07.05.18, 13:53
Mam problem - dwa koty, z których jeden jest szczupły, nawet ostatnio trochę schudł, a drugi po kastracji zaczął tyć. I tyje. Na każdej karmie, jaką wypróbowałam. Problem z tym, ze bez przerwy drze mordę, ze chce jeść. Mogę nie dać, ale nie da się w tych warunkach niczego robić - kot miauczy, wskakuje na kolana, wyje, tupie i domaga sie żarcia. Daję bardzo małe porcje, ale to nie pomaga.
Jak odchudzić jednego kota, nie odchudzając drugiego? Ten drugi je znacznie więcej od tego pierwszegosmile
Co robić, jak kot wyje, a jak go wyrzucam z pokoju, to jest ewidentnie cholernie nieszczęśliwy?
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Kot żre 08.05.18, 07:32
      Ten sam problem ma człowiek który musi schudnąć; najlepiej by było odwrócić uwag€ ,,głodującego,, od jego cierpieniawink i zająć go np zabawą i zm€czyć tak żeby nie miał si£y na nic.Tyle że mnie by się nie chciało uaktywniać ruchowo kociejstwa i poprostu wiąchy bym s£a£a i tyle wink
    • mysiulek08 Re: Kot żre 08.05.18, 07:58
      Co jedza?
      • jottka Re: Kot żre 08.05.18, 12:19
        mysiulek ma rację, co on je? jeżeli kocina ma aż takie łaknienie, to trzeba z wetem porozmawiać i dobrać odpowiednią karmę (może trzeba fryski z np. surowym mięsem przeplatać, zwykle po nim kot idzie spać i zajmuje się trawieniem, a nie darciem mordysmile, ale od porządnego weta trzeba zacząć.
        • verdana Re: Kot żre 08.05.18, 22:54
          Rozmawiałam z wetem. Powiedział, że trudno - nic więcej nie zrobię. Są koty tak namolne, że nie da się od nich opędzićsmile
          Kot zabawą nie jest zainteresowany, nigdy nie był, ale sporo biega z drugim kotem.
          • mysiulek08 Re: Kot żre 09.05.18, 00:32
            Ok, ale nadal nie wiemy co koty jedza smile
            • jottka Re: Kot żre 09.05.18, 11:34
              szukaj innego weta, w stolicy nie powinno być trudnosmile są karmy dla otyłych kotów, są karmy wysokobłonnikowe (zapychają głodomora), może trzeba część pożywienia w surowej wołowinie zaprowadzić i to takiej w grubym kawałku, żeby się musiał pomęczyć, zanim zje. czasem dobrze działają zabawki typu kong czy ukrywanie żarcia po mieszkaniu, żeby książę pan musiał ruszyć na polowanie, co go trochę zajmie, a na końcu będzie konsumpcja.

a jeszcze - z trawieniem nie ma on problemów? bobki regularnie w kuwecie?
              • verdana Re: Kot żre 09.05.18, 17:18
                Wet twierdzi, ze kot jeszcze nie jest otyły. Faktem jest, że startował z pozycji bardzo chudego kota, utył po kastracji. Kot żre różne karmy, głównie Royal dla otyłych kotów, i różne saszetki mokrego (w tym wypadku wiem,że powinien mokrego więcej, ale nie lubi, surowego mięsa nie tknie, twierdzi, że wołowina jest produktem równie niejadalnym co miska), ale nie zawsze - problemem jest drugi kot, który schudł i powinien zostać podtuczony. A jedzą zawsze razem i życzą sobie mieć miski w tym samym miejscu, inaczej jest awantura. Ukryte żarcie błyskawicznie znajduje piessmile To jest zbyt radykalny system odchudzania.
                Na razie postanowiłam, nie bacząc na konsekwencje (czyli brak snu) nie wstawać o ukochanej 5 rano, aby koty nakarmić. Wyją, to wyją.
                • jottka Re: Kot żre 10.05.18, 11:26
                  jest karma (u wetów) VetConcept - droższa, ale można znaleźć sporo taniej w hurtowniach (a niektóre sprzedają chętnym w detalu); moja kocica jest na tej karmie z tytułu problemów z układem moczowym, ale przy okazji dobrze jej zrobiło na rozmaite problemy gastryczne (z zaparciami na czele), są i takie chyba dla odchudzanych kiciusiów. RC jest na zbożach, może uczulać, lepiej poszukaj jakiejś bezzbożówki typu Orijen - raz, że łatwiej przyswajalne dla kota, to są też zdecydowanie mniej tuczące i w ogóle kotom dobrze robią. oba koty mogą jeść bez przeszkód.

a żarcie chowamy w okolicach żyrandolasmile o ile nie masz psa o talentach alpinistycznych, to nie powinien się tam zbyt szybko dobrać...
                  • verdana Re: Kot żre 10.05.18, 19:34
                    Orjenu nie chce. Demonstracyjnie siedzi nad miską i wyje, ze pustasmile Spróbuję VetConcept.
                    Pies nigdzie wyżej nie wlezie, ale żyrandola nie mamysmile Tzn wszystkie ściany w półkach na książki. Owszem, kot je lubi. Ostatnio rzucił w męża Koranem.
    • mysiulek08 Re: Kot żre 10.05.18, 18:30
      Uwazasz, ze po kastracji tyje? smile to nie jest powod. Kocie jak trafilo do Ciebie? Ulica?schronisko? Ten niejadek tez kastrat?

W sumie mamy podobna sytuacje u SW. Luk/Grubson, kocisko grubokosciste je bo musi, ot kilka chrupek, troche mokrego, kurak jak mu przypasuje, wolowine za to nosem wciaga smile Siostra Leia/Miki kocha jesc, jedzenie jest najukochnaszym zajeciem. Efekt, jet gruba, kurde jest gruba!
      Jak sie jej nie pilnuje to zmiecie swoja porcja, brata porcje i matki porcje.

Kombinowalismy na wiele sposobow, karmy dla otylych kotow tez, po RC przytyla tongue_out czemu sie nie dziwie patrzac na sklad.

Co pomoga? widac powolutku efekty, to zmiana zarcia na rybny orijen.... Miki po prostu nie lubi rybnego zarcia, za to Grubson uwielbia smile troche gorzej z Kluska, bo ona problemy z pychem a chrupki sa wieksze noz zwykle.
      Moze wiec idz ta droga, nie dawaj 'hamburgerow' pod postacia RC czy to dla otylych czy nie, nie dawaj smieciowego mokrego z cukrem i zbozami. Dobra bezzbozowka na miesie a nie na mączkach. Orijen najlepiej sie przezentuje, mokre podobnie, bezzbozowe z miechem bez dodatkow.

Pewnie super by bylo gdyby jadl surowe, nasze dostaja solidna surowa kolacje i sa grzeczne przez cala noc bo trawia smile ale jak nie je, to trzeba mu da porzadne miesne zarcie zeby sie szybko nasycil.

Na rybnym Orijenie calkiem fajnie schudl Miszczu ( a juz nosil niezla cysterne), on mial 'syndrom obozowy' jak to kot, ktory musi dbac o zarcie, 'jak jest to trzeba jest, bo potem moze nie byc'. Jak sie przekonal, ze miska regularnie sie zapelnia to przystopowal, podobnie Bubu, nakarmic tego glodomora nie mozna bylo. Celinka schudla, Prosionek (*).

Widzimy roznice miedzy zwykla bytowa karma, dobra bezzbozowka a tym orijenem.

• verdana Re: Kot żre 10.05.18, 19:38
        Ten drugie je dwukrotnie więcej niz ten pierwszy. I jest szczupły. Kocha jeść jeszcze bardziej niż ten gruby.
        Nic z rybą nie wchodzi w grę, żaden nie wziął nic z rybą do pyska. Karmiłabym, ale po wyrzuceniu drugiego opakowania zapał mi przeszedł.
        Wiem, co jest problemem - niewielkim, ale zawsze. Ten grubszy NIC nie pije. Czasem w upał, łyk wody. Jak jest spragniony, to pije tylko parę łyków skondensowanego mleka. Daję odtłuszczone, ale i tak to kaloryczne jak cholera - chociaż małe opakowanie starcza na tydzień. Ale znajomy wet powiedział, ze kot musi pić, lepiej juz, aby przytył, niż nie pił wcale.
        I widzę,że jak jest spragniony, to tego mleka domaga sie zupełnie inaczej niz jedzenia.
        Nie bardzo wiem, co robić w tej sytuacji.
        • mysiulek08 Re: Kot żre 10.05.18, 23:17
          Po obserwacji moge spokojnie stwierdzic, ze u koow jak i ludzi, jedni moga jesc i jesc i nie przytyja a drudzy po kawalku ciasta maja od razu pol kilo wiecej. UmpaLumpa je wszystko co sie nadaje do jedzenia (i nie tylko tongue_out) a jest szczuply szczupak, podobnie jak Chester.
          No ale fakt, mleczko z puszki swoje robi.

Orijen jest nie tylko z ryba, swietna jest ta wersja:
          www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/orijen_karma/orijen_kot/463653

Kicia.Yoda bardzo lubi smile

Co za zas do picia, probowalas mieszac mokre z woda? moze fontanna go namowi? Grubson z miski sie nie napije ale w fontannie to i sie wykapac potrafi.
          • jottka Re: Kot żre 11.05.18, 08:03
            zgadzam się, Orijen jest w różnych smakach, kocur żarł też któryś tylko wybrany smak, nie pamiętam - bezzbożówek jest jeszcze kilka, może któraś podpasuje?

na picie zwykle dobrze robi rozstawienie po domu w nieoczywistych miejscach (o! cóż za niespodzianka!smile dużych pojemników z wodą (jeden zboczeniec lubił popijać ze starego wazonu...) - ja mam miskę niemal na środku pokoju, w cieniu doniczki z pnączem, gdyż kocica tak lubi. z normalnej miski w kuchni pić nie będzie, bo i po cóż. kolejna miska na balkonie, schowana w sezonie pod lobelią, też jest godna uwagismile

a był taki kocur u kogoś na tym czy innym forum, który nie pił z definicji, aż zrozpaczona opiekunka odkryła, że trzeba zalać wodą garnek po mleku, najlepiej lekko przypalonym, i zostawić w zlewie - ambrozjasmile
            • verdana Re: Kot żre 11.05.18, 14:04
              No to spróbuję innego smaku. Jak nie będą chciały żreć, to Was pozwęsmile
              Z wodą próbowaliśmy różnych sztuczek, bo poprzedni kocur pił tylko bieżącą wodę z kranu, a nasz drugi pije tylko świeżo nalaną (bardzo miło, jak chce mu się pić o 4 nad ranem).
              Mokre z wodą jest fuj. Nie dla psa, pies jest szczęśliwy i wyżera wtedy wszystko.
              Fontanny jeszcze nie próbowałam, ale woda z kranu nie nadaje sie wg. kota do spożycia. Ze szklanki też nie. Z wazonu owszem, poprzedni kot pił, ten nie.

• mysiulek08 Re: Kot żre 11.05.18, 16:37
                Kicia.Yoda, w sumie niejadek, podobnie jak Grubson, je bo musi, lubi tez miesna Acane, a to tansza opcja. Nutrience jest lubiane, ale w Polsce nie ma. Innych bezzbozowek nie znam smile Jeszcze Taste of Wild, ale to na mączkach wiec odpada.

W kwestii picia, to moze sprobuj pasty miamora z woda?

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/miamor?utm_source=gridclick&utm_medium=cat&utm_campaign=miamor-09102017&utm_content=button&utm_term=cat_treat

nie znam kota, ktory by sie oparl smile Nie dotyczy Kici.Yody.

Fontanny u nas okazaly sie zbawienne, choc upierdliwe w kwestiach mycia, wiec polecam.
                Sprobuj taka:

www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/643219

cena ma znosna, jest nieduza i cicha, co wazne przy poczatkach znajomosci. Kicia.Yoda ma wersje wyzsza, okragla i jest ok. Latwa do mycia, lekka. Tylko tego zoltego srodka nie wkladaj, dodatkowe miejsce do chleptania jest.

• verdana Re: Kot żre 12.05.18, 10:20
                  Przy następnej dostawie z zooplusa zamówię fontannę. Niestety, wczoraj akurat wysłałam zamówieniesmile
                  • aankaa Re: Kot żre 12.05.18, 10:36
                    tak, fontanna i u nas zdaje egzamin, w sumie mam 2 typowo kocie + 2 pokojowo-balkonowe
                    rozstawione w różnych pomieszczeniach, na bieżąco muszę uzupełniać wodę bo piją dużo więcej niż z miski
              • basia_2804 Re: Kot żre 14.05.18, 16:38
                u mojej koleżanki, która ma kota również nieskorego do picia, pomogła woda "smakowa", czyli taka po ugotowaniu albo podgrzaniu parówek, oczywiście ostudzona. Podobno pije aż miło smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka