a.g.n.i Re: Imiona Waszych kotów 02.11.12, 19:48 Hipolit Draptus, Vivianna Mrouh i Filemon Drugi Było sporo zabawy przy wpisywaniu imion (wszystkich, a jakże) do książeczki szczepień. Na co dzień: Hipek, Wiwka i Filek. Mają też "pieszczotliwe" przezwiska. Hipek i Wiwka brzydko i do rymu (Pipek i Dziwka), Filek zwany jest Popierdółką. Przezwisko pasuje do tego stopnia, że niektórzy znajomi potrafią się nawet teraz zdziwić: "o, to Popierdółka ma jakieś inne imię? Filemon? No co ty..." U mojej mamy jest Walentyna, bo urodziła się 14 lutego, zdrobniale Wala. I Molly, z tym imieniem już do mamy przyszła. Też ma przezwisko - Kurdemola Odpowiedz Link
mary_ann Re: Imiona Waszych kotów 02.11.12, 20:24 Kiedy kocica zawędrowała w nasze progi, starsza córka zapisana była w gimnazjum do grupy realizującej projekt na tematy historii polskich Żydów. Stąd wzięła się Esterka. Nie ukrywam, że czasem czerpiemy małoduszną satysfakcję z obserwowania reakcji osób, które - jeśli wykażą lekkie zdziwienie tym imieniem - są informowanie, że po prostu kot jest z pochodzenia Żydem i tyle. Odpowiedz Link
sol_ Re: Imiona Waszych kotów 02.11.12, 21:52 mary_ann - zachwyca mnie Twoja małoduszna satysfakcja Nie trafił Ci się jeszcze nikt wtajemniczony, który by dociekał czy aby na pewno po kądzieli? Moja kotka nie ma imienia i chyba już za późno żeby to zmieniać. Usiłowałam przypasować mnóstwo imion ale żadne nie leżało "jak ulał". Najdłużej chyba utrzymał się "Strzępiel" ale to obejmowało tylko kocie dzieciństwo Odpowiedz Link
mary_ann Re: Imiona Waszych kotów 02.11.12, 23:41 sol_ napisała: > mary_ann - zachwyca mnie Twoja małoduszna satysfakcja Nie trafił Ci s > ię jeszcze nikt wtajemniczony, który by dociekał czy aby na pewno po kądzieli? > E, nieee. Tym, u których imię budzi "patriotyczną czujność", zwykle brakuje wiedzy o takich subtelnościach. Odpowiedz Link
babcia47 Re: Imiona Waszych kotów 05.11.12, 16:49 oj tam, oj tam..w czasach słusznie minionych planowalismy emigrować do RFN-u.. "na pochodzenie"..w koncu mieliśmy w rodzinie owczarka niemieckiego ) Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Imiona Waszych kotów 03.11.12, 05:45 No proszę. Idealne imię dla Królowej Odpowiedz Link
rapuntzel Re: Imiona Waszych kotów 03.11.12, 14:02 Kicia ma na imię Różyczka, ale oczywiście w użyciu jest mnóstwo określeń Często mówię do niej "Groszku", bo zdrabniając jej imię, mówiłam do niej często "Rożku", a stąd już prosta droga do Groszka. Więc jest Groszek, Gronio, a kiedy udaję, że jestem zła, to mówię per Grochu. Odpowiedz Link
maby-baby Re: Imiona Waszych kotów 03.11.12, 22:51 Puma, Pumcia, bo to taka czarna, dostojna parwdziwa puma Odpowiedz Link
fajnykotek Re: Imiona Waszych kotów 06.11.12, 09:02 U nas jest obecnie 7-letni Ciciek (bo wołamy ci, ci, ciiii) zwany Tłustuchem, Baryłką albo Szafą z racji gabarytów. Drugim kotkiem jest roczny Kleofas (takie imię dostał w DT) na którego wołamy Kicontko, Kiciuś, Ciciuś. Kleofasek wygląda jak młoda kotka w ciąży . Odpowiedz Link