.
        Zauważyłam że przy tym nowym Royalu więcej piją...a może dlatego, że znalazłam
        na nie sposób, żeby piły... zostawiam w łazience małą miską z wodą...zabawa na
        całego i chlanie odchodzi aż miło smile Moczą w niej łapy, chlupią... już nie
        myślę o kupnie fontanny dla nich, miednica załatwiła sprawę smile Polecam smile
        • wiesia.and.company Re: Karma. 03.06.10, 21:31
          Twój kot przeszedł tylko operację pozbawienia go orzeszków. Nie wymaga leczenia.
          Nie wymaga przestawienia na karmę weterynaryjną stosowaną dla kotów chorych lub
          niedomagających. Dawaj mu normalną karmę dla kotów młodych. Pełnowartościową.
          Nie podawaj karmy light, ani dla kastratów. Nie ma na razie takiej potrzeby.
          Jeśli zauważysz, że Twój kot zaczyna wyraźnie tyć, z nudów, z braku zabawy, gdy
          pozostaje mu tylko jedzenie jako rodzaj zabawy - to wtedy możesz przerzucić się
          na karmę odchudzoną.
          Na razie nie zmieniaj sposobu żywienia. Nie karz go karmą mało smaczną, bo
          odchudzoną, bo niby za co ma być karany bidulek?
          Ale przejdź już z karmy RC Kitten na jakąś karmę Adult po prostu, dla kotów
          dorosłych. Tylko dlatego, że karma dla kociaków rosnących (czyli kitten) zawiera
          więcej białka i składników potrzebnych do budowania kośćca i nabierania ciałka.
          Dawaj mu za to różną karmę, różnych firm, o różnych smakach. Normalną. I baw się
          z nim, organizuj 20-minutowe sesje gonitw, gier i trochę męczących zabaw. Nie ma
          obawy, że utyje przy takich energochłonnych zabawach smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka