Dodaj do ulubionych

Mania wymiotuje

24.03.12, 21:11
Kochani pomóżcie. Moja 2 letnia Mania wymiotuje. Wczoraj nie wyglądało to jakoś niepokojąco. Zwymiotowała ze 2 razy, wyrzucając wraz ze śliną kawałki pożartego przez siebie plastikowego pompona. Za to z nocy wymiotowała ze 3 razy, dziś w dzień kolejne 3. Odnoszę wrażenie, że przyczyną jest połknięta sierść. Szarpie nią w sumie bezproduktywnie, bo wymiotuje głównie śliną, raz tylko raz zauważyłam w wymiocinach trochę sierści. Biegunki nie ma, wypróżniła się dzisiaj bardzo skromnie, za to w kupie zauważyłam zbite pasmo sierści. Oczywiście nie mogę wykluczyć, ze się czymś podtruła, Ogólnie Mania jest w niezłej formie. Jest trochę osowiała, to znaczy nie szaleje jak zwykle, nie terroryzuje Miśki, ale też nie jest jakaś tam bardzo zmarnowana. Apetyt ma gorszy niż zwykle, ale coś jednak je.
Nie wiem jak jej pomóc, bo niestety w mojej pipidówie weterynarz będzie dopiero w poniedziałek. Po każdym "pawiku" wlewam jej strzykawką do pyszczka trochę wody.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Mania wymiotuje 24.03.12, 21:22
      Najlepiej byłoby podać jej pastę odkłaczającą i troszkę przegłodzić.
      Dobrze też byłoby podać jej trochę parafiny, żeby ewentualne kłaki miały "ślisko".
      Bo jak naprawdę się przytka całkiem, to będzie kłopot.
      Póki nie zwymiotuje sporego kłębka, albo nie wydali z kupą, nie zmuszaj jej do jedzenia.
      • kotapsota Re: Mania wymiotuje 24.03.12, 21:34
        Kiedyś znalazłam taka radę: dać kotu masło. Jak nie będzie chciał jeść, to posmarować trochę wierzch łapek, zliże.
        Trzymamy kciuki
        • wadera3 Re: Mania wymiotuje 24.03.12, 21:39
          Masło też może być, chodzi o ten "poślizg".
      • estelka1 Re: Mania wymiotuje 24.03.12, 21:46
        Dzięki wielkie za odpowiedź. Nie zmuszam Mani do jedzenia, tylko ją dodatkowo dopajam po wymiotach, żeby mi się zwierzątko nie odwodniło. Karma stoi w miseczce, więc sobie sama ją skubie. W dwóch następnych mleko i woda, wiec też ma dowolnie ją do dyspozycji. Jutro zorientuję się, czy w jedynym czynnym sklepie zoologicznym jest dostępna pasta. A proszę powiedz mi coś więcej o parafinie? Bo czytałam już parokrotnie i zastanawiam się, czy jest szansa że byłaby dostępna w sklepie zoologicznym albo aptece? Czy jest ona w formie oleju, czy jakiejś innej?
        A ewentualnie, jakbym nic nie dostała jutro, to czy masło zda egzamin? Bo przyznam, że Mania zawsze je z upodobaniem wylizuje mi z kanapek, albo z pudełka, jeśli nieopatrznie zostawiam otwarte.
        • wadera3 Re: Mania wymiotuje 24.03.12, 22:32
          Parafinę dostaniesz w aptece, tylko zwróć uwagę żeby nie była "smakowa".
          • estelka1 Re: Mania wymiotuje 24.03.12, 22:43
            Dziękuję Ci bardzo. Na pewno jutro kupię. Na razie Mania zrobiła mi dziką awanturę o jedzenie big_grin Chciałam dać jej trochę masła, ale dla niej dźwięk otwieranej lodówki, jest równoznaczny z tym, że dostanie jedzonko. Dałam jej odrobinę mokrego zmieszanego z masłem. Trochę zjadła, jakieś pół godziny temu i na razie śpi snem sprawiedliwego. Oby tego nie zwymiotowała, tylko wypuściła normalnie drugą stroną
            • wladziac Re: Mania wymiotuje 24.03.12, 22:57
              trzymam kciuki żeby Mania wydobrzała,a może już pozbyła się tego paskudztwa tylną częścią ciałka,trzeba by co jakiś czas podawać jej profilaktycznie pastę jeżeli nie skubie trawki,moje koty zjadają papirusa i to pomaga im przepchać kudły w jelitach,pasty nienawidzą jedynie Misiu lubi
              • estelka1 Re: Mania wymiotuje 24.03.12, 23:11
                A widzisz, ja całkiem przeoczyłam ten problem. Moja Duża obywa się 8 lat bez pomocy pasty. Jest z gatunku tych, co szybko i bez problemu wymiotują kłakami, a do tego zawsze wyjada mi jakieś rzeżuchy, płatki róż i tym podobne specyfiki. Misia, jak to wychodzący kot, a to trawki skubnie, a to innego zielska. A Maniusia w sumie nigdy nie była skłonna do wymiotów, no chyba że pochłonęła coś całkiem niejadalnego, typu wspomniany wcześniej pompon. Ale w tej chwili, jestem już mądrzejsza. Dziękuję raz jeszcze za podpowiedzi
    • estelka1 Re: Mania wymiotuje 25.03.12, 11:28
      Odpukać, wymioty u Mani ustąpiły. Ostatnio wymiotowała około 19.00. Po wieczornej kolacji, do której zrobiła aż 2 podejścia, spała jak niemowlę. Rano krzykiem domagała się jedzenia i robiła spustoszenie w miskach, jak zwykle. Teraz wykłada się na telewizorze, grzejąc się w słoneczku i energicznie dba o higienę smile Wygląda na to, że to jednak nie kłaczki, a jakaś niestrawność. Ale pastę i tak jej podam.
      • saraanna Re: Mania wymiotuje 25.03.12, 13:31
        Kup jej kocia trawe,to latwiej sie klakow pozbedzie.Ja kupuje tez specjalne cukierki dla kotow,wlasnie przeciw zaklaczeniu,pewno w Polsce tez mozna kupic.
        • estelka1 Re: Mania wymiotuje 25.03.12, 15:36
          Cukierków na kłaczki nie widziałam, tylko tzw. przysmaki i oczywiście suchą karmę. No ale moje babsztyle wszelkie suche jedzą z bardzo umiarkowanym entuzjazmem. Właśnie kupiłam pastę na kłaczki i dałam Mani... no i mała burcząc coś pod nosem poszła obrażona do drugiego pokoju big_grin
          • wiesia.and.company Re: Mania wymiotuje 25.03.12, 19:29
            Skoro już lepiej, to przyda się na przyszłość. Masło jest smaczne, ale w tym przypadku się nie sprawdzi. Masło się wchłania, a chodzi o to, żeby się nie wchłaniało, tylko powlekało jelita, żołądek itd., i żeby dawało poślizg (łatwiej wtedy wyrzucić to "coś"). Dlatego parafina (kupuje się ją w aptece) lub tzw. olej parafinowy - to to samo bardzo się przydaje. Najlepiej podawać na czczo i przed każdym posiłkiem (na jakieś pół godziny przed posiłkiem) 1 łyżeczkę do pysia (ostrożnie! żeby się nie zachłysnął kocio, lepiej nawet na dwa razy). Powleka, pomaga w łatwym tzw. transporcie.
            Można jeszcze podać siemię lniane - kupuje się w sklepach spożywczych lub w aptece lub zielarskich. Według przepisu na opakowaniu, zalać wodą gorącą i pozostawić do uzyskania śluzowatej zawiesiny. I tym dopyszcznie, lub dodawać do jedzenia i wymieszać w miseczce, niektóre koty lubią wręcz trochę pochłeptać ze spodka (są tacy entuzjaści smile ). Dobrze, że już dobrze smile
            • estelka1 Re: Mania wymiotuje 25.03.12, 22:39
              Dziękuję Wiesiu za rady. Uprzedziłaś moje pytania, co do dawkowania smile Pozdrawiam cieplutko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka