Dodaj do ulubionych

śpiochy w oczku

11.09.11, 09:56
Witajcie Kocice smile
Moja Zośka ma problem z jednym okiem - właśnie te śpiochy. Kilka razy dzienne trzeba oko czyścić. Pojawia się to na 2-3 dni i znika a potem powtórka. Przeczytałam zarchiwizowane wątki inf. o herbacie, świetliku, kroplach tobrexan od wet. / mam takie same od okulisty !!!!! na swoje oczko !!!!/ czy to Waszym kotom pomogło. Czy taka uroda niektórych i gdzie szukać przyczyny.
Obserwuj wątek
    • salimis Re: śpiochy w oczku 11.09.11, 11:14
      Czy twoja koteczka nie przechodziła kiedyś kociego kataru ?
      W przypadku mojego Szymka,spadkiem po ostrym kocim katarze są brunatne wycieki z oczka któremu groziła amputacja.Na szczęscie udało się je uratować,pozostał jednak mały dyskomfort.Przyczyną w naszym przypadku są zrosty w kanaliku łzowym który jest po prostu zatkany i nie spełnia swojej funkcji. Poza tym ma zrośniętą trzecią powiekę ze spojówką. Można byłoby przetkać i oddzielić ale szanse były 50/50 tak więc stwierdziłam że szkoda stresować kota i wyrzucać pieniądze w błoto.Za jakiś czas kanalik moze znowu się zapchać.
      Czasami przecieram Szymkowi oczko ale zwykłą przegotowana wodą..On już się chyba do tego przyzwyczaił tzn.do śpioszka czy lecącej łezki.Oczywiscie gdy był mały to wetka okulistka chciała mnie naciągnąć na operację że niby ten zrost powieki kota boli itp ale porozmawiałam z moją wetką która jest wspaniałą osobą i stwierdziłysmy że koty mają gorsze problemy do których się przyzwyczajają tak więc problem Szymka to przy tym pikuś,tym bardziej że sytuacja może się powtórzyć.Czy mojemu kocurkowi to przeszkadza ?
      Chyba nie bo wygląda na szczęśliwego kota smile
      • mrumru81 Re: śpiochy w oczku 11.09.11, 12:16
        Sprawdź uszy i gardło smile
    • ahnija Re: śpiochy w oczku 11.09.11, 13:21
      U nas śpiochy powstawały na skutek kopania w betonitowym żwirku. Podobnie mieliśmy zalecone wymieniane przez Ciebie kropelki - które nie pomogły, dopiero jakiś czas później, drogą prób i eksperymentów doszliśmy, że winowajcą w przypadku naszego kota był żwirek.
      Teraz od prawie 8 miesięcy używamy Cats Besta i problem zniknął. To tak z mojego kociego podwórka..
    • niebieskaa4 Re: śpiochy w oczku 11.09.11, 15:24
      A czemu uszy i gardło mam sprawdzić? W ubiegłą sobotę koty były u wet. Sprawdzał im uszy / były adoptowane ze świerzbem w gratisie ! - kłopotliwy ten gratis / generalnie uszy już ok. Ogólna kondycja również ok choć koteczka jeszcze "licha". Żwirek benek więc może to jego wina ale choruje tylko jedno oczko. Na razie przemywam jutro kupię inny żwirek a jak nie minie to znowu wet zarobi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka