Dodaj do ulubionych

CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI?

13.09.06, 20:43
Witam, mam pytanie - czy ktos z Was myje swojemu kotkowi ząbki i jak to robi -
ja musze zacząć myć mojemu kotu ale nie wiem jak sie do tego zabrac - kupiłam
paste w lecznicy i co dalej... prosze o porady za ktore z gory dziekuje
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI? 13.09.06, 21:11
      Ja umiem umyć mojemu kotu zęby od strony policzkowej, ale od środka - od strony
      języka - to już nie ma siły... sad

Smaruję jej po prostu dziąsła i zęby patyczkiem do uszu, umaczanym w paście
      Stomażel.
      • ameli133 Re: CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI? 13.09.06, 21:21
        dzieki - sprobuje z tym patyczkiem - dzisiaj tarłam kotu ząbki palcem owinietym
        w gaze - jedna warstwe- takie zalecenie bylo na pascie - i to bylo bez sensu bo
        gaza dla kocich dziąseł delikatna nie jest... nie wiem czy tarlam tylko z jednej
        str bo bylo to traumatyczne przeżycie dla wszystkichwink
        pa
        • pepsi Re: CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI? 13.09.06, 21:37
          ja mialam problem z zaaplikowniem zelu na dziasla (takiego dla niemowlat przy
          zabkowaniu), czyszczenia zabkow szczoteczka sobie nie wyobrazam wink
    • kirke18 Re: CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI? 14.09.06, 10:32
      No nie myjemy, ale pastę dodajemy do karmy albo podajemy na paluszku i kota
      zlizuje. To pasta kupiona w zoologicznym ale widziałam ją tez w
      www.karusek.com.pl. Poza tym kota dostaje karm czyszczaca zeby.polecam i
      pozdrawiam
      • misia007 Re: CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI? 14.09.06, 11:11
        Ja tez podaję karmy dentystyczne, bo z pastą klopot.mam odwagę wsadzic palec w
        pyszczek tylko Wackowi i on to jakos znosi ale reszta kłapie tymi kiełkami jak
        rekiny i wymiekam.Mąż nie chce mi pomóc, zeby koty nie kojarzyly jego osoby z ta
        niemiła czynnością.Chrupki na zęby jedzą dobrowolnie i ze smakiem.
        • pepsi Re: CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI? 14.09.06, 11:15
          hej, a czy takie chrupki na zeby moge podawac 5miesiecznym dziewuszkom? jeszcze
          nie wszystkie zeby maja stale..

i jakie karmy na zeby polecacie?
          • napolnoc Re: CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI? 14.09.06, 12:13
            Moja (6 m-cy) dostaje specjalne "cukierki" na zeby.Uwielbia je.Nazywaja sie Vita-Dent,zawieraja tez
            jakies witaminy .Poza tym karmiona jest RC ktora tez dba o jame ustna.Czasem kupuje mala paczke
            jakis innch chrupek dentystycznych i dorzucam do miseczki.Mycia szczoteczka nie probowalam i
            prawde mowiac,ciezko mi to sobie wyobrazic,Fraukje ledwo czesanie znosi.
            • ameli133 Re: CZY MYJECIE WASZYM KOTKOM ZĄBKI? 14.09.06, 12:26
              Witam,
              Kupowalismy naszemu kotu wszelkie karmy dentystyczne RC, Hill's itp - czyszczace
              zeby ale on ich nie chce grysc tylko polyka nawet te wielkie kule hillsa
              przegyyzie najwyżej na pól i tyle wiec to na nic a kamien zaczyna mu sie
              odkladac... jeden vet mowi ze to dopiero płytka nazebna inny, ze juz kamien -
              zanim wiec kota wyslemy na czyszczenie zębów ultradźwiekami chcemy spróbowac
              sami wyczyscic te zeby - bo zabieg czyszczenia wiąże sie z dość głęboką narkozą
              - a tego chcemy mu zaoszczędzic - jak opracuje jakąś metode czyszczenia ząbków
              mojemu kotkowi to napisze... druga kicia zas gryzie wszystko wiec mam nadzieje,
              ze u niej kamienia nie bedzie predko....
              pozdrawiam
              a i jak macie male kotki to uczcie je od małości gryść np kawałki wołowiny - to
              podobno najlepiej czyści zęby (moj kot jednak nie lubi mięsa;-()

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka