Dodaj do ulubionych

Kochani,apel o pomoc!

23.10.05, 13:47
Dziś poznałam Panią Małgorzatę Dobrzańską,która zajmuje się wraz z siostrą przytuliskiem dla zwierząt w Harbutowicach.Przyjęła podrzuconą do nas małą sunię.Rozmawiałysmy i w związku z tym,co się dowiedziałam,chciałabym poprosic Was o pomoc dla zwierzaków z tego przytuliska.Panie utrzymują to przytulisko tylko i wyłącznie ze swoich pieniędzy i datków prywatnych ludzi.Same kamią,dbają i leczą psy i koty.Potrzeba wszystkiego i w każdej ilości.W tej chwili nastapił straszny marazm,przybywa zwierzat,bo wiadomo czas przed zimą sprzyja wywalaniu sierściuchów,a nie ma od dwóch tygodni żadnych wpłat na konto.Nie będę pisać wszystkiego,co mówiła Pani Małgorzata,bo nawet nie wiem,czy zyczyłaby sobie tego,a z przejęcia nie zapytałam,ale wiem ,że jest niedobrze.Aby nakarmić zwierzaki Pani Dobrzańska musiała wczoraj wziąć pożyczkę.
Jeśli macie jakąś przysłowiową złotówkę w kieszeni,która nie jest Wam niezbędna,jesli możecie podzielić się z sierściuchami,proszę wspomóżcie to przytulisko.Tam będą wdzięczni za każdy grosz.
Wiem,że miejsc,gdzie potrzeby są wielkie jest mnóstwo,ale Harbutowice,to naprawdę wyjątkowe miejsce,zresztą zobaczcie sami
przytulisko.harbutowice.pointblue.com.pl/
i na amicusie
www.amicus.malopolska.pl/
Obserwuj wątek
    • mirmunn ja już ustawiłam zlecenie stałe:)))) 23.10.05, 16:32
      To rzeczywiście wyjątkowe miejsce - dwie Panie oddały własny dom zwierzakom i
      borykają się z losem. W innych schroniskach kalekie zwierzaki sie usypia - a to
      jest miedzy innymi piękne HOSPICJUM.
      Ja przeczytałam i ustawiłam sobie zlecenie stałe na to schronisko, bo biję się
      w piersi - człowiek czyta, popłacze, a potem.... codzienność i zapomina. Kwota
      mała - 20 zł, bo sama jestem i kredyt na mieszkanie spłacam, ale zawsze cosik.
      Jeśli możecie to ustawcie sobie też zlecenia - choćby i na 5 zł. Jest nas tu
      ponad setka - to daje co najmniej 500 zł miesięcznie.

To jest półtorej tony opału lub całe mnóstwo ryżu, makaronu i podrobów dla
      głodnych pyszczków, co miesiąc, nie jednorazowo!!!!!!!

Dla nas to czekolada czy piwko(nie dostaniemy próchnicy i nie utyjemy) , paczka
      fajek (będziemy zdrowsi), a dla dych bidulków to kwestia głodu lub posiłku!!!!

• beali Re: ja już ustawiłam zlecenie stałe:)))) 23.10.05, 16:57
        Mirmunn jesteŚ WSPANIAŁA!!! cały czas chodzę i myślę o Harbutowicach,bo własnie to nie tylko przytulisko,ale własnie hospicjum.Pani Małgosia mówiła o zwierzakach,dla których jest to po prostu dom,chorych,pokiereszownych,kalekich,które nie mają szans na znalezienie innego domu.To niesamowiete Kobiety,ja chylę czoła do samej ziemi przed nimi.Pani Małgosia ma w tej chwili w swoim domu w Kraku 13 psów,ile kotów dokładnie nie wiem,ale jest na pewno jeden,malutki,który ma chorą skóre,ale na razie zaszył się za lodówką i boi się wyjśc.Poznałam też młodą Dziewczynę,która pomaga Pani Małgosi i przechowuje przede wszystkim koty.Co mnie uderza i jak dla mnie jest bardzo ważne,o ile nie najwazniejsze,te zwierzaki mają tam mnóstwo miłości,czułości.
        Aaa,ale ja nie o tym chciałam,tylko,że zastanawiałam się,czy skoro jest nas tu tak duzo i gdyby tak choc częśc osób,które mogą sobie pozwolic na pomoc,co miesiąc jakiśm groszem wspomagało to przytulisko/o ile może,nie wspomaga innego miejsca/,to byłoby to takie wspólne nasze forumowe dzieło.no i ubiegłas mnie Mirmunn i wspaniale,bo ja myslałam sobie i jakas taka pewna doza nieśmiałości..
        Cieszę się bardzo,że Misia pomoże,Ty Mirmunn,może jeszcze ktoś...
        • beali Re: cos jeszcze 23.10.05, 17:00
          Strona internetowa przytuliska jest niestety rzadko aktualizowana,bo nie ma za bardzo,kto tego robić-to tak,aby ktoś nie pomyslał,że Oni nie działają.
          • mirmunn jeszcze coś wymyśliłam 23.10.05, 17:30
            wpisałam też na miau apel i przekleiłam nasz wątek można go zobaczyć:

na kociarni i głównym wątku
            forum.miau.pl/viewtopic.php?t=34082
            forum.miau.pl/viewtopic.php?t=34080
            A SWOJĄ DROGĄ POMYSŁ BEALI JEST SUPER - MOŻE OBEJMIEMY HARBUTOWICE FORUMOWA
            OPIEKĄ - KTO MOŻE CHOCIAŻ PO PIĄTALU DO MIESIĄC !!!!!!!!!!

I tak pomyśłałam jeszcze - np ludzie - alergicy, którzy nie mogą trzymać kocika
            (np. ja - drugiego), albo z dziećmi alergikami - taki dzieciak miałby piękny
            przykład wychowawczy i swoje zwierzątko w kompiku na fotkachsmile))))) i nie
            nudziłby może o te okropne chipsy co dzień tylko odpalił piątala na kotki i
            pieski w każdym miesiącu.- może macie takich znajomych.
            Albo takich , co lubią zwierzaki i nie mają warunków - niech też pomogą, jeśli
            chcą.
            • beali Re: jeszcze coś wymyśliłam 23.10.05, 17:42
              Mirmunn,no co ja mam powiedziec-rewelacjawink)Im więcej osób przeczyta,tym większa szansa na pełną michę dla jakiegoś sierściucha,na leki,dla chorego,które Panie kupują hurtowo od jakiegoś weta pod Krakiem.Widziałam dziś niektóre z psiurów,tuliłam maleńkiego szczeniaczka bez oczka.Tak wiele chciałoby się dla nich zrobić,a tak małe możliwości ma się w pojedynkę,ale razem,to już cośwink
      • hakdil Re: ja już ustawiłam zlecenie stałe:)))) 23.10.05, 19:48
        hej hej!
        Jak sie ustawia zlecenia stale?Tez moge cosik dawac.
        • mirmunn hakdil:podpowiedź "techniczna" 23.10.05, 20:12
          Jak masz konto z obsługą internetowa to jest tam na pewno taka zakładka
          zlecenia stałe. Dane konta wpisujesz (są na stronach podanych przez Beali) i
          kwotę i zaznaczasz, co ile wpływa (np. co miesiąc od 1/11/2005). Potem już bank
          pamięta i nie musisz tego robić sama, tylko strąca się automatycznie . Jeśli
          korzystasz tylko tradycyjnie z banku, to zapytaj w oddziale - ale teraz
          wszystkie banki mają tę opcję chyba. Jeśli nie korzystałaś , to uruchom -
          przydaje się. Wszystkie opłaty np. raty, media ustawiasz na zlecenia stałe
          (jeśli stałe kwoty)i samo się robismile)) za darmo. Jeśli kwoty nie są stałe (np.
          telefon), to i tak robisz przelew z domu, zamiast stać w kolejce. I opłaty sa
          groszowe.smile)
          Powodzenia w zakładaniu zlecenia.
    • mirmunn tylko szkoda, że we dwie tak piszemy:( 23.10.05, 18:22
      ja jeszcze dałam na koty i kocury i świat zwierząt, na zakoconych odrzucało
      post (brak uprawnieńmimo rejestracji). ale moze coś z tego będzie....
      • wrexham Re: tylko szkoda, że we dwie tak piszemy:( 23.10.05, 18:41
        nic sie nie boj, zaraz pogadam z mezem (bo ja niepracujaca to sie nie bardzo
        moge rzucac smile) i uzgodnimy na ile mozna zrobic stale zlecenie - duzo to to
        nie bedzie, ale po trochu od kazdego i sie moze uzbiera jakas sensowna kwotka
        pa
        • beali Re: tylko szkoda, że we dwie tak piszemy:( 23.10.05, 18:49
          wink))
          • wrexham Re: tylko szkoda, że we dwie tak piszemy:( 23.10.05, 19:32
            zrobione, pozdrawiam i dziekuje za informacje o potrzebujacych - czasem
            jestesmy zbyt leniwi zeby zeby ich poszukac samodzielnie
            • mirmunn super- dobry początek 23.10.05, 19:42
              • marta_i_koty Dołączam sie do akcji:) 23.10.05, 19:53

• danusis Ja też! 23.10.05, 20:08

• barba50 Ja też! 23.10.05, 20:19
                    Ustawiłam zlecenie stałesmile
                    • mirmunn KOCHANE JESTEŚCIE !!!!!!! 23.10.05, 20:22
                    • extrasuper Re: Ja też! 26.10.05, 18:53
                      barba50 napisała:
                      > Ustawiłam zlecenie stałesmile

Zrobię to jutrosmile
                      Pozdrawiam
    • mirmunn nowe wiadomości 24.10.05, 07:42
      Otrzymałam maila z miau, w którym dziweczyna zaproponowała, żeby przysłać info
      i zdjęcia o przytulisku, a oni tam to prztłumaczą i umieszczą na wielojęzycznej
      stronie www. Napisałam w tej sprawie o zgodę do Pań z Harbutowic, bo jesli ma
      być strona, to dobrze, zeby wiedziały o tym. Myślę, ze się zgodzą - a może Wy
      coś napiszecie tez na 150 znaków tak, zeby chwytało za serce? -bo nie wiem, czy
      one znajdą czas.
      Liczę na Wasze serduszka i ... zlecenia choć malutkiesmile, kto może. Nieźle nam
      wczoraj poszłosmile))
      • beali Re: nowe wiadomości 24.10.05, 08:13
        Dopiero wstałam,zaspana,a tu TAKIE wiadomościwink
        Coś się dziejewink))
        Nie bardzo rozumiem co z tym tekstem na 150 znaków,ale zaspana jestem.
        jesli jednak trzeba coś napisać,to błagam zrób ty Ty,nikt nie napisze piękniej od Ciebie-ja to wiem juz terazwink)
        Za chwilę wyslę Ci maila.
      • mirmunn rozmawiałam z Panią 24.10.05, 08:16
        (siostrą z Krakowa), jest bardzo wdzięczna za akcję i pierwsze datki i pozwala
        nam na napisanie tekstów - ona też to zrobi tylko nie wie, jak z czasem. Ja
        prześlę na miau dostępne zdjęcia. Napiszcie coś fajnego ytak wzruszająćo, to
        poślę tam dziewczynom na miau.
        PRZEDE WSZYSTKIM CHODZI Paniom O KASĘ NA JEDZENIE, ZWŁASZCZA PUSZKI DLA KOTÓW
        (LUB PRZEKAZANIE PUSZEK) I SPŁACENIE CZĘŚCIOWE RZEŹNIKA, ŻEBY SIĘ NIE WYCOFAŁ Z
        DOSTARCZANIA ŻYWNOŚCI !!!!
        • beali Re: rozmawiałam z Panią 24.10.05, 08:40
          Taaak, rzeźnik!!! Pani Małgosia mówiła,jak wielki mają u niego dług,
          a to przecież podstawa dla zwierzaków.
          • mirmunn napisałam tekst na stronę dla sponsorów:) 24.10.05, 17:39
            zobaczcie
            To my, zwierzaki z Harbutowic . Nie wszystkie jesteśmy tak ładne, jak nasi
            młodsi przyjaciele. Nie mamy łapek, powłóczymy nogami, jesteśmy starzy i
            często chorzy. Kochające Opiekunki stworzyły dla wielu z nas szansę na godną
            starość i śmierć wśród kochających osób, a także uśmierzenie bólu i leczenie.
            Prosimy, pomóżcie im zapłacić za nasze jedzenie i leki. Każde z nas marzy o
            własnym domu, ale tracimy nadzieję.
            Czasami ktoś z naszej gromadki dostępuje Szczęścia Domu. Nie zazdrościmy im,
            żegnamy z miłością i dalej czekamy... na dobrego człowieka... na miskę strawy,
            na lekarstwo.....
            Wspomóżcie nasze Przytulisko i Hospicjum!!!!!!
            My , skrzywdzone, okaleczone i porzucone – ciągle Was kochamy.
            Czekamy na Wasze serce......

• beali Re: napisałam tekst na stronę dla sponsorów:) 24.10.05, 18:01
              Mirka,super! Chwyta za serce,a do tego czysta prawda. Przydałyby się zdjęcia-może nie tylko te dostępne ze strony int.przytuliska.Hmmm jakies nowe..
              A może wystarcza te,to i tak nie ma znaczenia.
              Tylko zobacz,jakoś tu dzis pustocrying
              Może będzie lepiej-mam taką nadziejęwink
              • mirmunn Beata, odrzuca mi twój adres 24.10.05, 18:58
                chciałam wysłać maila na priv, ale wyskakują błędy. Będę jeszcze próbować.
                • beali Re: Beata, odrzuca mi twój adres 24.10.05, 19:11
                  Z gazetową poczta róznie bywa,ja jej właściwie nie uzywam.
                  Nie wiem,czy to ma jakieś znaczenie,ale mam okropne problemy z netem,szczególnie teraz.
                  Mój email; beata_mail@interia.pl
                  Czekamwink))
            • wrexham Re: napisałam tekst na stronę dla sponsorów:) 24.10.05, 18:22
              ja sie poryczalam, ale mnie okropnie ruszaja takie teksty wiec nie wiem czy
              jestem dobrym "probierzem"; dla mnie bomba, naprawde, nie sklecilabym nic
              rownie dobrego
              pozdrawiam
              • mirmunn doszło do autorów stronki dla sponsorów 24.10.05, 18:38
                Dostałam potwierdzenie. Trzymajcie kciuki - to ma być 6 czy 7 języczna stronka
                dla zagraniczniaków i ma latać banerek na dotacje.
                Ale my też nie próżnujmy.... smile))
                • beali Re: Też napisałam coś. Kto jeszcze może?? 25.10.05, 10:11
                  Każdy pragnie domu, w nim miski strawy, ciepłego koca
                  i uśmiechu bliskich, szczególnie stary, chory, zbity przez los.
                  Zwierzęta także.
                  W HARBUTOWICACH niosą pomoc wyrzuconym, słabym, małym, starym,
                  zniszczonym chorobami, zaniedbanym przez ludzi psiakom i kotom.
                  Próbują zrównoważyć ogrom krzywd, jakie ludzie wyrządzają zwierzętom.
                  Wspomóżcie ich, pomóżcie nakarmić tych, których właściciele nie chcą
                  już znać i wymazują z pamięci chwile, gdy wpatrzone w nich z miłością
                  zwierzęta machały ogonami, witały powracających do domu, przynosiły
                  patyk, z ufnością lizały dłonie.
                  Te zwierzęta wciąż wierzą w ludzi.
                  Nie pozwólcie, by kiedykolwiek zwątpiły!
                  Podajcie im miskę, lek, dajcie szansę kolejnym potrzebującym,a innym
                  pomóżcie po prostu godnie odejść.
                  Zwierzęta z Przytuliska-Hospicjum czekają na Waszą pomoc!

Wysyłam to do Mirmunn,niech prześle gdzie trzeba o ile może taki tekst być/?/
                  Kto jeszcze może,piszcie,choć nie wiem,ile tego tam może być zamieszczone.
                  Mirka,ile?
                  • mirmunn Re: Też napisałam coś. Kto jeszcze może?? 25.10.05, 13:05
                    przesłałam - i zapytałam ile. Myślę, że takie teksty im się przydadzą - jeśli
                    nie dla Harbutowic, bo moze im ten wystarczy, (Pani Małgorzata jeszcze
                    dosłała),to mozna inne teksty wykorzystać dla innych biedaków kocich. Chyba
                    nikt z autorów się nie obrazismile))
                    Tam właśnie szukali, kto może pisac takie przekonujące od serca historie - np.
                    jako komentarz do kotów piwnicznych lub nawet jednej bidy. Ja się zgłosiłam,
                    czekam na odpowiedź, czy potrzebują. Przekażę wam wiadomoścismile
                    • mirmunn do kochanej Madziasz 25.10.05, 13:12
                      Dziękuję w imieniu Pań i zwierzaków z Harbutowic oraz Beali (chyba mogę smile) i
                      własnym za wyodrębnienie apelu. Wsopaniały pomysł!!!!
                      • beali Re: beali składa ukłon do ziemi 25.10.05, 13:48
                        w stronę naszego Adminawink
                        • beali Re: Zobaczcie ten pomysł z miau 25.10.05, 13:51
                          tam są dane,do kogo wysyłać teksty,mozna zgłosić chęć pomocy
                          przy budowie tej wielojęzycznej strony,zgłaszać wszyskich potrzebujących!!!
                          forum.miau.pl/6-vt32890.html?postdays=0&postorder=asc&start=75&sid=0669363a335ee82572e71c730fcdc240
    • extrasuper Re: Kochani,apel o pomoc! 26.10.05, 18:49
      Wszystkie pieniądze, które wpłynęły na moje konto przekażę dla przytuliska w
      Harbutowicach. Mam nadzieję, że będę mogła to zrobić niebawem, bo u mnie coraz
      lepiej. Chcę wszystkim tym, którzy odpowiedzieli na moją prośbę serdecznie
      podziękować za ciepło i zrozumienie.
      • mirmunn jestes wspaniała i masz wielkie serducho:)))) 26.10.05, 20:42
        • umfana Re: jestes wspaniała i masz wielkie serducho:)))) 04.12.05, 15:47
          Up!
    • mirmunn nowe wieści 04.12.05, 20:36
      Kilka dni temu sprawa strony www ruszyła się trochę znowu, pojawiła sie
      informacja na miau o jej tworzeniu (dziewczyna miała zaliczenia i przerwała na
      jakiś czas) . Napisałam do niej, ale na razie bez odpowiedzi. Zobaczymy, co
      dalej. Dobrze, ze kilka osób zrobiło zlecenia stałe na przytuliskosmile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka