Dodaj do ulubionych

Co z tym kotem począć?

21.09.11, 11:52
Teściowa miała kota 3 lata. Kot regularnie wychodzący raczej bywający w domu przelotem. No i kot teściowej się znudził. Chciała go oddać komuś na wieś. Popatrzylismy na te wiejskie zagrody i na naszego whippeta wpierniczającego Hills'a i trochę nam się Feliksa żal zrobiło no i przytarmosiliśmy go do nas. Też dom z ogrodem. Przez 5 dni trzymaliśmy go w zamknięciu żeby się nie zgubił. 5 dnia wyszedł na taras, pokręcił sie 2-3 minuty i wrócił do domu, 6 dnia obszedł płot i wrócił, 7 polazł gdzieś o 10 rano i wrócił o 22. Od 3 dni za żadne skarby wyjść nie chce. Ja otwieram drzwi a on zmyka. Jak go wystawię to użala się na progu niemożebnie więc wpuszczamy go do domu. I co z tym kotem? Odwidziało mu się? Będzie wychodził czy nie? Może lepiej ukrócić mu wycieczki na stałe i zrobić z niego domowca?
No i pytanie 2 - sypie się z niego garściami. Czeszemy go regularnie. Dajemy od 10 dni Hills'a i świeże mięso. Wcześniej szczotki na oczy nie widział i jadł cos z Tesco i Kitekata. Myślicie że to wystarczy żeby tabuny się po podłodze nie walały? Husky tak nie liniał jak ten jegomość!
Obserwuj wątek
    • leluchow1 Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 11:54
      Dodam tylko że u teściowej wychodził nawet w czasie mrozu.
    • kontik_71 Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 11:57
      Niech kot sam zdecyduje co mu bardziej odpowiada. Jesli bedzei chcial wyjsc to da Wam znac.
      • leluchow1 Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 11:59
        Czyli krótko mówiąc nie zachęcać do wychodzenia?
        • kontik_71 Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 12:02
          Nie zachecac i nie zamykac na sile.
          • leluchow1 Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 12:04
            Dam mu luz. Zupełnie ciemna jestem jeśli o koty chodzi.
    • aniak68 Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 11:59
      Witaj a może się czegoś przestraszył,albo pogonił go jakiś tubylec wink),kłaczy bo chyba to pora na zmianę futerka tak mi się zdaje,moja też puszcza tabuny kłaczków choć jest regularnie szczotkowana może zima przyjdzie wcześnie smile
      • leluchow1 Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 12:03
        Tylko że ja tego kota znam od dawna i on od con 2 lat kłaczy strasznie przez cały okrągły rok. I to kłaczy tak ze po wzięciu go na kolana jestem dosłownie obklejona włosami.
        • kr_ka_11 Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 12:14
          takie tracenie futra to może być też objaw alergii pokarmowej (na te wszystkie składniki kitekata i tym podobnych wynalazków), koty mojej siostry miały uczulenie na takie śmieciowe jedzenie, co jej udowodniłam dopiero kupiwszy inną karmę. wystarczyły dwa tygodnie żeby futro nie latało w powietrzu, hillsa też nie polecam, choć cena wysoka w składzie ma zboża. kup tańszy a wydajniejszy orijen (wiem wiem, nudna jestem smile )

co do wychodzenia, jak będzie chciał znowu pozwiedzać napewno Ci to zamanifestuje, nic na siłę.
          • leluchow1 Orijen. 21.09.11, 12:18
            Pierwsze słyszę. Do dostania w sklepach czy raczej net? I czemu lepszy od osławionego hillsa? Zboża są be?
            • kontik_71 Re: Orijen. 21.09.11, 12:23
              Kot jest wyspecjalizowanym miesozerca i nie potrzebuje zboz a wrecz nie jest w stanie ich strawic. Hill's jest oslawiony przez marketing, tak samo jak whiskasy i inne trucizny.
              Orijen jest do dostania zarowno w niektorych sklepach , jak i w necie.
            • sonrisa06 Re: Orijen. 21.09.11, 12:25
              Ważny jest skład. Im więcej mięsa tym lepiej, im mniej zbóż (najlepiej wcale) tym lepiej, a że osławiony, to nie znaczy, że najlepszy. Royal tez jest osławiony i polecany przez weterynarzy, ale wcale rewelacyjny nie jest. Od Hillsa lepszy jest Orijen, Acana, Taste of the wild.

A co do wypadania sierści, to może kot ma jakiegoś pasożyta skórnego? Albo jakąś chorobę skóry (alergię), bo to dziwne, że cały rok tak mocno linieje. Byliście u weterynarza?
              • leluchow1 Re: Orijen. 21.09.11, 12:29
                Byliśmy- powiedział że to od karmy (sprzedał Hilsa smile ) i dał jeszcze kwasy Omega 3 w kropelkach. To futerko jest takie mocno matowe. Kot sie nie drapie.
                Słuchajcie a psu tez tego Hilsa wymienić? Jak myślicie?
                • kontik_71 Re: Orijen. 21.09.11, 12:35
                  Dla psa kup Acane. To ten sam producent co Orijen.
              • kontik_71 Re: Orijen. 21.09.11, 12:34
                Gdybysmy byli karmieni karma z Tesco to tez bysmy linieli.. Wlosy nie tylko u ludzi sa wyznacznikiem zdrowia i kondycji.
                Zaloze sie, ze za pare miesiecy przestanie tak gubic siersc.
          • wladziac Re: Co z tym kotem począć? 21.09.11, 13:37
            tak jak wszyscy radzą kot nie czuje się jeszcze pewnie w nowej okolicy i może właśnie kiedy go nie było coś się niemiłego wydarzyło mógł np zabłądzić czy zostać gdzieś zamknięty i długo nie mógł się wydostać,najlepiej kiedy kot sam zdecyduje czy chce wychodzić czy woli w domciu bo czuje się bezpieczniej,kot był zaniedbany więc trzeba mu stan techniczny podreperować i będzie oki,powodzenia
            • leluchow1 No jakby... 21.09.11, 13:46
              moja teściowa usłyszała że zaniedbywała kota..... smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka