Dodaj do ulubionych

Maniuś-sterylka-uwaga!!!

16.03.08, 21:23
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10264&w=54218462&a=54218462
Magdo, okrutnie mi przykro, ze cierpisz po stracie przyjaciela. Jest mi tym łatwiej ciebie zrozumieć, bo przeszłam swoją historię (całość w linku) prawie identycznie jak ty.
Dlatego zakłądam osobny wątek, by osoby obserwujące swoje koty po zabiegu sterylizacji, mogły być wyczulone na możliwe powikłania.
Moja Norka, wedle wpisu w książce zdrowia kota, przeszła ROPNE ZAPALENIE OPŁUCNEJ I OTRZEWNEJ.
W klinice gdzie ją ratowano, miła podany antybiotyk FORTEKOR, Cettriakson, oraz Furosemid (nerki) i Aminophylinę (płuca).
Rozumiem że nie jest to standardowa procedura i każdy wet zastosowałby jakąś inna kombunację leków. Ja podaję swoją, była skuteczna.
Od tamtego czasu słyszałam, niestety, o kilku przypadkach takich lub podobnych powikłań. Jestem pewna że wiele zależy nie tylko od wiedzy lekarza lecz i od szcześcia w przebiegu rekonwalescencji.
Wiem także, że szukałam długo, zbyt długo, pomocy dla mojego zwierzaka. Przeszłam przez stos nieprzespanych nocy, stresu, łez, rozpaczy.... i kosztował mnie ten kot prawie 900 złotych. Najdroższy dachowiec świata.
SZukajcie wsparcia i konsultacji u innych wetów, nie zwlekajcie z badaniami (morfologia, rtg). Duszący się zwierzak to obraz nie do zapomnienia.
Bądź pełna nadziei Magdo, przyjdzie do ciebie inne kocie serduszo, serdecznie łączę się z tobą w żalu, ale i w nadziei.
Obserwuj wątek
    • magdaksp Re: Maniuś-sterylka-uwaga!!! 16.03.08, 22:13
      faktycznie podobna historia.natomiast u maniusia to był FIP czyli zapalenie
      otrzewnej niestety wysiekowe.czyli tak naprawde choroba nieuleczalna i zawsze
      smiertelna.ja nie mam zalu do zadnego weta tym bardziej ze manius odrazu mial
      zrobione przeswietlenie i pobranie krwi
      • minerwamcg Re: Maniuś-sterylka-uwaga!!! 17.03.08, 00:22
        No więc właśnie, Scrivo. FIP niestety jest znanym kotobójcą, chwilowo nie ma na
        niego lekarstwa, nie pomaga też profilaktyka, poza tą najogólniejszą, żeby o
        kociaka dbać. No, ale o Maniusia dbano.
        Magda, trzymaj się. Kiedyś znowu podejdzie do Ciebie czarny kociak... a Ty się
        zdziwisz, skąd go znasz.
        • magdaksp Re: Maniuś-sterylka-uwaga!!! 17.03.08, 12:50
          ja mam teraz obserwowac restze moich kotow,jutro idziemy na kontrole,ale jesli
          ktorys bedzie mial FIP to sa male szanse na przezycie.przy tej formie z
          wysiekiem zawsze konczy sie to smiercia ,przy tej bez wysieku ponoc koty moga
          zyc bardzo dlugo.ale pocieszam sie ze ponoc rzadko zdarza sie ze kilka kotow z
          jednej grupy ma FIP.
      • babka71 Re: Magdaksp! 17.03.08, 11:22
        Byłam u pani Halinki, pamietasz ją??, jej 15-sto letni czarny kocur
        tez Maniek prawdopodobnie ma to samo.., powiedziałam jej o
        Maniusiu , prosi o namiary do tej Twojej kliniki, w której byłaś..
        Boże cały czas ogladam te zdjęcia i nie mogę uwierzyć , że to się
        stało.......................
        pozdrawiam i trzymaj się..
        p.s może jakaś bidulka kocia czeka na miejsce Maniusia??? rozejrzyj
        się !!, moze to znak, by uratować inne wcielenie Mańka??, Koty mają
        9 zyć ..więc
        • magdaksp Re: Magdaksp! 17.03.08, 12:48
          pamietam .
          ja bylam w klinice elwet na niepodleglosci u pani doktor dagmary astachow.
          ona jest naprawde swietnym lekarzem.najwazniejszy chyba jest rentgen bo na nim
          wszystko wychodzi.ja widzialam ostatni rentgen maniusia-mial cale pluca
          wypelnione plynem...
          ale omijaj pania Lepką szerokim lukiem .
          przypuszcam ze niedlugo stanie na mojej drodze jakies kolejne wcielenie
          maniusia...ale teraz ja nadal nie moge uwierzyc ze jego juz nie ma...
          • zu_za Re: Magdaksp! 17.03.08, 14:16
            Jestem tydzień po KASTRACJI. Czy takie powikłania zdarzają się także kotom?
            • magdaksp Re: Magdaksp! 17.03.08, 14:37
              mój kot miał FIP czyli wysiekowe zapalenie otrzewnej.jemu sie to nei zrobilo od
              kastracji ,ona mial tego wirusa wsobie od dawna prawdopodobnie od matki bo
              zwykle tak sie koty zarażają.ja juz wysteryzlizowalam 3 kotki i wszytsko bylo
              ok,ladnie sie goilo itd.wiec nie denerwuje sie sterylką swojej kotki...jesli
              jest dobrze to tylko ja obsewruj i juz.
              • kromisia Re: Magdaksp! 17.03.08, 20:00
                www.vetopedia.pl/article44-1-Zakazne_zapalenie_otrzewnej_kotow__-_FIP_.html

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka