Dodaj do ulubionych

Pytań kilka....:)

23.09.05, 14:40
1. Jak często zmieniacie żwirek w kuwecie? Ja sprzatam jak tylko narobi mój
kocurek ale słyszałam że niektórzy 2-3razy na tydz.albo raz dziennie..???
2. Jakie są oznaki "dojrzałości płciowej" u kota? Oprócz znaczenia terenu-czy
takie wogóle są?
3. Czy koty domowe w wieku ok 5m-cy jedzą dużo? Bo nasza kocina chyba
zdecydowanie za dużo je (dajemy jej sucha karmę)
....
W zasadzie to chyba na tyle,jak mi sie przypomni to jeszcze zapytam...
Dodam że mamy kota od 2 miesiecy i niewiele chyba jeszcze wiemy.
Pozdrawiam wszystkie kocie mamy
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Pytań kilka....:) 23.09.05, 16:12
      Ja sprzątam kuwetę od razu, chociaż mam je na balkonie. A z tą dojrzałością to
      zależy czy masz pannę czy kawalera.Ja chłopaków kastrowałam w 8\9 miesiącu to
      podobno optymalny termin. Kotka powinna być wysterylizowana po pierwszej rui,
      niema obawy zorientujesz się po jej trelach. Chyba, że masz takie warunki, że
      nie musisz tego robić.
    • beali Re: Pytań kilka....:) 25.09.05, 19:58
      Kuwety sprzatam na bieżąco,ale niekoniecznie wymieniając cały żwir,po prostu wyjmuję to i owo i dosypuję czystego.
      Znaczenie terenu jest nawykiem-nie oznaką dojrzałości,łaczy sie tylko z nią.
      Radzę nie dopuszczać do znaczenia tzn.wykastrować kocurka w około 7,8 miesiącu życia/Twój wet powinien doradzić/,a wszelkie przejawy znaczenia tępić w zarodku.
      Wykastrowanie kocurka zanim zacznie znaczyć teren w znacznym stopniu eliminuje problem.
      Koty jedzą w zalezności od osobniczych cech,jak i my.Jeden ma spory apetyt,drugi jest niejadkiem.Małym i młodym kotom nie żałowałam i nie żałuję papu.
      Zwróć uwagę na jakość karmy,którą podajesz,by nie okazało się,że maluch wcina tyle,bo karma licha,a on potrzebuje,bo rosnie,rozwija się.W dobre papu warto zainwestować,to gwarancja zdrowia Twojego kotka.
      Pytaj,jak masz jakiekolwiek watpliwości
      Pozdr.
      • beali Re: Pytań kilka....:) 25.09.05, 20:06
        Teraz dojrzałam,że masz kicię,a nie kocurka i po kiego licha tyle o kastracji kocurka nabazgrałamwink Kotki sporadycznie tylko znaczą teren na szczęście.Swoje panienki kastrowałam dwie tuz przed pierwszą rujką,dwie już po-wszystkie w porządku.Rujka się pojawia i raczej na 100% poznasz,że to ona.Czasem pierwsza jest trudna do rozpoznania- taka cicha,ale nie często się zdarza.Kota męczy się w czasie rujki,jedno tylko ma w głowie,więc należy ja kastrować,tym bardziej,że może pojawic się cała seria rujek w dosłownie kilkudniowych odstępach.
        Napiszę od razu,że hormony to nienajlepsze rozwiązanie,grożące powikłaniami,czyli zabieg jest najlepszym wyjściem dla kota.
        • marta_i_koty Beali.... 25.09.05, 20:09
          karolcia801 napisała:

> 1. Jak często zmieniacie żwirek w kuwecie? Ja sprzatam jak tylko narobi mój
          > kocurek
          Widzisz więc, że jest kocurek....smile)))
          • beali Re: Beali.... 25.09.05, 20:23
            Fakt,że jestem zakręcona,ale tu kocurek,a dalej dajemy jej-noo dobra kocinie-kocurkowi.Pogubiłam się w tym wątku,ale żeby aż taaakwink
            Karolcia wybaczy mam nadzieję,uwzględni moje dobre chęci,a tymczasem głaski dla kocurka-kocinywinkWeź Karolciu i dziewuszkę,wtedy moje wpisy będą akuratwink
    • aniabe13 Re: Pytań kilka....:) 25.09.05, 20:07
      Kuwetę sprzątam dwa razy dziennie, tak wyszło z czasem. Wiadomo mały kot
      korzysta częściej, dorosły rzadziej. Kot 5 miesięczny to jeszcze dziecko, no
      może młodzież i nie żałowałabym mu jedzenia. Ale czy tylko na suchym kot
      egzystuje? Może urozmaicić mu posiłki: dobra puszka, mięsko, twarożek,
      jogurcik ? Jeśli kot nie jest za gruby niech je...
    • karolcia801 Pytanko o jogurciki i żwirek z sylikonu.... 26.09.05, 08:36
      Dzieki bardzo za opowiedź smile) Ja się jasno nie wyraziłam w poscie i stąd pewnie
      pomyłki w okresleniu płci u mojego kotka smile Ale fakt mamy kocura smile
      Co do jedzenia raczej gustuje w suchych ale czasem dostaje gotowane miesko a
      mozna kotkowi dawać jogurcik? Wet mi tego nie mówił...Nie dostanie
      rozwolnienia? Może głupie pytanie ale słyszałam żeby mleka nie dawać małemu bo
      może obkupciać nam dywan...więc stąd moje pytanie..
      I jeszcze jedno: kupiłam piewrszy raz żwirek z sylikonu Hiltona-i ponoć z
      takiego żwirku wyjmuje sie tylko kupkę a siusiu wsiąka w te granulki i żwirek
      wymienia sie raz na miesiąc! ????? jak to jest z tym żwirkiem?
      • beali Re: Pytanko o jogurciki i żwirek z sylikonu.... 26.09.05, 08:58
        Wyraziłaś sie jasno,tylko ja miałam problemy z czytaniem ze zrozumieniemwink
        Mięso jak najbardziej,bo to mały mięsożerca.Koty/większość/mają problemy
        z przyswajaniem mleka,a właściwie laktozy-ewentualnie podaje im się specjalne o obniżonej zawartości laktozy.Jogurcik jak najbardziej,odrobinka śmietanki-moje uwielbiają.Jeśli jeszcze nie dawałaś,to spróbuj dać,ale troszkę i zobacz reakcję,coby nie dostał rozwolnienia.Jest zasada,że wszystko,co podajemy nowego kotkom należy wprowadzać ostrożnie i powoli przyzwyczajać organizm kociaka.
        Hiltona nie znam,ale jakoś nie wyobrażam sobie miesięcznych siuśków w kuwecie,może zbrylają się i wtedy wyjmuje się je?Miesiąc siusiania,to przecież nawet najlepszy żwir nie wytrzyma i będzie śmierdziało.Z pewnością jednak napiszą Dziewczyny,które uzywają takiego żwirku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka