Dodaj do ulubionych

prosze o rade

24.11.11, 12:53
mieszkam z moja maryska 3 lata ... 6 grudnia musze na miesiac do sanatorium ... pierwszy raz nie mam co z nia zrobic, zabrac jej nie moge... doradzcie mi prosze co jest lepsze hotel dla zwierzat czy zostawic ja w domu i zalatwic kogos zeby ja codziennie odwiedzal i podgladal czy je i zyje ?sprawe z piciem i pokarmem mam rozwiazana kupilem 2 automaty do ktorych maryska sie przyzwyczaja : ))) jeden nawet do niej gada : ))) przy podawaniu jedzenia : )))
Obserwuj wątek
    • lampka_nocna5 Re: prosze o rade 24.11.11, 13:00
      zdecydowanie lepiej, jakby ktoś przychodził i doglądał, a i pomiział przy okazji. Ewentualnie oddać kota komuś zaufanemu do domu.
      Koleżanki kolega musiał się wyprowadzić nagle z kotem, w nowym, tymczasowym miejscu nie było możliwości, aby i kot się tam znalazł, to koleżanka wzięła kota do siebie (i do swojego kota) na tymczas.
      Skończyło się tak, że teraz ludzie na spółkę wynajmują mieszkanie, a koty świata poza sobą nie widzą, i najchętniej śpią na koleżance (ale się załatwiła, co?)

Może dla psów hotele to jest rozwiązanie - nie wiem. Ale dla kotów to trauma
      • maryshaa Re: prosze o rade 24.11.11, 13:11
        Ja chyba też bym zostawiła w domu. Może mniejszy stres... nie będzie zmiany miejsca. Będzie na pewno tęsknić, ale przeżyje smile Ważne tylko, żeby ktoś do niej codziennie wpadał i miział. Na pewno będzie dobrze...
        ja jade na miesiąc na urlop i.... zdecydowałam się oddac koty mojemu tacie pod opiekę. Już to przeżywam smile
        • muraszka1 Re: prosze o rade 24.11.11, 13:12
          Jeżeli masz kogoś zaufanego ,to koteczce będzie lepiej u siebie.
      • absces13 Re: prosze o rade 24.11.11, 13:16
        z mizianiem bedzie trudno : ))) marysia malo romantyczna ; ) nie lubi obcych.... o oddaniu znajomym tez myslalem ale nie wiem czy ktos bedzie ja tolerowal z jej nawykami : ))) u siebie w domu moze robic co chce i byc tam gdzie chce czego o dziwo wcale nie wykorzystuje...no i traumy tez nie chcemy .... to juz pewnie zrezygnowac z sanatorium lepiej ....
        • muraszka1 Re: prosze o rade 24.11.11, 13:26
          Jedź do sanatorium! Koniecznie!
          Dobrze by było gdyby ktoś codziennie do kici przychodził,do jej domu.
          W ostateczności ,zanim wyjedziesz ,pobądź z kicią w wybranym hoteku dla zwierząt.
          Niech się oswaja.Sprawdzisz jaka tam jest opieka.Będzie dobrze.
          A do sanatoriu jedź !
          • absces13 Re: prosze o rade 24.11.11, 13:36
            nie chce jeczec ale w zasadzie jezeli o maryske chodzi.. wstyd sie przyznac.. nie ufam nikomu....jestem z nia bardzo mocno zwiazany emocjonalnie... chyba zostawie ja w domu i poprosze sasiadke zeby ja odwiedzala ... mam nadzieje , ze kocica niemieckie rozmowki jakos zniesie : ))))sam zle sie czuje w hotelach bez wzgledu na standard... sa takie zimno-bezosobowe ; )
            • wiesia.and.company Re: prosze o rade 24.11.11, 20:05
              Załatw dochodzącą opiekę. Moje koty raz do roku mają na dwa tygodnie zaprzyjaźnioną sąsiadkę
              i bardzo sobie chwalą. Ja bardziej przeżywam rozstanie, niż moi koci domownicy. A po moim powrocie wcale nie ma radosnego przywitania (choć na to zawsze liczę wink ) ale oglądanie i obwąchiwanie, niezbyt przesadne. Za to nocą cała ósemka przychodzi do łóżka, chcą się przytulić. Chodzą przez kilka dni za mną krok w krok, żebym się im nie zgubiła smile
              • pi.asia Re: prosze o rade 24.11.11, 20:12
                Niech kot koniecznie zostanie w swoim domku! Wystarczy mu jeden stres - że Ciebie nie będzie, ale ma zakodowane, że wracasz, bo to Twój dom.
                A hotelik to makabra - ukochany pan przywiózł w obce miejsce i znikł. To prawdziwa trauma. Oszczędź tego Maryśce, niech będzie na swoich włościach, gdzie wszystko pachnie panem.
    • 0ffka Re: prosze o rade 24.11.11, 20:23
      Zostaw kotka w domu. Niech ktoś do niego przychodzi nakarmić go, wyczyścić kuwetę. Niech będzie z Tobą w kontakcie podczas Twojej nieobecności w domu. Poza tym takie kręcenie się po domu trzeciej osoby zniechęca złodziei smile
      Hotel dla zwierząt to potworny stres dla kota. Mojej znajomej kot dostał cukrzycy po takim pobycie chociaż hotelik prowadzi weterynarz...
      Wiem że teraz można wynająć za pieniądze osobę opiekującą się zwierzakiem pod nieobecność właściciela tj pet sitter:
      petsitter.pl/index.php5--
      Ѿ
      • 0ffka poprawiony link 24.11.11, 20:26
        petsitter.pl/index.php5
        • 0ffka Re: poprawiony link 24.11.11, 20:31
          i pamiętaj o kontakcie telefonicznym z osobą, która zajmie się Twoją kotką! Kicia może zachorować ze stresu i samotności, więc lepiej abyś o tym wiedział na czas.
    • niebieskaa4 Re: prosze o rade 24.11.11, 21:16
      Kicia powinna zostać w domu i niech ktoś ją odwiedza. Jak moja siostra wyjeżdża to ja po pracy zaglądam do jej futer. Mimo ,że mnie znają i tak są obrażone ,że to nie ta pancia. Potrafią ze złości coś zniszczyć, strzelić kupensę na podłogę, wylać wodę z miski - ciężka obraza. Ale przynajmniej są u siebie tu gdzie się czują bezpieczne. O wiele gorszym rozwiązaniem jest jakiś dom tymczasowy ale o wiele lepszym od hotelu.
    • absces13 Re: prosze o rade 24.11.11, 23:00
      dziekuje za porady : ))) maryska zostaje w domu... to pewne..mysle, ze uda mi sie kogos przekupic azeby sie nia opiekowal ; ) jako informatyk chyba kam zainstaluje (dobrze wiedziec jak blizni obchodza sie z naszymi zwierzakami ) pozdrawiam serdecznie : )))
      • 3-mamuska Re: prosze o rade 25.11.11, 00:43
        W domku kotu bedzie lepiej,ja o zdjeciach pomyslalam, zeby ktos wysylam mailem codziennie ,zebyc wiedziala ze przycodzi koty jedza i maja wode i miznianie.
        • 0ffka Re: prosze o rade 25.11.11, 00:55
          Właśnie! Musi być kontrola.
      • 0ffka Re: prosze o rade 25.11.11, 00:54
        Mądra decyzja smile I bądź w kontakcie z opiekunem swojej kotki!
        Ja nie byłam przez tydzień i po powrocie zastałam w domu chore koty chociaż opiekowała się nim moja bliska znajoma (nawet nocowała z nimi) sad Mam na tym punkcie uraz!
    • mary4 Re: prosze o rade 25.11.11, 11:35
      wg mnie jak bedzie mial ja kto odwiedzac to zostw w domu, hoteliki sa mile ale to jednak wg mnie wyjscie awaryjne
    • naddall Re: prosze o rade 27.11.11, 23:36
      Hotel dla zwierząt to ciekawa sprawa. Opłaty nie bywają zbyt duże, do tego opieka najczęściej bywa bardzo fachowa. Hotel stanowi dobry sposób na umożliwienie zwierzakowi dobrych warunków na czas nieobecności właściciela. Jednak skłaniałabym się bardziej do tego, by jednak pozostawić kotka w domu - to zawsze swój teren, brak większych zmian i swojski zapach, więc zaoszczędzisz mu stresu związanego z wyprowadzeniem się choćby na jakiś czas ze znanego miejsca. Warto tylko dopilnować, by kotka miała wszystko mniej wiecej tak, jak za Twojego pobytu, te same pory karmienia, jakąś aktywność... no i sprawdziłabym, jak ow ktoś, kto będzie przychodził, radzi sobie z kotem, a jak reaguje na niego kot smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka