Dodaj do ulubionych

Nowoczesny drapak ;)

04.03.12, 23:53
Na początku kocina sobie upatrzyła starą kanapę.
A niech tam ! i tak była do wymiany.
Jak zaczęły sie duże mrozy, zaczęłam palić w kominku więc przyniosłam sobie taki kawałek zwykłej dechy do cięcia maleńkich drewienek do rozpalenia.
No i sieściuch od tamtej pory uważa że to drapak.
Wyniosłam w piątek tą dechę póki co, na balkon a kocina podchodzi do kominka i jęczy.
Na początku nie skumałam, ale syn mi zażartował że tęskni do swojego "drapaka".
Przyniosłam dechę znowu do domu i kicia zadowolona.
Muszę jej sprezentować jakiś drapak( bo decha okazale nie wygląda ) ale ciągle jakoś brak mi finansów sad
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: Nowoczesny drapak ;) 05.03.12, 08:25
      może się okazać, że drapak ze sklepu nie będzie tym właściwym
      Decha rządzi smile
    • wadera3 Re: Nowoczesny drapak ;) 05.03.12, 08:35
      Moja Tosia z upodobaniem drapie kawał brzozowej gałęzi leżący dekoracyjnie na podłodze w pokoju TŻ-ta, więc jeśli jej decha pasuje raczej przynieś spory pniak, to będzie i stylowo i praktyczniewink
      Choć jak napisano, może okazać się, że decha jest najwłaściwsza.
      • kr_ka_11 Re: Nowoczesny drapak ;) 05.03.12, 08:53
        kurcze tylko żeby sobie jakiejś drzazgi w łapkę nie wbiła uncertain
        • lisia312 Re: Nowoczesny drapak ;) 05.03.12, 09:06
          koty najbardziej lubią drapaki naturalne- najlepiej kawałek kloca z korą. Niestety, syf po drapaniu nieobadany, ale czego koty dla nas nie zrobią winksmilesmile
          • olinka20 Re: Nowoczesny drapak ;) 05.03.12, 09:44
            Moje maja drapak i co z tego?
            Najlepiej drapac kawałek drewnianej sklejki przy wejsciu do pokoju i stelaz drwniany w garderobie.
            Wiec nie inwestuj w drapak, bo bedzie lezał tak jak moj, tylko dbaj o stały dostep do deskiwink
            • barba50 Re: Nowoczesny drapak ;) 05.03.12, 10:28
              Pomimo wielu drzew w ogrodzie koty (w większości) preferują pieńki

na zewnątrz

https://images45.fotosik.pl/74/1941b765d06a373dgen.jpg

w domu (w głębi Imbryk z czasów tymczasowania)

https://wstaw.org/m/2012/03/05/pieniekrudy.JPG
              • saga55-5 Re: Nowoczesny drapak ;) 05.03.12, 12:59
                Chyba macie rację.
                Czas na spacer do lasu w poszukiwaniu "drapaka" smile
                • zew-is Re: Nowoczesny drapak ;) 06.03.12, 19:24
                  ja bym spróbowała z tekturowym (np. animalia.pl/produkt,3608,Trixie_Drapaczka_z_tektury.html). u mnie się sprawdza ilekroć mam na stanie. a na stałe mam drapak stojący, który kici podpasował. co prawda nie miałam nigdy żadnej deski czy pieńka, więc nie wiem jak by tektura wypadła przy takiej konkurencji smile
                  • annb Re: Nowoczesny drapak ;) 06.03.12, 20:30
                    mnie się bardzo podoba taki

www.wnetrza.webzine.pl/drapak-dla-kota-3/

moze kiedys kupie albo zrobię smile
                    • schiraz Re: Nowoczesny drapak ;) 06.03.12, 21:59
                      U moich kotów w roli drapaka najlepiej sprawdzają się dywaniki z Biedronki (takie najtańsze, po 12,99, sezonowo w ofercie). Kupiłam im fajny (w moim mniemaniu) drapak i olały, dywaniki rządzą, teraz jak są to kupuję po kilka od razu, bo jeden im starcza na miesiąc. Ja bym na Twoim miejscu pozostała przy desce, bo mogą mieć Twoje dobre chęci w nosie smile
                      • sol_ Re: Nowoczesny drapak ;) 06.03.12, 22:52
                        mój kot swego czasu miał specjalnie skonstruowaną drapako-półkę - właśnie z pieńków i przeszlifowanych, nieokorowanych desek. Entuzjazmu zbyt wielkiego nie było ale może rozmiary konstrukcji nie były odpowiednie (tak sobie teraz myślę). Własnym sumptem stworzyłam długą tubę ściśle owiniętą sznurem - czasem korzysta wskakując z rozpędu i zawisając na niej. Ale największym hitem są przymocowane do ścian siedziska od krzeseł (takie wyplatane papierowym sznurkiem) - funkcjonują jako półki na kilku poziomach - kot tam sypia a poza tym ma odruch Pawłowa żeby po wskoczeniu na półkę skrobać pazurami jej powierzchnię. Tak więc wynalazłam drapak idealny smile

Natomiast w nawiązaniu do nowoczesności mogę polecić dwie strony - raczej jako ewenementy do pogapienia się bo ceny straszliwe smile

do pogapienia się

wątpię żeby kot korzystał ale ja miałabym przyjemność estetyczną
                    • sol_ Re: Nowoczesny drapak ;) 06.03.12, 22:58
                      a wiesz jak by strzępy z tego kartonu leciały? smile Mój kot zapluwa pół pokoju odgryzanymi i wypluwanymi na odległość strzępkami pudeł kartonowych. Czasem mam wrażenie, że to rodzaj zawodów - "jak daleko uda mi się splunąć odgryzionym kawałkiem tektury". Myślę, że taki kartonowy drapak by bardzo krótko służył - jeśli by się kotu spodobał to po tygodniu nic by z niego nie zostało. No i pytanie czy on stabilny jest. Łatwo można go zrobić więc to ciekawe zajęcie na wolny wieczór smile
                      • sol_ Re: Nowoczesny drapak ;) 06.03.12, 22:59
                        uhhh to było do annb i jej linka. Coś się źle podpięło uncertain
                      • annb Re: Nowoczesny drapak ;) 07.03.12, 08:54
                        u mnie pudełka stoją i nie sąobgryzane wcale a wcale
                        dlatego karton by sięsprawdzil
                        Drapaki sluzą drapaniu i koty namietnie ostrza na nich swoje pazury
                        a ten karton mnie neci bo jest inny
                  • saga55-5 Re: Nowoczesny drapak ;) 06.03.12, 23:19
                    zew-is napisała:

> ja bym spróbowała z tekturowym

Coś w tym jest.
                    Jak karton wina stoi w przedpokoju, kocica pierwsza się do niego próbuje dostać.
                    Czasami nie odbieram jej przyjemności otworzenia kartonu wink
                    Tak długo będzie go tarmosić, dopóki go nie otworzy.
                    Pijaczka na głodzie chyba wink
    • saga55-5 Macie rację :) 06.03.12, 23:25
      Zanim drapak kupię, spróbuję "metod naturalnych " wink
      Bo ta decha pięknie nie wygląda sad
      Może uda się uniknąć wydatku. Aczkolwiek moja córka już nawet chciała coś tam dać ze swojej kasy na drapak, ale nie mam sumienia by od niej brać.
      Mimo wszystko fajny gest, bo wiem że naprawdę sierściucha kocha smile
      • wladziac Re: Macie rację :) 07.03.12, 08:39
        moje koty nie mają żadnego wypasionego drapaka tylko zawieszony na ścianie w kąciku płaski z deski powleczonej sznurkiem kupowany co jakiś czas w sklepie i duży pieniek na balkonie,w zupełności wystarcza
      • annb Re: Macie rację :) 07.03.12, 10:09
        mam w przedpokoju dwie skrzynie wiklinowe
        Koty na nich ostrzą pazury
        Nie byly te skrzynie az tak drogie
        Moze u was gdzies jest lokalny ryneczek gdzie ktos sprzedaje wiklinę
        Oprocz drapaka mam jeszcze sizalową wycieraczkę drapaczke
        cos takiego
        www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/faworyci/60909
        ktora normalnie lezy na podłodze.I tymczasy ładnie na niej ostrzą pazury
        • kr_ka_11 Re: Macie rację :) 07.03.12, 13:52
          ta mata jest dobra jako doraźne rozwiązanie albo jak się gdzieś koty zabiera (np. na weekend). wg mnie jednak lepiej kupić coś na czym kot się może wyciągnąć (drapak powinien mieć choć jeden element na min. 80 cm wysokości).
          Myśmy zainwestowali w porządny drapak, by nie kupować co pare miesięcy nowego, i jeszcze go dobrze nie złożyliśmy jak już się do niego obie dobierały. odczepiły się kompletnie od mebli, których wcześniej nie szczędziły (zwłaszcza jednego fotela) do tego jest całkiem przyzwoity wizualnie, więc myślę, że naprawdę warto zainwestować raz a dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka