Dodaj do ulubionych

Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda

21.04.09, 10:51
Prakseda
Piszemy z reguły rzeczowo, konkretnie o złapanych kotach, o sterylkach, chorobach, problemach. Na „szarą” codzienność, nieustanne zmagania się z zakupami, szykowaniem, zmywaniem, skradaniem się, wyczekiwaniem z niepokojem na koty, nocnymi powrotami, z reguły nie ma czasu i siły. A jednak czy nasze nocne życie jest szare? Dokładnie przeciwnie. Nie jedną książkę mogłabym napisać z tych moich nocnych eskapad od lat ........ nie pamiętam już ilu.
Podobnie jak Ty, wymykam się ukradkiem z torbami. Obchód zajmuje mi od 1,5 do 3 godzin, rewir nie mały. A nieraz trzeba kilka kółek zrobić bo z psami jeszcze chodzą, bo jakaś młodzież na rogu balanguje i po kotach ani śladu, bo ktoś zaparkował po okienkiem piwnicznymi i dostępu nie ma.
Poznałam chyba wszystkich okolicznych nurków śmietnikowych. Niektórzy bardzo usłużni „może pani latatką poświecić”, „a ta puszeczka jak nie potrzebna, to ja zabiorę”. Miejscowych meneli już dawno przestałam się bać. Nawet pomóc w czymś potrafią, zwłaszcza jak i dla ich psów coś z torby wygrzebię. Okoliczne nocne dzieci (a takich tu dużo, zwłaszcza w wakacje w nocy w podchody się bawią), już przestały wołać za mną „kociara, kociara”. Kiedyś im powiedziałam, że jak chcą mnie podrażnić to niech wymyślą coś bardziej oryginalnego, bo przecież ja jestem naprawdę kociara. Ale jak wielka była moja satysfakcja, jak jeden z chłopaków kiedyś zapytał mnie czy mogę jego rudzielca wykastrować bo strasznie w domu śmierdzi. Potem po drodze od o weta poszliśmy na lody (choć pewnie podrostek wolał by piwo) pogawędziliśmy o sobie „o życiu” Całkiem miły dzieciak się okazał.
Ochroniarze okolicznych apartamentowców w kamerach mnie namierzają „pani to już dzisiaj trzeci raz tu przechodzi, kotki pouciekały?” . Chłopaki nudzą się na służbie, czasem nawet miło zagadają. Odkąd powstały te domy na miejscu bazaru znacznie bezpieczniej się czuję w tamtym rejonie. Miewałam i spotkania z policją czy strażą miejską np. nagle oświetlona reflektorem gdy z klatką-łapką czatowałam w krzakach czy ciemnym kącie stawiałam jedzenie. Chyba jednak na menelkę nie wyglądam, bo najczęściej było to zainteresowanie czy jakaś pomoc nie potrzebna.
Wracam z obchodu często wyczerpana fizycznie i emocjonalnie. Z zazdrością patrzę na okna mijanych domów. W większości ciemno. Śpią już ludki w ciepełku. Gdzie indziej rozbłyska światło telewizora, jakiś filmik leci. A jednak jestem zadowolona. Obowiązek spełniony, brzuszki napełnione. I rekompensuje mi to zmęczeni, często przemarznięcie, przemoczenie, bo wiem, że im gorsza pogoda, tym bardziej mnie te koty potrzebują. A i jeże, i kuny, i nie wiem jakie jeszcze istotki z tej stołówki korzystają.
....

Praksedzie potrzebna pomoc. Miała szansę dostać karmę w tym miesiącu w Krakvecie. Wygrała Agn (Agnieszka Szubert z Torunia prowadząca hospicjum dla kotów). Chcemy pomóc Praksedzie pospolitym ruszeniem. Po 5 - 10 zł. Uzbieramy. Bo to co robi jest wielkie, a choć skromnie o tym pisze wywołuje łzy w oczach.
Wątek pospolitego ruszenia na miau Prakseda - pomagamy i prosimy o pomoc
Obserwuj wątek
    • nioma Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 11:02
      poprosze numer konta na otma@interia.pl
      deklaruje 10zł
      wiecej niestety nie moge w tym miesiacu
    • r.kruger Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 11:22
      prosze o numer konta, ja tez moge skromnie - ale ziarnko do ziarnka...
      • maruda2 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 11:28
        Chętnie coś wpłacę, tylko poproszę jakieś namiary
        • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 11:37
          Dziękuję! Poszedł numer konta na adresy mailowe smile
          • nioma Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 12:02
            adres dotarl - dziekuje
            wplacilam 20zł
            • paulina.galli Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 12:14
              Przelew poszedł (na miau rzuciłam hasło zeby wpisali nr konta na 1 stronie , bo
              nie trzeba wypelniac z imienia i nazwiska zeby przelew poszedł chyba wystarczyło
              by "Prakseda" albo "Agnieszka" - no ale to juz Prakseda musi zdecydować)
              • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 12:22
                Nie wszystkie banki chcą przyjmować przelewy z niepełnymi danymi, a jeśli
                Prakseda nie chce to przecież poradzimy sobie.
                Mój przelew też poszedł.
          • the_dzidka Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 12:30
            Moja Mama wczoraj nie zauwazyła, że zgubiła portfel pod pewnym dużym
            sklepem w Poznaniu. Zorientowała się dopiero, kiedy wywołano ją do
            informacji po zgubę smile Z portfela nic nie zginęło - dokumenty,
            karty, pieniądze, wszystko otrzymała z powrotem.
            Tak strasznie się zdenerwowała post factum, że dobrze nie
            podziękowała znalazcy smile Więc się umówiłyśmy, że w ramach odpłacania
            dobrem za dobro, wpłaci 10% "znaleźnego" na konto jakichś
            potrzebujących zwierzaków. Dlatego ja też poproszę numer konta na
            maila smile)
            • nioma Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 12:32
              oh, jaka piekna historia
              zawsze mi sie geba cieszy jak czytam o uczciwych ludzaich.
              pozdrowienia dla Mamy
              zaraz Ci przesle numer konta
              • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 12:46
                Ależ historia big_grin Cieszę się że tak się skończyło https://cosgan.de/images/smilie/froehlich/e035.gif
                Dzidko czy mogę zacytować Twój post w wątku Praksedy na miau???
                • r.kruger Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 12:50
                  moj tez juz wyszedl
                  fajna historia smile
                • the_dzidka Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 15:20
                  > Dzidko czy mogę zacytować Twój post w wątku Praksedy na miau???

Alez oczywiście, proszę smile
    • miriam_73 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 13:54
      poprosze o numer konta.
    • hajota Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 14:10
      Proszę o numer konta.
      • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 14:16
        Poszły kolejne maile z numerem do Miriam_73 i Hajoty smile
        • nioma Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 14:35
          a ja wyslalam do dzidki
          napisalam tez do Ciebie barbo maila
          • aniesa Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 14:45
            ja tez chce pomoc! prosze o konto
            • milou_milou Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 15:28
              ja tez poprosze nr konta
              • paulina.galli milou_milou - odbierz poczte n/t :) 21.04.09, 15:34

• katia.seitz Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 15:45
      Również poproszę o numer konta.
      • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 16:04
        Maile z numerem konta wysłane do Aniesy i Kasi.seitz smile
        Maila od Ciebie Nioma przekazałam Praksedzie-Agnieszce. Już odpisała, możliwe, że będzie nas używać transportowo. Nawet już szykuje się (jest planowana) łapanka na działkach w Woli Kozodawskiej k/Zalesia. Da znać suspicious
        • zazaz3 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 16:47
          Ja też poproszę nr konta!
          --
          www.youtube.com/watch?v=qlZMjBX18Xc
          • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 17:10
            Poszedł numer do Zazaz3 smile
            • nioma Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 18:26
              dostalam juz maila i odpisalam, potwierdzam gotowosc uczestnictwa w łapankach.

i wiecie co? bardzo sie ciesze, ze jest taki odzew i zbiórka dla Kotów. Tak
              sobie mysle, ze my fajne jestesmy, co nie>?
              • paulina.galli Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 18:40
                No pewnie!smile

ps. ja ez moge pomóc w łapankach! Nie codziennie może ale całkiem czesto w
                tyg/ week . mam takie dni gdzie mam popołudniami kupe wolnego czasu.
                Moge połapac smile
    • librero Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 19:42
      poprosze o nr konta.
      • mist3 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 21:29
        ja również poproszę
    • dgol Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 22:02
      Ja też się przyłączam i poproszę o numer konta.
      • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 21.04.09, 22:51
        Wysłałam maile do Librero, Mist3 i Dgola. Dziękuję smile
        • mary4 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 22.04.09, 07:19
          ja tez poprosze o nr konta wink
          • kromisia Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 22.04.09, 07:42
            Barba, ja tez poprosze o nr.konta ( poprosze kolezanke o przelew,
            bo ja nie mam Visy )i dane jakie trzeba wpisac
            Pozdr
            • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 22.04.09, 09:33
              Poszły maile do Kromisi i Mary4.
              Kromisia spytała co wpisać w przelewie - kopiuję to co jej odpowiedziałam, bo
              chciałabym żebyście wiedzieli:

CytatJa w przelewie wpisałam DLA PODOPIECZNYCH OD BARBY50. Można dopisać
              jeszcze Koci Zakątek, bo Agnieszka chce się z tych pieniędzy jakoś rozliczyć,
              choć dla mnie to trochę bez sensu - szkoda jej czasu, który może poświęcić dla
              kotów. Wiadomo, że nie kupi jakiejś zabawki dla siebie. Nie ma w domu komputera
              i internetu, pisze tylko z pracy
              • paulina.galli Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 22.04.09, 10:48
                Ja wpisałam " na kotkismile"
                • kromisia Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 22.04.09, 10:55
                  Dziekuje Barba
                  • kotbert Ja też poproszę o nr konta / nt. 22.04.09, 11:27

• nioma Re: Ja też poproszę o nr konta / nt. 22.04.09, 11:56
                      Ja wpisalam "dla Kotów".
                      Nie potrzebuje zadnego rozliczania, szkoda czasu.
                      Jak dostane pensje to jeszcze wplace. Na razie jade na pozyczkach do
                      konca m-ca smile
                      • barba50 Do Kotberta 22.04.09, 12:01
                        też poszedł numer suspicious
                        • kotbert Re: Do Kotberta 22.04.09, 12:46
                          Mam, dzięki :]
                        • martyna3 Re: Do Kotberta 23.04.09, 15:39
                          to jelsi mozna to i ja o nr konta poprosze
                          • aniesa Re: Do Kotberta 23.04.09, 16:29
                            ja tez nie potrzebuje zadnych rozliczen, wplacilam 50zl
                            to co robi Prakseda jest wielkie, bardzo podziwiam
                            • borysa Re: Do Kotberta 23.04.09, 19:05
                              Tak, też ją podziwiam za to co robi, i za to ze nadal jest łagodnym,
                              pełnym współczucia dla innych, nieagresywnym człowiekiem ( czasami
                              bezsilność wobec ogromu nieszczęścia może być niszcząca, vide B.Wahl
                              )

Barbo, dla mnie też nr konta please !

( Rozliczenie się z zebranych środków nie musi oznaczać braku
                              zaufania, a może pozbawić argumentów tych, którzy zawsze szukają
                              afer i dziury w całym, może też uzmysłowić, jak kosztowna jest
                              regularna pomoć bezpańskim kotom )
                              • paulina.galli Re: Do Kotberta 23.04.09, 19:24
                                Jęsli o mnie chodzi - Prakseda może się czuc zwolniona z rozliczania
                                ( i mam nadzieje ze tych wpłat bedzie tak dużo ze nawet nie da rady smile)
                                • barba50 Poszły maile 23.04.09, 20:05
                                  z numerem konta do Martyny3 i Borysy smile

A z tym rozliczaniem niestety jest tak, że mimo że większość nie będzie chciała takiego rozliczenia znajdzie się ktoś, kto wykorzysta fakt pomocy finansowej i zarzuci, że nie wiadomo CO się z tymi pieniędzmi stało. Dlatego wszystkie osoby działające na dużą skalę, rozliczają się bardzo skrupulatnie.
                                  • paulina.galli Re: Poszły maile 23.04.09, 20:31
                                    Rozumiem to doskonale.
                                    Sama - jak mi pare osób pomogło finasowo (wcale niemała kwotą) - w momencie
                                    ratowania Tajki (bo bo wykupieniu jej, i wizytach u weta + lekach wyprztykałam
                                    sie pod koniec grudnia na kompletnie na nadprogramowe i nieplanowane w budżecie
                                    domowym 1400 zł ) tez ujawniałam wydatki (i nawet robiłam foty paragonów z
                                    kliniki i z apteki smile)
    • balusia1 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 24.04.09, 11:09
      Wpłaciłam, niewiele, ale będę wpłacać regularnie.
      • barba50 Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 27.04.09, 14:07
        Prakseda napisała:Dziwne, 21 wiek, a w Banku PKO S.A. nie można dostać szczegółowego wyciągu z własnego konta.
        Takie wyciągi są robione i przesyłane raz w miesiącu (siedemnastego dnia miesiąca). Czyli żeby znać dane wpłacającego muszę czekać do 17 maja.
        Oczywiście czekać nie będę tak długo, bo zamówiłam usługę internetową, Jutro mam podpisać umowę.
        To co udało mi się załatwić w sobotę, to otrzymać wydruk skrócony, tylko dzień i kwota wpłaty.
        Pani z banku dyktowała mi nazwiska ze swojego podglądu (bez nicków). Poniżej jednak nie podaję nazwisk, gdyż niektórzy chcieli pozostać anonimowymi darczyńcami. Dane te są spisane w sobotę, ok godz 13. Wiem, że potem były kolejne wpłaty.
        Jeżeli macie inne sugestie, jak informować Was o wpłatach, to bardzo proszę.

17 KWIETNIA

50-MB
        200-AR

20 KWIETNIA

30- JK
        40-AK
        50-AK
        50-AK
        50-JZ
        50-JG
        50-AS
        50-BK
        60-MK
        150-JK
        200-AJ
        200-ACh

21KWIETNIA

13,54-RK
        15-BN
        20-PD
        28-JL
        30-PG
        50-PK

22 KWIETNIA

20-MK
        30-DG
        30-ZK
        34-HJ
        36-GS
        40-MK
        50-AM

23 KWIETNIA

10-MK
        10-GK
        50-AG
        50-KS

24 KWIETNIA

10-BC
        30-KS
        35-JD
        25-MB

razem 1646,54 !!!!!!!!

WSZYTKIM WAM WIELKIE DZIĘKI. RÓWNIE WIELKIE, TYM, KTÓRZY OFERUJĄ POMOC W NATURZE (KARMA, itp.) CZY POMOC FIZYCZNĄ. DZIĘKI ZA WSPARCIE MORALNE I MIŁE SŁOWA.

W przyszłym tygodniu postaram się napisać coś więcej o tym co robię. Jestem to winna zwłaszcza tym, którzy nie znając mnie, zaufali i pomagają.
        Od dzisiejszego popołudnia do 3 maja nie będzie mnie w necie. Używając słów Femki, „przemówię” w przyszły poniedziałek.
        Tymczasem życzę Wam dobrego, słonecznego tygodnia i miłego dłuższego nieco weekendu.
        I DZIĘKUJĘ RAZ JESZCZE.
        Agnieszka
        • nioma Re: Z pamiętniczka karmicielki - Prakseda 27.04.09, 14:48
          Ależ nam się pięknie udało!!!
          Serce rośnie kiedy się pomysli, że kocie brzuszki będa pełne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka